Gizli Mod Nedir? Tarayıcılarda Gizli Mod Nasıl Kullanılır?

Tarayıcıların yaygınlaşmasıyla birlikte pek çok özellikte beraberinde gelişebiliyor. Bunlardan bir tanesi olarak karşımıza çıkan gizli mod, farklı amaçlar için kullanılan ve oldukça fazla tercih edilen bir özelliktir. İnternet üzerinde yapmak istediğiniz araştırmaların gizli olmasını ve oturum bittikten sonra tüm bilgilerinin silinmesini istediğinizde, tarayıcılarda gizli mod seçeneği kullanılabilmektedir. Ziyaret edilen siteleri tarama geçmişin de tutmayan gizlilik bu moddadır diyebiliriz. İnternette yapılan araştırmanın kaydedilmesini engelleyen gizli mod hali aktif olduğunda, web tarayıcısı gizlilik çerçevesinde kullanılmaktadır. Bu, özellikle kişiye ait olmayan bilgisayarlarda önem arz etmektedir.

İlginizi Çekebilir: Google Maps Gizli Mod Nedir Nasıl Çalışır?

İnternette rahat rahat dolaşmak ve geçmişin ve site verilerinin kaydedilmesinin önüne geçmek için, oldukça fonksiyonel bir uygulamadır. Gizli pencere olarak da bilinen bu özellik sayesinde, ön bellek dosyaları dahil pek çok veri, otomatik olarak silinmektedir. Bunun dışında internet sağlayıcısı ve e-mail gibi bazı noktalarda, bazılarının hala göründüğünü söylemek mümkündür. Gizli mod kullanılmadığında, ziyaret edilen her sayfanın URL bağlantısı kaydedilmektedir.

Sekmelerde Gizli Olarak Gezinme

İster masaüstü ister dizüstü bilgisayarlarda kullanılan gizli mod özelliği, cihazınızdan bağımsız şekilde özel bir seyir alanı oluşturmaktadır. Bu özellik sayesinde kişisel veriler ve banka kartı gibi özel bilgilerin de çalınmasının önüne geçilebilmektedir. Şifreler kayıt altına alınmadığı için, başkasının eline geçme endişesi duyulmamaktadır. Gizli mod aktifken, indirilen dosyalar tarayıcıya kaydedilmemektedir. Bunun yanı sıra bilgisayarda durmaya da devam etmektedir.

Gizli Mod Nedir? Tarayıcılarda Gizli Mod Nasıl Kullanılır?

 

Gizli mod açık olduğunda, aslında tamamen görünmez olma gibi bir durum söz konusu değildir. Yalnızca web tarayıcıdaki etkinlikleri gizlemektedir. Gizli modu açık halde kullanan kişiden sonra, bilgisayarda geçmiş kayıtların görünmesi söz konusu olmamaktadır. Pek çok tarayıcıda bu özelliğin olduğunu söylemek gerekir. Bu sayede çevrimiçi kimliğiniz gizli hale gelmektedir.

Aramalarınızı gizli mod özelliğine aldığınızda, tam bir gizlilik olup olmadığı konusunda aklınızda soru işareti olabilmektedir. IP adresi ve bazı bilgiler kayıt altına alınabilir ve ziyaret edilen web siteleri bu bilgilere ulaşabilmektedir. Gizli mod açıldığında, web tarayıcıları sizi yalnızca bir ziyaretçi olarak görmektedir. İndirilen ve yer işaretlerinin kaydedildiği tarayıcılarda gizli sekme açıldığında, bu bilgilerin kaydedilip kaydedilmediğine dair görüntüler ekranda belirmektedir.

Bilgisayarlarda veri kullanımını takip eden uygulama ve eklentiler bulunuyorsa, bu yazılımlar gizli mod aktifken de fonksiyonunu yerine getirmektedir. Arama motoru üzerinde gerçekleştirilen sorgulamalarsa, kayıt altında bu şekilde tutulmamaktadır. Aynı zamanda pop-up ve reklam gibi içerikler engellenmez. Bu şekilde hedefli reklamlara maruz kalınmadan, internet üzerinde daha kolay gezinti yapılabilmektedir.

Gizli Mod Kullanımının Etkileri

Web tarayıcılar haricinde birçok platformda kullanılan gizli mod açma, video sitelerinde de yer almaktadır. Bu modu kullanarak video sitelerinde gezinildiğinde, izleme ve arama etkinlikleri kaydedilmemektedir. Böylece normal izleme deneyiminiz etkilenmez. Gizli modu kullanmak için hangi tarama özelliğini kullanıyorsanız, buna göre izleyeceğiniz yol farklı olabilmektedir. Gizli mod kullanımının neleri etkilediğini şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Göz atma geçmişi kaydedilmez, arama bittiğinde silinir.
  • Çerezler hemen silinir, kişisel tercihler gizlenir.
  • Aynı anda birden fazla hesaba giriş yapılmasında sorun yaşanmamaktadır.
  • Gizli modda arama yapıldığında, uçak biletlerinin, otellerin ücretleri daha uygun fiyata bulunmaktadır.

Gizli modun kullanımı sırasında, gezinme oturumu çok daha özel hale gelmektedir. Bu nedenle özel tarama olarak da ifade edilmektedir. Özel tarama denildiğinde, insanlar bunu cihazlarını diğer kullanıcılardan koruma amaçlı kullanmaktadır. Başka birinin cihazını kullanırken, çıkış yapabilmenin en kolay ve güvenilir yolunun bu olduğu söylenebilir. Bunu da göz atma işlemi bittiğinde, tarayıcı sekmesini kapattığınızda sağlayabilirsiniz.

Gizli Mod Nedir? Tarayıcılarda Gizli Mod Nasıl Kullanılır?

Gizli mod “özel tarama” şekilde ifade edildiğinden, insanların aklında tamamen gizlilik şeklinde bir algı oluşturabilmektedir. Bu açıdan değerlendirildiğinde, gizli modun sınırlarının farkına varmak gerekir. Bilgisayarda depolanan bilgiler silinebilir fakat IP adresi belli bir süre başkaları tarafından görülmeye açıktır.

VPN İle İnternette Gizli Gezinti

Gizli sekme modu, VPN hizmetlerinin yaptığı şekilde arama seyrinizi uzaktan bir sunucu gibi şifrelemeyecek ve yönlendirmeyecektir. Bu sadece tarama geçmişinin silinmesine yönelik olmaktadır. Tarayıcı kapandığında çerezlerin silinmesi sağlanır ve çevrimiçi formlara girilen veriler kaldırılır. İnternet servis sağlayıcısından siber casuslara kadar pek çok etkenin verilerinizi toplaması, bu yandan kolay hale gelmektedir.

Bazı tarayıcılar bu konuda oldukça şeffaftır ve bu uyarıyı kullanıcıya yapmaktadır. Bazıları da bu konuda herhangi bir uyarı yapmamaktadır. Bununla birlikte daha fazla gizlilik oluşturmak istiyorsanız, gizlilik moduyla beraber VPN kullanabilirsiniz. Bu özellik tek başına gizli modun yapamadıklarını, daha rahat yapmak için tercih edilmektedir. VPN kullanıldığında konumunuzu ve IP adresinizi gizlemeniz kolay hale gelmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir