Yeşil Çatı Sistemi

Yapılan binalar kentlerimizdeki yeşil alanları işgal ederek yükselmektedir. Bu işgal ettiğimiz yeşil alanları doğaya eskisi gibi geri veremeyiz çünkü barınma ihtiyacımızı karşılamak yaşamımızı sürdürmek zorundayız. Bizim burada çözmemiz gereken doğaya en az zararla nasıl binalarımızı inşa edebiliriz. İşte bu noktada yenilikçi çözümler geliştirmek durumundayız. Bunlardan bir tanesi de yeşil çatı uygulamalarıdır. Ülkemizde yeşil çatı olarak anılan bu uygulama İngiltere’de ‘kahverengi çatılar’ Avrupa ve Amerika Birleşik Devletlerinde ‘ekolojik çatı’ ve ‘yaşayan çatı’ olarak bilinmektedir. Yeşil çatı uygulamasında amaç, binaların en üst kısmında teras olarak da kimi zaman kullanılan alana botanik bir bahçe oluşturmaktır.

Çatıların bitkilerle yeşil alanlara dönüştürülmesi diye de tanımlanabilir. Yeşil çatı uygulamasında inşaat mühendislerinin inşa ettiği binanın klasik beton ya da çelik kısım üzerinde bazı tabakalar vardır bu tabakalar şu şekildedir: Drenaj tabakası kök tutucu tabaka, su yalıtım membranıdır. Yeşil çatılar hiçbir zaman doğanın yerini tutmazlar ancak görüntü olarak hep aynı çatı uygulamaları görmek yerine değişik ve özel yeşil alanlara sahip olabiliriz. Yeşil çatılar ile doğal yaşama verdiğimiz zararı az da olsa düşürmüş oluruz. Yeşil çatıların yapısı normal çatılara göre tamamen farklıdır ve sürekli bakım gerektiren bir uygulamadır. Yeşil çatıların tarihi gelişimi son 15 yıldır.

Ekstansif ve intansif çatı olarak tanımlanan iki farklı yeşil çatı yaklaşımı vardır. İntansif yeşil çatılar ağır, yüksek maliyet, sürekli bakım gerektiren çatılardır. Ekstansif yeşil çatılar ise düşük ağırlık ve sürekli bakım gerektirmeyen ekonomik çatılardır. İntansif çatılar Ekstansif çatılara göre daha gelişmiş ve pahalı olmasına rağmen insanlara hoş alanlar oluşturan çatılardır. Yeşil çatılar çevresel, sosyal, ekonomik, ekolojik faydalar sağlamaktadır. Ekolojik dengenin sürdürülebilirliği açısından her mimar ve mühendisin aklının bir köşesinde olması gereken bir uygulamadır.

Bu içerik Volkan Atabey tarafından aorhan.com için hazırlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir