VPS Sunucu Tercih Ederken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Son yıllarda, müşteri tabanında ve pazar payında muazzam büyüme gösteren VPS, yüz milyonlarca web sitesinin sorunsuz çalışmasını sağlayan bir hosting türüdür.

Birden çok sunucu örneğini barındıracak şekilde yapılandırılmış bir sunucu olan VPS (Sanal Özel Sunucu), sanallaştırma sayesinde, bir sunucuyu paylaşan kullanıcıların; farklı işletim sistemleri kurmasına olanak tanıyacak kadar, birbirinden bağımsız bölmelere sahip olması anlamına gelir.

Ne Zaman VPS’e Geçmek Düşünülmelidir?

VPS Sunucu Tercih Ederken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Web sitelerinin büyüdükçe sorunsuz bir şekilde çalışmaya devam etmesi tüm site sahiplerinin dileğidir. Ancak daha fazla depolama, CPU, RAM ve bant genişliği sağlayan seçeneklere yönelmeyi gerektiren durumlar karşısında hosting planını yükseltmek veya başka bir hosting türüne geçmek bazı detayları göz önünde bulundurmayı zorunlu kılar.

VPS’in diğer hosting seçenekleri arasında nerede durduğunu anlamanız, doğru kararı vermeniz açısından kritiktir. Bilindiği gibi genellikle bir web hosting sağlayıcısından alınabilecek en temel, en ucuz planlar; paylaşımlı hosting planlarıdır. CPU ve RAM gibi kaynakların aynı sunucuda başka kullanıcılarla paylaşılması mantığına dayanan bu hosting çözümü, başlangıç aşamaları için çoğu bloğun ve küçük web sitesinin ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılar. Paylaşımlı hosting, çok fazla trafik almayan veya çok fazla kaynak gerektirmeyen küçük siteler için idealdir. Ancak zamanla site büyüdükçe ya da yoğun trafik artışı gibi dönemlerle karşılaşıldığında bu planlar yetersiz kalabilir.

Esasen paylaşımlı hosting’ten bir adım ötede olan VPS, tam da bu aşamada değerlendirilebilecek önemli bir sanal sunucu türüdür. Çünkü paylaşımlı hosting’ten daha iyi performans, daha izole bir ortam ve daha fazla kontrol sağlar. Bunları ve daha fazlasını vadeden daha üst hosting seçeneklerinden daha makul fiyatlarla elde edilebilmesi de VPS’in sıklıkla tercih edilmesinde pay sahibidir.

VPS Tercihinde Önemli Noktalar

Özellikle orta düzeyde trafiğe sahip web siteleri için ve sunucuda bazı özelleştirmeler yapmak isteyenler için VPS’in çeşitli avantajları söz konusudur. Gerekli yazılımı kurmak ve çalıştırmak için teknik becerilere veya yardıma sahip olduğunuz sürece, VPS’inizi uygulamalar geliştirmek için de kullanabilirsiniz.

VPS, root erişimi sunarak ihtiyaçlarınıza uygun komut dosyaları ve uygulamalar yüklemenize olanak tanır. Bu nedenle paylaşımlı hosting’ten daha profesyonel bir seçenek olarak düşünülmelidir.

VPS, sitenizi adeta sanal bir kafese koyarak dış saldırılara karşı daha dayanıklı hale getirir. Ancak bu noktada bilinmesi gereken, en güvenli barındırma hizmetinin; VDS ve dedicated sunucularla sağlanabiliyor olmasıdır.

Özelleştirmeler VPS’le mümkündür. Sunucu kiralama söz konusu olduğunda özelleştirmelerin ne oranda gerçekleştirilebileceği önemlidir. Teknik bilgi sahibi olanlar diledikleri bazı yapılandırmaları VPS sunucularına rahatlıkla uygulayabilir. Ancak VPS sunucularda, doğru kurulumları sağlamadığınız takdirde web siteniz güvenlik riskiyle karşı karşıya kalabilir.

VPS, paylaşımlı hosting ile karşılaştırıldığında daha pahalıdır çünkü sunucuda barındırma maliyetini bölüşebileceğiniz daha az kullanıcı vardır, ayrıca sistem kaynakları ve ekstra özellikler açısından paylaşımlı hosting’ten çok daha fazlasını elde edersiniz. Sanal sunucular giderek daha uygun fiyatlı planlarla karşımıza çıksa da düşük bütçeli projeler için ekonomik olmayabilir.

Ölçeklendirme konusunda da VPS paylaşımlı hosting’ten daha avantajlıdır yine de tek bir fiziksel sunucu ile hizmet veren tüm hosting çözümlerinde olduğu gibi, VPS’in işlem gücü ve kaynaklarının; fiziksel sunucunun kapasitesiyle sınırlı olacağı unutulmamalıdır.

Sonuç

Doğru hosting kararı için; işletim sistemi, kontrol paneli, yedekleme, hosting sağlayıcısının sunduğu destek, sunucunun çalışma süresi gibi değerlendirilmesi gereken çok sayıda bileşene ek olarak hosting hizmetinin türü de elbette ki önemlidir. VPS, her biri kendi işletim sistemi, kaynakları ve yazılım ortamına sahip bağımsız sanal bölmeler sunan bir sunucu yapılandırmasıdır. Her kullanıcı izole bir ortamda, sunucu kaynaklarından özel bir pay alır. VPS sunucular; VDS, Bulut ve Dedicated sunucu gibi daha fazla işlevsellik sunan ve daha farklı amaçlara uyan seçeneklerden, kendine özgü avantajları ve daha hesaplı olması yönüyle ayrılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir