AÖF Web Tasarım ve Kodlama’dan DGS ile Bilgisayar Mühendisliğine Geçtim

Merhaba sevgili arkadaşlar. Hayat deneyimlerimden bazı bölümlerinden sizlere de faydalı olacağını düşündüğüm için blogta yer veriyorum. Daha önce Mezundan AÖF Web Tasarım ve Kodlama Bölümü Hakkında Tüm Detaylar adlı yazımda belirttiğim gibi AÖF bölümünden mezun oldum. Bölüm bitince tam o aralar DGS kayıtlarına denk geldim ve bir başvurayım neymiş değilmiş görelim diye kayıt yaptırdım. Sınav hakkında hiç bir bilgim yoktu. Ne soruyorlar, kaç soru var, süre ne kadar bilmeden sınav gününü bekledim ve sınava girdim.

Sınav Maceram

Sınav ALES mantığında olup, sayısal ve sözel alan mevcuttu. Sayısal alan, matematik ve sayısal mantık sorularından oluşmaktaydı. Sınavda zaman sıkıntısı olabiliyor ki sayısal mantık tam bir baş belası. Sınav sonuna doğru kafam allak bullak olunca biraz da sözel çözeyim dedim ve hızlıca en kısa sorulardan 25 soru çözdüm. Yine hatırladığım kadarıyla, lisans programına kayıt olmak için ilgili alanlardan soru çözmeniz gerekiyor.

Yani sayısal puan ile gireceğiniz bölüm için matematik ne kadar katkı sağlasa da ufak da olsa sözelde katkı sağlamaktadır.

YouTube video

Sınavın Can Alıcı Noktası ! Dikkat !

Bende bu sebeple az sayıda yaptığım sözel aslında benim için çok önemli oldu. Dediğim gibi sınava bilgim olmadan girdiğim için sınav yönetmeliğinde yer alan “Her iki testten de en az 0,5 ham puan alan adayların DGS puanı hesaplanacaktır. Her iki testten de en az 0,5 ham puanı bulunmayan adayların DGS puanı hesaplanmayacaktır.” şartını bilmiyordum. Yani eğer sözel soru yapmasaydım, sayısalı full yapsam bile puanım hesaplamayacaktı.

Bu sözel soru çözmem ile puanım hesaplandı ve bazı arkadaşların soru çözmemesinden kaynaklı benim sıralamam da fena çıkmadı. Ayrıca puan hesaplanırken test dışında okul mezuniyet ortalamanızda katkı sağlıyor. Benim ortalamam 2,70’di. Eğer ortalamanızda yüksek olursa baya avantaj sağlayacaktır.

dgs

Temelim iyi olunca ve sevdiğim ders olunca soruları yapabildim. Aslında biraz baksam daha yüksek puan alırdım ama yine de yeterli bir puan aldım. Puanıma göre geçmiş yılların taban puanlarını incelediğimde şok oldum 🙂 Benim puan Ankara’da bazı üniversitelere yetiyordu. Çoğu tam burslu olsada bu sevindiriciydi. Aslında o ara biraz şükretmesini bilmediğimizden de olacak ki biraz kassam ODTÜ olurmuş demedim değil.

Tercih Yapma Keyfi

Sonra tercih kılavuzunda yer alan tüm üniversitelerin ders programlarını inceledim. En son Atılım Yazılım Mühendisliği ve Ankara Bilgisayar Mühendisliği arasında kaldım. Birisi Ankara’da tek olan yazılım mühendisliği ki derslerde güzeldi. Diğeri de hem devlet üniversitesi olması hem de şu andaki işyerime sadece 10 dakika uzaklıkta olması beni cezbetti. Bir Gazili olarak birde çok benzeyen Ankara Üniversiteli olayım diye tercihimi Ankara Üniversitesinden yana kullandım.

Ders Muafiyeti ve 5 Yıl Kuralı

Ve sonuç, %100 Türkçe programı kazanarak 2018 Eylül ayında kayıt oldum. İlk dönemde 1 ders bırakarak 🙂 hem de zamanında AA ile geçtiğim dersi bırakarak 2. döneme başladım. Bu arada şöyle bir durum var yeri gelmişken anlatayım. Bazı üniversiteler ki hepsi yavaş yavaş geçiyor, mezuniyet tarihinden itibaren aldığınız dersleri muaf ettirmek için 5 yıl geçmemiş olması gerekiyor. Bu nedenle benim normalde lisansta gördüğüm 10’a yakın ders sayılmadı. Şu anda o dersleri tekrar alıyorum. Siz tercih yaparken okulun yönetmeliğinde muafiyet bölümüne bakarak değerlendirmeniz iyi olacaktır.

Bunun dışında DGS ile geçişte AÖF bölümünde aldığım derslerden sadece Tarih ve Türkçe muaf sayıldı. Türkçe bölümde yeni açıldığından 3. sınıf yerine 1. sınıftan başladık. İlk defa bu dönem üstten 1 ders alabildim.

Bölüme başlamadan önce ingilizce muafiyet sınavı oldu. Ona girerek ekstra 1 ders daha muaf etmiş oldum. Maalesef AÖF web tasarım ve kodlama pek muafiyet sağlamıyor. Yani lisansı baştan okumak zorundasınız bilginiz olsun.

Şu anda zevkle dersleri takip etmeye çalışıyorum, bakalım okula devam edebilecek miyim göreceğiz. Keşke 3. sınıf olsaydım ama olmadı. Bu arada yakında 1. sınıf hakkında yazımı da yazacağım.

Eğer bölümle ilgili veya DGS ile ilgili sorularınız olursa, lütfen yorum bölümden sorunuz. Benzer soruları mail aracılığıyla sorulduğu için diğer arkadaşlara faydası olmamakla beraber, aynı sorulara cevap vermek zorunda kalıyorum. Lütfen aşağıdaki yorum bölümünden sorularınızı çekinmeden sorunuz.

186 Comments

  1. Kerem avatarı Kerem dedi ki:

    Ahmet bey merhaba şu an aöf üniversitesinde 2.sınıf bilgisayar programlamaya geçtim +olarak istanbul üniversitesinde ya web tasarım ya da tekrar bilgisayar progralama okumak istiyorum dgs yapınca daha fazl aders saydırmak için hangisini önerirsin?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhaba ben olsam ayrıca ders almam çünkü çok etkisi olmaz. Onun yerine farklı konularda geliştirirdim kendimi. Yani çok faydalı olacağını düşünmüyorum.

  2. Bilal avatarı Bilal dedi ki:

    Merhaba makina mühendisliğinde aldığınız fizik, mat. vs. muaf sayılmadı mı?
    Web tasarım kodlama bölümü için muaf sayılan ders oldu mu?
    Minimum kaç senede bitirebilirdiniz?
    Tşk ederim

  3. Sermin avatarı Sermin dedi ki:

    Ahmet Hocam çok teşekkür ederiz. DGS tablosunda WEB Tasarımı üzerinden geçiş yapabileceğimiz bölümlerin sağ kısmında bulunan SAY ve EA kısmı ile ilgili danışacaktım:
    Eğer EA mezunuysak ;WEB Tasarımı okuyor olsak bile SAY yazan bölümleri tercih edemiyor muyuz?
    Saygılar

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      DGS ile gireceğiniz için oradaki puan geçerli ve ona göre seçebilirsiniz diyue biliyorum.

  4. Nur avatarı Nur dedi ki:

    Merhaba hocam, ben Aöfden bilgisayar programciligi okuyup dgs ile bilgisayar muhendisligine geçmek istiyorum. Kacinci siniftan uniye başlarım, derslerim sayılır mı? Kac yılda bitiririm. Yukarıda 3.siniftan başlanır ama 4 yılda bitirilir yazmışsınız ben anlamadım. Lütfen cevap verebilir misiniz?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Siz muhtemelen 2 senede tamamlarsınız. Ortak dersleriniz çok oluyor.

  5. Ayse avatarı Ayse dedi ki:

    Abi merhabalar. Ben senin okulun sitesinden baktım en çok 5 yıl önce alınıp başarılı olunan dersler saydırılabilir yazıyor da ben de senin gibi mühendislik mezunuyum açıktan okuyup aöf ile şansımı deneyeyim dedim. 2018-2019 eğitim öğretim döneminde aldığım dersler sayılır mı çok kafama takıldı 2023-2024 e göre tam 5 yıl oluyor. İçime bir kurt düştü de.

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Açıkcası mezuniyet tarihine kadar olması lazım. Dönem bazlı değildir sanırım. İlgili mevzuatı okumanız gerekiyor. Benim de saymadılar baştan okumuştum ):

      1. Ayse avatarı Ayse dedi ki:

        Abi mezuniyet 2022. 2018 de 1. sınıfa başladım da ortak dersler genelde 1 ve 2 de oluyor ondan sormuştum. Tam net bir şey de göremedim baktığım yerlerde. Abi bu mezuniyet tarihine kadar diye bahsettiğiniz şey nedir ben tam anlayamadım.

        1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

          Mezuniyet tarihi dediği senin okuldan mezun olduğun tarih. 2022 ise sıkıntı olmaz.

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhabalar,

      Evet güncelleştirmeler yapılmış. Teşekkür ederim.

  6. Baki avatarı Baki dedi ki:

    Merhaba, ÖSYM’den incelediğim tabloya göre Web Tasarımı ve Kodlama bölümünün DGS ile lisansa geçiş seçeneği çoğalmış. Bilgisayar programcılığı bölümünün geçtiği tüm lisans programlarına artık web tasarımı ve kodlama bölümü de geçebiliyor.

  7. Mustafa avatarı Mustafa dedi ki:

    DGS ile bilgisayar mühendisliğine geçip açıktan okuyabiliyor muyuz?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Okula göre değişir ama çoğunda açıktan okuma yok.

      1. Özlem avatarı Özlem dedi ki:

        Bilgisayar mühendisliği bölümünü 3. sınıftan devam ettirme imkanı tanıyan üniversiteler bulunuyormuş. Peki önlisansı yüz yüze almadığım için yine de 1. ve 2. sınıf derslerini sayarlar mı?

        1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

          Merhabalar,

          Genellikle 3. sınıftan başlatırlar ama benim bölüm yeni açılması ve ortak ders olmadığı için 1. sınıftan başladı. Yüzyüze değil de olay lisans dersleri ile önlisans derslerinde ortak ders varsa saydırabilirseniz ona bağlı. Mesela 3. sınıftan alacağınız ders 1. sınıf dersine bağlı ve siz onu almadıysanız 1. sınıftan önce onu vermelisiniz. Bu nedenle bilgisayar programcılığı bölümünü öneriyorum ortak ders sayısı fazla diye 🙂

  8. Özge avatarı Özge dedi ki:

    Merhabalar öncelikle yazınız çok açıklayıcı olmuş emeğinize sağlık,
    Ben 2 yıllık sağlık bölümü mezunuyum ama 4 yıllık yazılıma geçiş yapmak istiyorum bu mümkün’müdür acaba?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhaba Özge Hanım, maalesef sağlık bölümünden direk geçiş olmuyor.

  9. Emre avatarı Emre dedi ki:

    Hocam bir sorum var şuan da önlisans bir bölüm okuyorum ama AÖF girip web tasarım ve kodlama okumak istiyorum . Şunu merak ediyorum DGS yaptığım zaman yazılım mühendisliğini açıktan mi yoksan örgün mü göreceğim

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Örgün okumaktasınız.

    2. Sude avatarı Sude dedi ki:

      İki üniversite aynı anda zor oldu mu

      1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

        Yok tek üniversite okuyorsunuz. İkinci üniversite.

  10. onur avatarı onur dedi ki:

    Merhaba Ahmet Bey, yazinizda 1.siniftan basladigiinizi yazmissiniz. Bunun sebebi okulun yeni acilmis olmasi miydi? Bilgisayar programciligini aof den turkce okuyup egitim dili ingilizce olan bilg. muh. programlarina geciste 3.sinifta baslayabiliyor muyuz alinan derslere bakilmaksizin?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Yeni açılmış olması ve web tasarım kodlamada ortak ders olmaması nedeniyle. İngilizce dil ile eğitim veren üniler hakkında bilgim yok maalesef.

  11. Zehra avatarı Zehra dedi ki:

    Ahmet bey merhaba
    AÖF Web tasarım ve kodlama bitimi sonrası DGS ile özel bir ünide bilgisayar müh secersem kaçıncı sınıf olarak başlarım ve kaç ortak ders olur ortalama sizce.Kac dersten muaf olurum merak ediyorum ona göre seçeceğim veya iptal edecegim
    Üniversiteden sağlıklı bilgi alamadım
    Dönüş yapabilirsiniz sevinirim
    Çok teşekkürler

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Muhtemelen 1. sınıftan başlarsınız. Çünkü ortak ders maalesef yok web tasarım ve kodlamada.

  12. Muhammet avatarı Muhammet dedi ki:

    Merhaba hocam ben AÖF Web tasarımı bölümünü okusam DGS ile yazılım mühendisliği bölümü seçebilir miyim?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhabalar, yazının konusu o zaten 🙂 geçebilirsiniz.

  13. Erdem avatarı Erdem dedi ki:

    Merhaba bilgisayar programcılığını açıktan okumayı düşünüyorum. Evde kendim çalışarak kendimi geliştireceğim ama hangi açık üniversiteyi tercih edeceğim konusunda kararsız kaldım İstanbul, Atatürk, Anadolu ? Sizin bi fikriniz var mı acaba ?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Anadoluyu sistemi sağlıklı çalıştığı için tercih edebilirsin. AÖF olacağından diğer türlü farketmiyor.

  14. Ens avatarı Ens dedi ki:

    Merhaba, şunu merak ediyorum ben DGS ile yerlestigim bir fakültede ÇAP veya YATAY GEÇİŞ yapabilirmiyim ?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Maalesef o konuda bilgim yok.

  15. ahmet avatarı ahmet dedi ki:

    hocam bilgisayar programcılığı 2.sınıfa geçtim ortalamamı yüksek tutuyorum DGS sınavı için fakat şuan ön lisans okuduğum üniversitenin sıralaması düşük bir üniversite ortalama ile yatay geçiş yapıp sıralaması daha iyi bir üniversiteye geçmenin bana avantajı ne olur ? alttan derslerim kalacak ortalamamın düşmesinden de biraz korkuyorum. sektörde ön lisans diplomasının hangi üniversiteden olduğunun önemi varmı ? bunun için yatay geçiş yapılırmı ?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhabalar, önlisans için çok bir şey farketmez. Diploma notunuzu yüksek tutun DGS’De puanınızı yüksek tutun bunlar önemli.

  16. ferhat avatarı ferhat dedi ki:

    Hocam bu bölüm aöf’te ücretli olarak gösteriyor ne kadardır ücreti acaba ya da bakabileceğim yer neresidir güncel fiyatını gösterebilecek ?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Maalesef güncel fiyat konusunda bilgim yok.

  17. Melike avatarı Melike dedi ki:

    Merhabalar. Ben de dgs ile bilgisayar mühendisliği düşünüyorum. Şuan tercih dönemindeyim. Sizce hangi bölümü okursam derslerin muaf sayılmasında daha çok katkısı olur? Baştan başlamaya hiç niyetim yok çünkü:) Normalde web tasarım kodlama istiyordum ama derslerin muaf konusu açısından bilgisayar programcılığını seçeceğim. Sizce mantıklı bir karar mı yoksa başka bir bölüm öneriniz var mı?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhaba Melike,

      Aslında sorduğun soruya cevap vermişsin 🙂 Bilgisayar programcılığını seçebilirsin.

    2. Sude avatarı Sude dedi ki:

      Geçiş yapabildin mi açıktan ortalaman nasıl geldi?

      1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

        Geçiş yaptım yazının konusu zaten o 😀 Bitirdim bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum 🙂 3,25 ortalama

  18. Muhammed Ali avatarı Muhammed Ali dedi ki:

    Merhabalar, bu yıl üniversiteye yeni başlayacağım. Açıktan bilgisayar programcılığı veya web tasarım ve kodlama okumayı düşünüyorum. Bu bölümlerin birinden mezun olduğumda DGS ile bilgisayar/yazılım mühendisliğine geçiş yapabilir miyim? ÖSYM kılavuzuna baktığımda 4 yıllığa geçiş göremedim. Ayrıca bu açık öğretim bölümlerinin staj imkanı var mı?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhabalar, bu ünilerden geçiş imkanı var. Zaten yazının başlığı da geçtiğimi yazmıştım 🙂 Staj imkanı yok.

  19. Fatih avatarı Fatih dedi ki:

    Merhabalar 2022 yılında açıktan bilgisayar programcılığı okusam dgs ile örgün eğitim veren bilgisayar mühendisliğine geçiş yapabilir miyim ? Açıktan değilde normal bilgisayar programcılığı okuyup bilgisayar mühendisliğine geçsem daha mı kolay olur ? Teşekkürler ederim

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhaba Fatih,

      Yazıda ve videoda belirttiğim gibi bilgisayar mühendisliğine geçiş mümkün. Normal ve açıktan öğretim farkı yok sadece normalde hocalarla daha yakın öğrenim olacağı için belki daha iyi temel olur. Bu sana kalmış.

  20. Buğra han avatarı Buğra han dedi ki:

    Merhaba hocam bu sene üniversite sınavına girdim puanım yazılım ve bilgisayar mühendisliği ne yetmedi.ama ben bu bölümleri çok istiyordum.size akıl danışmak istiyorum. Ziraat mühendisliği geliyor bana puanım la.bu bölümü yazıp wyni zaman dada aöf bilgisayar programcılığı nida okuyup iki üniversite aynı anda yani.sonra dgs ile yazılım mühendisliği nemi geçiş yapsam.yoksq tekrar bir sene daha uzatıp yeniden üniversite sinavinami hazırlansam .hangisi daha mantıklı sizce beni bilgilendirirseniz çok sevinirim. Çünkü çok kararsızım ne yapacağımı bilmiyorum. Şimdi den teşekkür ederim

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhaba. Öncelikle sırf puanım tutuyor diye üniversiteye yazılmak biraz sonrasında sıkıntı. Ne gibi dersen bir sürü zamanın, para, ailevi olarak belki maddi zorluklar vs. yaşatabilir. Bunun dışında mezun olunca hiç yapmayacağın meslek için 4 yıl okumak daha problem. Eskiden yinede askerlik vs. için okuyan vardı ama o da kalktı. Aöf bilgisayar programcılığı okuyabilirsin ama tavsiyem eğer yetiyorsa puanın alakalı bölüm okuman. Ziraat mühendisliğini yapmak istiyorsan ayrı ama sırf okumak için okumak bana doğru gelmiyor.

  21. Servet avatarı Servet dedi ki:

    Merhaba 2020 örgün eğitim Bilgisayar Programcılığı mezunuyum 2022 DGS ile Açıköğretim Bilgisayar Mühendisliği okuyabilir miyim? Şartları nelerdir? Kaçıncı sınıftan başlarım? Açıköğretim için kaç puan gerekiyor? ve son olarak Açıköğretim Bilgisayar Mühendisliği bölümü var mı?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhabalar, tabiki tercih yaparak okuyabilirsiniz. Eğer ortak dersleriniz varsa ve eğitim dili aynıysa 3. sınıftan başlarsınız. Puan için ösym listelerine bakınız. Açıköğretim olarak ahmet yesevi üniversitesinde var.

      1. Zeliha avatarı Zeliha dedi ki:

        Merhaba, ben şimdi örgün bı bölüm okuyorum 2. Üniversite kapsamında İstanbul üni de uzaktan ya da açıktan bilgisayar programcılığı okursam; mühendisliğe gecis yapabiliyo muyum.Cunku ÖSYM nin sitesinde ki tabloda olmaz diyor şeklinde anladım

  22. KÖYLÜ_87 avatarı KÖYLÜ_87 dedi ki:

    merhabalar Ahmet bey.2019 da web tasarım ve kodlama 2022 de ise endüstri mühendisliğinden(2018 giriş) mezun oldum. Tekrardan bilgisayar mühendisliği düşünüyorum. Tahmini kaçıncı sınıftan başlarım.

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhabalar, dgs ile kazandığınız okula bağlı ama sizin endüstri mühendisliği yeni olması sebebiyle muhtemelen 3. sınıftan başlatırlar.

  23. Miray avatarı Miray dedi ki:

    Merhaba ben bu yıl Bilgisayar Programcılığı okuyorum Anadolü Üniversitesi Açık öğretim Fakültesinde.3 sorum olucak benim ,cevap verirseniz çok mutlu olurum ve çok yararınız dokunur şimdiden teşekkür ederim.Öncelikle dgs ile bilgisayar mühendisliği kazanmak istiyorum.Eğer iyi bir üniversite kazanırsam çok zorlanır mıyım acaba? Ve açık öğretim çıkışlı olacağım için kazanacağım üniversite açıköğretim olmuyor değil mi? 3. olarakta dgs ye çalışmaya bu sene mi başlasam daha mı iyi olur yoksa 1 sene yeterli olur mu?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Her üniversitenin kalitesine göre zorlukları elbet olacaktır. Genelde bilgisayar mühendisliği için açıköğretim seçeneği maalesef yok. Ne kadar erken başlarsanız o kadar iyidir 🙂

  24. Serdar avatarı Serdar dedi ki:

    merhaba öncelikle yazınızı yeni okudum tebrik ederim inşallah siz aradığınızı bulmuşsunuzdur.ben inşaat mühendisiyim 2. üniversite olarak web tasarımı ve kodlama okumayı düşünüyorum tabi ki dgs ye girip geçiş yapabilmek için.merak ettiğim dgs ile geçiş yaparken sınav ve ortalama haricinde bi kriter var mı mülakat gibi mesela…
    ve şu an ne durumdasınız ?
    geçiş yapmayla ilgili farklı bir izleniminiz oldu mu?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      dgs de ortalama ve sınav sonucu sadece yeterli oluyor.

  25. ve avatarı ve dedi ki:

    vay be 2k sıralamayla ankara uni geliyormus
    suan ankara uninin sıralaması 247 oldu gecis baya zorlaştı

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Geçen seneye baktım yine aynı gibi puanlar

  26. mustafa avatarı mustafa dedi ki:

    Merhabalar yazılım mühendisi olmak istiyorum anadolu üniversitesi web tasarımı ve kodlama bölümü ile mümkün mü? ( okurken kendim ekstra ders alsam o şekilde mümkün olur mu ?)

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhaba, DGS ile geçiş imkanı var yani 2 yıllık web tasarım ve kodlama bitirip dgs ile geçiş yaparsanız olur.

  27. Ceyda avatarı Ceyda dedi ki:

    Merhaba ben ikinci üniversite olarak okuyorum web tasarım ve kodlamayı 2022 de biticek DGS ile yazılım mühendisliğine geçiş yapıcam. Aynı zamanda Ekonometri lisans bölümündeyim okula devam ediyorum ilk iki sınıfı okuyup öyle geçiş yapıcam. Benim durumumda 3. Sınıftan devam edebilme şansım olur mu, lisans ortak dersler ne kadar var bilmiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim.

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhaba,

      3. sınıftan başlamanın yolu için 2 önemli husus var.

      1. Seçeceğiniz bölüm Türkçe mi İngilizce mi olacak. Eğer ingilizce seçerseniz ders saydırma konusunda sıkıntı olacaktır. Türkçe AÖF dersleri Türkçe. Kendi bölümünüzde Türkçe ise 3. sınıf zor.

      Eğer ki Türkçe Bil. Müh. okursanız ders saydırma şansınız var ama sayılacak ders az. Sizin kendi bölümünüzdeki derslerden ortak dersler varsa onları saydırarak belki 3. sınıftan başlayabilirsiniz. Bu biraz okullar ve sizin önceki bölümlerinize bağlı bir süre. Benim makine müh. diplomam vardı ama mezuniyetim 5 yıldan fazla olduğu için onları saymadılar ve gittiğim okulda Türkçe bölüm yeni olmasından dolayı üstten de ders alamadığım için 1. sınıftan başladım.

  28. Kerem Göktanır avatarı Kerem Göktanır dedi ki:

    Merhaba Ahmet Bey ;
    ( AÖF ) Web Tasarımı ve Kodlama 2020 mezunuyum ;

    1- DGS Sınavına girip Bilgisayar Mühendisliği bölümünü yazabiliyor muyum ?
    2- İzmirde ikamet ediyorum ve İzmirde ( özel yada devlet ) üniversitelerini tercih olarak yazabiliyor muyum ?
    3- Devam zorunluluğu var mıdır ?
    4- Eğer devam zorunluluğu varsa işte çalıştığımdan dolayı akşam dersleri var mı ?
    5- Kaçıncı sınıftan başlayacağım ?

    Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.

  29. ibrahim avatarı ibrahim dedi ki:

    merhaba ahmet abi yaşım 25 aöf lisans işletme okuyuroum ve az dersim kaldı , ön lisans otomotiv teknolojisi okudum bu sene kpss ön lisansa girecegim benim sorum su şimdi ben bi dahaki sene dgs hazırlansam makine mühendisligi veya baştan yks hazırlansam bilgisayar mühendisligine geçmek istiyorum ikiside sevdigim bölümler tembellikten giremedim biliyorum yanlız benim sıkıntım şu benim askerlik duruyor ve aöf lisans bitince askerlik görevini mecbur yerine getirmek zorundaymışız suan 4 dönemdeyim bilerek kpss girmek için uzattım misal seneyede bi okul kazandık kayıt olup dondurduk askere gittik geldik böylemi daha avantajlı yoksa aöf lisansı uzatmakmı gerçi bununda bir süresi var herhalde abi kafam biraz karıştı uzun yazdım özür diliyorum saygılar abi 🙂

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhaba İbrahim,

      Sana tavsiyem bir an önce askerliğini yap kafan rahatlasın. Çok uzatma. Ayrıca askerde aöf sınavlarına girebilirsin. Sınavlara izin veriliyor. Yani orada ders çalışabilirsin bolca vaktin olacaktır. DGSye bile hazırlanabilirsiniz. O nedenle sen okulu bitir diğer türlü kayıt yaptıracaksan bekleme başla.

  30. semih avatarı semih dedi ki:

    Merhaba hocam, daha önce de yazmıştım ama sorum gelmedi galiba
    Gazi üni makine müh. mezunusunuz. Şuan Ankara üni, bilgisayar müh. okuyorsunuz
    Bildiğim kadarıyla %70 devam zorunluluğu var, peki okula nasıl gidiyorsunuz, sorun olmuyor mu?
    İşiniz varsa hem iş hem okul nasıl yürütüyorsunuz..
    Ben de üniversite mezunuyum ama 2 yıllık okuyup bilgisayar mühendisliği okuyum diyorum.
    Ama 2 yıl sonra yaş 31 olacak sorun olmaz mı? eğer odtü boğaziçi bile kazansam, devam zorunluluğu olacağı için sanırım çalışmamam gerek yani sadece okula gitmem gerekecek? O zaman hayat çok zor olmaz mı? o yaşta sadece okuyan insan çok problemle karşılaşabilir

    Bu durumda olan birine ne söylemek istersiniz, tekrar okuyan çalışmamalı mı? bunu iş yeriyle nasıl ayarlayabilir
    siz nasıl yapıyorsunuz, cevap yazarsanız çok memnun olurum
    teşekkür ederim

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhaba,

      https://www.aorhan.com/aof-web-tasarim-ve-kodlama-bolumu-hakkinda-detaylar-37129.html/#div-comment-73350 burada aslında cevapladım. Ank üni devam zorunluluğu yok olanlarda lab dersleri onlarda sürekli değil o yüzden bir şekilde devam edebiliyorum. İş yerime yakın olmasını seçtim. Bölümün önemi çok ama diplomasız çok iyi yazılımcılar da var. Yani kendinizi geliştirdikten sonra okul da bir yere kadar olacak. Akademik düşünmüyorsanız eğer.

      1. Merve anlata avatarı Merve anlata dedi ki:

        Merhaba, Ankara üniversitesinde devam zorunluluğu yok mu gerçekten

        1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

          Bazı derslerde yok sadece

          1. Merve anlatan avatarı Merve anlatan dedi ki:

            Lab derslerinde var demişsiniz, ben öğretmen olarak Ankara’da çalışıyorum. Yalnızca saat 4ten sonra olan derslere katılabilirim. Lab dersleri haricinde diğer derslere katılma imkanım çok olmayacak açıkçası. Siz orada okuyan biri olarak bu durumu nasıl değerlendirirsiniz, devam çok mu sorun. Rapor alarak ya da hocalarla konuşarak halledebileceğim dersler olur mu? Bir de, iki yıl sonra tayin isteyeceğim zaten yalnızca 2 yıl yürütebilsem benim için yeterli olacak 🙁

            Eğer farklı lisans mezuniyetiniz varsa orada gördüğünüz dersleri saydırabilirsiniz ama ondada 5 yıl geçmemiş olması gerekiyor.

          2. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

            Şöyle normal derslerde yoklamaya bakılmıyor ama ilerleyen zamanda bu değişir mi bilemem. Çünkü böyle bir söylenti de dolaşıyor. Lab dersleri dönemde 1-2 derste oluyor. 2 ders olduğu durumda da zaten onlardan birisi de devam gerektirmeyen lab oluyor. Diğer lab dersleri de not aldığınız dersler oluyor. Size soru verilip yazılımının yapılması isteniyor. Y ada elektronik labında istenileni yapıp sonra uygulamalı sınav oluyorsunuz vs. O yüzden o konularda mecbur gelmelisiniz. Bende çalıştığım için konuştum ama fayda etmiyor 🙂 Bu arada AÖFden geçişlerde yani web tasarım ve kodlamadan geçişte maalesef 3.. sınıftan başlamıyorsunuz. 3. Sınıf görünüyorsunuz ama dersler konusunda çok ortak ders alınmadığı için 1. sınıftan ders alarak başlıyorsunuz. AÖF bölümü ile lisans bölümü arasında ortak ders sadece türkçe tarih o kadar. O yüzden 4 yıl okuyacaksınız bilginiz olsun.

  31. Zeynep avatarı Zeynep dedi ki:

    Neredeyse tüm soruları okudum ama hala anlayamadığım için bir sorum daha olacak . Şimdi bir sebepten ötürü ilk üniversitemi açıktan okumak zorundayım eğer başka engeller çıkmazsa ikinci üniversite mi yazılım mühendisliği üzerine okumak istiyorum . AÖF Web tasarım ve kodlama bölümü benim için avataj sağlar mı ? Sağlamazsa hangi bölüm sağlar? İkinciyi okuyacağım da tam olarak belli değil her iki seçeneğe de ( yani ikinci üniyi okursam yada okuyamazsam) fayda sağlayacak bı bölüm önerebilir misiniz?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhaba Zeynep,

      İlk üniversie olarak web tasarım ve kodlama mı okumak istiyorsun ? Eğer yazılım mühendisliği için ve durumun için okuyabilirsin. Bu bölüm yazılım mühendisliği için çok bir şey katmayacaktır. DGS ile geçişte bile dersleri saymıyorlar yani yazılım mühendisliği okumak için 4 yıl yine okuman gerekecek. Aslında web tasarım ve kodlama bölümünde ortak derslerin lisans bölümlerinden olmaması nedeniyle problem oluşuyor. Bu bölümü okuyup işe giren var mı bilmiyorum. Zaten bölümdeki asıl amaca uygun dersleri youtube gibi platformlarda olduğu için ve bu dersler veya derslerin içeriğine hakim kişiler rahatlıkla iş bulabiliyor. Bölüm konusunda çok bilgim yok maalesef.

  32. Ali avatarı Ali dedi ki:

    Ahmet Bey Merhabalar
    Bende web tasarım bölümünü okumak istiyorum 2. Üniversite olarak.Merak ettiğim konu 1 yilda bitirebilirmiyim.Çünkü biliyorsunuz yaz okulunda 5 ders alınabiliyor ve ayrıca 2.dönem 45 kredi alinabiliyor.Bu teorik olarak mümkün fakat pratikte mumkunmu.
    Bir de sizin ilk üniversiteniz hangi bölüm ve su an calisiyormusunuz, eğer çalışıyorsanız okul ve is aynı anda zor oluyormu.

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhabalar,

      Teorik olarak doğru ama her dersi sistem verir mi onu düşünmek lazım ? Yani yaz okulunda 2. sınıf 2. dönem dersi alıp, 2. sınıf 1. dönem dersini normal zamanında alırsanız ancak öyle biter. Çünkü üstten ders alınıyor mu diğer türlü bilmiyorum. Sınavlar bildiğim kadarıyla bağlı olduğu dönemlerde olduğu için o dönemde ders alabilirsiniz. Ben gaiz makine müh. mezundum ve çalışıyorum. Arge mühendisiyim. Şu anda bil müh. okuyorum ve bir şekilde idare ediyoruz. Online sisteme geçtiği içinde problem olmuyor. İsteyince her şey oluyor 🙂

      1. Ali avatarı Ali dedi ki:

        Bir yıl sonra gelen edit : Evet arkadaşlar yaz okulunda da aldım pandemiden dolayı ortalamam beklediğimden düşük gelse de bir senede bitti (sadece güz dönemine tek ders bıraktım) bu sene hem lisans bölümümü hem de dgs ye hazırlanıyorum. İnşallah bir üniversite kazandıktan sonra buraya tekrar yorum atacağım hayırlısıyla.

        1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

          Öncelikle tebrik ederim. İnşallah devamını bekliyoruz 🙂

        2. Ravza avatarı Ravza dedi ki:

          Merhaba ben şu an web tasarım 1. Sınıf öğrencisiyim ilgi alanım olduğu için okuyorum. Yaz okuluna nasıl kayıt olurum üstten nasıl ders alırım yarım dönem erken bitirme şansım var mı? aynı zamanda gazide başka bir bölüm daha okuyorum 1. Sınıfım pandemi dolayısıyla üniversite yüzü görmedim bu konularda hiçbir fikrim yok aydınlatırsanız çok sevinirim.

          1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

            Merhabalar,

            Evet erken bitirme şansınız var. Yaz okulu zamanı aöf web sitesinden duyurulur. Nasıl şu anda ders kaydı yaptıysanız o zamanda kalan dersiniz varsa onu yoksa size izin verilen dersleri seçip ücreti yatırıp yaz okulundan ders alabilirsiniz. Döneme geçince de not ortalamanıza bağlı olarak ve ders sayısına göre üsttenders alıp mezun olabilirsiniz.

    2. Ülkü YENGEÇ GÜZEL avatarı Ülkü YENGEÇ GÜZEL dedi ki:

      Merhaba bu teknik olarak da mümkün ben 1 yılda bitirdim ilk dönem 5 ders ki üstten ders alabildigimi bilmiyordum ikinci dönem 8 ders ve yaz okulunda 5 ders alarak zorunlu dersleri tamamladım ve mezun oldum. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

      1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

        MErhaba Ülkü Hanım, Daha önce AÖF geçmişiniz var mıydı ? Yani herhangi bir ders veya mezuniyetiniz bulunuyor mu ? Çünkü daha önce aldıysanız belki o dersler sayılmış olabilir. Yaz okulu olayı sayesinde kısalma oluyor haklısınız.

  33. Mehmet avatarı Mehmet dedi ki:

    Ahmet abi merhaba. Ben bu sene yks sınavına gireceğim ve gitmek istediğim bölüm akdeniz üniversitesi bilgisayar programcılığı. Daha sonra programcılıktan dgs ile mühendisliğe geçmek istiyorum. Ben bu durumda 1. sınıftan mı başlarım yoksa 3. sınıftan devam mı ederim bu konuda bir bilgin varsa kısaca anlatır mısın?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Selam Mehmet, Okuyacağın bölüm bilgisayar müh. yakın bölüm olduğu için 3. sınıftan başlarsın. Tabi ingilizce bir bilgisayar mühendisliği okursan iş değişebilir veya okuyacağın bölümdeki dersin kredisi, dgs ile geçeceğin bölümdeki ders kredisine uymazsa o da problem olacaktır. Ama şu anda benim sınıf arkadaşlarımdan bil. prog. bitirip gelen var ki onların çoğu dersi muaf.

  34. KORAY avatarı KORAY dedi ki:

    Merhaba. Ben 2019 Ocak B.Ö.T.E. mezunuyum. 2019 Eylül ayında Anadolu aöf web tasarım kodlama bölümüne kayıt oldum (memuriyette kadroma olan etkisinden ötürü). Şimdi ise dgs ye girip Bil. Müh. okumayı planlamaktayım. Ders muafiyet durumu nasıl olur acaba?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhaba Koray Bey. Ders muafiyetleri maalesef kısıtlı. Sadece Tarih ve Türkçe muafiyet oluyor. Daha doğrusu benim bu şekilde oldu.

      1. Mert avatarı Mert dedi ki:

        Hocam yani dgs den bir okul kazandık diyelim 4 yıl daha mı okuyacağız, yoksa 2 yıl mı okuyacağız?(yazılım ve mühendislikte bir fark oluyor mu?)

        1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

          Normalde DGS sonrası 2 yıldır. Ama bu bölümdeki dersler ile lisans dersleri arasında ortak ders olmadığından mecburen 2 yıldan fazla okumanız gerekecektir.

  35. ozan avatarı ozan dedi ki:

    merhaba hayatınızda başarılar dilerim yazınız içinde teşekkür ederim benimde bi sorum olucaktı
    AÖf olarak okuduğumuz bu web tasarım ve kodlama bölümü dgs aınavına girince aöflükten çıkıyormu normal üniversite olarakmı gidiyoruz yoksa aöf tarzındamı işliyor

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      AÖF olmuyor artık normal üniversite oluyor.

  36. Ozan avatarı Ozan dedi ki:

    Merhaba yazınız için öncelikle teşekkür edeiyorum benim bir sorum olucaktı ben yazılımla ilgeleniyorum java java script html vs.. lise son sınıfım üniversite okumamayı düşünüyorum bu üniversitedeki 4 yılı vize final büt yerine kariyerimde gelişmeyi düişüyorum sadece CV de diploma gözükmesi amaçlı AÖF den okumayı düşündüm sizce okumama gerek varmı tavsiye verebileceğiniz bir fikir varmı şimdiden teşekkür ederim :))

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhabalar,

      Şu anda okulda aldığım dersleri görünce diploma olarak değil de ders olarak düşünmenizi isterim. Çünkü kodlama ile bazı şeyleri yapacaksınız ama bazı önemli şeyleri okulda öğrenmeni daha faydalı olacaktır. Diyeceksiniz ki ben onları dışarda da öğrenirim ama her dersin öğreticisini bulmanız zor.

      1. Ozan avatarı Ozan dedi ki:

        ordaki öğreticilerde hepsi iyi olamıyobiliyor malesef o yüzden o konuya değinmeden sadece diploma açısından düşünüyorum AÖF den önerebileceğiniz başka bir bölüm varmı acaba

      2. Gülten avatarı Gülten dedi ki:

        Merhaba Atatürk üni açık öğretim bilgisayar programcılığı okusam dgs ile bilgisayar muhendisliğine geçebilirmiyim 3. Sınıftan mı başlarım

        1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

          Merhaba evet geçebilirsiniz. Muhtemelen 3. sınıftan başlarsınız

  37. Visitor avatarı Visitor dedi ki:

    Merhaba,
    Yazı için çok teşekkürler. Merak ettiğim birçok şeye değinilmiş. Aklımdaki tek soru 2 yıl okuduktan sonra Yazılım Müh. okuyacak olursam birinci sınıftan mı başlayacağım ?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Evet 1. sınıftan başlarsınız. AÖF web tasarım bölümünde ortak ders yok maalesef

  38. Mustafa Esen avatarı Mustafa Esen dedi ki:

    Peki hangi üniversitede, hangi bölümü bitirdiniz acaba. Ve bitirdiğiniz üniversiteye kaç binle girrdiniz. 2011 de bitirdim. Yazmışsiniz. 2006 yada 2007 girişli falansiniz sanirsam. Öss sınavında kaçıncı oldunuz?

  39. Salih avatarı Salih dedi ki:

    Merhaba. Ben Cumhuriyet biyokimya lisans mezunuyum. Marmara biyolojiyi kazandım. Sence benim diplomam daki geçmiş olduğum dersleri marmarada muaf ettirebilir iyim. Yalnız benimkisi yatay veya dgs değil. Bildiğin ösym ile kazandım marmarayı.

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Salih Bey merhaba, Okulun yönetmeliğine bağlı ama kabul ederler. Fakat çoğu okulda 5 yıl kuralı var. Mezuniyetinizden 5 yıl geçmemişse sayabilirler ve öğrenim dili gibi detaylar olabilir. Eğitim dili ingilizce ise ve siz Türkçe aldıysanız onlardan dolayı kabul etmeme durumu olur. Ayrıca dersin kredisi de önemli. Yani en doğru bilgi okul öğrenci işlerine danışmak.

      1. Gözde avatarı Gözde dedi ki:

        Merhaba, aöf web tasarımı ve kodlama mezunuyum. Ankara’da bir devlet hastanesinde sağlık teknikeri olarak görev yapıyorum. Bu yıl dgs ile Odtü Bilgisayar Mühendisliği’ni kazanmayı hedefliyorum. Kamuda çalışıp okuyanlara yönelik bir düzenleme var mı acaba ? Hem okuyup hem çalışmak mümkün mü ? Hastane yönetimi çalışma saatlerini ayarlama konusunda bir sıkıntı çıkartır mı bilmiyorum. Kamudaki idari amirlerin çalışan öğrencilere; çalışma saatlerinde yardımcı olup olmadığını, böyle bir yasal düzenleme olup olmadığını tecrübelerinize istinaden size sormak istedim. Bir de hem çalışmak hem Odtü’de okumak çok zorlar mı ? Tavsiyelerinize açığım. Çok teşekkür ederim 🙂

        1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

          Gözde Hanım merhaba, öncelikle hayırlı olsun. İnşallah hedefiniz doğrultusunda istediğiniz okulu kazanırsınız. Maalesef okul konusunda üniversitelerde buna yönelik bir düzenleme yok. Yüksek lisans yapanlar bile zorunlu olarak devam etmek zorundalar. Çalıştığınız kurumdan izin almanız gerekiyor. Bunun içinde ona yönelik uygun şartlar varsa o şekilde çalışabilirsiniz. Zamanında makine mühendisliğinde okurken arkadaşım adalet bakanlığında çalışıyordu ve kendisi geceleri görev yapıyordu. Gündüz okula gelirdi. Kurumların işleyişi farklı olabiliyor. Odtü de maalesef devam zorunluluğu var. Ayrıca hazırlığı ya atlamalısınız ya da başarılı olmalısınız. Yani en az 5 sene bu şekilde okula gitmeniz gerekecek. Odtü bu konuda katı kuralları var.

          Şu anda bende çalışıp okuyorum. Devam zorunluluğu her ders için yok. Olanlara da şirketten izin alıp gidiyorum i onlarda haftada 1-2 saat oluyor. Tercih yaparken hem yakın olmasına hem de devam zorunluluğuna göre ben kayıt yaptırdım. Şu anda sınavlara yönelik çalışıyorum. Tabiki derse katılmadığınız için zorlayıcı olabiliyor ki ben uzun yıllardır yazılım ile uğraşmama rağmen mühendlisk olarak bilimsel yaklaşıldığından bazı konular ilk defa görmemizden dolayı zor. Ama öyle böyle 2. sınıfın ilk dönemini bitirdim 🙂

  40. Fatih avatarı Fatih dedi ki:

    Ben şuan hacettepede ing iktisat okuyorum(meslek lisesi web tasarım ve kodlama bölümü mezunuyum) acaba ikinci üni web tasarım ve kodlama okuyup dgs kasıp odtü yada hacettepe bilg mı denesem çok kararsızım sizce napmalıyım?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Eğer web tasarım ve kodlama bitirdiyseniz, dgs ile deneyebilirsiniz. Sonuçta bir şey kaybetmeyeceksiniz 🙂

  41. Melih avatarı Melih dedi ki:

    21 yaşındayım aöf web tasarım da son senem dgs ye 8 ay var matematiğim sıfır bu surede 38-40 nete ulaşmam lazım matematik konusunda taktik vs. verebilirmisiniz?

    Not; Birde 2 sene aof yerine 1 sene oturup lgs ye calisirim diyenler olmus. Bizler zaten meslek lisesinden temel dersleri sadece 1 sene alıp mezun olduk 4 sene alsak bizde lgs ye gireriz. 4 senede alinan dersleri 1 senede çalışıp muhendislik kazanmak cok zor.

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Matematik konusunda tek taktik bol soru çözmek. Yapamadığınız konularda bol soru çözmeni lazım. Süre gayet yeterli. Yetiştirebilirsiniz.

  42. LojikProb avatarı LojikProb dedi ki:

    Bu bölümü okuyup DGS ile Bilgisayar Mühendisliğine geçtiğimiz zaman azami öğrenim süremiz 5 yıl oluyor değil mi ? Üstelik 1. sınıftan başladığımız için 4 yıllık dersi 5 yılda vermemiz gerekiyor. Normal sınavla girsek 7 yıl azami süreye sahip oluyoruz. Sizce bu riskli değil mi?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhabalar, bölüme başlamadan bunları düşünmek yerine bence bölümü en kısa sürede nasıl bitirebilir demek hem motivasyon hem de iş hayatınız için daha iyi olacaktır. Olumsuz durumları eğitim konusunda böyle bence düşünmeyin.

  43. Zeki avatarı Zeki dedi ki:

    Merhaba iyi günler. Anadolu üniversitesi açıköğretim fakültesi web tasarım ve kodlama bölümünü araştırıyordum. Bilgisayar mühendisliğine geçmek amacım. Geçiş imkanı var mı yok mu tam olarak çözemedim çünkü açık ve örgün eğitimlerde geçilebilen bölümler galiba farklı. Sizden net bir bilgi alabilir miyim? Teşekkürler

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhabalar, bilgisayar mühendisliğine ve yazılım mühendisliğine geçiş imkanı var. Ben Bilgisayar müh geçiş yaptım. Ankara üniversitesinde örgün eğitim alıyorum.

  44. Esra avatarı Esra dedi ki:

    Başka hangi bölümlere geçiş yapabiliriz birde diploma notunuz kaçtı

  45. Nazile avatarı Nazile dedi ki:

    Merhaba Ahmet bey bilgisayar mühendisliği çocukluk hayallerimdendi fakat kısmet olmadı farklı bir bölümden mezunum evli ve 2 çocuk annesiyim 2 yıllık Web tasarım bölümü ve dgs ile müh. geçme olanağı beni heyecanlandırdı şuan 31 yaşındayım yaş faktörü çok düşündürücü.37 38 yaşında mezun olsam bile bilgisayar mühendisliği kariyeri için geç olur mu?Tavsiyelerinize ihtiyacım var.

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Nazile hanım merhaba, bence başlamadan göremezsiniz bir yerden başlamak lazım. Bende evliyim çocuk bekliyorum. Nasip olursa tam finallerde doğacak 🙂 31 yaşındayım özel sektörde çalışıyorum. Ev kredisi ödüyorum. O yüzden ekstra işler yapıyorum. Yani bu kadar şeyin içinde okul içinde uğraşıyorum. İçimde kalmaktansa denedim olmadı ya da yaptım bu kadar oldu diyebilirim. Derslere gidemiyorum çalıştığım için ama bir şekilde hal oluyor. Bence yaşınız çok da geç değil. Ayrıca bilgisayar mühendisliği diploması olana kadar kendinizi geliştirin hızlı bir şekilde sektöre girersiniz

      1. Emrah avatarı Emrah dedi ki:

        Ahmet hocam merhaba. Ders devam AÜ’de ders devam zorunluluğu yok mu? Ben de çalışıyorum ve bu yüzden derslere giremeyeceğim.

        1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

          Merhabalar, bazı dersler hariç diğerlerinde devama bakılmıyorum. O derslerde lab dersleri

  46. Kerim avatarı Kerim dedi ki:

    İyi günler, benim de birkaç sorum vardı yardımcı olursanız sevinirim. Şu anda Web Tasarım ve Kodlama 2. sınıf öğrencisiyim (normalde mezun olmam gerekiyordu fakat 1 sene uzadı, örgün eğitimde okuduğum bölüm ile götüremedim). Bu sene açıköğretimi tamamlayıp DGS’de şansımı denemek istiyorum. Aslında öncelikli hedefim dış kaynaktan subay alımı ile subaylığa geçiş, eğer başaramazsam da sevdiğim bir diğer işi yapmak istiyorum. Subaylıkta yaş sınırı olduğu için DGS’den bir bölümü seçersem 3. sınıftan başlamam şart. DGS’de direk 3. sınıftan başlatan üniversiteler var mı bildiğiniz, eğer yoksa Açıköğretimden bir bölüm ile 4 yıllığa tamamlamak daha mı mantıklı?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Kerim Bey iyi günler,

      DGS ile normalde 3. sınıftan başlanır fakat AÖF’de aldığınız dersler bölüm dersleri ile ortak olmadığı için mecbur 1. sınıftan başlıyoruz. DGS ile geçişte sizin daha önceden aldığınız ortak dersler sayılır ve eksik kalan dersler tamamlanır. 2 yıl okuduğunuz içinde 3. sınıftan başlayarak 4 senelik tamamlanır. Ancak aöf 2 yıllıktan en fazla ders saydırabileceğiniz aöf 4 yıllık üniversitelerdir ki aöf web tasaırm ve kodlama bölümünden de bu bölümlere geçiş yok diye biliyorum.

      1. Kerim avatarı Kerim dedi ki:

        Kılavuzda bazı açıköğretim bölümleri görmüştüm 4 yıllık tamamlanacak ama son incelememde Web Tasarım ve Kodlama ile alakalı bölümler değil (nasıl oluyor ben de anlamadım, iktisat vs. bölümler de çıkıyor). Bu sene yine de dikey geçiş sınavına girip 3. sınıftan başlatan okullar çıkar mıdır bir bakacağız artık

  47. Efe Berk avatarı Efe Berk dedi ki:

    Hocam ben AÖF Web Tasarım ve Kodlama okuyup dgs ile %100 ingilizce eğitim veren bir bilgisayar mühendisliği istiyorum sınavı kazanırsam şayet hazırlık durumu nasıl olacak? Eğer hazırlığı veremezsek atılıyor muyuz?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Efe Bey merhaba, eğer İngilizce bölüm olursa hazırlık sınıfına gidiyorsunuz. Eğer ingilizceniz varsa hazırlık atlama sınavları olur, dönem içi İngilizce muafiyet sınavları olur. Okul başlamadan onlara girerek seviyeniz yeterliyse hazırlık atlarsınız. Eğer hazırlık sınıfına başlarsınız ve başarılı olamazsanız bir sonraki sene tekrar hazırlık okursunuz. Bazen bazı okullarda hazırlık sınıfını geçemeyenler Türkçe bölüm varsa oraya kaydını kaydırabiliyorlar.

  48. Ümit avatarı Ümit dedi ki:

    Ben programcılık düşünmüyordum tercihlere biraz zorunluluktan yazdım. Fakat sonra aklım yattı ve devam edeceğimi düşündüm ve birkaç ayda Pytohn, CSS ve JS programlama dillerini öğrenmeye başladım. Web sitesi açarak kendimi geliştireceğim. Web tasarımcılığından para kazanıp projelerim için altyapı oluştururum. Size sormak istediğim tüm bu meşguliyetin içinde (üni de dahil) DGS ye hazırlanabilir miyim?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Ben evli, işte çalışan ve kısmetse yakında baba olacak biriyim. Bu arada hem çalışıyor, hem 2. üniversite örgün eğitime devam ediyor hemde boş zamanlarımda kendi web projelerime bakıyorum. Yani siz yapmayacaksınız da kim yapacak 🙂

  49. hasan avatarı hasan dedi ki:

    Burada okuyup ODTÜ’ye de geçiş yapılabilir mi? ODTÜ kabul eder mi?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Maalesef o konuda bilgim yok. DGS’de yatay geçiş imkanı oluyor mu bilmiyorum.

  50. Emre avatarı Emre dedi ki:

    İkinci üniversite tercihi düşündüğüm şu dönemde yazınız ilaç gibi geldi önceki bölümünüz neydi ikinci üniversite ye kaç yaşında başladınız çünkü çevremde hep artık bu yaştan sonra üniversitemi okunur diye olumsuz çok dönüş alıyorum şimdiden teşekkür ederim,

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Önceki bölümüm Makine Müh. 6 yıldır çalışıyorum. Yaşım 31, bu sene 2. sınıfa geçtim. Bence okumanın yaşı yok o yüzden eğer oluyorsa yılmadan devam edin. Kolay değil ama şöyle bir şey var buraları isteyen çok kişi var. O yüzden o okul biter bir şekilde.

    2. cevdet avatarı cevdet dedi ki:

      Emre kardeşim (kardeşim diyorum benden küçüksün);
      Ben de aynı Ahmet bey gibi Web Tasarımı ve Kodlama mezunuyum. Bu sene DGS ye girdim. 3 büyük şehir dışındaki Bilgisayar Mühendisliğine puanım yetiyor. (Keşke biraz daha çalışsaydım diyorum). Ve 38 yaşımda girdim 40 yaşımda mezun oldum. Hala da devam etmek istiyorum. Bana da çevremden aynı tepkiler geldi. Bu yaştan sonra ne yapacaksın diye ama onlara aldırış etmedim. Ben ilk üniversitemi yaklaşık 20 sene önce bitirdim, keşke hiç ara vermeden okumaya devam etseydim diyorum. Sonuçta demem o ki kesinlikle kulaklarını dışarıya tıka, okumak istediğin bölümü oku… İŞ İŞTEN GEÇMEDEN. Bir abi tavsiyesi sana…

      1. Emre avatarı Emre dedi ki:

        Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim Cevdet abi mutlu oldum yazdıklarınızı okuyunca benim arzu ettiğim bölüm biraz yaptığım meslek dışında olduğu için çekincem o yoksa dediğinizde haklısınız dış etkenler her zaman olumsuzu görür ve o yönde telkin vermeye meyillilerdir.

  51. Mert avatarı Mert dedi ki:

    Merhabalar,
    AÖF Web tasarım ve kodlama bölümünü ve 4 yıllık Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri bölümünü bitirdim. Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri bölümünden de ders muafiyet hakkım oluyor mu?
    Cevabınız için teşekkürler 🙂

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Eğer ki aynı dersleri daha önce almışsanız ve 5 yıl içinde bu dersleri alıp başarılı olmuşsanız bir problem olmaz. Muafiyet alabilirsiniz.

  52. sude avatarı sude dedi ki:

    sana bir kaç sorum olacak o yüzden nasıl iletişime geçebilirim bilmiyorum burdan olmuyor mail adresim ile iletişime geçebilirsem süper oacak

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      İletişim sayfasından yazabilirsiniz. Ama özel değilse lütfen yorum bölümünden yazınız,çünkü başkaları da faydalansın

  53. Tugba avatarı Tugba dedi ki:

    Merhaba benik matematigim iyi ama suan ki sinav sisteminde sadece matematik yeterli değil ben pc mühendisliği istiyordum ama olmadi iki yillik okuyup dorde tamamlayayim dedim anneme annem isletme oku dedi mecburiyetten isletme yszdim tercihimde ve cok yüksek ihtimal gelecek bu sene ikinci universite olarak yazsam ve okusam ikinci universite olarak dgs ile yazılım pc mühendisliğine cevirebilirim dimi

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Tuğba Hanım web tasarım ve programlama bölümünü bitirirseniz DGS ile geçiş yapabilirsiniz.

  54. Mustafa avatarı Mustafa dedi ki:

    Merhaba, Kültür Üniversitesi bilgisayar programcılığı mezunuyum. Dgs ile açıköğretim(yönetim bilişim sistemleri veya herhangi bir bölüm) veya eşit ağırlık bölümüne geçiş yapma imkanım yok mu?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Mustafa Bey, bölüm mezuniyetinizden dgs ile bilgisayar müh. geçiş oluyor. ÖSYM kitapçıklarında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

  55. cevdet avatarı cevdet dedi ki:

    Merhabalar. Daha önce de başka bir sayfanızdan mesajlaşmıştık. Geçiş serüveninizi okudum. Çok güzel özetlemişsiniz. Ben de bu sene Web Tasarımı Ve Kodlama bölümden mezun oldum. Genel anlamda bölüm hakkında yazdıklarınızın altına imzamı atarım . belki 1-2 nokta dışında. ben de bu sene DGS ye girdim. henüz puan ve netler açıklanmadı ama sayısal 36d 4 y, sözel 4d 0y bekliyorum. ÖBP ise 71 (Diploma ortalama:3,55)… Puan hesap motorlarında 300-305 arası gözüküyor (Tabi ne kadar doğruysa). belki örgün öğretimde bilgisayar mühendisliği olabilir ama çalıştığım için ve 40 yaşında işi bırakıp öğrenci olamayacağım için zor gözüküyor. İkinci öğretim deseniz Ankara’da yok. En yakın sanırım Kırıkkale Üniversitesinde var. O da iş çıkışına yetişmiyor. Sanırım bana AÖF Yönetim Bilişim Sistemleri yolu gözüktü :)) … İlk senenizin nasıl geçtiği ile ilgili bir yazı yazarsanız güzel olur (Eğer yazdıysanız ve görmediysem kusura bakmayın)… Saygılar…

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Cevdet Bey merhaba, bence vazgeçmeyin bir şekilde olur denemelisiniz. İlk sene ile ilgili bir yazı yazmayı düşünüyorum. En kısa sürede paylaşacağım.

  56. Güven avatarı Güven dedi ki:

    Merhaba yazınız için teşekkür ederim Çok başarılı bir yazı olmuş uzun zamandır arayıpta bulamadığım bilgileri buldum size Danışmak istediğim bir konu vardı ben bilgisayar programcılığı yazıp oradan DGS ile bilgisayar mühendisliğine geçmek istiyorum Bunun için Örgün Öğretim okumam gerekiyor mu yoksa açıköğretimde okusam olur mu Bir de bilgisayar programcılığı mı önerirsiniz yoksa web tasarımı ve kodlamayı mı acık öğretim programı olarak

  57. Güven avatarı Güven dedi ki:

    Yazınızı gordügüm için cok sevindim bu konu hakkında araştırma yapmama rahmen bir şeyler bulamadım sizin yazınıza denk gelmek sanş gibi bişey oldu. Yardımcı olursanız sevinirim. Ben aöf ten bilgisayar programcılığı yazmak istiyorum burdan dgs ile bilgisayar mühendisliğine geçiş yapacağım bunun için örgün öğretim olmam gerekir mi yoksa açıkogretim de olsa olur mu. Birde Web tasarımı ve kodlamayımı onerirsiniz yoksa bilgisayar programcılığınımı

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Yardımcı olduysam ne mutlu bana. Amacım benim yaşadıklarımın birilerine örnek olması ve yol göstermesiydi. Bilgisayar programcılığı bildiğim kadarıyla örgün eğitim. AÖF veya örgün eğitim farkı sizin dersi ne kadar iyi öğrenmenizi sağlayacaktır. DGS ile geçişte bir önemi yok diye biliyorum. Önemli olan aslında bölümlerde verilen ders içerikleridir. Çünkü DGS ile geçişte ders muafiyeti için aldığınız ortak dersler bakılacak. Bu sayede lisans süresince aynı dersi almayacaksınız. Benim en büyük sıkıntım bu oldu. Yani bu bölümü okuyayım sonra DGS ile geçerim demek yerine normal üniversite sınava girerek 4 yıllık üni tercih yapmak zaman kaybını önleyecektir.

      Eğer ben 2 yıllık önce okuyayım derseniz de benim önerim eğer alım yapılıyorsa Atatürk Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı bu adresteki bölümü açık öğretim olarak okumanızdır. Çünkü lisans eğitimindeki dersler ile ortak dersi en çok olan 2 yıllık ünilerden birisidir. Umarım yardımcı olmuşumdur.

      1. FIRAT YILDIZHAN avatarı FIRAT YILDIZHAN dedi ki:

        Hocam merhaba ben makine mühendisliği son sınıf öğrencisiyim . Aynı zamanda ataöf bilgisayar programcılığı 1 . Sınıf okuyorum . Sizce bu sene mezun olduktan sonra direk bilgisayar mühendisliği tezsiz lisansa mı basvurayım yoksa 1 sene daha bekleyip DGS ile bilgisayar mühendisliği mi okuyayım . Eğer bilgisayar mühendisliği olursam hem makine hemde programcılık mezunu olduğum için kaçıncı sınıftan başlarım bilgisayar mühendisliğine ?

        1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

          Merhaba,
          Yaşınız genç olduğu için tavsiyem normal bilgisayar mühendisliği. Yani DGS ile girmen. Zaten normalde 2. sınıftan başlıyorsun. Benim okul ve mezuniyet yılının fazla olmasından kaynaklı 1. sınıf oldu. Sen hem makine müh. hem de bilgisayar programcılığındna dolayı baya ders sayarlar. Tabii sanırım bölüm Türkçe olması lazım. Çünkü aöf senin Türkçe işliyor. 1. sınıf dersleri vs. de makine müh gördüğün için çok ders görmeden 3. sınıftan başlayarak mezun olursun.

          1. FIRAT YILDIZHAN avatarı FIRAT YILDIZHAN dedi ki:

            Hocam geri dönüşünüz için çok teşekkür ederim . Çok mutlu oldum . Hocam dediğim gibi seneye bilgisayar programlama dan mezun olacağım 1 yıl boşluğum olacak DGS ye girmek için . O arada bilgisayar mühendisliğinden 1 yıllık tezsiz yüksek lisans yapsam sonra bölüme geçersem o yüksek lisans daki ortak olan dersleride saydirabilirmiyim .

          2. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

            1 yıldan fazla sürer sanırım. Çünkü alan dışından yapmış kabul edebilirler. 2 yıllık önlisans sonrası yüksek lisans kabul etmezler sanırım. MAkine müh. bitirirseniz ondan geçişe müsade edebilirler onda da eksik dersler olursa onları alıp öyle yüksek lisansa başlarsınız.

  58. Uğur avatarı Uğur dedi ki:

    Merhaba Ahmet,

    Bende bu bölümden yeni mezun oldum.Yazın çok faydalı teşekkür ederim.
    Sormak istediğim aöf den gelen diplomanda “Bilgisayar Teknolojisi Bölümü Web tasarım ve kodlama programı” mezunu mu yazıyor.Diploma örneğin var ise paylaşabilir misin?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhabalar, diplomayı bulursam bakayım ama yazmıyordu diye hatılıyorum sadece web tasarım ve kodlama bölümü vardı diye biliyorum.

  59. cihat avatarı cihat dedi ki:

    Merhaba,
    Yazınızı okudum ve çok beğendim. Uzun yıllar boyunca ben de bilgisayar mühendisliği okumak istiyordum. Maalesef hayat şartları ve yanlış seçimlerden dolayı sevdiğim işi yapamıyorum. Yaşım 27 ve sevmediğim işte çalışıyorum. Sıfırdan başlayıp sizin gibi açıköğretim okuyup dgs ile geçiş yapmak istiyorum. Hedefim odtü veya boğaziçi üniversitesi. Benim merak ettiğim açıköğretim mezuniyet ortalamam 2.70 demişsiniz. Açıköğretim sınavları zorladı mı sizi? ortalamanız biraz düşük gelmiş. Ortalamanız 3.50 üzerinde olsaydı ODTÜ gelir miydi? Son olarak DGS sınavına nasıl çalıştığınız hakkında bir yazı paylaşsanız, biz de deneyimlerinizden faydalansak. Çok teşekkür ediyorum.

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhaba Cihat Bey, yazıyı beğenmenize sevindim. Maalesef hayat bazen istediğiniz gibi ilerlemiyor ama yılmadan çabalarsanız hedeflerinize ulşabilirsiniz. DGS ile web tasarım ve kodlama bölümünden geçiş maalesef biraz yorucu oluyor. Çünkü aldığımız dersler o kadar yetersiz ve alakasız kalıyor ki bil. müh. lisans bölümünde dersleri muaf edemiyorsunuz. Hal böyle olunca da 3. sınıf yerine 1. sınıftan benim gibi başlıyorsunuz. Ben aynı zamanda makine müh. olarak 6 yıldır çalışıyorum. Çalışırken okuyunca ve diğer işlerden dolayı pek derslere çalışamadım. 2. sınıf konularını bildiğim için onlara çalışmadan girdim ama ilk sınıf dersleri maalesef facia gibiydi. Çok can sıkıcı ve gereksiz olunca da çalışmadan girdim. Not ortalamasına pek takılmadım. DGS sınavına da çalışmadan girdim. Tesadüf sınavın başvurusu olduğunu mezun olacağım zaman öğrenince başvurdum girdim. Matematik bilgim iyidir o yüzden öyle girdim. Aslında çalışsam daha yüksek puan alabilirdim. Çünkü bazı ufak nüansları hatırlayamadım ve zaman yetmedi. Ayrıca Sözelden de soru çözülmesi gerekiyormuş ben tesadüf eseri çözdüm. Yoksa puan hesaplanmayacaktı. Sınava çalışırsanız ve temeliniz varsa ODTÜ kazanmak zor değil. Ben taban puanlarına baktığımda biraz daha soru yapsam veya ortalamam yüksek olsa gelirdi diye hesaplamıştım. Ama şu anda Ankara Üni. benim için en iyisi. Çünkü işime yakın olmasından dolayı gelip gitmekte kolay oluyor. ODTÜ çok uzak kalacaktı, hazırlık okuyacaktım vs. baya uğraştıracaktı 🙂

  60. akif avatarı akif dedi ki:

    hocam merhabalar
    bu sene web tasarımdan (aöf) mezun oluyorum ben de.
    maalesef 3 gün önce dgs başvuruları bitmiş kaçırdım. neyse gelgelelim soruma.
    memur kadrosunda kamu çalışanıyım lise mezunuyum. şimdi bu diplomanın bana nasıl bi faydası olur? bilgisayar programcısı olabilir miyim ünvan değişikliği sınavlarıyla?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhabalar, o konuda fazla bilgim olmamakla beraber açılacak bir kadroda yer alabilir. Diğer türlü lise diplomasının üstünde bir diploma aldığınız için de kıdeminiz artabilir.

  61. Yavuz avatarı Yavuz dedi ki:

    Ankara Üniversitesinde devam zorunluluğu nasıl çalışan biri olarak hocalar yardımcı oluyor mu?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Bazı derslerde maalesef katılmanız zorunlu. Bazı derslerde de hocalar yardımcı oluyor.

  62. Mustafa Esen avatarı Mustafa Esen dedi ki:

    İyi günler dilerim. Ben de Web tasarım ve kodlama bölümü 1. Sınıf öğrencisiyim. Bir sorum olacak. Aöf ten bu bölümü okuyupta 2. yada 3. sınıftan başlayan bir arkadaşınız yada tanıdığınız var mı ? Ben ilk defa aöf web tasarım ve kodlama bölümü nden lisansa geçen kişi olarak size ulaştım. Bilgi verirseniz sevinirim. Birde lisans ta gördüğüm 10 ders sayılmadı. Siz hem aöf web tasarım ve kodlama bölümü hemde başka bir üniversite okuyup geçtiğiniz dersleri mı saydirmaya çalıştınız. Orası tam açıklayıcı olmamış gibi. Bende KTÜ Makine mühendisliği bölümü bıraktım. Açıktan bu bölümü okuyorum. Hem KTÜ deki geçtiğim dersleri hemde aöf web tasarım ve kodlama bölümündeki geçeceğim dersleri birlikte sayarlar mı? Bu konu hakkında da bilgi verirseniz çok sevinirim.

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Merhabalar,
      Eğer aldığınız dersler Bil. Müh. varsa dersleri saydırabilirsiniz. Ben Ankara Üniversitesindeki yönetmelik nedeniyle (yönetmelik, mezuniyet veya okul bırakılsa bile 5 yılı geçmemek şartıyla dersler muaf edilir diyor) saydıramadım. 2011 mezunu olmam ve 2018 yılında kayıt olduğum için sayılmadı.

      1. Mustafa Esen avatarı Mustafa Esen dedi ki:

        Peki hangi üniversitede, hangi bölümü bitirdiniz acaba. Ve bitirdiğiniz üniversiteye kaç binle girrdiniz. 2011 de bitirdim. Yazmışsiniz. 2006 yada 2007 girişli falansiniz sanirsam. Öss sınavında kaçıncı oldunuz?

        1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

          Mustafa Bey, 2006 Gazi Üni. Mak. Müh. giriş yaptım. ÖSS sıram: 15500 civarındaydı.

  63. Can avatarı Can dedi ki:

    Senin adına çok sevindim. Ben kazanmış kadar mutlu oldum. Tebrikler hocam.

    Sayısal temelim olsa hiç düşünmeden yardırırdım ama gerçekten çok büyük engel…

    Sayısal olmadan kpss önlisans seviyesinden 85 puan alan biriyim. En büyük eksik ve ilerlemeye maalesef engel… Sözelci ve sayısalcı farkı…

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Çok teşekkür ederim. Bence içinizden geliyorsa denemelisiniz, kaybedecek bir şey yok sonuçta.

  64. Evren avatarı Evren dedi ki:

    Gerçekten çok bilgilendirici bir yazı olmuş. Benim hedeflerimi yaşamışsınız resmen.

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Teşekkür ederim. İlerleyen zamanlarda daha farklı konuları da ele alacağım.

  65. Emir avatarı Emir dedi ki:

    Web Tasarımı ve Kodlama bölümü mezununun aldığı dersler Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliklerinde alınan derslerle pek uyuşmadığı için fazla muafiyet olmayacağını ve bu sebeple de 3.sınıftan başlatan bir üniversite olmayacağını düşünüyorum. Sizin fikriniz nedir? Bilgisayar veya Yazılım Mühendisliği isteyen birisi muafiyet için Bilgisayar Programcılığı bölümüne geçse daha mı iyi olur ?

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Aynen bende 3. sınıf yerine 1. sınıftan başladım. Dersler mühendislikte pek işe yaramıyor.

  66. ayse avatarı ayse dedi ki:

    merhaba sizin adiniza sevindim bende web tasarimi 2. sinif ogrencisiyim suan sizden etkilenip gecis yapma dusuncesi olustu kafamda yalniz sistem nasil isliyor tam bilmiyorum hatta ben yurtdisindayim ama sinavlara turkiyeye gelip giriyorum ve guz doneminden bir dersten kaldim simdi bana nasil bir yol izleyecegimi soylerseniz cok sevinirim hatta telefonunuzu yazarsaniz size ulasirim simdiden cok tesekkurler

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Ayşe Hanım öncelikle başarılar dilerim. Güz döneminden kaldıysanız bitirmenize engel oluyorsa, o zaman sene sonunda 3 derse kadar telafi sınavı oluyor. Tek ders sınavı verilen sınavda mezun olacak durumda olup 3 derse kadar alttan dersi olanlar girebiliyor. Eğer sizin durumda böyleyse o sınava girerek mezun olabilirsiniz. DGS konusunda da mezun olacaklar girebiliyor mu o konuda bilgim yok. Eğer mezun olma durumu olanlar girebiliyorsa girmenizi tavsiye ederim. Bilgisayar mühendisliği veya yazılım mühendisliği merakınız varsa bence bunu değerlendirin. Aklınıza takılan bir soru olursa iletişim bölümünden mail atabilirsiniz. Fırsat buldukça yardımcı olmaya çalışıyorum.

    2. Rüstem avatarı Rüstem dedi ki:

      Bu bölüme nasıl çalışıyor sunuz kaynak var mı

      1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

        Bazı kaynaklar mesela kodlama dersleri için internetten diğerlerine sınıf arkadaşlarımdan ders notu alıyorum.

  67. Mevlüt avatarı Mevlüt dedi ki:

    Orhan kardeşim ne zaman dır senin sınav sonucunu merak ediyordum,tebrik ederim senin iş yerine gelip çayını içmek isterim bende web tasarım kodlama okuyorum yaşım 31 2. Üniversite olarak hayalimi gerçekleştirmek için

  68. furkan avatarı furkan dedi ki:

    Şuan ösym nin yayımlamış olduğu önlisanstan lisans bölümlerine geçiş pdf’inde web tasarım ve kodlamada yazılım mühendisliğini göremedim.Ben 1-2 ay önce baktığım zaman vardı.Hatta bundan önce yayınladığınız ilk yazıda sizde yazılım mühendisliğini belirtmişsiniz.Acaba kaldırıldı mı yazılım mühendisliği.İlgilenirseniz çok sevinirim şahsen ben yazılım mühendisliğine geçerim diye bu bölümü okumak istemiştim

  69. salih avatarı salih dedi ki:

    abi yazını gördüğüm için çok sevindim, çok teşekkürler böyle bir yazı hazırladığın bilgilendirdiğin için. ben de bu sürece dahil olmaya karar verdim, eğer başarabilirsem senle mailleşmek isterim detaylı bir biçimde konuşabilmek için. iletişim sayfasından mailini aldım. tekrardan teşekkür ederim.

    1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

      Tabiki fırsat buldukça geç de olsa cevap atmaktayım 🙂

      1. Aday avatarı Aday dedi ki:

        Hocam düz mantık kurmak gerekirse, dgs için bu bölüm düşünülüyorsa düşünülmesin. Onun yerine uzaktan eğitim pc programcılığı düşünmeliyiz ki dgs De ders muafiyeti sağlayalım.
        Eğer bu bölüm teknik bir bölüm ise, devlette çalışan lise mezunları bu bölümü okuyarak tekniker kadrosuna geçebilir.(bana göre tek yararı).
        2 yıl okuduktan sonra baştan başlayacağınıza 2 yıl lys çalışın adam akıllı mühendisliğe geçmek daha mantıklı.
        Neyse hocam hayırlı olsun, yazılarınızın devamını bekler saygılar dilerim.

        1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

          Aynen katılıyorum. DGS için bir faydası yok hatta programlama için bile faydası yok. Ama devlette çalışıyorsanız o zaman faydalı olur. Maaş artışı için vs. Çünkü sırf bölüm için okursanız 2 yıl zaman kaybı maalesef.

        2. john doe avatarı john doe dedi ki:

          Devlette çalışmıyorsanız çokta bir esprisi yok. Hatta bil. programcılığı okumak en azından daha mantıklı olur. 2 yıl okuyacaksınız sonra dgs gireceksiniz bir bakmışsınız 1. sınıftan başlamışsınız 4 yılda öyle 6 yılda okul bitirdin demektir 1 yılda sarkıttın desen 7 sene millet tıp oluyor öyle

          1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

            Aynen katılıyorum size, zaten bilgisayar mühendisliği okumak isteyenlere tavsiyem direk hazırlanmaları daha iyi olacaktır. Bu şekilde hazırlık uzun sürmesine sebep olacak. Ben ilk kayıt olduğum için DGS ile tercih imkanı olup olmadığı belli değildi. Sonradan belli olunca tercih yaptım.

      2. Enes avatarı Enes dedi ki:

        Meraba kardeşim anlattiklarin için teşekkür ediyorum
        Bir kaç sorum olacaktı sana;
        1 anlattıgindan anladigim kadarıyla dgs yerine direk üni sinavina hazirlanmayi oneriyorsun ama odtü, itü gibi yerler üni sınavina oranla dgsyle kat be kat daha mümkün gibi sencede öyle değilmi?
        2 Örg ?,İÖ? Okuyorsun
        3 Kyk Burs ve yurt işi nasil oluyor Aöf de Kykde burs ve yurt yok ama daha sonra dgsyle bil. müh. geçiş yaptığında burs ve yurttan yararlanabiliyormusun
        4 Ve son olarak Bölümün zorlukları nelerdir?
        Biraz uzun oldu ama kusura bakma

        Sana okul hayatında basarilar dilerim bahtın açık olsun

        1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

          Merhabalar,

          1- Yani dediğiniz gibi mümkün duruyor ama şöyle bir şey var eğer altyapınız sağlamsa olabilir. Tabiki burada da normal üni sınavındaki kadar kontenjan açılmıyor.
          2- Normal öğretim.
          3- Kyk ve burs konusunda hiç bilgim yok. Ankara’da yaşadığım için ve çalıştığım için pek araştırmadım.
          4- Bölüm şu anda normal klasik mühendisliklerdeki 1. sınıf. Mat, fizik vs. o yüzden asıl bölüm 2. sınıf sonrasında başlayacak. İlerledikçe bahsedeceğim.

          Teşekkür ederim, Allah isteyen herkese istediği yere getirmeyi nasip etsin.

    2. Rüstem avatarı Rüstem dedi ki:

      Merhaba Dgs ile 3.sınıftan mı başladın yoksa 1. Sınıftan mı

      1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

        Normalde 3. Sınıf görünüyorum ama ortak ders çok olmadığından 1. Sınıftan başladım

        1. Mehmet avatarı Mehmet dedi ki:

          Merhaba Ahmet bey ben ilk olarak önlisans işletme yönetimi okudum sonra dgs’ye girip aöf iktisat bölümünü bitirdim.şimdi aöf önlisans bilgisayar programcılığı okursam iki yıl sonra dgs’yi kazanıp bilgisayar mühendisliği okumak istiyorum.şuan yaşım 30 herşey yolunda giderse 34 yaşında bilgisayar mühendisi olarak iş bulabilir miyim?? Yaş sıkıntı olur mu??

          1. Ahmet Orhan avatarı Ahmet Orhan dedi ki:

            Selam Mehmet. Bende aynı yaşta bitirdim ve şu anda iş bakıyorum. İş bulma konusunda henüz bulamadım ama neden olmasın 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir