Deviasyon (Burun Kıkırdak Eğriliği) Ameliyatı Öncesi ve Sonrası

Uzun süredir kişisel yazamadığımın farkındayım. Yazamadığım ama paylaşmak istediğim konuları da not alıp sizlerle paylaşacağım. Bu konulardan ilki ise, temmuz ayının başında geçirdiğim deviasyon (burun kıkırdak eğriliği) ameliyatıdır. Ameliyatı anlatma sebebim ise bu konuda merak edilen konuların olduğu ve sürecin nasıl ilerlediğidir. Çünkü burun konusu daha göz önünde bulundurulduğu için insanların da operasyona karşı biraz araştırma yapma isteği oluşturuyor.

Öncelikle yazıma ameliyat öncesi ve sonrası olarak devam edeceğim. Çünkü öncesinde neler oluyor ve sonrasında neler yaşanıyor bu konuda ben çok merak etmiştim. Bu merakımı gidermek için araştırma yaptığımda çoğu kişinin çok fazla merakı olduğunu ve bunu yaşayan birinin ağzından dinlemenin faydalı olacağını düşünerek detaylandırarak yazmaya karar verdim.

Muayene Olmaya Karar Verme Nedenim

Gün içinde artık ara ara nefesim kesilmekte, çok zor nefes almaktaydım. Ayrıca ağzımdan aldığım nefes ile burundan alınan nefes aynı olmuyor. Ofis ortamın kirli olmasıda sürekli burun tıkanıklığına sebep veriyordu. Bunun dışında horlama ki bazen kendi horlamama uyandığım oluyordu, ağız açık uyuma ve bunun sonunca boğaz, dudak kuruması, gün boyunca devam eden geniz akıntısı, yatarken boğazda hırıltı gelmesi gibi şikayetlerim oluyordu.

İnternette biraz araştırdığımda burun etinin nasıl olduğuna dair fotoğraflar buldum ve aşağı yukarı benim burnumda da aynı problem olduğu görünce doktora gitmeye karar verdim.

deviasyon kıkırdak eğriliği
deviasyon kıkırdak eğriliği

Muayenede Yapılan İşlemler

Muayeneyi Ankara’da devlet hastanesinde bir kulak burun boğazı (KBB) doktoruna giderek muayene oldum. Kontrol sırasında burun içindeki tam ortada yer alan kıkırdağın eğri olduğu ve bu eğriliğin sebep olduğu şişkin burun etleri nefes almamda zorluk çıkardığını doktorum iletti. Kesin emin olmak için de tomografi çektirdim. Tomografide de kontrol sonrası ameliyat olmamım bana baya fayda sağlayacağı ve rahatlayacağımı söyleyince artık ameliyatı düşünmeye başladım.

burun kıkırdak eğriliği
burun kıkırdak eğriliği

Ameliyata Karar Verme Süreci

Ameliyat olmam iletilince tabiki hemen hastane ve doktor kalitesini düşünmeye başladım. Çünkü burun göz önünde olunca ameliyat sonrası değişiklik olur mu ? Problem olur mu ? ister istemez düşünmekten kendimi alamadım. Kış ayına denk gelmesi nedeniyle grip, nezle olaylarından dolayı yaz başlangıcı ameliyat olmaya ve o sırada düşünüp araştırmaya devam etmenin uygun olacağını düşündüm.

Ameliyat İçin Hastane Seçimi

Burun ameliyatım kıkırdak eğriliğinin düzeltilmesi ve burun etlerinin küçülmesi işleminden dolayı daha uzman bir doktor ve hastane seçimi olması gerektiğinden araştırmalarım sonucu Gazi Üniversitesi Hastanesi’ni seçtim.

Buradaki Yardımcı Doç. Dr.’a muayene oldum. Buraya gelemeden önce tomografim olmasından dolayı beklemem gerekmedi. Sizde eğer üniversite hastanesine gidecekseniz öncesinde herhangi bir hastanede muayene olup röntgen, tomografi gibi işlemleri halletmeniz faydalı olacaktır.

Doktorum sağolsun ayrıntılı bir şekilde tekrar anlattı ve yapılacak işlem ile 10 üstünden 7-8 bir açıklık olacağını belirtti. Benimde zaten bu kadar olması bile çok işime gelecekti.

Doktorum hemen 2 gün sonra ameliyat yapabileceğini söyledi. Fakat işler ve ramazan nedeniyle bayram sonrasına bıraktım. Yapılacak işlemin lokal veya genel anestezi ile yapılabileceği, kendisinin önerisi lokal olarak yapılması daha iyi olacağını iletti. Bende lokal anestezi ile olmayı kabul ettim. Bir kaç kan testi yaparak gerekli kontroller yapıldı.

Septum Deviasyon Ameliyat İşlemi

1 ay sonra ameliyat günü hastaneye gittiğimde gerekli işlemler (ameliyat parası vs.) sonrasında meşhur ters kollu yeşil önlüğü giyip ameliyat masasına uzandım. Lokal anestezi olarak ben bir KBB sandalyesinde oturacağımı, aynı dişçi iğnesi gibi iğne yapılarak yapılacağını düşünürken, bizzat masada yatar vaziyette buldum. Gerekli tansiyon vs. kontrolü yapılıp, hemşire hanım size 1-2 ilaç serum ile kanınıza anesteziyi veriyor. Bu ilaç dediklerim anestezidir. Anestezinin gelmesiyle beraber bende çok fena bir kafa oluştuki o anı kelimeler ile anlatmam çok zor 🙂 Kendi kendime gülmeler vs., böyle boş boğazlık vs. yani çok fena rahatlıyorsunuz. Sonra hatırladığım böyle yarı uyanık yarı uykulu hafif sahura kalkmış biri gibi ameliyat oluyorsunuz. bu yüzden lokali kesinlikle tavsiye ederim. Çünkü daha az riskli ve kısa sürede ayaktasınız.

Ameliyat esnasında bazı işlemleri hissediyorsunuz ama acı asla yok. Sadece hareketleri ki onlarda rüya gibi desem olur. Yapılan işlem sonrası meşhur tamponlar takılıyor ve 1-2 saatlik anestezinin gitmesi beklemek için müşahede odasında bekliyorsunuz. Bu arada araç ile gelip dönüşte araç kullanmayı beklemeyin. Çünkü ne kadar ayılsanızda anestezi aldığınız için kullanmanız söyleniyor.

2 gün tampon ile kalıp daha sonra tampon alımı için tekrar hastaneye gelmek için yürüyerek hastaneden çıktım. Hiçbir şişlik morluk olmadı. Kemik üstünde bir oynama olmadığından gözlük bile takabildim.

doktorum benim kıkırdağın eğriliğinin fazla olmasından dolayı etlere müdahaleye gerek olmadığını bunun yeterli olacağını söyleyerek etler ile alakalı işlem yapmadı. Normalde burun etleri kesme biçme yapılmadan, halk arasında lazer diye anlatılan radyo frekans işlemi ile ısıtılarak küçültülüyor. Bu işlemde kanamasız, ağrısız bir şekilde tamamlanıyor.

Ameliyat Sonrası

Ameliyat sonrası eve gelip dinlendim. Yeme-içme eziyet onu söyleyebilirim. Evde pipet bulundurun çünkü kaşıkla çatalla yemek yerken nefessiz kalıyorsunuz. Burun ucunda gazlı bez durduğundan biraz zor bir işlem oluyor yemek yemek. Gazlı bezleri de bu arada ara sıra değiştiriyorsunuz.

2. günde hastaneye gidip tamponları aldırdım. İnternette en çok söylenen olay, tampon çıkarken inanılmaz bir acının olduğudur. Bunu ben 1 gün önce okuyunca baya korktum ama yeni teknoloji 🙂 silikon tamponlar ile bu işlem o kadar kolayki hiç korkmaya gerek kalmıyor.

silikon tampon
silikon tampon

Tampon uçlarındaki ipler burnunuzun üzerine yapıştırıyorlar. Çıkartırken hafifçe çekerek tamponlar çıkıyor. Sonrasında vakum ile içi temizlenerek taburcu oluyorsunuz.

Burun için temizlik için de tuzlu suya benzer bir solüsyon veriliyor. İlaç ufak paketler halinde karışımı, dinlenmiş suya karıştırarak kendi kabında karışımı hazırlıyorsunuz. Buruna uygun bu kap ile buruna sıkılarak buradaki yara kabuğu, burun içi pislikler vs. temizleniyor.

2 Hafta Sonra Aldığım Sonuçlar

Yapılan burun kıkırdağı (septum deviasyon) ameliyatı sonrasında bana faydaları aşağıdaki gibi oldu;

  1. Sabahları ve gün için yaşadığım boğazdaki sürekli akıntı yok oldu. Artık daha kuru bir boğaz ve hırıltısız uyku oldu
  2. Horlama olayları kayboldu. Boyun büküklüğü hariç horlama olmadığı söylendi
  3. Nefes almada daha rahat ve sıkıntısız süreç oldu.
  4. Burunun sürekli tıkanması ortadan kalktı
  5. Bir çok kişi sesimde az da olsa değişim olduğunu söylediler.
septum deviasyon
septum deviasyon

Tavsiyem şudur: İyi bir doktor ve hastane bularak bu işlemi yaptırmanız size oldukça keyifli bir yaşam sunuyor. Gerçekten aldığınız nefes, uykudan aldığınız keyif hepsi değişiyor. Ve iyileşme süreci oldukça kısa olmasından dolayı korkmadan rahatlıkla yaptırmanız size fayda sağlayacaktır.

Eğer merak ettiğiniz farklı konular varsa yorum yaparak sorularınızı iletirseniz, size yardımcı olabilirim.

49 Comments

  1. songül avatarı songül dedi ki:

    devlet hastanesinde burunu kırarak mı keserek mi yapıyorlar

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Hayır kırma işlemi olmadı

  2. Hilal avatarı Hilal dedi ki:

    Öncelikle geçmiş olsun . Burnunum sol tarafından nefes problemi yaşıyorum . Kemikte problem var ve dışardan bakıldığında zamanda yamukluk belli oluyor . Deviasyon ameliyatında bu yamukluk plastik cerrah girmeden de hallolur mu ? Çünkü burnumun şeklinden memnunum ve estetik dinende çok günah . Bu ameliyatı olan çevreme sordum .

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Normal KBB doktoruna gittiğiniz o kendisi size söyleyecektir. Plastik cerrah bakması gerekirse ona gidebilirsiniz.

  3. Zeynep Gücüyeter avatarı Zeynep Gücüyeter dedi ki:

    Bende 19 yaşımda ameliyat olacağım.
    Daha bayağı bir zamanım olmasına rağmen çok korkuyordum. Taki bu yazıyı okuyana kadar. Artık tatmin oldum. Teşekkürler. ☺️☺️☺️☺️

  4. omer avatarı omer dedi ki:

    Deneyiminizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Bende en kısa süre de gitsem iyi olacak.

  5. Manide avatarı Manide dedi ki:

    Burunda değişiklik oluyo mu

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Hayır, içeriden müdahale ile kıkırdak düzeltildiği için değişiklik yok.

  6. Emine avatarı Emine dedi ki:

    Merhabalar, geçmiş olsun, darısı bizlere..
    Bende de sol buruna doğru kıkırdakta eğrilik var. Sol burnumdan nefes almakta çok zorlanıyorum. Hatta kalbimin zorlandığını bile hissediyorum. Burun tıkanıklığının baş ağrısına neden olduğu söyleniyor. Bende de migren var. Sizde bir sıkıntı var mıydı bu anlamda?
    Hoca ismi vermenizde bir sakınca var mı? Ben de Gazi’de muayene olmayı düşünüyorum.

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Aynen bende de o sıkıntılar oldu. Mehmet Düzlü hoca ameliyatımı yapmıştı.

  7. Emrullah çiçek avatarı Emrullah çiçek dedi ki:

    Merhaba ahmet bey bende 13 gün önce kıkırdak ameliyatı oldum. Şuan için rahat nefes alabiliyorum.ameliyat. olurken konkalarda küçültülmüş,şunu soracakatım sizin konkalar yeniden büyüyüp burnunuzu tıkadımı ? Cevap verirseniz sevinirim 🙂

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Benim eğrilik fazla olduğu için müdahale edilmemiş. Ama açılan boşluklar sonra etler tarafından bir delik tıkandı. Sizinki biraz farklı duruyor.

      1. Beren avatarı Beren dedi ki:

        Merhaba ahmet bey bende deviasyon ve konka ameliyati oldu 27.günümdeyim ama tikaniklik geçmedi solüsyonları kullanıyorum bu kadar uzun sürümü sizinde

        1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

          Merhabalar,

          Solüsyonlar ile kalıntılar tamamen temizlene kadar tıkanıklık devam ediyor. Sonrasında rahatlama olacaktır.

  8. Oguzhan avatarı Oguzhan dedi ki:

    Bir de ahmet bey bir sorum daha olacakti bu burun tomografisinde burun egriliginin ne kadar fazla oldugunu yani ameliyatta burnum ile nek adar ugrasilacagini yani burnumdaki ameliyatin cok zor ya da kolay olup olmayacagini doktorun ameliyat sirasinda neler yapacagina dair fikir vermesinde cok etkili mi?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Geçmiş olsun öncelikle. KBB burun içindeki eğriliğe ve et varsa etin küçültülmesinde çalışıyor. Eğer dışarıdan bir düzeltme varsa bunu plastik cerrahı yapıyor. Bunun dışında eğrilik konusunda tomografide gayet net anlaşılıyor. Hatta siz de bakınca kolaylıkla anlarsınız.

  9. Oguzhan avatarı Oguzhan dedi ki:

    Merhaba iyi gunler ahmet bey benim sormak istedigim su benimde sol burnumdan nefes alamoyorum burun ucum dusuk ayrica ama benim burnum kucuk boyut olarak ayrica burun ucumdan da memnunum bu yuzden kbb doktoruna gittigimde sadece bana burun ici duzeltilmesi yapar mi yoksa burun ucu illa kaldirmamiz lazim diyor mu kbb doktoru?

  10. Devrim avatarı Devrim dedi ki:

    Oglum yarın bu amaliyatı olacak. Başka yorumları okudugumda cok korktum canı cok yanacak diye. Yazınız içimi rahatlatdı teşekkurler umarım o da çok sıkıntı yaşamadan atlatır.

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Öncelikle şimdiden geçmiş olsun. Gerçekten rahat olun korkulacak bir şey yok. Aslında ameliyat değil de ufak operasyon denilse daha doğru olur. Umarım kısa sürede iyileşir.

  11. Hakan Demir avatarı Hakan Demir dedi ki:

    Merhaba, Öncelikle yazınız için teşekkür ederim. Deviasyon ameliyatı olalı 6 gün oldu ve ciddi anlamda burun tıkanıklığı yaşıyorum. Siz nasıl bir süreç yaşadınız acaba?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Geçmiş olsun dilerim. Tıkanıklık normal, zamanla geçecektir. Tamponlar alındıktan sonra solüsyon vs. kullanmadınız mı ? Normalde yara, burun içi pislikler vs. nedeniyle tıkanıyor. O yara kabukları vs. tamamen çıkınca rahatlama olacaktır.

  12. Buket avatarı Buket dedi ki:

    Ahmet bey merhaba benim burnumda sola doğru bi eğrilik var ve bu dışarıdanda belli oluyor perşembe günü kapalı burun ameliyatımda eğriliği düzelteceğini söyledi doktorum ama dışarıdan müdahale olmayacak içerden burun kemiğim düzeldiğinde otomatik olarak dışarıdan da belli olan sola kaymışlık düzelir mi ?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Eğer dışarıdan çok belli oluyorsa düzelebilir. Benim kıkırdak ameliyatı olduğu için dışarıdan fark olmadı. Kapalı burun ameliyatında kemik ile oynama oluyor diye biliyorum. Şimdiden geçmiş olsun.

      1. Emrullah avatarı Emrullah dedi ki:

        Burun içindeki eğri kıkırdak alınıyor mu? Alınıyorsa şayet orasıni boş düşünemiyorum 🙂

        1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

          Yok alınmıyor sadece düzeltiliyor. Fazla varsa alınıyor.

          1. Recep avatarı Recep dedi ki:

            Reis doktor burnunda eğrilik var dedi haftaya tahliller için gel ameliyat ol dedi ama lokal mi falan olcagını söylemedi istege göre mi anestezi şeklini belirtiyor.

          2. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

            Benim doktorum bana sormuştu. Lokal dediği zaten neredeyse tam anestezi gibiydi hayal mayal hatırlıyorum.

  13. Kübra avatarı Kübra dedi ki:

    Geçmiş olsun öncelikle 15 yasindayim burnumda fazlasıyla belli olan bi eğrilik mevcut bende ameliyat olmak ıstiyorum ilerki zaman için benim merak ettiğim şey estetik adına bir şey oluyor mu burunda kuculme vs burnum ailevi yapıdan da büyük 😊 bi değişiklik oluyor mu cevap verirseniz sevinirim şimdiden
    teşekkürler.

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhabalar, benim kıkırdak ameliyatı olduğum için dışarıda bir şey olmadı. Eğer dışarıda bir değişiklik olsun derseniz kemikte ameliyat olması gerekiyor. Kuzenim oldu, onun ameliyatına plastik cerrahide girdi, değişim oldu.

      1. Sinan avatarı Sinan dedi ki:

        Öncelikle geçmiş olsun peki sizin olduğunuz ameliyat ve estetik ameliyatı aynı anda yaparsakta mı lokal anesteziyle yapılır?

        1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

          O konuda bilgim yok. Lokal anesteziyi bana sadece kbb ameliyatında yapıldı. İkisi birlikte belki genel aneztezi olabilir.

  14. arzu avatarı arzu dedi ki:

    Merhaba arkadaşınız nerde amelyat oldu acaba ve hangi doktor yaptı acaba

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Esabil Eker olması lazım. Sincan devlet hastanesinde plastik cerrahı

  15. Talha avatarı Talha dedi ki:

    Merhaba kıkırdak ameliyatında burnumuzun dışından kesim yapılıyormu iz kalıyomu dikiş izi

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Dışardan kesim vs. yok içerden oluyor. İz filan kalmıyor. Dışardan ameliyat olduğunuz bile belli olmuyor.

  16. Sule avatarı Sule dedi ki:

    Merhaba benimde bu kıkırdak ameliyatı olmam gerekli ama ben çok korkuyorum korktuğun konu ise ağrı sızı vs. Değil ben kana dayanamıyorum yani ameliyat sonrası kanama çok oluyor mu acaba ?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Çok az kanama oluyor onlarda tamponda kalıyor öyle abartı bir şey yok.

      1. Murat avatarı Murat dedi ki:

        Merhaba Ahmet bey bende birkaç ay önce kbb’ye gitmiştim doktor bana kıkırdağında eğrilik var düzeltmeni öneririm demişti.Ancak bende nefes alma sorunu fazla olmuyor bu ameliyatı sigorta karşılar mı birde benim burnum baya büyük o ameliyatla birlikte burun küçültme tarzı eşlemler yapabiliyorlar mı? ve o işlem için ekstra para alıyorlar mı

        1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

          Murat Bey,

          Ben Gazi Üniversitesi’nde hocaya hem muayene hem de operasyon için ödeme yaptım. Ama devlet hastnesi olduğu için aşırı pahalı değil. Burun küçültme işlemi vs. yapacaksanız plastik cerrahi bölümüne muayene olmanız gerekmektedir. Arkadaşım da burnunu düzelttirdi ortalama 1000-1500TL arasında ücrete yaptırmıştı.

          1. Murat avatarı Murat dedi ki:

            Peki arkadaşınızın burnunda kemik eğriliği gibi bir sorun var mıydı yoksa direk burnunu mu düzeltmek amaçlı gitti plastik cerrahine

          2. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

            Kemik eğriliği ve burun göçüklüğü vardı. Kendisi nefes almakta zorluk çekiyordu ve direk plastik cerrahi doktoruna gitti. Devlet hastenesinde bir doktor ama gayet ünlü ve başarılı. Orada hem eğriliği hem de diğer şekil bozuklukları düzeltildi.

      2. Baran avatarı Baran dedi ki:

        Merhabalar benimde burnumda siğil cıktı malesef şans icinde cıktı:) muayene gittiğimde doktor kıkırdak eğriliği olduğunu söyledi saga dogru hem onu hem egriligi duzeltelim dedi genel anesteziyle daha once her muayeneye ozel devlet tum doktorlar eğriliği söyledi karar verdim ama korkuyorum daha önce once hic ameliyat olmadım hastaneye giremeyen biriyim 🙂 sararip çıkarım bunun icin ne yapmam lazim psikolog yardımı almayı düşünüyorum bu korkuyu yenmek için sizin onereceginiz bir şey? Bende sizde ki gibi rahatsızlıklarda yok ama doktorlar egrilik var dediğinden beri sanki agizdan nefes daha aliyorum gibi gelmeye başladı ne yapmami önerirsiniz bu hastane korkusunu ameliyat korkusunu yenmek için sigili kesin aldırmam egrilik su bu desem de ???
        Iyi günler

        1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

          Korkulacak hiç bir şey yok. Zaten anestesi ile hiç bir şey duymadan hal oluyor. Ben 1 hafta sonra işe başladım. Kimse fark etmedi bile ameliyat olduğumu bence geç kalmadan yaptırın.

  17. Çiğdem avatarı Çiğdem dedi ki:

    Merhaba, geçmiş olsun.Eğrilik burnunuzun dış görünüşünden belli oluyor muydu? Ameliyat sonrası estetik açısından da bir düzelme oldu mu?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Teşekkürler Çiğdem Hanım,

      Kıkırdak eğriliği dışarıdan belli olmuyordu. Normalde dikine eğrilik var ama o konuda bir düzeltme olmadı ki zaten araştırdığım kadarıyla ona törpüleme yapılıyor. Benim çok fazla yatay eğrilik yoktu sadece içeride olan eğrilik hava kanallarının kapanmasına neden oluyormuş.

      Diğer hava kanalı da burun eti nedeniyle kapalıydı. Anlayacağınız estetik açıdan bir değişiklik çok olmadı belki biraz dikkatli bakınca belli olur. Zaten KBB doktoru yaptığı için estetiksel bir şey olacağını sanmıyorum ama istenirse plastik cerrahi doktoru da girip yapıyor diye biliyorum.

      Kuzenimde de aynı sıkıntı vardı ve onda estetiksel olarak da değişim yaptılar.

      1. Çiğdem avatarı Çiğdem dedi ki:

        Anladım.Teşekkürler 🙂

  18. Cenk Öztürk avatarı Cenk Öztürk dedi ki:

    Geçmiş olsun Ahmet Bey

  19. Gul avatarı Gul dedi ki:

    Merhaba. Gecmis olsun oncelikle. Masraflar ne kadar tuttu. Hangi doktor yapti ameliyatinizi? Gaziden once hangi hastaneye gittiniz diğer islemler icin ? Hastane ve doktor arastiriyorum ben de ameliyat icin. Tesekkurler yazi icin.

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhaba Gül hanım, Gazi ilk muayne ücreti 80TLydi. Ameliyat içinde 450 küsür ödeme yaptım. Öncesinde Yenimahalle devlet hastanesine gitmiştim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir