DNS Ayarları ve Alternatif Çözümler

Twitter’a gelen erişimi engellemesiyle birlikte internet kullanıcıları engelli sitelere giriş yapabilmek için alternatif erişim yöntemleri aramaya başladı.

Yasaklı sitelere girebilmenin en basit ve hızlı yolu ise DNS değiştirme işleminden geçiyor. Daha sonra tarayıcı tabanlı çözümler ve VPN alternatifleri gibi buna benzer birçok yöntem yer alıyor.

DNS DEĞİŞTİRME

Windows 7 ve Windows 8 için;

Başlat Menüsü > Kontrol Paneli > Ağ ve İnternet > Ağ Durumunu ve Görevleri Görüntüle > Bağdaştırıcı Ayarları > Aktif olan simgeye sağ tık ve özellikler yolunu izleyerek TCP/IPv4 satırını seçip sağ tık ve özellikleri tıklayınız. ‘Aşağıdaki DNS Sunucularını kullan’ seçeneğini seçerek 208.67.222.222 ve 208.67.220.220 yazıp TAMAM diyoruz.

55555

Mac için DNS Değiştirme;

Öncelikle Mac sistemine sahip bilgisayarınızda Sistem Özellikleri (System Prefences)’ e girmelisiniz. Sonra Ağ (Network) kısmına giriş yapın. Sağ alt tarafta bulunan Gelişmiş (Advanced) sekmesine tıklayarak buradan üst kısmın ikinci sekmesinde bulunan DNS’e tıklayıp, aşağıdaki ‘+’ butonu yardımıyla DNS adreslerini girin.

mac-os-3

Daha sonra Tamam (OK) deyip ayarlarınızı kayıt edin. Sizlere paylaştığımız örnek anlatımda DNS olarak OPEN DNS adreslerini kullandık. Eğer dilerseniz başka DNS numalarını da yazabilirsiniz. DNS’leri kayıt ettikten sonra modemi kapatıp yeniden açın. Eğer kapatma imkanınız yoksa aşağıdaki komutları kullanarak Mac sisteminizde bulunan DNS Ön belleğini temizleyebilirsiniz.

mac-os-4

Başlat > Çalıştır > ipconfig -flushdns > ENTER

Başlat > Çalıştır > ipconfig -release > ENTER

Başlat > Çalıştır > ipconfig -renew > ENTER

Tüm bu işlemleri doğru bir şekilde yaptıktan sonra bilgisayarınız artık yeni ve hızlı DNS adreslerine geçmiş olacak ve bu işlemleri bir daha yeniden yapmanıza gerek kalmayacak.

TARAYICI TABANLI ÇÖZÜMLER

Opera İnternet Tarayıcısı

Popüler olarak kullanılan internet tarayıcıları arasında yer alan Opera’da bulunan OFF-ROAD modusayesinde farklı yöntemlere başvurmadan erişim engellerini ortadan kaldırabilirsiniz.

opera-off-road

Google Chrome ZenMate eklentisi

Google Chrome tarayıcısı için sunulan ZenMate eklentisi, tarayıcı tabanlı bir VPN çözümüdür. Sadece birkaç adımda kolayca kurulabileceğiniz ZenMate’i tarayıcınıza ekleyerek istediğiniz herhangi bir engelli siteye giriş yapabilirsiniz.

zenmate-scr-1

Tor Browser

En popüler güvenli tarayıcılar arasında yer alan Tor’da TOR Ağı’na dahil olunduğu durumda kullanıcının internet’e gönderdiği ve oradan çağırdığı bilgiler parçalar halinde şifrelenerek, diğer TOR kullanıcılarının bilgisayarları üstünden gönderiliyor. Bu sayede de kullanıcı denetimleri zorlaşıyor. 

tor-browser

VPN ÇÖZÜMLERİ

HotSpot Shield

Ülkemizde en çok tercih edilen VPN sağlayıcıları arasında yer alan HotSpot Shield sayesinde Amerika sunucuları üzerinden bağlantı alarak engelli sitelere kolaylıkla giriş yapabilirsiniz.

hotspot-shield

Onavo

iPhone ve iPad kullanıcıları için sunulan Onavo Apple cihazları için oldukça iyi bir VPN aracıdır. Kotalı internet kullanıcıları için mobil verileri %80’e kadar sıkıştırabilen Onavo, engellemeleri aşabiliyor ve anonim kalmayı sağlayabiliyor.

onavo

TunnelBear

Basit bir VPN programı olarak karşımıza çıkan TunnelBear’ın en dikkat çekici yanı istenmeyen trojanları bilgisayarımıza doldurmaması. Kullanımı ise çok basit; sol üstte duran anahtarı ‘off‘tan ‘on‘a getiriyoruz, karşımıza çıkan ‘bu uyarıya güveniyorum‘ kısmını seçip ‘tamam‘a basıyoruz. Artık dilediğiniz siteye ulaşabilirsiniz.

tunnelbear

 

Bu programların yanı sıra alternatif yöntemler ararsanız da Spotflux ve Ultrasurf programlarını tercih edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir