Teknoloji Nedir? Geleceğin Teknolojileri Nelerdir?

İnsanlığın varoluşundan bu yana sürekli bir gelişim içinde olduğu biliniyor. 18. Yüzyılda buhar makinesinin bulunması ile birlikte de sanayileşme başladı. Sanayileşme beraberinde teknolojik gelişmeleri de hızlı şekilde gelişmeye başlamıştır. Bu kısa açıklamadan yola çıkıldığında teknoloji nedir sorusuna insanların ihtiyaçlarının karşılanması için yapılan gelişmeler olarak cevap verilebiliyor. İnsanların ihtiyaçları ve beklentileri zaman içinde artmaktadır. Bu ihtiyaç ve beklentileri karşılamak için yapılan geliştirme, üretme süreçlerine teknoloji adı veriliyor.

İlginizi Çekebilir: Google Translate Nedir? Nasıl Kullanılır?

Teknoloji tarihin en eski çağından bu yana sürekli gelişim gösterse de özellikle yaşadığımız dijital çağda çok hızlı geliştiği görülüyor. Eskiden bir buluşun yapılması için uzun yıllar çalışılması gerekirdi. Günümüzde ise bu süreler çok kısalmıştır. En yakın örneği ise 2020 yılında yaşanan pandemi sırasında görülmüştür. Covid 19 Pandemisinin bitmesi için aşı geliştirme çalışmaları kısa sürede tamamlanmıştır. Ateşin, matbaanın, buhar makinesinin bulunması dünya tarihinin değişmesinde önemli rol oynamıştır. 20. Yüzyılda bulunan internet ise gelişimin hızlanmasında önemli bir yer tutmaktadır. Artık bilgiye ulaşım çok kolaydır ve teknolojik gelişmeler de bu sayede baş döndürücü bir hız kazanmıştır.

Geleceğin Teknolojileri Nelerdir?

İnternetin bulunması ve yaygın kullanılmaya başlanması ile insanların geleceğe bakış açıları da değişmiştir. İnsan hayatını kolaylaştıran aynı zamanda daha konforlu hale gelmesi için yapılan çalışmalar geleceğin teknolojileri nelerdir sorusuna cevap oluşturur. İnsanlığın gelişmesinde en önemli etken hayal gücüdür. Hayal gücünden yola çıkarak insanlar günümüz teknolojisini de kullanarak insan hayatını kolaylaştıran buluşlar yapılmaktadır. Her yeni buluş ve teknolojik gelişme insanların hayal gücünün genişlemesini ve beklentilerinin artmasını sağlıyor. Aynı zamanda eskiden çok popüler olan teknolojilerin artık günümüzde herhangi bir geçerliliği kalmadığı görülüyor. Bu bilgiden yola çıkarak geleceğin teknolojileri arasında şunların yer aldığı görülüyor.

Teknoloji Nedir Geleceğin Teknolojileri Nelerdir

Yapay Zeka

Yapay zeka insanlık için önemli bir fırsat oluşturur. Bazı insanlar yapay zekanın korkutucu olduğunu düşünüyor olmakla birlikte bilim yapay zekanın insanlık yararı için kullanılması adına çalışmalar yapmaya devam ediyor. Yapay zeka ile oluşturulan robotların insanların çalışma alanlarında yer alması işsizliğin artacağı endişesini ortaya çıkartıyor. Birçok işçinin yaptığı işi bir robotun tek başına yapabildiği görülüyor. Daha şimdiden karanlık fabrikalar adı altında içinde hiç işçi çalışmayan fabrikalar açılmaya başladı. Bu şekilde enerjiden tasarruf edilirken aynı zamanda insan hatası olarak kabul edilen üretim hatalarının ortadan kaldırılması mümkün oluyor.

Elektrikli Araçlar

Her ne kadar günümüzde de elektrikli araçlar bulunsa dahi bunların kullanımının kısıtlı olduğu biliniyor. Gelecekte ise trafikte olan araçların tümünün elektrikli araçlar olacağı düşünülüyor. Günümüzde her yerde görülen benzin istasyonlarının yerini elektrikli şarj istasyonlarının alması bekleniyor. Ayrıca kendi elektriğini üreten bu şekilde şarj edilmeye hiç ihtiyaç duymayan araç geliştirme çalışmaları da olduğu biliniyor.

Sürücüsüz Araçlar

Sürücüsü hatta direksiyonu olmayan bir araç hayal etmek sizin için zor olabilir. Ama bu teknolojinin çok yakında trafikte yer almaya başlanması bekleniyor. Şimdilik geliştirilen sürücüsüz araç modellerinin yarı otonom olması gündemde bu şekilde dilerseniz kendiniz dilerseniz de tıpkı uçaklarda olduğu gibi otomatik sürüş moduna alarak kullanabileceksiniz. Sürücüsüz araçların yaygınlaşması halinde insanların ehliyet alma gibi bir sorunları da olmayacak.

Nanorobotlar

Şu an için bir hayal gibi görünüyor olmakla birlikte eskiden bilimkurgu filmlerinde görülen nanorobotlar geliştirilmeye başlandı. Bu mikro ölçekte olan robotların özellikle sağlık sektöründe büyük gelişmelere neden olacağı düşünülüyor. Mikrocerrahi ile günümüzde çok küçük kesilerle ameliyatlar yapılabiliyor. Nanorobotlar geliştirildiğinde ise hiçbir kesi olmadan ameliyatların yapılması planlanıyor.

Teknoloji Nedir Geleceğin Teknolojileri Nelerdir

Yaşlanmanın Durdurulması

İnsanlık tarihi boyunca insanlar her zaman genç kalmanın sırrını araştırmışlardır. Günümüzde estetik cerrahi ve çeşitli yöntemler ile insanların ciltlerinin gençleştirilmesi mümkün oluyor. Oysa insanın iç organları yaşlanmaya devam ediyor. Gençlik geninin bulunması ile birlikte yaşlanan ya da hastalanan organların gençleştirilmesi ve iyileştirilmesinin mümkün olması bekleniyor. Bu teknoloji gelişmenin yaşanması ile birlikte yaşlanmanın durdurulması ve  insan ömrünün de çok daha uzun olması mümkün olacak gibi görünüyor.

Yapay Zekaya Sahip Nesneler

İnsanların günlük hayatlarında kullandıkları pek çok elektronik eşya bulunur. Yapay zekaya sahip nesneler insanların hayatını kolaylaştırmaktan öte konforunu sağlıyor. Geliştirilen akıllı ev sistemleri ile artık buzdolabının içini dışarıdayken görmek, fırını ya da klimayı siz dışarıdayken çalıştırmak mümkün oluyor. Bu gelişmeler insanları memnun etmekle birlikte yeterli olmuyor. İnsanlar daha fazlasının olmasını hayal ediyor. Örneğin buzdolabında azalan ürünlerin direk olarak sipariş verilmesi gibi işlemleri yapmaları da isteniyor. Bu ve benzeri gelişmelerin de geleceğin teknolojileri arasında yer alması çok uzak bir gelecek gibi görünmüyor.

Teknoloji Nedir Geleceğin Teknolojileri Nelerdir

Kent Yapılarının Değişmesi

Bilindiği gibi dünya nüfusu oldukça hızlı olarak artıyor. Artan nüfusun büyük bir bölümü de kentlerde yaşıyor. Günümüzde metropollerde yaşayan insanlar için hayatın oldukça zor olduğu bilinmektedir. Bu zorluğun aşılması adına ilerleyen yıllarda yaşam alanlarının değişmesi bekleniyor. Kent yapıları daha farklı olacak ve milyonlarca insanın ihtiyaçlarını karşılamak adına teknolojinin getirdiği kolaylıklardan yararlanılacak. Bilimkurgu filmlerinde görülen çok katlı yollar, çok yüksek binalar gibi hayal gücünü zorlayan kentlerde yaşanmaya başlanacak.

Kendini İyileştiren Beton

Teknoloji elbette sadece belirli alanlarda insanlara faydalı olmayacak. Hızla gelişen bu süreçte insanların yaşam alanlarını oluşturabilmesi içinde fayda sağlayacağa benziyor. Özellikle betonlarda bilim insanları bir farklılık yaratacaklarından eminler. Bilindiği üzere binaların inşaatı sırasında beton kullanılıyor. Her şeyin olduğu gibi betonlarında bir ömrü bulunur. Çeşitli nedenler ile betonların eskimesi hatta eskimese dahi yaşanan büyük depremler, seller ve heyelanlar binaların zarar görmesine neden oluyor. Bundan dolayı insanların hayati tehlike yaşamaları da kaçınılmaz oluyor. Kendini iyileştiren beton teknolojisi ile bir kez inşa edilen binaların her zaman için yeni olarak kalması ve içinde güvenle yaşanması mümkün olması bekleniyor.

İletişim

Geleceğin teknolojileri arasında bir diğer önemli faktörde iletişim yer alıyor. Dumanla haberleşen insanın yaşanan gelişmeler ile artık binlerce kilometre uzakta olan kişi ile görüntülü konuşması mümkün oluyor. Yapılan çalışmalar ile gelecekte görüntülü iletişim kurmakla kalınmayacaktır. Üç boyutlu görüntüler ile adeta karşınızdaymış gibi istediğiniz kişi ile iletişim kurabileceksiniz. Günümüzde iletişim kurmak için bir telefona ihtiyaç duyuluyor. Gelecekte ise bu telefonların çok küçük boyutta olması hatta insanların bedenlerine bir çip şeklinde yerleştirilmesi bekleniyor.

Teknoloji Nedir Geleceğin Teknolojileri Nelerdir

Uzay Turizmi

Uzaya gitmek insanlık tarihi kadar eski bir hayaldi. Bu hayal ise 20. Yüzyılda gerçekleştirildi. Günümüzde uzaya gitmek için belli eğitimlerden geçmek ve astronot olmak gerekiyor. Gelecekte ise uzaya gitmek için insanların eğitim almasına gerek kalmayacağı düşünülüyor. İnsanların tatil yapmak için uzaya gitmesinin çok da uzun zaman beklenmeden yakın bir zamanda gerçekleşeceği yaşanan görüşmelere bakıldığında açıkça görülüyor.

Dünya kaynaklarının tükenmeye yüz tutmasının yanında aynı zamanda her ülkenin silahlanma konusunda büyük bir yarış içinde olduğu görülüyor. Özellikle geliştirilen nükleer silahlar kitlesel ölümlere ve dünyada pek çok alanın yaşanmaz hale gelmesine neden olması büyük bir tehlike olarak görülüyor. Bu tehlikelerin yanında artan dünya nüfusu için yeni yaşam alanları araştırılmaya devam ediliyor. Yapılan araştırmalar ile başka bir gezegende ya da uzayda oluşturulacak olan yaşam alanlarında yeni bir yaşam kurulması bekleniyor. Başka gezegende yaşam yakın bir zamanda insanlar için yaşanabilecek deneyimler arasında yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir