EEAT Nedir?
Dünyanın dört bir yanında en çok tercih edilen arama motoru olan Google’ın web sitelerin güvenilirliği, kalitesi gibi değerlendirmede kullandığı 4 temel kriterin kısaltması olan EEAT ifadesi ‘Expertise (Uzmanlık) – Experience (Deneyim) – Authoritativeness (Yetkinlik) ve Trustworthiness (Güvenilirlik) kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Bu kriterler Google gözünden ne kadar iyi olursa site o kadar üstlere çıkar ve organik trafik de aynı oranda artar. Bu nedenle SEO çalışmalarının başarısı, kullanıcılarda güven oluşturmak, değer üreten içerikler sunmak gibi hedefler için sitenin Google gözünden beklenen kriterleri karşılayacak biçimde düzenlenmesi çok önemlidir.
Google’ın EEAT değerlendirmesi yapmasının kullanıcı deneyimi ve arama motoru açısından önemine değinecek olursak; Google’ın bu değerlendirmeyi kullanıcıya doğru, güvenilir ve değerli bilgi sunma amacı ile yaptığını belirtebiliriz. Kullanıcıların karşısına çıkan bilgiler güvenilir ve uzman ellerden çıkmış bilgiler olmalıdır. Böylece hem kullanıcı daha iyi bir deneyim yaşamış olur hem de site Google gözünde değer kazanarak SEO başarısı elde eder.
EEAT Kriterlerinin Açıklaması
Google’ın 4 ayrı değerlendirme kriteri olan EEAT;
- Expertise (Uzmanlık)
- Experience (Deneyim)
- Authoritativeness (Otorite)
- Trustworthiness (Güvenilirlik) olarak adlandırılır.
Her bir kriterin ne anlama geldiği ve hangi konuları ilgilendirdiğini ayrı başlıklar halinde detaylandıralım.
Deneyim (Experience)
EAT’in önemli bir kriteri olarak, içerik üreticisinin belirli bir konuda sahip olduğu tecrübenin ve doğrudan bilgi birikiminin gösterilmesini ifade eder. Deneyim, özellikle kullanıcıların pratik veya gerçek dünyada işe yarayan bilgiye ulaşma isteği göz önünde bulundurulduğunda önem kazanır. Örneğin, bir seyahat blogu yazarı, gittiği yerlerle ilgili kendi deneyimlerine dayanan içerikler oluşturduğunda, bu içerik okuyucular için daha değerli ve güvenilir hale gelir. Arama motorları da, yazının yazarı tarafından sunulan kişisel deneyimlerin otorite ve güven unsurları ile örtüşmesine dikkat ederek sıralamada deneyime sahip içeriklere öncelik verebilir.
Uzmanlık (Expertise)
İçeriğin ne kadar uzmanca ele alındığını belirleyen kriter Expertise (Uzmanlık) kriteridir. Siteye içerik oluşturulurken sitenin içinde bulunduğu sektörde deneyimli ve bilgi sahibi uzman kişilerle çalışmalıdır. Bu kişiler sektörün yanı sıra anahtar kelimeleri doğal biçimde içeriğe yedirmek, SEO uyumlu metinler oluşturmakla da yükümlüdür.
Bunun için içerik yazarları ile çalışmadan önce konu hakkındaki referans metinlerin incelenmesi, uzmanlık belgeleri ve sertifika talebi, kişinin portföyünde yer alan içeriklerin derinliği, kalitesi ve dile ne kadar hakim olduğu gibi konular gözden geçirilebilir. Çünkü içerikler ne kadar kaliteli olursa ve bilgi ne kadar özgün, değerli, derin ve açıklayıcı şekilde kullanıcıya verilirse Google da siteyi o kadar değerli görecektir.
Otorite (Authoritativeness)
Bir diğer Google değerlendirme kriteri de Authoritativeness (Otorite) şeklindedir. Otorite bir web sitenin hizmet verdiği sektördeki itibarını belirleyen unsurdur. Bunu doğrudan etkileyen SEO çalışması dış kaynaklardan alınmış kaliteli backlinklerdir. Sosyal medyadan ve kullanıcılardan gelen olumlu geri bildirimler de aynı şekilde sitenin prestijini olumlu etkileyen unsurlardır. Backlink kalitesi Google’ın gözünde değerliyken olumlu geri bildirimler ve yorumlar hem organik ziyaretçilerin hem de Google’ın gözünde yüksek değere sahiptir.
Güvenilirlik (Trustworthiness)
Google’da her geçen gün binlerce web site aktif hale getirilmektedir. Bunların bazıları boş içerikler üreten, spam sitelerdir. Google güvenilir sitelerle kötü siteleri birbirinden ayırmak için güvenilirliğe bakar. Trustworthiness olarak adlandırılan güvenilirlik değerlendirmesi yapılırken;
- Sitede doğru ve güncel bilgiler sunuluyor mu?
- Kullanıcının verilerini korumak için güvenlik önlemleri alınmış mı?
- Hakkında sayfası ve iletişim bilgileri gibi şeffaflık, dürüstlük sağlanıyor mu? Gibi durumlar Google botları tarafından sorgulanır.
EEAT ve SEO İlişkisi
EEAT unsurlarını incelerken de zaman zaman değindiğimiz SEO çalışmaları birbiri ile doğrudan ilişkilidir. Web sitenin EEAT değerlendirme kriterlerine uygun hale getirilmesi Google dostu bir site oluşturmak anlamına gelir. Bu durum öncelikle sitenin arama motoru sıralamasında yükselmesini sağlayacaktır.
Bu nedenle en temelde sitenin Google’ın kalite değerlendirme yönergelerini karşılayacak şekilde düzenlenerek yayına alınması çok önemlidir. SEO uzmanı yaptığı işlemleri ele alırken her zaman EEAT’in içerik stratejilerine hakim biçimde kararlar vermelidir. Bu kriterler siteye entegre edildiğinde mutlaka site için faydalı olacaktır.
EEAT’yi Geliştirme Yöntemleri
EEAT’nin doğrudan bir sıralama faktörü olmadığı belirtilse de Google sıralama algoritmalarında ciddi katkı sağladığını ve diğer SEO çalışmaları ile birleştirildiğinde ortaya daha güçlü sonuçlar çıkacağını belirtebiliriz. Web sitelerin içerik kalitesini değerlendirirken kullanılan EEAT Google kriterleri web sitenin sıralamasına dolaylı olarak etki eden önemli kriterlerdir.
Halihazırda EEAT kriterlerine göre düzenlenmiş bir sitenin artık işleme gerek duymadığını düşünmek de yanlıştır. Daima güncellenen ve yeni beklentiler içine giren Google dinamik bir yapıya sahiptir. Bu yeniliklere göre içerikleri düzenlemek ve onları güncellemek Google’ın her zaman desteklediği bir durumdur.
Bir web sitede EEAT’yi (Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) kritlerlerini geliştirmek için şu unsurlar ele alınabilir;
- Daima uzman kalemlerden çıkmış kaliteli ve özgün içerikler üretilmeli,
- Uzman görüşlerine yer verilmeli,
- İçeriklerde kaynakça bölümü oluşturarak bilgi kaynaklarını paylaşma konusunda şeffaf davranılmalı,
- Güvenilir ve otoriter sitelerden kaliteli backlinkler elde edilmeli
- Güvenlik ve gizlilik konusunda alınan önlemler arttırılmalı
- Olumlu müşteri referansları için sitede alanlar oluşturulmalı
- Hızlı sayfa yüklenmesi, mobil uyumluluk gibi teknik SEO uygulamaları ile kullanıcı deneyimini arttıracak işlemler ele alınmalı
- Kullanıcı etkileşimini arttırmak için içerikler yeniden optimize edilmelidir.
Bu durumlar sonuçta kaliteli, değerli ve Google dostu bir web siteye sahip olmayı sağlar ve SEO çalışmalarını kolaylaştırıcı etki gösterir.
EEAT ve Yasal Düzenlemeler
EEAT kriterlerinin içerisinde sektörlere göre yasal düzenlemelerin de önemi devreye girer. Sağlık ve finans gibi hassas, kolay manipüle edilebilen, doğru bilginin ciddi anlamda sorgulanması gerektiği alanlarda uyulması gereken yasalar bulunmaktadır. Bu konularda yayılabilen yanlış bilgiler bireylere çok ciddi zararlar getirebilir. Bu alanlarda hizmet veren web siteler için hazırlanan içeriklerde yasal düzenlemelere ve sektöre hakim uzman içerik yazarları ile çalışılmalıdır.
Yasal gereklilikler ve içerik oluşturma kuralları takip edildiği takdirde bu durum içerik kalitesini etkileyecek ve Google’ın değerlendirme kriterleri açısından da olumlu bir izlenim bırakacaktır.
EEAT’nin Geleceği
Her sektörde devrim niteliğinde etkileri olan yapay zeka Google’ın değerlendirme kriterlerini de etkisi altına almıştır. Anahtar kelime kullanımına odaklanan sitelerden kullanıcı niyetine odaklanan sitelere doğru gerçekleşen arama motoru algoritmalarındaki değişiklikler günümüzün site çalışmalarını eskiye nazaran çok farklı bir hale getirmektedir. Yapay zeka destekli Google botları sitelerde incelemeler yaparken içeriklerin kalitesini eskiden olduğu gibi yalnızca anahtar kelime kullanımı gibi basit unsurlara göre değerlendirmemektedir. Bu nedenle kaliteli, özgün ve değer üreten içerikler oluşturmak artık daha büyük önem kazanmış durumdadır. Web site sahipleri kullanıcı odaklı içerik trendlerini takip ederek içeriklerini daima daha nitelikli halde hazırlamaya odaklanmalıdır.
Gelecekte belki de tüm içeriklerdeki bilgileri okuyan, yanlış bilgileri kolayca yapay zeka ile tespit edip uyarılarda bulunan veya bunları düzelten bir teknoloji ile de karşılaşabiliriz. Geleceğin bilinmez dünyasında ve teknolojinin daima gelişen dinamik yapısı bir araya geldiğinde internet dünyasında ne gibi gelişmeler olabileceğini tahmin etmek neredeyse imkansız!