En İyi Antivirüs Programları (Mac, Windows, Mobil)
Bugün gündelik yaşamı oluşturan birçok iş dijital ortamlar üzerinden yapılıyor. Sosyalleşme, iş hayatının gereksinimleri ve kişisel ihtiyaçlar gibi birçok alana ait veri işlemleri internet üzerinden dijital ortamlarda gerçekleştiriliyor. Kişisel bilgilerin ve özellikle ödeme yöntemlerinin sanal ortamlarda var olması reeldeki dolandırıcılar gibi sanal ortamda da korsan ve zararlı yazılımların oluşmasını sağlıyor. Bu nedenle kullanıcılar dijital cihazlarını korumak için antivirüs programlarını tercih ediyor, en iyi antivirüs programları için araştırma yapıyorlar.
İlginizi Çekebilir: En İyi Bluetooth Kulak Üstü Kulaklıkları – 2024
Piyasada var olan antivirüs programlarının temel amacı cihazları virüsten korumak olsa da programlar kendi içinde özelleştirilebilmektedir. Ücretli ve ücretsiz olmak üzere farklı özelliklerle donatılan en iyi antivirüs programları, zararlı yazılımı fark ettiği zaman virüsleri karantinaya alıp işleyerek siliyor ve cihazlara ulaşmasını engelliyor. Günümüzde ise değişik programlarında çıkması üzerine kullanıcıların kafaları bir hayli karışabilmektedir. Bugünkü yazımızda “En İyi Antivirüs Programları” konusuna değinerek detaylı bir inceleme yapacağız.
Programlar genel olarak belirli hatlar üzerinden ilerlemektedir. Bu hatlar arasında: virüsleri arama, tarama ve son olarak kaldırma işlemleri gerçekleştiriliyor. Antivirüs programları zararlı yazılımın cihaza ulaşmasını engellemek için genellikle üç farklı yolla da çalışmaktadır. Bunlardan biri olan imza tabanlı algılamada cihaza gönderilen dosyalar bilindik olan kötü amaçlı yazılımlarla karşılaştırarak eşleşme aranıyor. Eşleşme olduğunda dosyayı kullanıcıya ulaştırmadan ortadan kaldırıyor.
Bir diğer yöntem buluşsal tabanlı algılama olarak bilinmektedir. Bu yöntemde virüs programının çalışma prensibi imza tabanlı algılamadakine benzerdir. Ancak daha detaylı arama sağlayan bu yöntemde imza tabanlı algılamada gözden kaçırılmış bir veri varsa algılanarak virüs sorunu ortadan kaldırılır. Üçüncü yöntem ise davranışa dayalı algılamadır. Bu yöntemde program cihazda olağandışı bir davranış algılayarak koruma sağlar. Bütün bunları tek bir alanda toplayan en iyi antivirüs programları, kullanıcılara en iyi deneyimi yaşamalarını amaçlamaktadır. Gelin bu programlara göz atmaya başlayalım!
Ücretsiz Olarak Sunulan En İyi Antivirüs Programları
En iyi anti virüs programları arasında birçok programın daha az özelliği olan ücretsiz versiyonları mevcut. Ücretsiz olarak sunulan bu programlar kullanıcılardan program içinde yayınladıkları reklam veya ek yazılım indirme zorunluluklarıyla sponsorlar üzerinden gelir elde ederler. Virüs yazılım geliştiricileri ücretsiz versiyonlar sunsa da bu programlar arasından piyasada güvenilirlik kazanmış markalardan yana tercih yapmak gerekiyor.
Yazılım sektöründe de birçok alanda olduğu gibi antivirüs programları için de kötü amaçlı yazılımlar üretiliyor. Bu yazılımlar cihaza girip tüm verileri alarak satımını gerçekleştiriyor. Bu gibi durumlardan kötü yönde etkilenmemek için seçeceğiniz ücretli veya ücretsiz antivirüs programını güvenilir hizmet veren kaynaklardan edinmeniz gerekiyor.
Ücretli Antivirüs Programları Sıralaması:
- Microsoft Windows Defender
- Avast Free Antivirüs
- 360 Total Security
- Avira
- AVG
Microsoft Windows Defender
Microsoft Windows Defender günümüzde en çok kullanılan ücretsiz antivirüs programlarından biridir. Özellikle Microsoft’un sahipliğini üstlenmesi en iyi antivirüs programları listesinde birinci sıraya girmesine neden oldu. Daha önceki yıllarda Microsoft’un Windows Vista ile geliştirdiği Microsoft Windows Defender Windows işletim sistemlerine dahili olarak yüklü gelmektedir. Temel güvenlik önlemlerine sahip olan program kullanıcı cihazlarını temel düzeyde korumaya sahiptir.
Windows işletim sistemi kullanan kullanıcılar Windows Defender ile virüs taraması yapmakla birlikte yazılımda güvenlik duvarı da mevcut. Bu güvenlik duvarı sayesinde program cihazda şüpheli bir durumla karşılaştığında kullanıcıya uyarı gönderiyor. Temel düzeydeki tüm gereksinimleri karşıladığı ve ücretsiz olarak sunulduğu için bugün birçok kullanıcı farklı bir antivirüs yazılımı yüklemeden Windows cihazlarda yüklü olarak gelen Microsoft Windows Defender’ı kullanmaktadır.
Avast Free Antivirüs
Avast uzun yıllardır sektörde bilgisayarlar ve mobil cihazlar için hizmet veren güvenlik yazılım şirketlerinden biridir. Piyasada başarı sağlayan şirket antivirüs programlarını ücretsiz ve ücretli versiyonlarla sunuyor. Program hafif ve bilgisayarı yormayan yapısı sayesinde birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Bu özelliğiyle Avast Free Antivirüs düşük sistemli bilgisayarlarda bile performans kaybı yaşamadan sorunsuz şekilde çalışabiliyor.
Programın ücretsiz versiyonunun tercih edilme sebepleri çok olmakla birlikte en önemli özelliği MacOS, Windows, Android ve iOS cihazlarda kullanılabilmesi oluşturuyor. Avast, en iyi antivirüs programları tercih eden kullanıcılara standart korumaya ek olarak oyun modu, davranış kalkanı gibi ek özellikler de sunuyor. Ücretsiz versiyona göre birçok özellik sunması ve tüm dijital cihazlarda kullanılabiliyor olması Avast’ın birçok kullanıcı tarafından tercih edilmesini sağlıyor.
360 Total Security
Ücretsiz olarak sunulmakla birlikte üst düzey koruma sağlayan 360 Total Security Çin merkezli firmalardan biri olan Qihoo 360 tarafından geliştiriliyor. En iyi antivirüs programları arasında ücretsiz versiyonda sunulan birçok gelişmiş özellik sayesinde 360 Total Security birçok kullanıcı tarafından tercih ediliyor. Fidye yazılımları, Wi-Fi güvenliği, online alışverişlerin güvenli şekilde gerçekleştirilmesi ve hızlandırma gibi özellikler sunan program birçok ücretsiz güvenlik yazılımına göre çok fazla ek özellik sunuyor.
Programın sevilen özelliklerinden biri de oldukça hafif olması. Cihazı yormadan çalışan program hafif yapısı sayesinde düşük sistemli cihazlarda da sorunsuz şekilde çalışıyor. Cihazı yavaşlatan gereksiz ve zararlı dosyaları silerek kullanıcılara hızlandırma da sağlıyor. Programa ait sevilen özelliklerden bir diğeri de düzenli aralıklarla büyük güncellemeler alıyor olması. Birçok ücretsiz programdan farklı olarak sürekli gelişim göstererek güncelleme getiren şirket kullanıcıların memnuniyetini sağlıyor.
360 Total Security’i ücretsiz olarak Windows, MacOS, iOS ve Android cihazlarda şirketin web sitesi üzerinden indirme yaparak kullanabilirsiniz.
Avira
En iyi antivirüs programları listemizin dördüncü sırasında Avira bulunuyor. 1986 yılından beri kullanıcılarına hizmet veren Avira, antivirüs yazılım desteğini ücretli olarak sunsa da bir süredir ücretsiz versiyonla da hizmet vermeye başladı. Genel merkezi Almanya olan firma başarılı bir güvenlik ve koruma sistemi sunuyor. Firmanın sağladığı antivirüs yazılımı temel düzeyde casus yazılım ve virüslere karşı koruma sağlarken reklam yazılımlarına karşı da koruması mevcut.
Sağladığı yüksek güvenlik düzeyine ek olarak program cihazları yormayan bir yapıya sahip. Çalışırken bilgisayar hızını neredeyse hiç etkilemeyen program düzenli olarak güncelleme de alıyor. Güncellemeler sayesinde kötü amaçlı yeni yazılımlara karşı da koruma sağlıyor. Avira Windows, MacOS, iOS ve Android cihazlarda kullanılabiliyor.
Birçok kullanıcı tarafından yüksek performansı sebebiyle çokça tercih edilen bir yazılım olsa da Avira gelirlerini program içine yerleştirdiği reklamlardan elde ediyor. Bu da kullanıcıların yazılıma olan ilgisini azaltabiliyor. Programın bir diğer olumsuz özelliği ise e-postadaki ekleri ve USB aygıtları üzerinde tarama yapmaması.
AVG
30 yıldır sektörde güvenlik alanında hizmet veren AVG, Antivirüs Free ile kullanıcılarına bir süredir ücretsiz antivirüs hizmeti sağlıyor. 6 katmanlı güvenlik korumasına sahip olan program birçok kuruluştan sunduğu özelliklerle ödül alarak kullanıcıların ilgisini ve güvenini kazanmış durumda.
En iyi antivirüs programları listemizde büyük bir dikkat çeken AVG, basit yapısıyla da bilinmektedir. Ücretsiz temel koruma versiyonunda güncelleme, güvenli olmayan içerikleri engelleme, fidye yazılı ve performans sorunları için tarama sunan program hafif yapısı sayesinde cihazları yormuyor. Program Android, iOS, Windows ve MacOS’larda indirilip sorunsuz şekilde çalıştırılabilir.
Ücretli Olarak Sunulan En İyi Antivirüs Programları
Sanal ortamlarda birçok işlemin gerçekleştirilmesi ve verinin çok büyük boyutlara ulaşması kontrol edilebilirliğin de şartlarını zorlamış durumda. Bu nedenle temel koruma sağlayan birçok ücretsiz antivirüs yazılımı bulunsa da üstün ve daha detaylı koruma için daha fazla donanım ve çaba gerekiyor. Bu nedenle en iyi antivirüs programları temel korumadan daha üstün koruma sağlayan versiyonlarıyla ücretli olarak da sunuluyor.
Lisanslama ücretlerinin yüksek olduğu ücretli versiyonların ne gibi özellikler sunduğu birçok kullanıcı tarafından merak ediliyor. Kullanıcıların virüs koruma programlarına bu ücreti vermeden ihtiyaçlarının ne olduğunu ve virüs koruma programından ne beklediklerini araştırma yaparak öğrenmeleri gerekiyor.
Ücretli Antivirüs Program Sıralaması:
- McAfee Antivirüs
- CHOMAR Antivirüs
- ESET Antivirüs
- Norton
McAfee Antivirüs
1987 yılından beri hizmet veren şirket piyasada güvenlik yazılımları alanında en köklü kuruluşlardan biri. ABD merkezli olan firma cihaz üzerinden ve internet ortamında koruma sağlıyor. Çalışma anında kullanıcıya hiçbir hız sorunu yaşatmayan program üst düzey performans sunuyor. Parola yöneticisi hizmeti de veren program bu özelliğiyle ön plana çıksa da gelişmiş bir parola güvenlik sistemine sahip değil.
Windows, MacOS, iOS ve Android kullanıcıları için hizmet veren firma farklı ödeme miktarlarına sahip planlar sunuyor. Firmanın resmi web sayfasından cihaz sayısı ve kullanım zamanı üzerinden ücretlendirme bilgilerini ve sunulan özellikleri detaylı olarak inceleyebilirsiniz.
CHOMAR Antivirüs
Yerli antivirüs hizmetlerinden biri olan CHOMAR yazılım geliştirme alanında Türk firmalarına destek vermek isteyen kullanıcıların tercihi oluyor. Birbirinden farklı sertifikalarla güvenirlik kazanan firma casus yazılımlar ve virüsler üzerinden gelişmiş bir güvenlik sistemi sunuyor. Dünya çapındaki bazı şirketlerden de onay alan firma her geçen gün kullanıcı sayısını artırmaya devam ediyor. En iyi antivirüs programları listemizde yer almasında ise özellikle diğer şirketlere göre daha farklı bir yapıda yer alması bulunuyor.
Internet Security ve Standart sürüm olarak iki farklı alanda hizmet veren firmanın iki sürümü de gelişmiş koruma özelliklerine sahip. Standart korumada Internet Security’den farklı olarak internet ve e-posta koruması bulunmuyor. Lisanslarını yabancı şirketlerden farklı olarak TL üzerinden sunan firma yerli kullanıcıların dolar kuru sebebiyle ilgisini kazanmış durumda. CHOMAR Windows ve mobil cihazlarda kullanılabilir.
ESET Antivirüs
Slovakya merkezli firma dünya genelinde en çok tercih edilen güvenlik yazılımlarından biri oluyor. 1992 yılından beri hizmet veren firma gelişmiş güvenlik altyapı sistemi, virüs ve casus yazılımlara karşı donanımlı koruması sayesinde Türkiye’de de en çok kullanılan güvenlik yazılımlarından biri. En iyi antivirüs programları yazılımlarında oldukça gelişmiş güncellemelere sahip olan firma üç çeşit güvenlik paketine sahip.
Bireysel kullanıcıların en çok tercih ettikleri NOD32 paketi bankacılık veya ağ koruması gibi gelişmiş güvenlik hizmetlerini vermemekle birlikte temel düzeyde bir koruma sağlıyor. Bu özellikleri isteyen kullanıcılar Internet Security paketini tercih etse de bu iki pakette de hassas veri şifreleme ve yeni tehditlere karşı koruma özellikleri mevcut değil. Bu nedenle tam kapsamlı koruma isteyen kullanıcıların Smart Security paketini tercih etmeleri gerekiyor.
Windows, MacOS ve Android cihazlarda koruma sağlayan ESET Antivirüs programının güncel fiyatlarına ve paket özelliklerine firmanın resmi web sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.
Norton
En iyi antivirüs programları arasında ABD merkezli bir firma olan Norton güvenlik yazılımları alanında dünyanın da en popüler şirketlerinden biri. 30 yıl gibi uzun bir süreden beri kullanıcılarına başarılı hizmetler veren Norton 360 güvenilir etkisinden dolayı birçok kullanıcının tercihi oluyor.
Sunduğu dört farklı sürümde de yüzde 100 virüsten koruma sunan çarpıcı iddiasıyla dikkat çeken şirket, dört farklı sürümde de virüs, casus yazılımlardan koruma ve fidye yazılımlardan koruma hizmeti sağlıyor. Bu dört versiyonu ise Plus, Standart, Deluxe ve Premium paketler oluşturuyor.
Tüm sürümlerde kullanılan bir diğer gelişmiş özellik ise parola oluşturma ve saklama hizmeti. Program üzerinde oluşturulup saklanan şifreler düzenli kontrol altına alınıyor. Şifreler korsan yazılımların eline geçtiğinde program tarafından kullanıcılar uyarılarak şifrenin değiştirilmesi sağlanıyor.
Deluxe ve Premium paketlerde ebeveyn denetim hizmeti de sunan programın paketler arasındaki farklardan biri de yedekleme alanlarının farklı olması. Paket sürümleri yükseltildikçe de kullanıcılar daha fazla yedekleme alanına sahip oluyor. Standart paket kullanıcıları için 10 GB, Deluxe paket kullanıcıları için 50 GB, Premium paket kullanıcıları içinse 75 GB depolama alanı sunuluyor. Programın bulut sunucularda veri depolama hizmeti de mevcut.
En iyi antivirüs programları arasında listemizin sonunda yer alan Norton, Android, iOS, MacOS ve Windows işletim sistemine sahip tüm cihazlar tarafından kullanılabilmektedir. Paket detayları ve kullanım zamanına göre değişen fiyatlara firmanın resmi web sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.
Okumaya Devam Edin: