Kameralarda HDR Modu Nedir? Nasıl Açılır?

Artık cep telefonu kameraları da gelişmiş özelliklere sahip. Çok güzel, göz kamaştıran fotoğraflar çekebilmenize imkan tanıyor. Kameralarda yer alan, göz kamaştırıcı fotoğraflar çekmenize olanak tanıyan özelliklerden bir tanesi de HDR modudur. HDR modu nedi? Bu yazımızda HDR modunun ne olduğuna ve nasıl kullanıldığına değineceğiz.

GHD-Photography

HDR modu nedir?

HDR modu ışıklı ortamlarda daha güzel, net fotoğraflar çekmeniz için geliştirilmiştir. Örneğin bir nesneyi çekeceksiniz. Ancak arkasından ışık geliyor. O ışık fotoğraftaki nesneyi karanlık yapar. Bu sebeple fotoğrafınız kötü çıkar. Kameranız ne kadar iyi olursa olsun arkadan gelen o ışık ayarları yapmazsanız fotoğrafınızın karanlık çıkmasına sebep olur. İşte o ayarı da HDR modu ile yapıyoruz. HDR modu arkadan gelen ışığı kısar ve nesnenize daha çok odaklanmanızı sağlar. HDR modu bu durumlarda çok etkilidir. Kullanmanızı tavsiye ederim.

Peki, HDR modunu nasıl açarsınız?

HDR modunu açmak için kameranıza girmeniz gerekmektedir. Zaten kamera ile ilgili bir kavramdır. Kameranızın ayarlarına girdiğiniz zaman HDR modu yazar. Onu hemen oradan aktif edeceksiniz. Farklı cihazların kamera yazılımları farklı olduğundan sizin cihazınızda hangi yolu takip ederek bulacaksınız bir fikrim yok, ancak zorlanmadan bulacağınıza eminim.

Son olarak bir uyarı yaparak makaleme son vermek istiyorum. HDR modu aktifken flaş otomatik olarak kapanır. Çalıştıramazsınız. Buna cihaz izin vermez. Çünkü zaten arkadan gelen ışığı kısmak için HDR modu vardır. Bir de flaşı başa ek yaparak ışığı arttırmak istememektedir.

Başarılı fotoğraflar çekmenizi dilerim.

2 Comments

  1. Kamera sistemleri avatarı Kamera sistemleri dedi ki:

    Kameranın kaliteli olması ve çok pahalı bir makina olması tabiki önemlidie fakat ışık ayarını iyi yapamazsanız kaliteli resim alamazsanız.

  2. Ahmet Erkuş avatarı Ahmet Erkuş dedi ki:

    HDR modu hakkında verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir