Mezundan AÖF Web Tasarım ve Kodlama Bölümü Hakkında Tüm Detaylar

Merhaba arkadaşlar, başlık biraz otomobil ilan başlığı gibi oldu 🙂 ama mezun birisinden bu bilgileri almanız sizin için iyi olacak düşüncesindeyim. Ülkemizde uzaktan üniversite eğitim hizmetini veren Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi bulunuyor. Lisans ve önlisans eğitimi verilen AÖF’de bir çok bölüm bulunmaktadır. Farklı branşların yer aldığı bu bölümlere 2016’da  AÖF, Web Tasarım ve Kodlama bölümü de eklendi.

Uzun süredir web tasarım ve kodlama ile haşir neşir olan ben, bölüm açıldığını duyunca hemen kayıt yaptırmak istedim. İkinci üniversite kapsamında, daha önce üniversite bitirmiş olduğum için üniversite giriş sınavına girmeden kayıt yaptırabildim. 2 senelik bir bölüm olan Web Tasarım ve Kodlama bölümünün ilk mezunlarından biri olarak, Mayıs 2018’de tamamlayarak mezun oldum.

Bu yazımda bölüm hakkında bilgilendirme, dersler, öneriler ve neler ile karşılaşacağınızı anlatmaya, bu bilgiler ışığında kayıt yaptırmayı düşünenlere rehber olması dileğiyle bilgiler aktaracağım. Eğer anlatılanlara rağmen anlamadığınız veya merak ettiğiniz konular varsa yorum olarak sorabilirsiniz. Elimden geldiğince yol gösterici ve aydınlatıcı bilgiler vermeye çalışırım.

Güncelleme (03.03.2019): Geç de olsa yazabildim. DGS ile Ankara Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğine geçiş yaptım. Konu hakkında detaylı yazıya AÖF Web Tasarım ve Kodlama’dan DGS ile Bilgisayar Mühendisliğine Geçtim adresinden ulaşabilirsiniz.

YouTube video

Web Tasarım ve Kodlama Bölümü Nedir, Ne Değildir ?

Bölüm isminden de anlaşılacağı gibi bir websitesinin tasarımın yapılması, kodlanması ve yayına alınması konusunda çalışacak nitekli personel yetiştirmek için açılmış bir bölüm. Bölümü tamamlayan öğrencilerin web tasarımının nasıl yapılacağını, tasarım sürecinde nelere dikkat edeceği, bu tasarımların nasıl koda dönüştürülüp, yayına alınması ve yayındaki sitenin nasıl yönetilmesi gibi konuları öğrenmesi hedeflenmiş. Yani bu bölümü bitiren kişi format nasıl atılır, bilgi işlem gibi network ağı nasıl kurar gibisinden işlerle uğraşmayacaktır. Genelde bilgisayar mühendisi denilince web sitesi yapacak, web yazılımcı denildiğinde PC’de arıza gideren, format atan kişi gibi algılanabilir. Kısaca görev tanımı bu şekildedir.

Web Tasarım ve Kodlama Bitince DGS ile Hangi Bölümlere Geçilebilir ?

Okulu bitirdiğinizde DGS sınavına girerek aşağıdaki bölümlerin 4 yıllık lisans bölümlerine geçebiliyorsunuz. Bu geçilen bölümlerin okulları arasında ODTÜ gibi büyük üniversitelerde yer alıyor. Yani DGS ile geçiş sonrası gayet iyi okullardan lisans mezunu olabilirsiniz. DGS ile geçilebilecek bölümler ise şöyle (Lisans program bilgisi ÖSYM’den alınmıştır) ;

  1. Bilgisayar Bilimleri
  2. Bilgisayar Mühendisliği
  3. Matematik ve Bilgisayar Bilimleri
  4. Matematik-Bilgisayar
  5. Yazılım Mühendisliği

Mezundan AÖF Web Tasarım ve Kodlama Bölümü Hakkında Tüm Detaylar

Bende bu sene DGS’ye girdim ve koyu renkli işaretlediğim bölümlerden birisine geçiş yapmayı düşünüyorum. Eğer olursa, o süreci de yine sizlerle paylaşacağım.

Güncelleme (03.03.2019): Geç de olsa yazabildim. DGS ile Ankara Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğine geçiş yaptım. Konu hakkında detaylı yazıya AÖF Web Tasarım ve Kodlama’dan DGS ile Bilgisayar Mühendisliğine Geçtim adresinden ulaşabilirsiniz.

Bölümde Hangi Dersler ve Hangi Zamanlarda Öğretiliyor ?

Bölümde toplam 4 eğitim-öğretim dönemi bulunuyor. Burada bazı dersler, alan dersleri bazı dersler ise Türkçe, Tarih gibi ek derslerdir.

Eğer ikinci üniversite olarak okuyorsanız bazı derslerden muaf olmak için kayıt esnasında başvurabilirsiniz. Genelde lisans veya önlisans bitirmiş kişiler aşağıdaki muaf olabilecek dersleri %90 aldığını düşünerek, bu derslerden muaf olmanız ders yükünüzü hafifletecektir.

Muaf olabileceğiniz 4 grup ders olup toplamda 8 ders vardır. Dersler ise şu şekildedir;

  1. Temel Bilgi Teknolojileri I – 3 Kredi (Word, excel gibi programların kullanımı, sosyal ağlar, internet, pc kullanımı gibi temel işlevler anlatılmaktadır.)
  2. Yabancı Dil I* – 0 Kredi
  3. Temel Bilgi Teknolojileri II – 3 Kredi
  4. Yabancı Dil II* – 0 Kredi
  5. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I – 3 Kredi
  6. Türk Dili I – 3 Kredi
  7. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II – 3 Kredi
  8. Türk Dili II – 3 Kredi

*Yabancı Dil I Dersi: Yeni kayıt aşamasında tercih edilen ALM101U-Almanca I, FRA101U-Fransızca I ya da İNG101U-İngilizce I derslerinden bir tanesidir.

Ben başvuru esnasında muaf olmayı tercih ederek beni baya bir yükten kurtarmış oldu. Eğer yukarıdaki derslerin hepsinden muaf olursanız, her dönemde 6 dersiniz kalmış olacaktır.

Derslerin Eğitimi ve Sınav Sistemi Nasıl İşliyor ?

Dersler uzaktan öğretim olduğu için bir portal üzerinden devam ediyor. Bölüme kayıt olduğunuzda her dönem başında, AÖF bürolarından ders kitaplarını ücretsiz olarak alıyorsunuz. Aynı kitapların dijital formatları da yine portalda bulunmaktadır. E-Kampüs adı verilen portalda dersleri ünite özeti, dersin tamamı, videolu veya sesli anlatım gibi metotlar ile takip ediyorsunuz. Derslere devam etme, belirlenen zamanda derse girme gibi bir zorunluluk bulunmuyor. Benim en çok sıkıntı çektiğim konuya gelirsek, bölüm ilk öğrencileri olmamızdan dolayı daha önce çıkmış soruları veya bazı derslerin yardımcı materyallerinin olmamasından çalışmak zor olabiliyordu. Uzun süredir eğitim verile AÖF bölümleri veya derslerinin çıkmış soruları olması güzel olyor. Çünkü kitaptaki bölüm sonundaki sorular alakasız ve yetersiz.

Derslere çalıştınız artık sınav zamanı geldi. Sınavlar sene başında tarihleri belirlenmiş olmaktadır. Aksi durum olmadıkça tarihler değişmiyor. Sınavlar çoktan seçmeli şeklinde test olarak olmaktadır. Genelde 30 dakika da sınavı tamamlıyordum. Çok uzun süren bir sınav olmuyor vakit oldukça fazla olduğunu bilmeniz sizi rahatlatsın.

NOT: AÖF sınavına ilk gittiğimde ÖSYM gibi yapıldığını sanıp yanıma bir şey almadım. Oysaki AÖF’de kalem filan veirlmiyormuş. O yüzden kalemini silginizi vs. alın. Araba anahtarı ile de giriş yapabiliyorsunuz. O yüzden arabayla gelmek isterseniz aklınızda olsun. Cep telefonu veya kayıt cihazı gibi araçlar yine yasak, onları sokmak için uğraşmayınız.

Dersler ve Ders İçerikleri

Kırmızı, yeşil ve sarı renk ile işaretlenmiş dersler hakkında ayrıntıyı bir sonraki paragrafta açıklıyorum. Bunlar neden böyle demeyin 🙂

Ders KoduDers AdıKrediDers İçerikleri Hakkında Bilgiler (Bana Aittir)
BİL101UTemel Bilgi Teknolojileri I3Word, Excel gibi programların, internet, sosyal ağlar gibi konuların anlatıldığı ders
EST101UGörsel Estetik4Fotoğraf, renk, görüntü gibi konularda nasıl yaklaşımlar yapılmalı ve bu kavramların açıklamalarının anlatıldığı ders
HUK301UBireysel İş Hukuku4İş kanunlarına göre haklar neler, hangi konularda nasıl yasalar var bu konular anlatılmaktadır.
İLT303UProfesyonel Yaşamda İmaj ve İtibar Yönetimi4Çalışma hayatındaki iletişim, nezaket, giyim gibi kişinin imajının nasıl olması gerektiği konusunda bir ders.
MEİ103UMedya ve İletişim4Medya ile alakalı ders.
YBS303UKullanıcı Deneyimi Tasarımı4Tasarım yapılırken kullanıcının kullanımı kolaylaştıran, anlaşılır ve standartlara uygun tasarım konusunda bir ders
YBS309UBilgi Toplumu ve E-Devlet4E-Devlet uygulamaları ve bu uygulamaların çalışmaları hakkında
BİL102UTemel Bilgi Teknolojileri II3Word, Excel gibi programların, internet, sosyal ağlar gibi konuların anlatıldığı dersin devamı
HUK124UBilişim Hukuku4Bilişim sektöründe yasal ve yasal olmayan konuların, bilişim hizmeti sunan kişi veya firmaların sorumlulukları gibi konular.
İLT102UYeni İletişim Teknolojileri4Yeni dünya düzeninde internet, sosyal ağlar, akıllı tvler gibi araçların tanıtılması ve kullanılması
MAİ102UMarka ve Yönetimi4Markanın oluşturulması ve markanın devamının sağlanması konusunda anlatımlar
PZL304UPazarlama İletişimi4Reklam, ürün, ambalaj gibi pazarlamaya destek olan kavramlar ve pazarlama satış konusunda tanımlar
YBS302UAğ Yönetimi ve Bilgi Güvenliği4Ağ güvenliği, ağ haberleşmeleri gibi konular
YBS308USosyal Ağ Analizi4Bildiğimiz sosyal ağ ile alakalı değildir, tamamen ağ bilimi diyebiliriz. Bu konuda kavramların anlatıldığı derstir.
İŞL293UGirişimcilik ve İş Kurma3Girişimcilik konularında dikkat edilmesi gerekenler, süreçler gibi konular anlatılmaktadır.
TAR201UAtatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I3Klasik tarih dersleri.
TÜR201UTürk Dili I3Klasik Türkçe dersleri.
WTK201Uİçerik Yönetim Sistemleri5CMS olarak adlandırılan içerik yönetim sistemleri hakkında bilgi ve piyasada bulunan CMS’lerin kullanımı hakkında bilgi veren ders.
WTK203UWeb Yayıncılığı5Web sitelerinin yayınlanması konusunda kullanılan araçlar, servisler ve diğer ürünlerin tanıtıldığı ders.
WTK205UWeb Okuryazarlığı3Web dönemlerinin anlatıldığı, webin kullanımın anlatıldığı ders
WTK207UWeb Tabanlı Kodlama5HTML, CSS gibi kodlamaların nerede, nasıl kullanacağını anlatan ders.
WTK209UGörsel Web Tasarımı3Web tasarımında kullanılan araçlar, logo, tipografi gibi konular anlatılmaktadır.
TAR202UAtatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II3Klasik tarih dersleri.
TÜR202UTürk Dili II3Klasik Türkçe dersleri.
WTK202UÖğrenme Yönetim Sistemleri5Eğitim-öğretim sistemlerinin yönetilmesi, kullanılması gibi konular.
WTK204UWeb Yayıncılığı Araçları5FTP programlarının kullanımları, programlar ile blog yayınlarının paylaşımı gibi dersler bulunmaktadır.
WTK206UWeb’de Telif Hakları ve Etik3Web’de yer alan fikri mülkiyetler, telif hakları, lisanslamalar vb. konular yer alıyor.
WTK208UWeb Tasarımı Satış ve Pazarlama3Web ürünlerinin pazarlaması, satışı, teknik destekleri gibi konular anlatılmaktadır.
WTK210Uİnternet Tabanlı Programlama5PHP, Python, Javascript, Ruby, JS, ASP.net dilleri anlatılmaktadır.
WTK212UWeb Grafik Tasarımı3Illustrator, Corel, InDesign gibi programların kullanımları anlatılmaktadır.

Dersler Hakkında Görüşlerim

Yukarıda kısa kısa bilgi verdiğim dersler bölüm içinde aldığınız zorunlu dersler. Bu derslerin bazıları ilgi çekici olsa da bazıları gerçekten de hem gereksiz hem de uğraştırıcı. Derslerin bazılarını sadece ders kredisi tamamlamak veya yetişmediği için eklendiğini düşünüyorum. Çünkü gerçekten gereksiz dersler nedeniyle oldukça bölümden soğuyorsunuz ki bunu facebook ve diğer platformlarda, diğer öğrencilerde dile getiriyor. Özellikle ilk sene bu derslerin çok fazla yer kaplaması bende de oluşan “Boşuna mı para veriyorum, bölümü bıraksam mı?” hissiyatı oluşturmadı değil. O yüzden bunu bilerek kayıt olmanızı tavsiye ediyorum. Derslerin çoğu ilginizi çekmiyorsa şöyle durup düşünün.

Gelelim derslerin neden gereksiz geldiğini veya olması gerekenden farklı olduğuna. Yukarıdaki ders tablosunda bazı renklendirmeler yaptım. Renklendirmeler de kırmızı ile işaretlenenler bana göre bu bölümde verilmemesi gereken dersler, sarı ile işaretlenenler ise verilebilir ama olmasa da olur dediğim dersler, yeşil ile işaretlenenler ise bölüm için çok önemli olan mezun olanların en sık kullanacağı ders içerikleri olup çok yüzeysel işlendiğini düşündüğüm derslerdir.

Kırmızı Renkli Dersler

Özellikle kırmızı olarak işaretlediğim dersler arasında ağ yönetimi ve sosyal ağlar dersleri gerçekten çok saçma, anlaşılması zor ve kullanılmayacağını düşündüğüm bir ders. Elbette her bilimsel çalışmanın, dersin bir gerekçesi vardır. Ama uzun süredir bu sektörde de bulunmamdan dolayı pratikte hiç bir faydası olmayacağını düşündüğüm dersler. Bu kırmızı renkli derslerin web tasarım ve kodlama açısından bir faydası olmaz. Sadece size genel kültür gibi bir bilgi sağlamış olur. Bu derslerin içindeki bazı derslerin de neden ders olarak verildiğini de anlayamadım. Mesela öğrenme sistemleri dersi, e-kampüs gibi bir sistemin işleyişini, yönetilmesini vs. anlatan bir ders. Bu dersin komple bir ders olarak değil de bir ünite olarak verilse yeterli olurdu. Çünkü profesyonel hayatta bu sistemi kullanacak kişi sayısı çok az olacağını düşünüyorum. Bunun dışında e-devlet konularının ders olarak anlatılması, e-devlet sistemi bunlar gerçekten de ders olarak bu bölüme uygun olmadığı düşüncesindeyim.

Sarı Renkli Dersler

Sarı renkli dersler ise bölümde yer almasının veya almamasının arasında kaldığım dersler. Bu dersler, eğer daha önemli dersler eklenmesi durumunda çıkartılması gereken ders ihtiyacı olursa o zaman iptal edilebilecek türdendir. Ama bölümde ders boşluğu varsa olmasında sakınca görmediğim, mezunlara iş hayatında yardımcı olabilecek derslerdir.

Yeşil Renkli Dersler

Bu dersler, bölümde olmazsa olmaz dediğim fakat beni tatmin etmeyen konu işleyişi ve konulara ayrılan bölümlerin yetersiz kaldığını gördüğüm derslerdir. Örneğin içerik yönetim sistemleri dersinde wordpress, joomla gibi popüler içerik yönetim sistemleri anlatılmış. Bu ders içindeki içerik yönetim sistemlerinin tek ünitede anlatılması bence yetersiz kalmıştır. Örneğin wordpress gibi popüler ve yaygın kullanılan bir CMS’nin tek ünite anlatılmasını doğru bulmadım. Çünkü dünyadaki websitelerin yaklaşık %30’u wordpress ile yapıldığını düşünürsek, wordpress gibi bir CMS’nin tek ünite yerine ders olması gerekirdi. Woocommerce gibi bir sistemin tüm ayrıntıları anlatılabilir. Kurulum, yönetim, eklentileri vs.

Bunun dışında aynı ders içinde yer alan CraftCMS (adını ilk defa bu kitapta duydum), DotNetNuke-DNN gibi CMS’lerin gereksiz olduğunu düşünüyorum.

Buna benzer olarak internet tabanlı programlama dersi olmazsa olmazların en başında gelir. Web sitelerin can damarı bu kodlama dillerinin her biri tek ünite olması beni hayal kırıklığına uğrattı. PHP, Pythpn, Ruby hepsi birer ünite ayrılmış. Bunlar ders olarak anlatılmalı ve detayı artırılmalıydı.

Genel Düşüncem

Bölüm güzel, özellikle bu bölüm ile DGS yardımıyla güzel bölümlere geçiş imkanı olması gayet güzel. Fakat sırf diploma sahibi olmak için bu bölümü okumanın anlamı da olmuyor maalesef. Ders içerikleri ve ders içeriklerinin planlaması, bölümden mezun olan arkadaşlara bir fayda katar mı konusunda emin olamıyorum. Çünkü bazı konular gereksiz uzamış bazıları ise yetersiz kalmış. Çoğu platformda özellikle gereksiz konuların uzun tutulmasından dolayı bölüme bırakanların olduğunu gördüm. Bu nedenle bu bölümde bir düzeltmenin yapılması öğrenciler adına iyi olacaktır.

Diğer konu da dersler konusunda yeterli soru kaynakları olmaması. Çok fazla sözel bilgi var ve kendinizi sınayacak bir soru yok. Kitaptaki bölüm sonu soruları az ve sınava göre farklı sorular. Güzel bir soru bankası da verilse ve ona da insanlar çalışsa çok iyi olacak. Sırf soru sormak için ilk internet Türkiye’de nerede kullanıldı, ilk internet sisteminin adı nedir gibi iş hayatında işe yaramayacak sorular, sınavlarda sorulabiliyor. Mantık sorusu gibi bir problem verilse ve bu problemi çözecek kodlama dili hangisi veya kod yazılımı hangisi gibi soru sorulsa insanlar düşünerek yapar. Hem de kod bilgisine sahip olur.

O kırmızı ile işaretlenen dersler haricinde yeşil ile belirtilen derslerde bile sırf soru olsun diye ezber mantığıyla sorulmuş, işe yaramayan sorular ile karşı karşıya kaldık. Arpanet ile bir çok bilgi sahibi oldum. Ama iş hayatında kullansam hiç bir işime yaramaz.

Bence bölüm hocaları derslerin konularını ve dersleri, bu bölüme uygun şekilde düzenleme yapmaları faydalı olacaktır. En basitinden, iş ilanlarına bakarak veya özel sektördekiler ile buluşup neler olması gerektiğine, hangi konularda ihtiyaç olduğuna veya eksiklikler olduğunu öğrenebilir ve daha verimli bir ders planı ortaya çıkartılabilir.

Eğer sırf diploma almak için kayıt olacaksanız tercih edin ama ben bir şey öğreneyim diyorsanız, diploma önemli değil derseniz şu anda bu bölümü önermem. Onun yerine Youtube veya Udemy videolarından ders almanız hem pratik anlamında hem de zaman anlamında sizin için daha iyi olacaktır.

Bunun dışında bölüm hakkında, derslerin içerikleri hakkında sorularınız olursa, lütfen yorum bölümden sorunuz. Benzer soruları mail aracılığıyla sorulduğu için diğer arkadaşlara faydası olmamakla beraber, aynı sorulara cevap vermek zorunda kalıyorum. Lütfen aşağıdaki yorum bölümünden sorularınızı çekinmeden sorunuz.

Güncelleme (03.03.2019): Geç de olsa yazabildim. DGS ile Ankara Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğine geçiş yaptım. Konu hakkında detaylı yazıya AÖF Web Tasarım ve Kodlama’dan DGS ile Bilgisayar Mühendisliğine Geçtim adresinden ulaşabilirsiniz.

199 Comments

  1. metin avatarı metin dedi ki:

    İyi günler ben Atatürk Üniversitesi aöf ten web tasarmı ve kodlamaya girdim ilk senem dediğiniz gibi gereksiz çok şey var öğrenmek istediğim şeylerden uzaklaştırıyor beni ileride dgs ile bilgisayar veya yazılım mühendisliği okumak istiyorum ama şuan nasıl bir yol izlemeliyim web tasarımı ve kodlamayı gerçekten öğrenmek için youtubedan ve udemyden önerileriniz varmı ve aöf ten belgeyide almak için aöf ders içeriklerine çalışmam şartmı

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Youtube ve diğer online mecralardan güzel eğitimler ile destekleminizi öneririm.

  2. Zeynep avatarı Zeynep dedi ki:

    Merhaba Ben bilgisayar programcılığı okuyorum (ilk yılım) 2. Üniversite olarak web tasarımı ve kodlama seçtim. Bilgisayar programcılığını bırakıp sadece web tasarımı okusam evde kendimi proglamlama da geliştirmek istiyorum. Sonrasın da Dgs’ye girmeyi düşünüyorum. Bu şekilde yapsam sizce başarılı olma ihtimalim var mı? Yoksa ikisini aynı anda mı yapmalıyım?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Zeynep Hanım merhaba,

      Zaten okuduğunuz bölüm daha iyi ve daha doğru bölüm. DGS ile geçiş yapacaksanız bil progcılığından yapmanız ders saydırma ve bilgi artırmak için daha iyi. Web tasarım ve kodlama eğitimi daha yüzeysel kalıyor.

  3. Sevda Aytaç avatarı Sevda Aytaç dedi ki:

    Merhaba. Ben İstanbul Üni. İşletme Fak. Mezunuyum. Sınavsız ikinci Üni olarak Web tasarım okumak istiyorum.
    Kendi okulum da (İ.Ü.) bu sene Web tasarım ön lisans programı açmış.
    A.Ü. programını mı yoksa İ.Ü. mü tercih etsem? Programları karşılaştırarak cevap verme imkanınız var mı?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      AÇıkcası çok bir şey fark etmiyor. Onun yerine bahsettiğim gibi bilgisayar programcılığını tavsiye ederim.

  4. Filiz avatarı Filiz dedi ki:

    Merhabalar Ahmet Bey öncelikle verdiğiniz bilgiler ve emeğiniz için çok teşekkürler. Acaba ikinci üniversite seçeneği ile tytsiz bilgisayar programcılığı bölümüne kayıt yaptirmakla, tercih yaparak tyt puanı ile acikogretim bilg. programcılığına kayıt yaptırmak arasında bir fark var mıdır?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhabalar o kadar bilgim yok maalesef

  5. tuğçe avatarı tuğçe dedi ki:

    merhabalar , bilgisayar programcılığı ve web tasarım kodlama arasında kaldım , ekstra 5 yıllık mütercim tercümanlık arapça bölümü mezunuyum sizce hangisi bölümüme katkı sağlar? şimdiden teşekkür ederim

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Detaylı olara konu hakkında videoda anlattım

  6. Melisa avatarı Melisa dedi ki:

    Merhaba ben bu yıl yeni başvuru yaptım belki gerek olur ileride önüme bir kapı açılır diye okuyacağım fakat bilgisayarım yok gerek oluyor mu illa olsa iyi olur da alamam maalesef çok pahalı derslerde sorun çıkartır mi

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhabalar,

      Çok fazla ihtiyaç olmaz ama ezbere ilerlersiniz.

  7. engin avatarı engin dedi ki:

    ben bu bölümü diplomam olsun diye okumak istiyorum zaten bu işi yapıyorum web tasarım şirketimde var yurt dışına çıkarken vize almak kolay olsun diye girmek istiyorum önerir misiniz?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Bunun yerine bilgisayar programcılığını öneririm. Açıktan yine onu okuyabilirsiniz.

  8. Aztek avatarı Aztek dedi ki:

    Hocam ben 1,5 senede bitirmeyi düşünüyorum, muaf dersim yok, 1. Sınıfın bahar döneminde üstten ders alabiliyor muyuz?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Kısa sürede bitirenler oldu.

  9. Ercan avatarı Ercan dedi ki:

    Yazınız açıklayıcı ve detaylı emeğinize sağlık. Web tasarım ve kodlama mezunuyum dgs ile yönetim bilişim sistemlerine geçiş yaptım, fakat web tasarımı ve kodlamayı seçerken bilgisayar programcılığı ile arasında kararsız kalıp web tasarımını seçmiştim, o zaman sadece Atatürk aöf de bilgisayar programcılığı vardı ve deslerin içinde matematik olduğundan biraz çekingen davranıp kolaya kaçmıştım 🙂

    Şuan yönetim bilişim sistemlerini kazansam da aklım hala bilgisayar programcılığında hatta daha ileri götürüp matematiğimi geliştirdikten sonra bilgisayar mühendisliği bile düşünüyorum.

    Kısacası web tasarım ve kodlama ile bilgisayar programcılığı arasında seçim yaparken yaşadığım kararsızlığı şimdi bilgisayar programcılığı ile yönetim bilişim sistemleri arasında yaşıyorum. Biri lisans diğeri ön lisans, hatta yönetim bilişim sistemlerinin derslerinde bilgisayar programcılığı bölümünün dersleri var ama yine de böyle bir kararsızlık içinde kaldım 🙂 Her ikisini de okusam ağır gelebilir diye korktum , tavsiyeniz için şimdiden teşekkürler.

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhabalar,

      Sanırım ikisi de okunuyormuş ama bence bilgisayar programcılığına gerek yok gibi. Boşuna okumak için okumak da gerekmiyor bence 🙂

      1. Mehmet avatarı Mehmet dedi ki:

        Şu satırları okurken bende kararsız kalanlar arasındayım. farklı bir anabilim dalında yüksek lisans mezunuyum ancak yıllardır içimde uhde kalan ve ilgimin olduğu bilgisayar bilişim sektöründe bölüm okumak ve bilgilerimi daha fazla ileri taşımak istiyorum. ilgi alanım web kodlama fakat bu güne kadar bilgisayarda yapmadığım iş kalmadı. şimdi web kodla mı okumalıyım yoksa bilgisayar programcılığı mı kararsız kaldım. benimki tamamen fantezi, zevk işi.

        1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

          Bence bilgisayar programcılığı ama web tarafı daha ağırsa web tasarım ve kodlama da olur.

  10. Sıla Şahin avatarı Sıla Şahin dedi ki:

    Merhaba hocam ben de bu yıl ikinci üniversiteyi düşünüyorum Anadolu Üniversitesinde artık bilgisayar programcılığı bölümü de var. Web tasarımı kodlama ve bilgisayar programcılığı arasında kaldım. Hangisini önerirsiniz ? bir de Atatürk Üniversitesinde mi yoksa Anadolu da mı bilgisayar programcılığı daha mantıklıdır, ders içerikleri çok fark eder mi?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Anadolu üniversitesi bilgisayar programcılığını öneririm. Çünkü hem AÖF’de gelişmiş sistemi var. Web tasarım dersleri daha çok yüzeysel kalıyordu. Bilgisayar programcılığının iş imkanı fazla.

  11. Oğuzhan avatarı Oğuzhan dedi ki:

    Merhaba. Programda Java, Python, html gibi doğrudan mesleğin gereçleri olan diller konusunda fazla bir şey verilmediği izlenimine kapıldım. Doğru mu acaba?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Evet aynen doğru maalesef. Aslında konular var ama yetersiz kalıyor.

      1. Oğuzhan avatarı Oğuzhan dedi ki:

        Peki bilgisayar programlama daha mı avantajlı bir bölüm?

        1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

          Yazıda ve videoda sebepleriyle anlattım. Evet daha avantajlı.

  12. Enes avatarı Enes dedi ki:

    Merhabalar öncelikle yazınız için çok teşekkür ediyorum.
    Ben yazılım ile ilgili udemy ve bazı sitelerden, ek kaynaklardan yazılım öğreniyorum hala da aktif şekilde öğrenmeye devam ediyorum. Ben üniversite zamanımda AÖF web tasarım bölümüne kayıt olmuştum ilk senesini bitirdim fakat 2. senesine başlamadım. Ben bu bölümü bitirdiğimde yazılım işlerinde diploma sayesinde fazla ücret alır mıyım yoksa sadece diploma olarak mı kalır yada şöyle söyleyeyim yazılım işlerine başvururken web tasarım diplomam işe yarar mı hali hazırda zaten yazılım biliyorum. Bunun cevabını merak ediyorum.

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhaba, bahsettiğiniz gibi sadece diploma olarak bakar. Kamu ilanlarında bile şu kadar süredir çalıştığını ispatlayan yazılımcılar diploma aranmaksızın başvuru kabul edilir diye seçenek var. Yani diplomaya göre işten ziyade yapılanlara bakıyorlar. Ama bitirmenizi öneririm.

  13. Furkan avatarı Furkan dedi ki:

    4 yıllık grafik tasarımi okuyorum web tasarımı ve kodlamayıda açıktan okusam benim işime yararmı

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Yani birbiriyle alakalı aslında bölüm.

  14. Hüseyin avatarı Hüseyin dedi ki:

    Merhaba,

    Almanya da yasiyorum ve Almanya dogumluyum. Almanya da Anadolu bati avrupa programinda liseyi bitirdikten sonra, Web Tasarim uzaktan okumak istiyorum. Uzaktan Web tasarim okuyabilirmiyim?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      O konuda bilgim maalesef yok. AÖF arayıp sorabilirsiniz.

  15. Gamze Soydan avatarı Gamze Soydan dedi ki:

    Merhaba,

    Web Tasarım ve Kodlama bölümünden, DGS ile yönetim bilişim sistemlerine geçiş yapılıyor mu?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhaba,

      Aşağıdaki bölümlere geçiş var:

      Bilgisayar Bilimleri
      Bilgisayar Mühendisliği
      Matematik ve Bilgisayar Bilimleri
      Matematik-Bilgisayar
      Yazılım Mühendisliği

  16. tuğçe avatarı tuğçe dedi ki:

    Merhaba yazınızı okudum ve gerçekten çok yararlı, benim merak ettiğim soru şu, bu bölüm için bilgisayar seviyemiz ne olmalı? Ortalama bir bilgisayar yeterli olur mu? Yani indirttikleri ve kullandırdıkları uygulamalar vs. varsa söyler misiniz? Ben de seneye kaydolmayı düşünüyorum ama bu aklımı kurcalıyor. Şimdiden teşekkür ederim. :))

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Yani şu anda bilgisayar bilginiz normal kullanım için yeterlidir. Ortalama yeterli. Sadece website üzerinden pdf dosyaları indirip çalışacaksınız. Orada zaten program vs nasıl olacağını anlatıyorlar.

      1. tuğçe avatarı tuğçe dedi ki:

        yani bilgisayara o uygulamaları indirtmiyorlar doğru mu anladım? cevap için teşekkür ederim bu arada 🙂

        1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

          Yani ders için değil de sizin pratik yapmanız için gerekecektir. Yoksa okulu okumak için gerekli değil.

  17. Yıldız avatarı Yıldız dedi ki:

    Merhaba! Yazınızı okudum. Gerçekten de güzel açıklamışsınız. 🙂 Fakat merak ettiğim bir şey var. Yurt dışında bilgisayar mühendisliği okumak istiyorum. Ama ondan öncesinde biraz ön hazırlık olsun ve CV’de diplomanın katkısı olması için bu bölümü okumak istiyorum. Gerçekten de sadece Web tasarım ve kodlama bölümünü AÖF ‘ten ön lisans olarak okursam bunun benim için katkıları olur mu? Bu bölümü bitirdiğimde kendim oturup bir site kurabilir miyim?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhaba Yıldız,

      Bu bölümü bitirdiğin bir site açarsın ama site açarken kafanda bir çok karmaşıklık bırakacaktır. İşine yarasın yaramasın ço fazla gereksiz bilgi ile donanacaksın. Bunun yerine Atatürk Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı veya udemy, youtube eğitimlerine bak. Youtubeda prototürk var mesela çok iyi anlatıyor. Tayfun Erbilen baştan sona bir site yapımını anlatıyor mesela.

  18. Kaan avatarı Kaan dedi ki:

    Merhaba bir sorum olacaktı. AÖF Web Tasarımı ve Kodlama bölümünde staj zorunluluğu var mı?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhaba, staj zorunluluğu yoktur.

  19. Büşra avatarı Büşra dedi ki:

    Merhaba, ben mobil oyun konusunda kendimi geliştirmek istiyorum. Bununla bağlantılı olarak açıköğretim bilgisayar programcılığı mı web tasarımı ve kodlama mı okumamı önerirsiniz? Teşekkürler

  20. ali avatarı ali dedi ki:

    abi merhaba bir soru sormak istiyorum. ikinci uni kapsamında şimdi web tasarım anadolu mu ata aof bilg programcılığı mı secmeliyim? amacım dgsyle bilg. muh.e geçmek. web tasarımda ortalamam daha yuksek olur diye düşünüyorum. ama 2 sene sonra web tasarımdan bilgisayara geçiş kalkar diye korkuyorum. ama dgs için de ortalama onemliymis,web tasarımda daha rahat ortlama yaparım. amacım kendime bir seyler katmaktan cok bilg. muhe gecmek. zaten buyuk ihtmalle hicbir dersimi saymazlar. sen olsan hangisini tercih ederdin? daha yuksek ort yapma ugruna web tasarımdan bilg. muh.e’ geçişin kaldırılma ihtimalini goze alayım mı? 2 sene sonra geçiş kaldırılır mı sence? kayıtlar başladı hızlı cevap verirsen sevinirim.

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhaba Ali, Öncelikle tavsiyem kesinlikle bilgisayar programcılığı çünkü dgs ile kayıt olduğunuzda ders saydırma şansnız daha yüksek olacaktır.

      1. Sena avatarı Sena dedi ki:

        Merhabalar. Öncelikle yazınız için çok teşekkürler aklımdaki çoğu soruya cevap bulabildim. Ben bu sene yazılım müh. okuyacağım henüz yeni başladım ama diploma yapabilmek için bu bölümü seçmek istiyorum. Daha ilk senemde kayıt olsam zorlanır mıyım? Ve de şuan henüz okumadığım ama zorunlu olan temel derslerden şimdi de muaf olabiliyor muym?

  21. Fulya avatarı Fulya dedi ki:

    Merhaba Ahmet bey,

    Aöf web tasarımı mezunlarının türkçe ve tarih dışındaki dersleri sayılmadığı için 1. Sınıftan başlandığını söylemişsiniz. Peki üstten ders alma, büt ve yaz okuluyla süreyi kısaltma şansımız olur mu?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhaba Fulya Hanım,

      Evet öyle imkanlar bulunuyor.

  22. Papaz Efendi avatarı Papaz Efendi dedi ki:

    Sorum şu; web tasarımı ve kodlama bölümünü okurken DGS ile bilgisayar mühendisliğine geçiş hakkının kaldırılması gibi bir durum söz konusu olabilir mi?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Sanmıyorum sonuçta kazanılan bir hak hiç bir zaman yok edemezler.

      1. merak eden kişi avatarı merak eden kişi dedi ki:

        ama okuma esnasında o hakkı kazanmış olmuyoruz ki? dgsyle geçilebilecek bölümler değişebiliyor?

        1. sinan öztürk avatarı sinan öztürk dedi ki:

          kardesim yani demek istediği sen o bolumu okurken zaten dgs yapıp o bölümü kazanma hakkın var yani bu kalksa bile seni etkilemez senden sonra o bölümü kazanacakları etkiler verilmiş hak geri alınmaz yıllardır böyledir.

  23. Musa avatarı Musa dedi ki:

    Merhaba aöften web tasarım ve kodlama bölümünü okumak istiyorum da devlete memur olarak ataması varmı acaba bilgisayar işletmeni gibi ve aöfteki bu bölüm web teknolojileri ve programlama bölümü ile aynımı sadece isimmi farklı acaba çünkü geçmiş yıllardaki alıma göre nitelik kodlarına baktım web teknolojileri ve programlama yazıyorda

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Devlette her bölüm mezunu iş bulabilir sadece alım olsun yeterlidir.

  24. Ayşe avatarı Ayşe dedi ki:

    Merhabalar bu bölüme kayıt yaptırmayı düşünüyorum.Eskiden sorulmuş sınavların sorularına nasıl ulaşabilirim ?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Bölüme kaydolunca aöfnin sisteminde oluyor ama kaydolmadan bakayım derseniz aofsoru.com sitesine bakabilirsiniz.

      1. İlhami avatarı İlhami dedi ki:

        İyi günler .Türkçe öğretmenliği mezunuyum.30 yaşımdayım 9 yıldır Türkçe öğretmeniyim..Açıköğretimde bir bölüm okumak istiyorum..Açıkçası emin değilim ama web tasarımı kodlama konularına merakım ve ilgim var.Ama sadece merak ve ilgi.Sıfır bilgim var diyebilirim..Bu bölümü okumak istiyorum..Ama yorumlara bakınca kararsız kaldım..Yurtiçinde ve yurtdışında çalışabiliceğim kendimi ömür boyu geliştirebileceğim bir bölüm olsun istiyorum..Sizin bölümle ilgili değerlendirmelerinizi okudum ,çok güzel açıkçası.Sizden tavsiye almak için size yazıyorum..Teşekkür ederim .İyi akşamlar.

        1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

          İlhami Bey merhaba,

          Eğer bilgi edinmek bir yerden başlamak istiyorsnaız BTK Akademi veya Udemy öneririm. Yotube’da da videolar bulabilirsiniz. Bu bölümü bitirdiğinizde buradaki derslerden edindiğiniz bilgi ve kullanım olarak daha hızlı öğreneceksiniz emin olun. Bölümü okumak isterseniz okuyun ama bilgi edinmeniz ve kullanmanız bahsettiğim sitelerden öğrenme sürenize göre daha uzun olacak.

  25. özkan avatarı özkan dedi ki:

    İyi günler, öncelikle yazınız için çok teşekkürler, çok istifade edilecek bir yazı, bende çalışan birisi olarak kendimi geliştirmek amaçlı bu bölüme 2. üniversite olarak kaydımı yaptırmak istiyorum, bilgisayarla aram iyi olmasına rağmen yazılım, tasarım ve kodlama konusunda uzağım, bölüme başlamadan önce temel bilgi edinme açısından ne önerirsiniz, kitap, dergi, yayın, görsel yayın v.s.?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhabalar, python ile kodlama çalışmalarına bakabilirsiniz. Yazılım olarak en kolay dil ve en çok kullanılan en işe yarayan dillerden birisidir. BTK akademi, Udemy veya youtubedan bir çok eğitim setine ulaşabilirsiniz.

  26. Berk avatarı Berk dedi ki:

    Merhaba, verilen kitaplarla sınavda sorulan sorular birbirinden farklı demişsiniz. Bu sizi ne kadar zorladı? Sınavlarda başarılı olma sebebiniz verilen derslere hakim olmanız mı, yoksa zaten dersleri takip etmek yeterli oluyor mu sınavlar için? Aslında bölüm zor mu bunu merak ediyorum. İstanbul’da yaşıyorum ve dgs ile bilgisayar mühendisliğine geçebilmem için okumam gereken önlisans bölümlerine sıralamam yetmiyor. Maddi sebeplerden dolayı şehir dışına çıkmakta istemiyorum. Anadolu lisesi mezunuyum kısmen temel bilimlerde iyiyim ama kodlama dilleri vs. bu konularda sıfırım. Bunlar beni ne kadar zorlar merak ettim. Teşekkürler

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhaba Berk,

      Evet kitap soruları vs. farklıydı ama kitabı oturup baştan sona okuyarak çalışarak girersen yaparsın. Benim maalesef çok zamanım yoktu özetlerini ve çıkmış soru varsa onlara çalışıyordum. Tabiki bu ilk sene için geçerliydi. 2. sene benim bilgili olduğum yazılım konuları olduğundan daha rahat oldu. Ama sıfırdan birisi için mecbur çalışmak ve mantığını öğrenmek zorunda. Zaten yazılım zor değil mantığını bir kere öğrenin sonra hangi dil olursa olsun siz aynı şeyler olacağı için öğrenmeniz kolay olacaktır.

      1. Berk avatarı Berk dedi ki:

        Sormayı unutmuşum bölüm bitince staj zorunluluğu var mı? Stajı yapmazsam dgs sınavında bir yere yerleşince okula başlamama engel olır mu? Eğer varsa üniversite mi iş buluyor, yoksa bizim mi halletmemiz gerek?

        1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

          AÖF’de bu bölümde şu anda staj yok.

  27. ŞULE avatarı ŞULE dedi ki:

    Merhabalar,şu an tercih dönemindeyim YBS okumak istiyorum açıktan bu bölümü okuduğumda bana ne gibi faydaları olabilir yardımcı olur musunuz?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhaba Şule Hanım,

      YBS konusunda maalesef bir bilgim yok.

  28. ibrahim bey avatarı ibrahim bey dedi ki:

    İyi günler.

    Benim puanım AÖF Web Tasarım Kodlama (önlisans) ve AÖF Yönetim Bilişim Sistemleri (lisans) bölümüne yeterli fakat sizce ne yapmalıyım?

    udemy, btk kursları ile evden çalışarak ingilizce ve yazılım alanında gelişmeyi düşünüyorum elimde de diploma olsun istiyorum.

    sizce web tasarımı okuyup dgs ile yönetim bilişim sistemlerine mi tamamlayayım

    yoksa direkt olarak yönetim bilişim sistemlerini mi yazayım?

    2 yıllık bölümü bitirince tekniker unvanı veriliyormuş zannedersem fikrim değişirse diye belki dgs ile ingilizce mühendislikte düşünüyorum ama çok düşük ihtimal maddi sebeplerden dolayı şehir dışına çıkamam. cevabınızı bekliyorum.

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhabalar,

      Yönetim bilişim sistemleri iş sahasına bakmalısınız. Sonuçta o bölümü bitirince iş bulma konusunda yeterliliği nasıldır ? AÖF sadece diploma olur ama size bir şey katmayacaktır çok fazla. Siz kendi çabanızla ilerletmeniz lazım. BTK ve udemy güzel sçenek bunları kullanıp ilerletir ve sonra DGS ile geçiş yaparak iş konusunda daha önünüz açılır.

    2. mustafa avatarı mustafa dedi ki:

      MERAHABA BEN DE BU BLOĞU OKUYARAK ACIKÖĞRETİM WEB TARASARIMI VE KODLAMA BÖLÜMÜNÜ 2. ÜNİVERSİTE OLARAK SEÇTİM. BU SENE SON SENEM. DGS GİRDİM. BU BÖLÜMÜN BANA FAZLA KATKISI YOKTU AMA BANA EN BÜYÜK KATKISI DGS GİBİ BASİT BİR SINAVA GİRME HAKKI TANIDI. 28 YAŞINDAYIM. DGS İSMİNİ 19 YAŞINDAN BERİ DUYMUŞLUĞUM VAR AMA SINAVIN İÇERİĞİNDEN 26 YAŞINDA HABERDAR OLDUM. SINAV SADECE MAT-1 VE TURKÇE. BEN 2011 YILINDA 62BİN SIRALAMA İLE KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KAZANMIŞTIM AMA BÖLÜMÜ OKUMADIM. BEN O ZAMANDA ORTA SEVİYE ÜNİVERSİTELERİN BİLGİSAYAR BÖLÜMÜNÜN 2. ÖĞRETİMİNE ANCA TUTUYORDU. ŞİMDİ O ÜNİVERSİLERİ TERCİH BİLE YAZMAYACAĞIM. O ANKİ BİLGİLERİM OLSAYDI. BU SINAVLA İTÜ -ODTU- BÖĞAZİÇİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ KAZABİLRDİM RAHTLIKLA. BU O ZAMAN OKUMAK ARZUSUNUN FAZLA OLMADIĞI İÇİN ARAŞTIRMA DA YAPMADIĞIMIZDAN KAYNAKLI . ŞİMDİ DGS GİRDİM. BELKİ İTÜ TUTABİLİR . GEÇEN SENE SAPMALARA GÖRE TASARI DERSHANESİNİN PUAN HESAPLAMA BÖLÜMÜNDEN PUANIMI HESAPLADIM. HACETTEPE, YILDIZ TEKNİK, ANKARA, MARMARA -,İSTANBUL ,GAZİ , EGE, 9 EYLUL , İZMİR YUKSEK TEKNOLOJİ, YILDIRIM BEYAZIT VE ÖZELLERİN BURSLU OLARAK HEPSİ BAHÇEŞEHİR, YEDİTEPE , ÇANKAYA ,ATILIM ,BİLGİ VB.. TUTUYOR. ŞİMDİ DE BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ÖRGÜN VE ACIKÖĞRETİMDEN YÖNETİM BİLİŞİM SİTEMLERİ OKUYACAĞIM. SUANDA DGS PUANI İLE BU SENE HEM AÖF YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ HEMDE ÖRGÜNDE BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİNE KAYDOLABİLİR MİYİM . ONU ARAŞTIRIYORUM. BİR BİLGİ BULAMADIM BU KONU HAKKINDA . SANIRSAM SENEYE BİR DAHA GİRİP DGS BİR DAHA TERCİH YAPARAK AÇIKÖĞRETİM YÖNEMTİM BİLİŞİM SİSTEMELERİNİ YAZACAĞIM. WEB TASARIM VE KODLAMA BÖLÜMÜ İLE YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMELERİN ORTAK DERSİ ÇOK DGS İLE GEÇİŞ YAPARKEN KAÇ TANESİNİ SAYDIRABİLİRİM DİYE ARAŞTIRDIM. AÖF LİSANS BÖLÜMLERİNDE BİRİNE GEÇİŞ DGS İLE GEÇİŞ YAPARKEN AÖF ÜN BUYUK KOLAYLIK SAĞLADIĞINI GÖRDÜM. BÖLÜMÜNE GÖRE DEĞİŞMEKLE BİRLİKTE AÖF LİSANS BÖLÜMLERİNDEN DGS İLE KAYDOLUNCA DİREK 3.SINIF TAN BAŞLIYORSUNUZ. EĞER ÖNLİSANS TA ALDIĞINIZ DERSLER LİSANS IN 5.,6.,7. VE 8. DÖNEMİNDE VARSA ONLARI DA SAYDIRA BİLİYRSİNİZ. BEN WEB TASARIMI VE KODLAMA BÖLÜMDE GEÇTİĞİM DERSLERİN 4-5 TANESİ YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİN 5.,6.,7. VE 8. DÖNEMLERİNDE VAR. ONLARDAN MUAF OLMAK İÇİN BAŞVURU YAPACAĞIM. VE AYRİYETEN ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YAZ OKULU DİYE BİRŞEY ÇIKARDI. TOPLAMDA 5 DERS SEÇEBİLİYORSUNUZ VE BU DERSLER ÜSTEN DE ALABİLİRSİNİZ. BEN 1.5 SENEDE YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ LİSANS DİPLOMASI ALMIŞ OLACAĞIM VE DAHA SONRAÖRGÜNDE İŞLETME YÜKSEK LİSANS YAPACAĞIM BU DİPLOMANIN VERDİĞİ HAK İLE. BU BLOGU OLUŞTURDUĞU İÇİN AHMET ORHAN ‘A ÇOK AMA ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.

      1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

        Mustafa Bey öncelikle güzel yorumunuz için teşekkür ederim. DGS ile tek bölüme yerleşirsiniz. Nasıl ki üniversite sınavından aldığınız puan ile tek bölüme yerleşiyorsunuz aynısı. Ve DGS’nin geçerliliği sadece tercih yaptığınız dönemi kapsar bir sonraki sene olmayacağı için tekrar girebilirsiniz. Ama dgs ile yerleşip bir sonraki sene aöf ile diğer bölüme yerleşilir mi onu ösymye sormak lazım. Yandal gibi bir şey olarak kabul ederek okuturlar mı bilmiyorum ama sırayla yapmak daha mantıklı geliyor 🙂 Normalde DGS ile geçişlerde her zmaan 3. sınıftan başlarsınız. Bende normalde bu sene mezun görünüyorum ama malum ortak ders olmadığı için 1. sınıf derslerini alarak başladım. Lisans bölümünden mezun olduğum sürede 5 yılı geçtiğinden oradaki dersleri de saydıramadım.

        1. Mustafa Esen avatarı Mustafa Esen dedi ki:

          Ankara üniversitesi intibak yönergesi ni bulamadım. Sizin dediğiniz gibi 5 yıl dan eskileri saymama durumu üniversitesi ne göre değişiyor. İTÜ yönetmeliğinde de 5 yıl yazıyor ama ben başka bir üniversite de 10 yıl yazdığını da gordum. Ama hiç yapmayanlarda var. Marmara üniversitesi 2013 verdiğin dersleri sayarız dediler bana. Ankara üniversitesi intibak yönergesi bulursanız. [email protected] a yollarsaniz sevinirim

          1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

            Aynen üniversiteye göre değişiyor hatta ben kayıt olacağım senenin nisan ayında yani kayıt tarihinden yaklaşık 5 ay öncesinde yayınlanmıştı. Ama çoğu üniversitede bu söz konusu.

  29. Oğuzhan Genç avatarı Oğuzhan Genç dedi ki:

    Merhabalar sizce bu yıl sıralamalar düşermi geçen yıl 1.1 le almışlar bu yıl 1.3 ile alırlar mı

  30. Feridun avatarı Feridun dedi ki:

    Merhabalar,

    Bu bölüm de iki yıllık bilgisayar programcılığı gibi teknik bir bölüm mü ?
    Bu bölümü okuduğumuz zaman bilgisayar teknikeri olarak geçiyor muyuz ?

    Bu sorularım kamu için bilginiz varsa paylaşırsanız sevinirim iyi günler .

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhabalar,

      Bu bölümde webmaster olarak çalışırsınız. Bilgisayar teknisyeni daha çok format, ağ kurulumu, bilgisayarlara yazılım kurma kaldırma gibi işlemler yapar. Bu bölüm mezunları web site tasarımı, yazılımı ve bu sitelerin yönetiminden sorumludur.

  31. semih avatarı semih dedi ki:

    merhaba hocam,
    daha önceden gazi üni makine müh. mi okudunuz?

    bilgisayar müh. başlarken kaç yaşındaydınız? bu bölümde de 2 tane staj var, staj yapmak zor olmaz mı çalışıyorken?
    ben 1 üniversite bitirdim zamanında 20k ile gitmiştim, benim yaş 29
    2 yıllık aöf bitirip dgs ile odtü itü bilgisayar müh okuyayım diyorum, ama mezun olunca yaş 35 vs olacak o yüzden bana çok mantıklı gelmiyor ülkemizde..(içimde hep odtü itü diye kaldı ama orda okuyanların da bir kısmı değmez, o yaştan sonra bu ülkede tecrübesiz müh. iş bulamaz diyorlar ve bana mantıklı geliyor)
    malum siz de biliyorsunuz..
    sizce mantık lı mı olur böyle karar versem, yoksa hiç gerek yok internetteki kurslardan vs mi öğrensem programlamayı, ne düşünüyosunuz?
    teşekkür ederim.

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhaba,

      Evet gazi makine müh. bitirdim. 2018 yılında başladım bil müh. ve 30 yasındaydım. Stajları yıllık izinlerime denk getirerek ve olursa kendi çalıştığım yerde yapmayı planlıyorum. Odtü’yü ismi için okumak yerine bana bu okul neler katacak düşüncesinde okumanızda fayda var. Ben tercihlerimi yaparken önceliğim alacağım dersler oldu. Farklı nedenlerde vardı ama derslerin içeriklerine daha çok önem verdim. Siz isterseniz Dünya’nın en iyi üniversitesinden mezun olun eğer kendinize bir şey kazandıramazsanız bir önemi olmaz. Tecrübesiz iş bulamama yaşa bakmıyor her yaşta aynı. Siz kendinizi yetiştiri ve ortaya cvnizi koyarsanız diploma bile sormayan yerler var. Bİlgisayar daha doğrusu yazılımda kendiniz evde bir şey yapma imkanınız var diğer mühendislik dalları gibi değil. Yani yeteneklerinizi gösterme şansınız daha fazladır. Ama siz yazılım öğrenmek için okula gideceğim diyorsanız yazılımı şu dönemde çok kolay şekilde internetten öğrenebilirsiniz. Bunun için bu kadar okul ile uğraşarak efor sarfetmenize de gerek yok.

      1. semih avatarı semih dedi ki:

        Merhaba hocam,

        tabi ki yazılım öğrenmek istiyorum ama aynı zamanda odtü boğaziçi yada itü deki kaliteli eğitimi göreyim içimde kalmasın, faydalanıyım bundan diyorum…
        Yani sanırım sizin de amacınız eğitim almaktı yoksa internet üzerinden öğrenmeye karar verip, okula gitmekten vazgeçerdiniz diye düşünüyorum?
        yanılıyor muyum 🙂

        1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

          Merhabalar,

          Ben yazılımı zaten az çok öğrenmiştim gerek kurslar gerekse online videolu eğitimler ile pekiştirdim. Ben sadece bendeki birikimleri kullanarak çok fazla efor sarfetmeden bunu belgelemek istedim. Müh. geçmişim olduğu için çoğu derse yabancı değildim, derslerde işlenen konuların mantık olarak çoğuna veya %35-%40’a hakim olduğum için ince detaylara yer verebileceğimi düşünerek okula devam ettim. Bunun dışında bazı kamu kurumları diploma istediği için ve imkanım olduğu için diploma almak istedim. Yani hedefim yazılım yapmak bir proje vs olsaydı okula gitmezdim.

  32. burak avatarı burak dedi ki:

    Merhaba,
    2014 yılında İnkilap, Türk Dili Edebiyatı gibi dersleri vermiştim. 6 yıl geçmiş. Aöf ile muafiyet olur mu? Bir de muafiyet olursa ortalamaya etki ediyorlar mı? Yani 6 yıl önceki İnkilap notu 84, aöf İnkilap not ortalaması 84 olarak mı yazıyor?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhaba, muaf olduğunuz dersleri muaf diye not ortalamasına katmıyor. Yani o dersleri almazsınız.

  33. esin avatarı esin dedi ki:

    meraba ben örgünden ybs okuyorum ama aöf den bunu okuyup bilgisayar mühendisliğine tamamlasam kendi okumu bırakmak zorunda kalacağımm sizce yönetim bilişim sistemlerimi bilgisayar mühendisliğimi ve dgs matematik kaç net yaptınız ?

  34. Ahmet Melih avatarı Ahmet Melih dedi ki:

    Merhabalar, merak ettiğim birkaç şey var:
    AÖF ile Bilgisayar Programcılığı okuyup DGS ile mühendisliğe tamamlamak istiyorum. Lisansı da aynı şekilde açıktan bitirebilir yoksa örgün eğitime geçmek mi gerekiyor?

    Dört seneyi tamamlayınca elimizde biri önlisans biri lisans olmak üzere iki diploma mı olacak?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhabalar, Anadolu Üniversitesinde Bilgisayar Programcılığı yok farklı okulda okumanız gerekmektedir. Lisans genelde mühendislikte açıktan olmuyor. Ancak yoklama vs. alınmazsa o şekilde okuyabilirsiniz ki o da çok az okulda var. Eğer siz önlisansı bitirip DGS ile lisansa geçip oradan da mezun olursanız toplam 2 adet diplomanız olur.

  35. Halil ATA avatarı Halil ATA dedi ki:

    Merhaba Ahmet Bey. Gelecek yıllarda anadolu aöf web tasarım ve kodlama bölümüne yazılmayı düşünüyorum. Dersleri geçmek için ne kadar sıklıkla çalışmamız gerekiyor?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      MErhabalar, derslere genelde son 1-2 hafta çalışarak yapabilirsiniz.

  36. Afra avatarı Afra dedi ki:

    Merhabalar
    Bende bu bölümü seçmeyi düşünüyorum ama matematiğim çok iyi denmez kodlama veya diğer dersler için matematik çok gerekli mi hangi düzeyde bilmem lazım?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhaba, eğer kodlama yapacaksanız matematik konusunu sevmeniz lazım. Çünkü en temelden en karmaşıklığa kadar matematik kodlamanın vazgeçilmezidir.

  37. Erkan avatarı Erkan dedi ki:

    Merhaba ben bilgisiyar mühendisliği okuyorum ama aynı zamanda bir üniversite daha okuyup elimde bir tane daha diplomamın olması istiyorum bu bölümün yararı olurmu?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Bilgisayar mühendisliği okuyorsanız bu bölümü okumanızı tavsiye etmem. Sonuçta öğreneceğiniz şeyleri zaten mantık olarak okulda görüyorsunuz kod yapısı, kodlama hiyerarşisi vs. Web tasarım ve kodlama ile merakınız varsa bunları udemy ve youtubedan öğrenebilirsiniz. Eğer elimde bir diploma daha olsun derseniz aöf işletme okuyabilirsiniz.

  38. Tamer Korkmaz avatarı Tamer Korkmaz dedi ki:

    Merhaba Ahmet bey,
    Ben de bu bölümde birinci sınıfta okuyorum. İkinci dönem gelecek yılın derslerini de aldım ve dördüncü dönemden sadece bir dersim kaldı. O bir dersi yaz okulunda alıp erken mezun olabilir miyim? Üstten ders almanın faydası nedir?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhabalar,

      Geçen sizin bahsettiğiniz durumu soran olmuştu üstüne iyi oldu. Üstten ders alma durumunu merak ediyordu benim bilgim yoktu bu konuda. Yani faydası sadece erken mezun olursunuz ama DGS sınavına gireceğim derseniz yılın ortasında yapıldığı için beklersiniz. Ocakta mezun olursanız geri kalan sürede DGS düşünüyorsanız ona çalışabilirsiniz. Ama tavsiyem DGS planınız varsa ortalamayı yüksek tutmaya çalışın. Erken bitirmek yerine ortalama daha önemli.

  39. can avatarı can dedi ki:

    merhaba ben bu bölümü okumak için bu sene sınava giricem sadece bu bölümü istiyorum aynı zaman da hemde sertifika programlarına kayıt olup(misal yıldız tekniğin ve udemy,ismek, web tasarım kurları… vb) hem okurken hemde bu şekilde mezun olunca direk çalışmaya hazır olmak istiyorum bu yeterli mi sizce yani web tasarım ve kodlama diploması artı sertifikalar bir şirkette işe girmeye yeterli olurmu ?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhaba Can,

      Tabiki diploma ve sertifikalar güzeldir ama iş hayatında özellikle yazılımda şunu soracaklar. Yaptığın yazılımları görelim, github profilin varsa paylaşımlarını, nasıl projeler vs. ürettiğini. Açıkcası web tasarım ve kodlama bölümü bir şey kaymayacaktır. Udemy iyidir oradan güzel eğitimler alabilirsin. BTK Akademiye bakabilirsin. Burada detaylı anlattım. Ama benim tavsiyem yazılım mühendisliği hedefe koyman. Bilgisayar müh. olabilir ama senin söylediklerine bakınca sen direk yazılım istiyorsun. Yazılım müh. neden dersen çünkü orada sana çok ince detaylar gösterilecek. Çoğunu belki kullanmayacaksın ama ufkunu açacaktır. Ben şu anda bil. müh. okuyorum ve ezbere bildiklerimin sebeplerini metodolojisi öğreniyorum ve daha iyi sağlamlaşıyor.

      Kod bilmek kolaydır ama kodu nasıl ve daha verimli yazmak önemlidir. Yani sen alfabeyi öğrendin güzel ama hikaye veya şiir yazmak meziyettir. Herkes alfabeyi bilir ama yazmak incelik ister. Bunun gibi düşün ve yazılım müh. hedefle. Önlisans iyidir ama maalesef bu bölümü sadece tek başına okumanı önermem. Ben yok yazılım müh. istemem dersen önlisans bilgisayar programcılığını oku O bölüm daha verimli olacaktır.

  40. Elif avatarı Elif dedi ki:

    Merhaba,ben 14 yaşındayım ve yazılımcı olmak istiyorum bana hangi liselere ve hangi bölümlere gidebileceğini anlatırmısınız

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhaba Elif,

      Yazılımcı olmak için okula başlamadan şimdiden youtube videoları izleyerek de adım atabilirsin. Diğer türlü olarak normal bir liseyi bitirdikten sonra üniversite tercihinde yazılım mühendisliği, bilgisayar mühendisliği bölümleri seçersen sana faydalı olacaktır.

  41. Ada avatarı Ada dedi ki:

    Merhaba
    Ben bilgisayar mühendisliği okuyorum 3. Sınıfım ve açıktan da web tasarım oluyorum ikinci üniversite olarak bu sene web tasarımdan mezun olacağım ins DGS girersem eger ve sizin gibi iyi bir üni kazanirsam ilk üniverstimele aynı bölüm istiyordum yani bilgisaya muh öyle bir geçiş hakkım var mı yani DGS ile kazandığı mi okuyup ilk üniversiteyi bırakmak gibi

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhaba, tabiki olabilir ama bu ne kadar faydalı olur onu düşünmek lazım. Sonuçta aynı bölümü tekrar okuyacaksınız. Dersleri saydırırsınız ama tabi derslerin eğitim dili ve kredisi aynı olmak şartıyla. Bunun yerine bence yüksek lisans için çaba gösterseniz daha iyi olur. İyi bir üniversitenin yüksek lisans programı daha iyi olacaktır. Eğer ki okul nedeniyle problem yaşarsanız o zaman elinizde DGS anahtarı olur o ayrı konu.

  42. güney avatarı güney dedi ki:

    Merhaba Ahmet Bey benim sorum şu ata aöf de bilgisayar programcılığı bölümü var açıktan acaba bu bölümden 4 yıllık geçiş yapılabiliyor mu? bilginiz var mı? birde eğer geçiş varsa bu bölümden geçtiğimde daha fazla ders saydırma şansım var mı?çünkü bilgisayar programcılığı daha fazla benzer demişşsiniz

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Benim zamanımda bilgisayar programcılığı kapalıydı. Eğer tekrar açıldıysa o bölümü tercih edin. Çünkü derslerini incelediğimde daha iyiydi ve DGS ile geçiş olursa ders saydırma şansınız daha fazla.

  43. hasan avatarı hasan dedi ki:

    Merhaba Orhan bey, benim sorum çok kısa ,siz 2 yıllıktan sonra 4 yıl mi yoksa 2 yıl daha mı okuyacaksınız onu merak ettim ,ben biraz üniversite konularına yeni ve yabancıyım, DGS gibi konuları tam bilmiyorum.Teşekkürler

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhaba, normalde DGS 2 yıllık eğitimi 4 yıllık eğitime tamamlamak gibi düşünebilirsiniz. Fakat bu bölümde 2 yıllık eğitimden sonra 3. sınıftan başlayamadık. Sebebi ise alınan eğitimde gördüğümüz derslerin hiç biri geçiş yaptığımız bölümde kullanılmamasıdır. Yani Bilgisayar müh. geçişte burada görülen derslerin benzerlerini almadığımız için 1. sınıftan başlamak zorunda kaldım. Normalde bilgisayar programcılığı gibi bir bölüm okusanız ve dgs ile geçiş yapsanız belki o zaman 3. sınıftan başlarsınız ki sebebi bir çok programlama ve diğer derslerin benzerliği ve bu derslerin saydırılmasıdır. Dersleri saydıramadığımız için baştan başlıyoruz. Tek avantajı tekrar üniversiteye girş sınavına girmemiş oluyoruz. Umarım anlatabilmişimdir.

    2. hasan avatarı hasan dedi ki:

      Çok tesekkür ederim , güzel bir aydınlatma oldu,iyi çalışmalar Ahmet bey

      1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

        Teşekkür ederim 🙂

    3. Zeynep avatarı Zeynep dedi ki:

      Bu bölümü aöf ten okuduktan sonra dgs ile bilgisayar mühendisliğine geçiş yapmış olsam onu da mı aöf ten okumam gerekiyor yoksa normal bir şekilde okula gidebiliyor muyum

      1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

        Lisans derslerini normal gidersiniz ama bir kaç üniversitenin uzaktan eğitimi var.

  44. Merve avatarı Merve dedi ki:

    Merhaba, Web Tasarım ve kodlamadan kpssyle atanılabilirnir mi ? Kadro açılıyor mu ya da ?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      KPSS kadro açılması konusunda bilgim yok.

  45. Gökçe gül avatarı Gökçe gül dedi ki:

    Merhabalar,
    Bu faydalı yazı için öncelikle teşekkürler,
    Bu bölümü okuma isteğim tamamen sanat ve ve edebiyata olan ilgimle ilintili görsel şeylerle uğraşmayı seviyorum ancak pek de resim çizebildiğim söylenemez(doğrusu hiç uğraşmadım) bunu da belirtmek isterim bu bölümde karar kılmam sonucunda ikinci üniversite opsiyonundan faydalanarak okuyacağım ancak Web tasarımının grafik tasarımı ile karıştırılması da sözkonusu bunada bir açıklık getirmenizi isterim üniversitede okuduğum bölümün denizcilik olması dolayısıyla okuduğum bölümden tatmin olmadığım ve ne yazık ki bir iş sahibi olmadığım gerçeği de var tabi
    Çok yönlü bir kişiliğim olmasınında karar verme aşamasında beni zorladığı bir gerçek yani hayallerim olan aşçılık mı? Web tasarımı ve kodlama mı? Grafikerlik mi? Yoksa fotoğrafçılık ve kameramanlık mı? Şiir yazmaya olan yatkınlığım sebebiyle daha donanımlı olmak adına Türk Dili ve edebiyatı mı? Koskoca bir soru işareti benim için
    Lütfen derslerin ve sınavların zorluk derecesi adına bir bilgi verin
    Ve grafikerlik ile gösterdikleri farklılıkları açıklayın
    Yüksek bir çizim yeteneğine sahip olmak şart mı bunuda çok merak ediyorum
    Şimdiden çok teşekkür ederim sevgiler✌️

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Gökçe Hanım merhaba,
      Faydalı olduğuna çok sevindim umarım güzel rehber olmuştur. Çok yönlülük maalesef bende de var ve bazen bu yüzden hiç bir işin sonuna getiremiyoruz. Bende yazılımcı olmak, webmaster olmak, bilgisayar müh olmak gibi gibi durumlar yaşıyorum. Yaş ilerliyor ve sorumluluklarda artması cabası maalesef. O konuda biraz ne işten yapmaktan daha çok keyif alırım düşüncesinde olunuz. Diğer konu ise grafikerlik ile web tasarım farklıdır. Grafikerlik daha çok logo ile başlar ve kartvizit, banner, katalog gibi görsel işler yapmanızı sağlar. Web tasarım ise bir web sitesinin tasarlanmasını kapsar. Grafikerler de web tasarım yapabilir tabi web yapılarını bildikten sonra. Mesela eşim grafiker ama web tasarım yapamaz. Yapmasına yapabilir ama yapıları bilmediği için yapamaz. Bir web sayfası genişliği nasıl olmalı, neler kullanılmalı, ölçüler nasıl olmalı, mobil uyumda nasıl görünmeli gibi. Ben web tasarım görselini hazırlayabilirim ama bende diğer işleri çok yapamam. Web tasarım sadece tasarlamak da değil. Yanında bu tasarımı koda dökmek de önemlidir. Sadece arayüz tasarımını yapanlar var ama kodlamasını da bilmek iyidir. Aslında eskiden web tasarımda imajlar hazırlanır kodunu hazırlayan bu imajları kesip kullanırdı ama günümüzde artık neredeyse imaj hiç kullanılmıyor. Düz tasarımlar olduğu için kod ile renkler alınarak hazırlanıyor. Burada arayüz tasarımcı aslında bir mimar gibi yerleşimi yapıyor, yazılımcı da inşaat mühendisi gibi yapıyı mimarın gösterdiği şekilde yapıyor. Durum bu sanırım anlatabilmişimdir 🙂

  46. Özkan avatarı Özkan dedi ki:

    Elinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş, aof 2018 ve sonrası soruları e kampüste kullanıma açtı 2016 ve 2017 yılı çıkmış sorular elinizde mevcutsa mail adresimize gönderirseniz çok sevinirim. Hoşcakalın

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Özkan Bey merhaba,

      Maalesef elimde geçmiş yılların soruları yok. Sanırım müfredat değiştiği için sorular kaldırılmıştır.

  47. Coskun avatarı Coskun dedi ki:

    Merhaba kardeşim kalemine sağlık . Bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliğine geçiş yapabiliyor muyuz?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Coşkun Bey, aşağıdaki bölümlere geçiş olmaktadır.

      ** Bilgisayar Bilimleri
      ** Bilgisayar Mühendisliği
      ** Matematik ve Bilgisayar Bilimleri
      ** Matematik-Bilgisayar
      ** Yazılım Mühendisliği

  48. EYÜP avatarı EYÜP dedi ki:

    Merhaba hocam ben Anadolu üniversitesi açıköğretim fakültesi web tasarım ve kodlama bölümünden bu dönem mezun oluyorum bir yandan da DGS’ye hazırlanıyorum yazılım mühendisliğini yazmayı düşünüyorum acaba ben baştan birinci sınıftan mı başlayacam ve muafiyet durumu nasıl olacak bilgi verirseniz memnun olurum şimdiden teşekkürler.

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Eyüp Bey merhaba, bu bölümde aldığımız dersler maalesef bilgisayar müh. bölümünde denkliği olmuyor. Ancak tarih, türkçe ve ingilizce derslerini saydırabilirsiniz. anlayacağınız 1. sınıftan başlamanız gerekecektir.

  49. utku avatarı utku dedi ki:

    Ahmet Bey merhaba bu bölümden mezun olunca hangi alanlarda çalışabiliriz?

  50. berke avatarı berke dedi ki:

    ahmet hocam bu bölümü bitirip dgs ile 4 yıllığa yazılım mühendisliğine geçmek istesek kaçıncı sınıftan başlıyoruz direk 3ten mi devam ediyoruz

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Geçiş oluyor. Normalde 3. sınıf görüneceksiniz ama muhtemelen ortak ders olmadığından 1. sınıftaki dersleri alarak başlarsınız.

  51. Atalay avatarı Atalay dedi ki:

    Selamlar. 13 yıllık Sınıf Öğretmeniyim. Bu sene sınavsız geçişle bende ikinci üniversite okumak için Web Tasarımı ve Kodlama bölümünü seçtim. Amacım DGS sınavı ile Bilgisayar Mühendisliğine geçmek, mümkünse 3. sınıftan başlamaktı. Diğer linkten paylaştığınız yazıyı okuduğumda 1. sınıftan başladığınızı öğrenince bu hevesim azaldı maalesef. Yine de bölümden mezun olmayı düşünüyorum. Başladığımız işi bitirmemiz gerektiği kanaatindeyim. Acaba alan değişikliği ile Bilgisayar Öğretmenliğine geçiş hakkı verilir mi? Bu konu hakkında bilgin varsa paylaşırsan sevinirim.

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      İyi günler hocam, bence vazgeçmeyin gelecekte kod bilenler +10 yıl ilerde olacak. Bilgisayar öğretmenliği konusunda bilgim yok ama bence mühendisliği düşünün. Çünkü mühendislik bakış açısı edinmiş olursunuz.

  52. Hasan avatarı Hasan dedi ki:

    Bende web tasarimi ve kodlamadan yeni mezun oldum.Dgs zormu peki kac puan ile girdiniz.Sayisal sozel dogrular kac.Sozel agirlikli calissam girebilirmiyim

  53. Kadir avatarı Kadir dedi ki:

    işe alımlarda diploma önemi nedir? bu işte iyi olsam bile diplomasız olduğum için reddilme ihtimalim nedir? teşekkürler…

  54. Kadir avatarı Kadir dedi ki:

    Merhaba, işe alımlarda diplomanın önemi nedir? Bu işte çok iyi olsam bile diplomasız olduğum için reddedilme ihtimalim nedir?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Diploma genelde büyük firmalarda ve yazılım dışı sektör firmalarında tercih ediliyor. Örneğin makine üreten bir firmada makine için yazılımcı alınacaksa, bu firmalar işe alımlarda YAZILIMCI konularında tecrübesiz olacaktır ve direk diploma soracaktır. Bunun dışında Aselsan, Roketsan gibi büyük firmaların kriterleri oluyor. Bu kriterlerden birisi de ilgili bölümlerden mezun olmak. Ama siz konunuzda iyiyseniz yazılım firmalarında ve farklı firmalarda da iş bulmada sorun olmaz. Ama çok iyi olmalısınız. Bu arada devlette memur olarak YAZILIMCI olmak için de diploma veya bazen ilgili sektörde SGK kayıtlarında YAZILIMCI olarak prim ödemesine bakarak memur oluyorsunuz.

  55. Mustafa Murat Koçak avatarı Mustafa Murat Koçak dedi ki:

    Üstadım muaf derslerden temel bilgi teknolojileri ni 2.üniversite olarak bana vermiyor inkilap, Türk dili ve İngilizce yi veriyor. Bunun için ne yapmam gerekiyor. Not 3 üniversite mezunuyum. Yöksis te mevcut. Temel bilgi teknolojileri transkirip te var Anadolu aöf diplomamda.

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Muaf olduğunuz için vermiyor olabilir. Dersin belki kredisi de yoktur o yüzden otomatik size vermiyordur. Zaten vermiyorsa neden almak istiyorsunuz ki daha iyi muaf olmak. 🙂

    2. Tuğba avatarı Tuğba dedi ki:

      Merhaba açıköğretimde bende okumayı düşünüyorum merak ettiğim teknik bölüm olarak sayılıyor mu?

      1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

        Tabiki o şekilde olabilir.

  56. Simal avatarı Simal dedi ki:

    Grafik son sınıf öğrencisiyim sınavsız ikinci üniversite hakkımı kullanmak istiyorum. Web tasarım ve kodlama bölümünü düşünüyorum ama grafik bölümünde web tasarım dersi gördüğüm içinde pek emin olamıyorum yazınızı okudum tavsiyeniz ne olurdu? Başka bir alanda mı bölüm seçmeliyim?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      İkinci üni için gelecek planlarınıza göre hareket ediniz. Devam etmek isteiğiniz meslek veya katkısını göreceğiniz bir bölüm seçmeniz daha iyi olacaktır. Web tasarım ve kodlama ile grafik tasarım benzer görünür ama bence çok farklıdır.

  57. Can avatarı Can dedi ki:

    Dönem dersleri değişmiş. Kaldırılan dersler var. Senin yazının etkili olduğunu düşünüyorum.

    Artık bu sene ben kaydolacağım. Eksisi artısını bloguna/bloguma yazacağım. Bölüm zamanla kaliteli ve nokta atış olacak. Anadolu Üniversitesi sizi-bizi okuyarak değerlendirmesini yapıyor demek ki 🙂

    1. Can avatarı Can dedi ki:

      Flood yorum olacak hakkını helal et 🙂

      1. sınıf 1. dönem Görsel Estetik, Bireysel İş Hukuku, Profesyonel yaşamda İmaj ve İtibar Yönetimi, Medya ve iletişim kalkmış.
      1. sınıf 2. dönem Yeni İletişim Teknolojileri, Marka ve Yönetimi, Pazarlama İletişimi, Sosyal Ağ analizi kalkmış.

      2. sınıf dersleri 1. döneme serpiştirilmiş. 2. sınıf dersleri hafifletilmiş oldu.

      1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

        Can, öncelikle bilgilendirme için teşekkür ederim. Yazıyı bende bir ara güncelleme yapayım 🙂 Bahsettiğim derslerin kalkmasına sevindim çünkü gereksiz zaman kaybıydı. İnşallah bir sonraki zamanlarda web tabanlı kodlama değilde php, python, ruby gibi dilleri ders ders anlatırlar.

        1. Can avatarı Can dedi ki:

          İnşallah zamanla daha güzel olur. Nokta atış derslerle daha da fayda sağlar.

  58. Nisanur avatarı Nisanur dedi ki:

    Merhaba açıköğretimden web tasarımı ve kodlama okurken dgs ile ingilizce ders veren bi okula geçmek istiyorum ama ben ayriyeten bir okulda zaten bilgisayar mühendisliği okuyor olacağım ama türkçe. Bu yüzden geçis yaptığım ingilizce okulda türkçe okumuş olduğum dersleri bir daha görmek zorunda kalır mıyım ?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Eğer derslerinizin kredi sayısı geçeceğiniz okuldaki dersin kredisi ile aynı veya fazla ise ve 5 yıl geçmediyse sayarlar. Örneğin, fizik 1 dersi geçeceğiniz bölimde 5 kredi, ama sizin mevcut okulunuzda 4 kredi olarak verilmektedir. Bu durumda o dersi saymayabilirler. Ayrıca yine dersin dili Türkçe olup, geçeceğiniz bölümde ingilizce olursa bu da problem yaratabilir. En iyisi bu durumu dilekçe veya yüzyüze sormanızdır. Çünkü okulların kendi yönetmelikleri farklı olabiliyor.

  59. Efe avatarı Efe dedi ki:

    Hocam benim birkaç özel bahsetmek istediğim durum da var kendime has o yüzden mail ya da instagram istemiştim. Yoksa buradan da anlatırdım tabii ki

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      iletişim sayfasından yazabilirsiniz. Oradan direk mail adresime düşmektedir. Mail adresimde orada yazmaktadır.

  60. Efe Berk avatarı Efe Berk dedi ki:

    Hocam iyi günler, ben bu bölümü yazmayı düşünüyorum ve maalesef yazıda da belirttiğiniz gibi çok fazla bilgi kirliliği var. Size danışmak istiyorum lakin bana gmailden ulaşabilir misiniz çok mutlu olurum. Eğer bunu görür ve bir an önce geri dönerseniz çok büyük bir iyilik yapmış olursunuz bayağı bir müşkül durumdayım, kafam karma karışışık.

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Efe Bey,

      Mümkünse buradan sorarsanız belki sizin gibi zor durumda kalmış diğer arkadaşlarda bilgilenip, yardımcı oluruz. Yorum bölümünden sorabilirsiniz.

  61. E. Yıldız avatarı E. Yıldız dedi ki:

    İyi akşamlar,size web tasarım ve kodlama bölümü hakkında bir kaç soru sormak istiyorum.İnternet sayfanızda gayet ayrıntılı ve güzel açıklamışsınız fakat onlar haricinde bir kaç sorum olacak.2. üniversite olarak bu bölümü okumak istiyorum öncelikle sabah 8 akşam 6 çalışıyorum.Akşam eve geldiğimde kendime vakit ayırabileceğim bir bölüm müdür internetten video izlesem çıkmış sorulara baksam ve kitaba göz gezdirsem sınavlardan geçer not alabilirmiyim ayrıca lisede bilişim teknolojileri,yazılım bölümü okudum bu konuya cokta yabancı degılım.Aöfsoru.com dan çıkmış sorulara göz gezdirmek istedim fakat üç ve dördüncü döneme ait derslerin sorusunu eklememişler buda beni korkuttu asıl onemlı olan dersler üç ve dördüncü dönemlerde örneğin internet tabanlı proglama ve web grafik tasarımı bu derslere ait hiç bir soru yok bu tarz uygulama derslerin test soruları nasıl olur siz nasıl calıstınız bu bölümü okurken bunlar hakkında bilgi almak istiyorum bana kılavuz olabileceğiniz bir site veya kaynak varmı. Şimdiden teşekkür ederim

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Ben sadece çıkmış sorular ve kitaptaki ünite sonundaki sorulara çalışarak tamamladım. Bazen çıkmış sorular yetersiz oluyor onlarda da ders özetleri oluyor. Özetlerden yapabilirsiniz. Zaten yabancı olmadığınız için çok zorlanmazsınız. 3. ve 4. dönem konuları önemli konular. Bu konulara da internette video, pdf vs. çok fazla materyali mevcut. Hatta ders kitabından daha iyi anlatım yapmış kaynaklar bulabilirsiniz. Bana göre en öenmli, en keyifli ve en kolay geçebileceğiniz dönem 2. sınıf.

      1. Elif avatarı Elif dedi ki:

        Peki en önemli soru olan çıkmış soruları nereden buldunuz ben ikinci dönem derslerine ait çıkmış soru hiç bulamadım

        1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

          Bizim ilk sene olduğu için sorular yoktu, konuları kendim bildiğim için biraz internetten bakarak çalıştım. Şu anda soru olması lazım ama bazen müfredat yenileniyor o zaman kaldırılıyor. O şekilde olmuş olabilir.

  62. Can avatarı Can dedi ki:

    Ahmet hocam tüm dersler arasından sizce çalışmadan geçilmeyecek dersler hangileri? Ona göre basılı kitap siparişi vereceğim. Gerisini elektronik kitabımdan okuyacağım. Önerileriniz benim için kıymetlidir.

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Can Bey, çalışmadan geçilmeyecek ders yok. Ben kitapları ücretsiz verildiği dönemde aldım. Kitaplara bakarak hiç çalışmadım. Çıkmış sorular ve kitap sonu sorularına çalıştım sadece. Eğer kitap ile daha rahat çalışırım derseniz alın, sonra çıktı almak maliyetli olabilir. Ama elektronik ortamda da çalışırım derseniz kitap almayın, çünkü sonrasında çok fazla işe yaramayacak. Kodlama bölümleri yetersiz.

  63. İrfan Barutcu avatarı İrfan Barutcu dedi ki:

    Merhaba. Web tasarımı ve kodlama bölümünden dgs ile yazılım veya bilgisayar mühendisliğine geçiş yapmak istiyorum. Ama onları açıktan okuyamıyorum değilmi? Örgün okumadan geçiş yapmanın bir yolu yok mu? Teşekkürler.

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      MErhaba İrfan Bey. Maalesef açıktan okunmuyor.

  64. Tarık avatarı Tarık dedi ki:

    Adamsın yemin ederim. İnternette bu bölümle ilgili tek bir yazı bile bulamadım seninki gayet anlaşılır olmuş teşekkürler

  65. merve avatarı merve dedi ki:

    Bu bölümde staj imkanı var mı , yoksa bile staj nasıl yapabilirim ?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhaba, staj imkanı maalesef yok.

  66. Merve ÖZTÜRK avatarı Merve ÖZTÜRK dedi ki:

    İyi günler, öncelikle bilgilendirme için teşekkürler.
    İkinci üniversite kapsamında bu bölümü okumak istiyorum. Bu iş dalıyla ilgili ilk başlayan biri olarak kendimi nasıl geliştirebilirim?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Web tasarım ve kodlama için öncelikle HTML ve CSS öğrenmeniz çok iyi olacaktır. Sonrasında dinamik web siteleri yapabilmek için PHP gibi programlama dillerinden birini öğrenmeniz ilk başlayan için fazlasıyla yeterli olacaktır.

  67. Eren avatarı Eren dedi ki:

    Merhaba hocam ben zamanında yanlış bir tercih yapıp iibf fakültesine yerleşmiş, yılların ilerlemesi ilede son sınıfa kadar gelmiş bu sebeplede hayali olan bilgisayar mühendisliğine gidememiş fakat kendini alaylı olarak yetistirmiş bir yazılımcı kardeşinizim. Bu sene tyt sınavına girdim, örgün olarak bilgisayar programcılığına başlamayı düşünüyordum ta ki sizin bu yazınızla karşılaşana kadar. Size bir sorum olacak ben geçen sene ikinci üniversite kapsamında aöf ybs bölümüne girmiştim bu sene orada 1.sınıfı bitirdim, fakat şimdi dgs fırsatından dolayı bu bölüme geçmek istiyorum, aöf ybs bölümünden kaydımı sildirip, web tasarım bölümünü tyt puanım ile tercih etmem mi gerekiyor nasıl bir yol izlemeliyim, yoksa tekrar ikinci uni olarak mı başvurmalıyım ? Ayrıca bu dgs ile mühendisliğe geçme konusunda ileride bir sıkıntı çıkarmı sizce ?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhaba Eren Bey. Öncelikle başarılar dilerim. Benim fikrim 2 yıllık yerine direk yks ile tercih yapmanızdır. Çünkü aöf web tasarım ve kodlama bölümünden mezun olduğunuzda dgs ile geçiş yapsanız bile sadece tarih ve türkçe derslerinden muaf olabiliyorsunuz. Diğer derslerden muaf olamadığınız için 1. sınıftan başlıyorsunuz ki bu da zaman kaybı. Direk yks ile giderseniz boşuna 2 sene okumamış olursunuz.

      1. İhtiyarın Biri avatarı İhtiyarın Biri dedi ki:

        Merhaba. 20 sene sonra bir tane daha üniversite okuyayım diye başladım ve bu sene AÖF WEB TASARIMI VE KODLAMA bölümünden mezun oluyorum. Sayılır. ÖBP 3,55… Yaş 40’ı geçti ama bir de DGS ye gireyim dedim. İşten fırsat buldukça derslere baktım. Acaba siz kaç sayısal ve sözel net ile kazandınız. Teşekkürler…

          1. Gökhan avatarı Gökhan dedi ki:

            Açıköğretim ile de bilgisayar mühendisliğine DGS ile geçebilir miyim?

          2. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

            Evet geçebiliyorsunuz. Geçiş kendim yaptım. İlgili yazı

  68. Ahmet Kemal YILMAZ avatarı Ahmet Kemal YILMAZ dedi ki:

    Hocam size bölümle alakalı birkaç sorum var nasıl iletişim kurabiliriz.

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      İletişim sayfasında mail adresim ve iletişim formu var oradan mail atabilirsiniz. Mail adresim: muh.aorhan[et]gmail.com

  69. Emre avatarı Emre dedi ki:

    Merhabalar kazandığınız üniversitede başarılar dilerim. DGS ile kazandığınız bölüme kaçıncı sınıftan başlatıyorlar. Bu durum üniversiteden üniversiteye farkediyor mu

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Teşekkür ederim. Normalde 3.Sınıf görünüyorum ama derslerin uyumsuzluğundan dolayı 1. sınıftan başladım. Eski üniversite derslerimide 5 yıl geçtiği için saydıramadım.

  70. Hasan Basri avatarı Hasan Basri dedi ki:

    Ben web tasarımı ve kodlama işine meraklıyım ama söylediğiniz gibi bu bölümü okuyarak çok büyük bir birikim elde edemeyeceğimi biliyorum. Bu alanda başlangıçtan uzmanlığa kadar nasıl bir yol izlememi önerirsiniz? Cevap verirseniz mutlu olurum.

  71. Aysel avatarı Aysel dedi ki:

    Merhaba, öncelikle yazınız çok açıklayıcı teşekkürler. Benim merak ettiğim ben EA mezunuyum. Sonrasında DGS ile mühendisliğe geçmem mümkün olabiliyor mu? Sayısal bölümü olduğu İçin kafam karıştı. Bilgi verirseniz sevinirim . Teşekkürler

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhabalar. Siz o bölüme girerseniz ondan sonra geçersiniz. Eğer daha önce üniversite bitirdiyseniz ikinci üniversite olarak bu bölüme başlarsınız ve bitirseniz, dgs ile geçiş yapabiliriz.

  72. Mustafa avatarı Mustafa dedi ki:

    Ders isimleri diğer bazı bölümlerle aynı. Kitaplarını satın almak istiyorumMesela marka yönetimi işletme bölümünden. İçerikleri aynı mı acaba

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      İçerikelr aynıdır. AÖF’nin sitesinden alabilirsiniz.

  73. Turhan Gümüş avatarı Turhan Gümüş dedi ki:

    Merhaba,
    Uzun süredir makine sektörünün içindeyim, meslek lisesinden sonra ÖSYM sınavından başarı elde edemediğim için hep aklımda olan yazılım mühendisliğine geçememiştim.Tekrar sınava hazırlanmak zor geldiği için direk geçiş hakkımı kullanıp Makine Önlisansına başladım, ikinci sınıfta okulu bıraktım ( 4 Gün önce 😀 ) dgs hazırlanıyordum zaten şuan 25 net altına düşmüyorum ve isteğim;

    -TYT GİRİP AÇIKTAN AÖF WEB TASARIM & VE KODLAMA KAZANMAK.
    -3.20 veya 3.30 ORTALAMA YAKALAMAK.
    -DGS İLE YANINA GELMEK.

    Sanırım sadece zamana ve sabıra ihtiyacım var ve ikisi de bende mevcut .
    [Ekstra olarak sormak istediğim sorular var yorum haricinde nasıl ulaşabilirim ? ]

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Öncelikle şimdiden başarılar dilerim. Umarım dileğine kavuşursun. Azim ile çalışırsan illaki olur sadece azim olsun yeterli. Sevdiğin mesleği yapmak daha keyifli hale getirecektir. Bunun dışında ulaşmak için iletişim sayfasından bana ulaşabilirsin.

  74. Zehra avatarı Zehra dedi ki:

    Merhaba ben de ikinci üniversite olarak bölüm araştırıyorum ve yazınıza denk geldim teşekkür ederim çok faydalı. Sırf bilgisayar mühendisliğine geçiş için sizce okunabilir mi yani dgs ile başarabilir miyim?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Ben bu bölüm sayesinde bilgisayar mühendisliğine geçtim. Tavsiye ederim.

    2. Muhammet avatarı Muhammet dedi ki:

      Selamün aleyküm Ahmet Orhan kardeşim bu web tasarımı ve kodlama bölümünde staj zorunluluğu varmı bilgi verirsen sevinirim

      1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

        Staj zorunluluğu yok Muhammet Bey.

  75. selçuk çalışkan avatarı selçuk çalışkan dedi ki:

    dikey geçiş Bilgisyar müh. deneyiminizi Merakla bekliyorumm Ahmet.. Gerçekten çok bilgilendirici olacak.

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      En kısa zamanda yazacağım 🙂 Şimdi 2. dönem ders kayıtları ile uğraşıyorum 🙂

  76. Mustafa avatarı Mustafa dedi ki:

    Hocam DGS denediniz mi?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhaba Mustafa Bey. DGS ile üniversiteye girdim şu anda okuyorum. Yakında detaylıca bir yazı yazacağım. Ankara Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğine girdim.

  77. Ulaş Cantepe avatarı Ulaş Cantepe dedi ki:

    Selamlar sırf diploma için 2. ünv olarak okuyorum.
    Benim merak ettiğim biraz daha farklı. örneğin görsel web tasarım derslerinden notlarınız neydi? genel not ortalamalarını görebileceğimiz bir yere yok. Öyleki zar zor geçerim dediğim dersten çan eğrisi sayesinde bb aldım. keza ilk sınvadan 100 ikinci sınavdan 60 aldıgım ders ise cc notuyla yansıdı. kısacası ders ders not ortalamalarına nasıl ulaşılabilinir. Her dönem bir işe yaramasada onur belgesi aldım fakat amacım yuksek onur belgesi oldugu için bu ortalamaları cok merak ediyorum. geçmiş senelerle çok fazla fark olacagını düşünmüyorum.

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Maalesef bu veriler yok. Mezun olunca o verilere ulaşamıyoruz.

  78. Mutlu avatarı Mutlu dedi ki:

    Bu akşam aöf bölümlerine bakarken bu bölüm ilgimi çektiği için araştırdım. araştırırken de sizin sitenize denk geldim. Ve sizin yazınızı okuyana kadar gayet heveslenmiştim bu bölümü okumak için. Fakat şimdi kafamda soru işaretleri oluştu. Bu bölümü okumak yerine bu tarz bir meslek icra edebileceğim daha farklı ve daha yararlı bir bölüm öneriniz olabilir mi ?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhaba Mutlu Bey,

      Aslında Atatürk Üni bil. programcılığı bölümü varmış. Derslerde çok mantıklı ve güzel ama kayıt almıyorlar. Eğer diploma takıntınız yoksa bunun yerine udemy videolarını izleyebilirsiniz.

      1. Furkan avatarı Furkan dedi ki:

        Kendimi dijital alanda geliştirmek istiyorum.Sonraki dönemde bu bölümü okumak istiyorum.2yil okurken aynı zamanda udemy ve YouTube üzerinden pratik eğitim kazanmak istiyorum.Bu bölümü okuyarak ve kendimi geliştirerek iş bulabilir miyim ?

        1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

          Tabiki geleceğin meslekleri bilgisayar programcılığı o yüzden sıkıntı çekmezsiniz.

  79. Murat avatarı Murat dedi ki:

    Medya ve İletişim isimli lanetli ders yakamı bırakmadı. Boyuna çakıyorum o dersten. Bişey değil, aofsoru.com da çıkmış sorulara bakarak bu derse ve inkılap ile türk dili dersine de girdim. Fakat lanetli hariç diğerlerinde beklediğimin biraz altı da olsa geçer sonuç aldım vizelerde.

    Bu lanetli, nasıl bişeyse hiç çıkmış sorularla alakası olmadan çıktı karşıma. Bu lanete karşı bir büyü, muska, okunmuş su, korunmuş şeker vb var mıdır yoksa ya nasip diyerek devam mı etmek gerekir?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Bu dersler gerçekten de can sıkıcı özellikle bazıları var ki geçmek için üstün çaba gerektiriyor.

  80. yasemin avatarı yasemin dedi ki:

    BU BÖLÜMLE İLGİLİ SORU TEMİNİNİ NEREDEN VE NASIL BULABİLİRİM BU KONUDA YARDIMCI OLABİLİRSENİZ SEVİNİRİM TESEKKÜRLER

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Sorular aofsoru.com’da yer alıyor. Oradan bakabilirsiniz.

  81. Japonya turu avatarı Japonya turu dedi ki:

    Sitenizde kullandıgınız bu temanın ismini alabilir miyim?

  82. Erdem Baba avatarı Erdem Baba dedi ki:

    Bu bölüme 3. üniversitem olarak 15.09.2017 tarihinde sınavsız olarak gırgırına kayıt oldum. Hep grafik tasarım ile web tasarımın birbirinden ayrılması, web tasarımın ayrı bölüm olması gerektiğini savunurdum. İlk kez web tasarım bölümünün açıldığını ve ilk öğrencileri olarak kaydolduğumu düşünsem de yazınızdan bölümün 2 sene önce açıldığını öğrendim.

    Ben zaten 2006’dan beri site yapan web tasarımcıyım. Birşeyler öğrenmek için değil “web tasarım” yazan diploma adındaki bir kağıt parçasına sahip olabilmek için kayıt oldum.

    Derslerden sosyal ağ analizi son derece gereksiz bu dersten kaldım seneye veririm umarım.

    Web Tasarım teorik değil pratik bir alan olduğu için web tasarım ve kodlama bölümünden mezun olan birisi WEB SİTESİ YAPAMAZ. En basit html vs css düzenlemeyi bile yapamaz. Bu sebeple zaten icra ettiğim mesleğimin diplomasını almaktı amacım. Bunun dışında sizin de belirttiğiniz gibi öğrenmek amacıyla kayıt yaptırıp zaman harcanmaması gereken bir bölümdür.

    İşin en ama en tuhaf yanı ise Web Tasarım bölümünden DGS ile 4 yıllık Grafik Tasarım bölümüne geçilememesidir. Oysa web tasarım adlı ders 10 senedir grafik bölümlerinde okutulmaktadır.

    Daha garip yanı Bilgisayar Programcılığı ön lisans okuyan birisi Grafik Tasarım 4 yıllığa DGS ile geçebilmekteyken Web Tasarım’dan geçilememesi de ÖSYM’nin eksikliğini göstermektedir.

  83. Özgür avatarı Özgür dedi ki:

    Yazılarınızın başarı ile devamını dilerim

  84. Özgür avatarı Özgür dedi ki:

    Birçok yeni bilgi için sitenizden yardım alıyoruz, güzel yazılarınız için gönülden teşekkürler.

  85. hi avatarı hi dedi ki:

    Diğer konu da dersler konusunda yeterli soru kaynakları olmaması. Çok fazla sözel bilgi var ve kendinizi sınayacak bir soru yok. Kitaptaki bölüm sonu soruları az ve sınava göre farklı sorular. Güzel bir soru bankası da verilse ve ona da insanlar çalışsa çok iyi olacak. Sırf soru sormak için ilk internet Türkiye’de nerede kullanıldı, ilk internet sisteminin adı nedir gibi iş hayatında işe yaramayacak sorular, sınavlarda sorulabiliyor. Mantık sorusu gibi bir problem verilse ve bu problemi çözecek kodlama dili hangisi veya kod yazılımı hangisi gibi soru sorulsa insanlar düşünerek yapar. Hem de kod bilgisine sahip olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir