En Popüler ve Güvenli Web Tarayıcıları – 2024

En popüler web tarayıcıları web keyfini daha da arttırıyor. İnternet bağlantısı aracılığıyla web sitelerinde gezinmeyi ve sitelerin görüntülenmesini sağlayan tarayıcılar web arayüzü yazılımlarıdır. Bugün web ortamındaki içeriklere ulaşmak, dosyalar indirmek, alışveriş ve oyun oynama gibi birçok web işlemi tarayıcılar üzerinden siteye ulaşarak gerçekleşir.

İlginizi Çekebilir: Gizli Mod Nedir? Tarayıcılarda Gizli Mod Nasıl Kullanılır?

İlk olarak 1990 yılında kullanılmaya başlanan tarayıcılar teknolojinin her geçen gün gelişmesiyle beraber çeşitliliğe ulaştılar. Bu çeşitli tarayıcılar arasında en popüler web tarayıcıları için seçim yaparken dikkat edilen en önemli kriter ise hız, gizlilik ve güvenlik durumudur. Bütün bu kriterler arasında bazı detaylara dikkat ederek kullanım sağlamak büyük bir önem sağlıyor. Gelin bu detayları yakından inceleyerek birlikte değerlendirelim.

En İyi Web Tarayıcılarının Genel Özellikleri Nelerdir?

Tarayıcılar genellikle aynı amaç için üretilse de kendi içlerinde farklı özellik, avantaj ve dezavantaj bulundururlar. Bazı tarayıcılar sistem kaynaklarına daha fazla ihtiyaç duyarken bazıları daha az alan kaplayarak daha hafif bir yapıya sahiptir. Farklı ihtiyaçlara göre bazı tarayıcılar çevrimiçi gizliliğe ve kötü amaçlı yazılımlara karşı korumayı güçlendirirken bazıları ise verimliliği ve sirkülasyonu artırmak için çerez kullanımına ve reklamların engel olmadan yayınlanmasına izin verir. Günümüzde ise popüler ve güvenilir olarak öne çıkan tarayıcı sıralaması şu şekildedir:

  1. Google Chrome
  2. Mozilla Firefox
  3. Microsoft Edge
  4. Safari
  5. Vivaldi
  6. Brave

En popüler web tarayıcıları ortak özellikleri ise gizliliğe önem vererek tasarlanmalarıdır. Bu nedenle çoğu tarayıcıda arama ve gezinme geçmişinin kayıt altına alınmadığı gizli sekme özelliği bulunur. Uygulama şifrelerinin güvenli şekilde kaydedilmesi, hız için performansın iyileştirilmesi ve aramaya en uygun sonuçların getirilmesi iyi tarayıcıların ortak özellikleri arasındadır. Hadi gelin, şimdi bu sıralamamızda olan tarayıcılara yakından bakarak tanıyalım!

Google Chrome

Dünya üzerinde en fazla kullanıcıya sahip tarayıcı Google Chrome’dur. Kolay erişilebilir olması ve çoğu cihazda yüklü olarak gelmesi Chrome’un kullanılabilirliğini artıran etkenlerden biridir.

En Popüler ve Güvenli Web Tarayıcıları - 2024

Google Chrome tarayıcı kullanmanın avantajları:

  • Chrome diğer web tarayıcılarına göre daha hızlı performans sunar.
  • Google hesabı ile entegre olması farklı cihazlar arasında veri ulaşımında oldukça kolaylık sağlar.
  • Her sekme ayrı bir işlemle çalıştığı için farklı sekmeler arasında kolaylıkla gezinmeyi sağlar. Bir sekmede oluşan sorun diğer sekmeleri etkilemez.
  • Diğer web tarayıcılarına göre daha sade bir arayüz tasarımına sahip olması kullanımda kolaylık sağlar.

Google Chrome tarayıcı birçok avantaja sahip olsa da RAM’i en çok kullanan tarayıcılardan biridir. Chrome’un her sekme ve eklenti için ayrı bir işlem çalıştırması avantajları olan bir durum olsa da her ayrı işlem için kullanılan kaynak sayısı arttığından donanımı daha düşük olan cihazlarda bu durum performans sorunlarına neden olur. Chrome belirli güvenlik açıklarının olduğu bir tarayıcı olsa da sektörde büyük bir kuruluş olması bu sorunların hızlıca çözülmesini de beraberinde getiriyor. Çok fazla sayıda sekme açılmadığı sürece Chrome hız ve kullanıcı dostu olması açısından tercih edilebilecek en iyi tarayıcılardan biri.

Mozilla Firefox

Yakın dönemde eski ama daha sade olan tasarımına dönen Mozilla Firefox bu güncellemeyle sade arayüz tasarımının kullanıcı için avantaj sağlamasının yanında performans olarak da iyileşmeyi amaçladı.

En Popüler ve Güvenli Web Tarayıcıları - 2024

Mozilla Firefox tarayıcısı özellikleri:

  • Firefox gizlilik ve güvenliğin odak noktası alınarak geliştirilen tarayıcılardan biridir. Tarayıcının arama geçmişini izleyen programları önlemesi ve kripto madenciliği için engellemeler oluşturması gizlilik ve güvenlik ihlali oluşmasını iyi derecede engellemiş oluyor.
  • Chrome’dan daha eski bir tarayıcı olması nedeniyle eski web uygulamalarını çalıştırmasıyla birlikte Firefox performans olarak Chrome için de iyi bir alternatif konumunda.

Mozilla Firefox avantajlarından farklı olarak yer imlerine eklenen web sayfalarını bulmada zorlanma yaşatması, yerleşik flash desteği olmaması ve başlangıç sayfasında bağlantı ve reklamlar için çok fazla önerinin karmaşa yaratması gibi dezavantajlara sahiptir. Firefox da Chrome gibi RAM’i çok fazla kullanır, bazı durumlarda performans sorunlarına neden olur. Farklı dezavantajları bulunsa da Mozilla Firefox web tarayıcıları arasında Chrome’un gizliliği daha fazla önemseyen bir alternatifi olarak değerlendirilebilir.

Microsoft Edge

Çoğu bilgisayarda varsayılan tarayıcı olarak gelse de Microsoft Edge beklenilen talebi göremedi. Bunun sonucunda Microsoft Chromium motoru kullanarak Edge’de radikal değişiklikler yaptı. Daha önceki zamanlarda Internet Explorer olarak kullanılan tarayıcı yeni güncelleme ve eklemelerle en popüler web tarayıcıları arasına girmeyi başardı.

En Popüler ve Güvenli Web Tarayıcıları - 2024

Microsoft Edge tarayıcı kullanmanın avantajları:

  • Microsoft Edge diğer tarayıcılara göre RAM’e daha az yüklenir.
  • Okuyucu modu ve gelişmiş okuma modu seçenekleri sayesinde kullanımda kolaylık sağlar.
  • Chrome eklentilerini desteklemesiyle birlikte çeşitli güvenlik seviyeleri ile seçimi kullanıcı tercihine bırakması efektif kullanım sağlar.
  • Windows’a entegre şekilde çalışması performanslı kullanım sağlar.

Chrome kadar RAM kullanmayarak aynı hızları sağlayabilen Microsoft Edge düşük donanımlı sistemlerde sorunlu ve yavaş çalışması, kullanıcıyı cezbetmeyen çok basit ve sade bir arayüze sahip olması gibi dezavantajlara sahiptir.

Opera

En popüler web tarayıcıları arasında Google Chrome alternatiflerinden biri olan Opera açık kaynak kodlu Chromium üzerine inşa edildiği için kullanıcıya iyi bir deneyim sunuyor. Chrome’da eklentilerle kolaylık sağlanırken Opera’da kolaylık sağlayan özellikler tarayıcı içerisinde yüklü olarak geliyor.

En Popüler ve Güvenli Web Tarayıcıları - 2024

Opera tarayıcı kullanmanın avantajları:

  • Herhangi bir eklentiye gerek kalmadan Opera uygulama içinde hazır olarak VPN ve Reklamları Engelle özelliği sunar. VPN özelliği tarayıcının daha güvenli seçeneklerden biri olmasını sağlar.
  • Farklı bir eklentiye gerek kalmadan yerleşik Stash özelliği sayesinde sayfalar daha sonra okunmak üzere kaydedilebilir.
  • Tarayıcı içinde ihtiyaç duyulabilecek tüm özelliklerin ekranın sol tarafında bir menü şeklinde sunulması uygulama kullanımını daha kolay hale getirirken tarayıcının en popüler web tarayıcıları arasında özgün bir tasarıma sahip olmasını sağlıyor.

Chrome kadar hızlı bir alternatif olan Opera tarayıcıda da RAM’e fazla yüklenme sorunu mevcut. Bu durum sekme sayısı arttığında tarayıcıdan alınan verimin azalmasına neden oluyor. Özgün tasarımı beğenilmesinin yanında birçok insan tarafından da gereksiz ve yorucu bulunuyor. Birçok tarayıcı gibi dezavantajları olsa da Opera tarayıcı Opera GX adında oyuncular için farklı bir tarayıcı ortamı sunması ve avantajları nedeniyle birçok kullanıcı tarafından tercih edilebiliyor.

Safari

Apple cihazlarda varsayılan tarayıcı olarak gelen Safari iOS, iPadOS ve MacOS ile entegre şekilde çalışıyor. Bu sayede farklı cihazlar arasında senkronizasyonu sağlayan tarayıcı dünya üzerinde Google Chrome’dan sonra en çok kullanılan tarayıcı konumunda. Safari Apple cihazlarda kullanılan donanım ve optimizasyonlar sayesinde daha az pil tüketimi sağlıyor.

En Popüler ve Güvenli Web Tarayıcıları - 2024

Safari tarayıcı özellikleri:

  • Apple cihazlarda diğer tarayıcılara göre daha iyi performans sağlar.
  • Sade ve kullanışlı bir arayüz tasarımına ve ihtiyaçları karşılayan özelliklere sahiptir.
  • Kullanılan cihazlarda maksimum optimizasyon sağlar.

Safari gizlilik ve güvenliğe sıkı şekilde önem vermesi ve hızlı olması gibi avantajlarının yanında yalnızca Apple cihazlarda kullanılabilmesi gibi büyük bir dezavantaja sahiptir. Diğer Apple uygulamalarında olduğu gibi Safari’de de kişiselleştirme olanakları ve eklenti kullanımı kısıtlıdır.

Vivaldi

Chromium temelli inşa edilen tarayıcılardan biri olan Vivaldi Chrome uzantılarıyla uyumlu olması nedeniyle birçok insan tarafından tercih edilmektedir. Diğer tarayıcılardan farklı olarak kurulum aşamasında ekran tasarımının kullanıcıya bırakılması Vivaldi’yi eşsiz kılan özelliklerden biri. Vivaldi tarayıcı indirildiğinde web izleyici ve reklam engelleyiciler otomatik olarak yüklü geliyor.

En Popüler ve Güvenli Web Tarayıcıları - 2024

Vivaldi tarayıcı kullanmanın avantajları:

  • Tarayıcı içerisinde not defteri aracı olması, klavye kısayolları ve fare hareketlerinin özelleştirilmesi Vivaldi tarayıcının kişiselleştirilmiş deneyimi diğer tarayıcılara göre daha fazla desteklemesini sağlar.
  • İnternette gezinme geçmişini grafik sunumla hazırlayan bir araca sahip olması, hangi sitelerde ne kadar zaman harcandığına dair bilgilerin elde edilmesini sağlar.
  • Her geçen gün performans anlamında sürekli gelişim içinde olması ve kullanıcı dostu arayüzü ve çeşitli özellikleri sayesinde efektif bir tarayıcı deneyimi sunar.

Vivaldi birçok farklı özelliğe sahip olsa da tüm kullanıcılara hitap edebilen bir tarayıcı değildir. Gelişim grafiğini sürekli koruyan bir tarayıcı olsa da kaynak ve hız konusunda diğer tarayıcılara göre hala geri konumdadır.

Brave

Bütün web sayfalarında her reklamı engellemesi ile Brave en hızlı tarayıcılardan biri konumundadır. Reklamları engellemesi nedeniyle web sitesi kazançlarına tamamen engel olmamak için tarayıcının ortak olduğu sitelerde kripto para birimiyle destek olmayan isteyen kullanıcılar sitelere ödeme yapabiliyor. Chrome ve diğer birçok tarayıcı gibi Chromium motorunu kullanan Brave iyi bir tarayıcı olmasına rağmen çok fazla bilinmemektedir.

En Popüler ve Güvenli Web Tarayıcıları - 2024

Brave tarayıcı özellikleri:

  • Brave tarayıcıda kullanıcı veri ve bilgileri sunucular tarafından görülmez ve depolanmaz. Bu sayede hiçbir kullanıcı bilgisi üçüncü taraf uygulamalarla paylaşılmamış olur.
  • RAM’e çok az yüklenmesi sebebiyle kaynakları verimli kullanması tarayıcının hızlı performans göstermesini sağlar.
  • Tarayıcı içinde kaç reklam ve çevrimiçi izleyicinin engellediğine dair bilginin yer alması kazanılan zamanın hesaplanmasına yardımcı olur.

Brave tarayıcıda hız ve performans daha ön planda olduğu için kişiselleştirme deneyimine dair olanaklar kısıtlıdır. İçerik üreticiler için reklamların yarar sağlamayan bir düzende olması Brave’in kullanım alanını kısıtlayan faktörler arasındadır.

Güvenli İnternet Tarayıcısı Nasıl Seçilir?

Güvenli bir web tarayıcısı seçmek çevrimiçi güvenliğiniz için atacağınız ilk önemli adımlardan bir tanesidir. Web tarayıcısı seçiminde dikkate almanız gereken birkaç önemli faktör vardır. Öncelikli olarak, popüler ve güvenilir tarayıcıları tercih etmek genellikle daha iyidir. Çünkü bu tarayıcılar dünya genelinde onaylanmış ve herkesin güvenini net bir şekilde kazanmış tarayıcılardır. Bunlara örnek olarak sırasıyla: Google Chrome, Mozilla Firefox ve Microsoft Edge gibi tarayıcıları örnek verebiliriz. Bu tarayıcılar, sürekli güncellenen güvenlik özellikleri ve geliştirmelerle kullanıcılarına daha güvenli bir deneyim sunarlar.

Bir tarayıcı seçerken gizlilik politikalarını dikkatlice incelemek de önemlidir. Bazı tarayıcılar kullanıcı verilerini daha fazla toplama eğiliminde olabilir, özellikle bu durum bazı gizlilik ilkelerini ortadan kaldırabiliyor. Bu konu ise çevrimiçi aktivitelerinizi fazlasıyla tehdit altına sokar. Bununla birlikte tarayıcınızı kullanırken güvenlik ayarlarını düzenleyerek çerezleri, pop-up’ları ve zararlı içerikleri de engelleyerek güvenliğinizi artırabilirsiniz. Son olarak tarayıcıyı güncel tutmanın da büyük bir önemi olduğunu unutmayınız.

Okumaya Devam Edin:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir