Yeni batarya kaç saat şarj edilmeli?

Yeni aldığını telefonu kaç saat şarj etmeniz gerektiği konusunda çevrenize danışacak olursanız bir çok fikir ve şehir efsanesi duyarsınız. 6 saatten 16 saate kadar şarj edilmesi gerektiğini söyleyenler vardır. Peki bu foğru mu? Yeni telefon ya da yeni batarya kaç saat şarj edilmeli?

sony-lityum-iyon-bataryaÜreticilere göre telefonu uzun saatler boyunca şarj etmeye gerek yok. Samsung’un kullanıcılara yaptığı uyarıda şarjınız %100 olduğunda ve “Şarj oldu” uyarısı verdiğinde telefonunuzu şarjdan çekin çünkü bataryalar fabrikadan çıkarken şoklanarak çıkıyor. Yani olabilecek en yüksek kapasitede çıkıyor ve evde 16 saat şarjda tutarak bunu arttırmak mümkün değil.

Yeni telefonlarda lityum iyon piller kullanıyor. Bu piller hakkında biraz araştırma yaparsanız bir çok açıdan güvenlik için kullanıldığını görürsünüz. Bu piller tam olarak şarj olduğu andan itibaren şarj olmayı bırakır. İstediğiniz kadar şarjda tutun. Ayrıca telefonda pirizle olan ilişkisini keser.

Konunun özeti, yeni aldığınız telefon ya da bataryayı uzun saatler boyunca şarj etmenize gerek yoktur. %100 olduğunda ve şarj oldu uyarısını verdiğinde telefonu şarjdan çekin. Daha uzun şarj ederek kapasite arttırımı yapılamaz. Zaten telefon %100’den sonra şarj olmayı otomatik keser. Şunu deneyin bize hak vereceksiniz. Telefonunuzu şarja takın. Yarım saat 45 dakika sonra ya da telefonunuzun şarj durumu %75’e çıktığında şarj cihazına elinizi sürün. Biraz ısınmıştır, sıcaktır. Daha sonra %100 olsun ve telefon biraz daha şarjda kalsın. 20 dakika sonra tekrar şarj cihazınıza elinizi sürün. Hala telefon prize takılı ama şarj cihazı soğuktur. Çünkü çalışmayı %100 olduğunda bırakmıştır.

One Comment

  1. Umit avatarı Umit dedi ki:

    Tebrikler. Keşke herkes okusa bunu. Özellikle n11 deki cahil batarya satıcıları. Süreki soru-cevap bölümünden uyarıyorum satıcıları. Tabi takan yok. 🙂 Nereden uyduruyorlar bunu anlamıyorum. Her halde eski şarjlı süpürgelerin üzerindeki etiketten beyinlerine kazınmış. NiCd piller C/10 oranı ile şarj edildikleri için 16 saat şarjda kalmaları gerekirdi. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir