Mouse Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Bilgisayar başında çalışırken, oyun oynarken, online dersleri takip ederken veya günlük işlerinizi hallederken kullanabileceğiniz bir mouse arıyorsanız, kullanım rahatlığından bağlantı tipine pek çok faktörü göz önünde bulundurmalısınız. Üstelik, tablet ve akıllı televizyon gibi farklı cihazlarda da kullanabileceğiniz bir mouse almak istiyorsanız farklı özellikler ve bağlantı seçenekleri de devreye girebilir. İşte mouse almadan önce bilmeniz gereken bazı püf noktaları.

Mouse Almadan Önce İhtiyaçlarınızı Belirleyin

En hesaplı veya estetik mouse modelini satın almadan önce ihtiyaçlarınızı belirlemekte fayda var. Böylece ihtiyaçlarınızı karşılamayan veya kullanımı pratik olmayan bir mouse almaktan kurtulabilirsiniz. Mouse almadan önce çalışma düzeninizi, kullanım alışkanlıklarınızı ve hangi cihazlarda kullanacağınızı belirlemelisiniz. Örneğin, birden fazla cihazda kolaylıkla kullanabileceğiniz, cihazdan cihaza pratik geçiş seçeneği sunan bir mouse almak istiyorsanız kablosuz bağlantı seçeneklerini değerlendirmelisiniz. Uzun süre bilgisayar başında çalışıyorsanız, bileğinizdeki stresi azaltmak ve uzun süreli kullanımda sakatlanma riskini önlemek için ergonomik bir mouse almak önceliğiniz olmalı. Kullanım alanınızı ve ihtiyaçlarınızı belirlediyseniz gelin mouse alırken dikkat etmeniz gereken özelliklere birlikte göz atalım.

Kablolu vs. Kablosuz Mouse

Mouse alışverişi yaparken öncelikle kablolu veya kablosuz mouse arasında bir seçim yapmanızda fayda var. Kablolu mouselar, sabit kullanımlı bir mouse arıyorsanız ve batarya, şarj gibi sorunlarla uğraşmak istemiyorsanız pratik bir seçenek olabilir. Ancak, kablolu mouseları cihazdan fazla uzaklaştıramayacağınızı ve çalışma ortamınızdaki kablonun size rahatsızlık verebileceğini de hesaba katmalısınız. Bunlar sizin için sorun değilse, kablolu mouse almayı tercih edebilirsiniz.

(küçük bir tavsiye:  Eğer uzun yıllar boyunca kullanmak için biraz masrafa girip iyi bir mouse almayı düşünüyorsanız Black Friday veya Cyber Monday gibi pek çok mağazanın indirim yaptığı günleri beklemenizde fayda var. Çünkü bilgisayar-cep telefonu gibi fiyatları genelde pek değişmeyen pahalı ürün kategorilerine kıyasla bu türden aksesuarlarda çok daha gerçekçi indirimler olduğu aşikar. Bunun yanı sıra Once Coupon A Time’dan kolaylıkla takip edebileceğiniz indirim kodu gibi özel fırsatlar sayesinde de sembolik de olsa fiyatı düşürme olanağınız var. Ayrıca Bim-A101 gibi mağazaların haftalık olarak yayınlanan kataloglarına da göz atabilirsiniz. Belirli aralıklarda bu mağazalarda da elektronik ürünler indirime girebiliyor.)

Kablosuz Bağlantı Türü: Bluetooth vs. USB

Kablolarla uğraşmak istemiyor ve kullanım esnekliği arıyorsanız kablosuz mouselar sizin için daha uygun bir seçenek olabilir. Şarj edilebilir mouselar olsa da kablosuz mouseların büyük çoğunluğu kalem pillerle çalışıyor. Dolayısıyla en sıkışık anınızda zor durumda kalmamak için yedek pil bulundurmakta fayda var. Tasarruflu batarya kullanımı için on/off tuşu bulunan mouseları da tercih edebilirsiniz. Böylece mouseunuzu kullanmadığınız zamanlarda kapatarak pil ömrünü uzatabilirsiniz.

Kablosuz mouselarda iki tip bağlantı türü olduğunu söyleyebiliriz: Bluetooth bağlantısı ve USB bağlantısı. Bazı mouselar iki bağlantı seçeneğini bir arada sunsa da Bluetooth ve USB bağlantının avantajlarını ve dezavantajlarını inceleyerek karar verebilirsiniz:

●      Bluetooth Bağlantılı Mouse

Bluetooth bağlantılı mouselar yüksek oranda kullanım esnekliği sağlar. Mouseunuzu dizüstü veya masaüstü cihazınızın yanı sıra tablet, akıllı televizyon vb. cihazlarda da kullanmak istiyorsanız, bluetooth bağlantısı daha hızlı ve pratik geçiş imkânı sağlayacaktır.

●      USB Bağlantılı Mouse

USB bağlantılı mouseların en büyük dezavantajı, USB alıcıların çok kolay kaybolması. Dolayısıyla, mouseunuzu tek cihazda kullanacaksanız ya da sık sık USB alıcısını çıkarmanıza gerek kalmayacaksa bu bağlantı seçeneğini tercih edebilirsiniz. Ayrıca, bazı mouseların içinde veya alt kısmında USB alıcının takılabildiği bir bölme bulunuyor. Alıcınızın kaybolmasını önlemek ve kullanım kolaylığı sağlamak için böyle bir mouse almayı tercih edebilirsiniz.

Ergonomik Yapı ve Boyut

Bilgisayar başında çok vakit geçiren kişilerin bileklerinde, sürekli aynı hareketleri yapmaya bağlı bazı kas ve eklem rahatsızlıkları oluşabilir. Siz de bilgisayar başında çok vakit geçiriyorsanız, bunların önüne geçmek ve kullanım rahatlığı sağlamak için ergonomik yapıya önem vermelisiniz. Mouseların ne kadar rahat olduğunu kullanmadan bilmek ne yazık ki çok zor, ancak kullanıcı yorumlarını ve uzman incelemelerini okuyarak ergonomik yapı hakkında fikir edinebilirsiniz.

Mouseun büyüklüğü de taşıma kolaylığının yanı sıra ergonomik yapıya doğrudan etkide bulunan bir faktör. Yanınızda rahatlıkla taşıyabileceğiniz, çok yer kaplamayan bir mouse almak istiyorsanız seyahat tipi mouseları tercih edebilirsiniz. Elleriniz küçükse ve büyük mouseları kullanırken zorlanıyorsanız, seyahat tipi mouselar sizin için daha ergonomik bir seçenek olabilir.

Programlanabilir Tuşlar ve Ekstra Özellikler

Bazı mouselar, kullanımı kolaylaştıran ekstra özellikler sunabilir. Örneğin, mouseun yan kısımlarında bulunan ve programlanabilen tuşlar sayesinde sürekli tekrar ettiğiniz bazı komutları klavyeyi kullanmadan mouse ile gerçekleştirebilir ve zaman kazanabilirsiniz. Programlanabilir tuşların yanı sıra otomatik kapanma vb. özellikler de batarya ömrünü uzatmak için iyi bir çözüm.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir