IPS Ekranın Özellikleri Nelerdir?

Son zamanlarda teknolojik cihazlarda kullanılan IPS ekranların özelliklerinin neler olduğunu bu yazımızda anlatacağız. Neden yeni çıkan televizyonlarda, akıllı cihazlarda ya da bunun gibi ekran teknolojilerinin kullanılması gereken cihazlarda IPS ekran tercih ediliyor, onu anlatacağız.

Birçok ekran teknolojisinin içinden öne çıkmayı başaran IPS ekran (In-plane switching) 1996 yılında Hitachi tarafından TN (Twisted Nematic) panellerin dar bakış açıları ve verilen rengin yetersiz kalmasından dolayı geliştirilen bir panel teknolojisidir. IPS ekranlar 178 dereceye kadar görüş açısı sunarlar. Yani nereden baksanız ekranı düz bakıyormuşsunuz gibi görürsünüz. Ayrıca IPS ekranlar renk ve görüntü kalitesi bakımından gerçeğe en yakın görüntüyü sunar.

ips-ekran

Her cihazda görüş açısı önemlidir. Örneğin tabletinizden bir film izleyeceksiniz. Saatlerce tam karşınıza koyup dik bir şekilde izleyemezsiniz. Yoksa TV’den veya PC’den de açabiliriz. Tabletten ama sebebimiz istediğimiz yere götürüp istediğimiz konumda izleyebilme şansımızın olmasıdır. IPS ekran olmazsa yatağımıza yatıp tableti eğemeyiz. Çünkü ekran ne kadar eğilirse karanlıklaşır. Bu nedenle düz izlemek zorundayız. Eski cihazlarda kararma varken yeni cihazlarda IPS ekranlar kullanılarak bunun önüne geçilmiş.

Ayrıca IPS ekranlar diğer ekranlara göre daha az enerji tüketirler. Bu nedenle de tercih edilirler. Akıllı cihazlarda tercih edilme sebepleri de budur. Pili daha idareli kullanmalarıdır. Samsung’larda tercih edilen AMOLED ekranlar IPS ekranlara göre oldukça fazla şarj tüketirler. Karşılaştırma yapmak gerekirse IPS ekran hem daha güzel bir görüntü sunar aynı zamanda daha az güç tüketir.

IPS ekranla ilgili bilmeniz gereken kısa bilgileri yukarıya yazdım. Merak ettiğiniz şeyleri bize sorabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir