Apple Ürünlerini Kullananlara Kötü Haber!

Apple cihazlarını kullananlara kötü haberler çoğalmaya başlıyor. Özellikle son zamanlarda bu haberler yoğun olarak teknoloji gündemini meşgul etmeye başladı. Korsanlar bu zamana kadar Apple ile çok az ilgilenirken bu sefer Apple’a yüklenmeye başladılar.aorhan

Apple bu zamana kadar büyük kitlelere hitap edemedi. Çünkü kullanıcılarına fırsatlar sunmadı. En basit örneği fiyatlarıdır. En pahalı cihazlar dikkat ettiyseniz Apple cihazlarıdır. Yıllar nce çıkan İPhone 3GS bile ülkemizde 800 TL civarında. Bu nedenle kullanılmıyor. Bir de şu örneği vermek istiyorum. Apple cihazları bluetooth ile başka bir telefona bağlanmıyor. Sadece İPhone Apple cihazları arasında bağlantı kurulabiliyor. Çok saçma bir özellik. Biraz yüksekten uçuyor. Hatta bayağı bir yüksekten uçuyor. Bu nedenle kullanan Android kadar yok. Bu kadar az kullanıldığı için Apple’da güvenlik açıkları yoktu. Daha doğrusu vardı, ancak bulunamıyordu. Çünkü uğraşan yoktu. Bu nedenden dolayı Apple güvenlik açısından en iyisi olarak anılıyordu. Galiba artık o anılar geride kaldı. Çünkü korsanlar artık Apple cihazlarını hedef aldı ve Apple cihazlarında neredeyse Android kadar tehlike almaya başladı. Son zamanlarda da paylaştığımız İPhone güvenlik açıkları haberini okumuşsunuzdur. Yavaş yavaş Apple’ın güvenliğinin de söndüğünün resmi işte bu haberlerdir.

Şu an İPhone’u tehdit eden 210 kritik güvenlik sorunu var. Android cihazlar 24, Windows Phone cihazlar 15, BlackBerry cihazlarsa 11 kritik güvenlik açığı barındırıyor. İOS da Android’e yaklaşıyor. Hatta şunu da söyleyelim. Android’de tehlike geçen yıllarda daha fazlayken bu yıl azalmaya başladı. İşin gidişat belki Apple’ı bazı konularda insafa getirebilir.

5 Comments

  1. Uğur Sağlam avatarı Uğur Sağlam dedi ki:

    Apple’ı kullanmak hiç nasip olmadı 🙂

  2. Mustaaf Utku avatarı Mustaaf Utku dedi ki:

    Tayfun bey yazınızı ilgi ile okudum. Bir çok kısımda haklısınız (Özellikle güvenlik açıkları konusunda). Öncelikle fiyat konusuna değinelim; bir çok ülke de 3GS’ler artık bedava veriliyor. Türkiye de sadece teknoloji değil, bir çok üründe fiyatların uçukluğunu hepimiz biliyoruz. 2009 yılında 3GS çıktığında şirkete olan maliyeti 170 $ civarlarında, ürünü de o zamanlar (yanlış hatırlıyorsam özür dilerim) 600 $ dan başlıyordu. Ülkemizde bu kadar pahalı olmasının sebebi dolar kurlarında ki yükseklik ve bundan önce özellikle teknolojiye konulan yüksek vergiler. Ben yurt dışından bir kitabı vergi ödemeden alıyorken örneğinizden devam edelim, 3GS’i aldığım ücretten daha fazla vergi ödeyerek ülkeme sokabiliyorum. Ve sizde biliyorsunuz ki bu yüzden ister istemez yurt dışı kayıtlı teknolojik ürünler insanların yararına geliyor.

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. İPhone 3GS vergilerden dolayı bu kadar pahalı olabilir. Peki neden Samsung’un cihazları bu kadar pahalı değil? Onlar da ülke dışından geliyor? Evet, verginin de etkisi var. ANcak sadece vergiye bağlayamayızz. Apple genel anlamda böyle. İPhone 4S’de Apple’a şu an ülkemizdeki fiyatına mal olmadı. ülkemizde şu an 1.500 TL’yi aşkınsa Apple’a en fazla TL değeri ile 500 TL’ye mal olmuştur. Ama Apple’ın genelinde pahalılık var. Sadece vergilere bağlı bir şey değil. Ayrıca Buletooth olayını da anlattım. O da var. Burnu havalarda. Bu bariz ortada. Bir cep telefonunun kendi markası haariç başka marka cihazlardan Bluetooth ile dosya alıp gönderememesi ne kadar saçma bir iş.

    2. Mustafa Utku avatarı Mustafa Utku dedi ki:

      O tür konularda haklısınız. Güvenlik açıkları, fiyat ve diğer sorunlar her zaman Apple’ın başını ağrıtmıştır. Ben en azından kendim için söyliyeyim; ben piyasada ki neredeyse bütün telefonları kullandım. Nokia Lumia, Blackberry’nin Bold serisinin son 4 ürününü, iPhone 3g’den tutun, 4S’e kadar hepsini, Motorola’nın son telefonlarını, HTC’yi taşıyan, amiral gemisi olan bir çok telefonunu “biliyorum” diyebilecek kadar kullandım. Şuan ki telefonum da Samsung Galaxy Note II. Ben aynı zamanda bir programcıyım, yani teknolojiye üst düzeyde ilgim ve bilgim var, uğraşan birisiyim. Ama nedense bana Apple ürünleri hep daha cazip gelmiştir. Kullanım kolaylığı olsun, tümleşik bir yapıda bulunması olsun nedense hep “al beni”-si var bana karşı. Tekrarlıyorum; bahsettiğiniz sorunlar eğer çözülmezse belki de iPhone serisini toprağa gömecek sorunlar, haklısınız ve dediklerinizin altına da imzamı atarım. Fiyat konusuna bir değinme yapayım; tahminime göre Apple ürünlerde ki bu denli yüksek fiyatın sebebi ürünlerin ülkemizde tabiri caiz ise “aracı” kullanılarak satılması olabilir. Veya gerekli anlaşmaların olmaması da olabilir. Malum AT&T ile Apple arasında muazzam bir anlaşma var ve bu iki firma birbirlerini bu anlaşma sayesinde çok iyi besliyor gibi geliyor bana. Ülkemizde ki aracılar (Bilkom, Turkcell, Avea, Vodafone vb.) ile Apple arasında adam akıllı bir anlaşma olmadığı için de fiyat bu kadar yüksek olabilir. Nitekim Samsung direk, elden de ülkemizde tüketicilere ulaşıyor.

      1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

        Evet sizin de hakkınız var. Apple’ın ülkemizde mağazaları yaygınlaşırsa belki fiyatlar daha uygun olacaktır. Bu sayede Vodafone Turkcell Avea gibi şirketler de daha uygun satmak zorunda kalacaklar. Aracılar her yerde vatandaşın başına bela.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir