VDS Nedir? VDS ve VPS Arasındaki Farklar Nelerdir?

İlk defa web sitesi sahibi olmak isteyen veya internet sektöründe yeni çalışmaya başlayan kişiler hiç görmedikleri kavramlarla baş başa kalabiliyorlar. Bu kavramlardan bir tanesi olarak karşımıza çıkan VDS, internet dünyasının en önemli kavramlarından bir tanesidir. Anlam olarak Virtual Dedicated Server, yani Sanal Atanmış Sunucu şeklinde açıklanabilen yapı kullanıcılara web uygulamalarını oluşturmak, barındırmak ve diledikleri gibi dağıtım yapabilmelerini sağlayan bir sanal makine olarak karşımıza çıkar.

VDS Nedir? VDS ve VPS Arasındaki Farklar Nelerdir?

VDS kullanan kullanıcılar sunucuyu kesintisiz şekilde ve diledikleri gibi kullanabilmektedirler. Sistem web sitelerini en verimli şekilde barındırarak kullanıcının ihtiyaç duyduğu bütün özellikleri rahatlıkla sağlamaktadır. Özellikle günümüz çağında bir web sitesi sadece basit bir yapıda olsa bile belirli VDS’lerde korunmak zorunda olabiliyor. İnternetin kalbi diyebileceğimiz bu sistemi, bugünkü yazımızda inceleyerek VPS ile arasındaki farklara, avantajlarına ve dezavantajlarına değineceğiz. Hadi başlayalım!

VDS ve VPS Arasındaki Farklar

VDS (Sanal Atanmış Sunucu), bir fiziksel sunucunun kaynaklarının sanal olarak bölünmesini sağlar ve birden fazla kullanıcı bu kaynakları dilediği gibi kullanabilmektedir. Her müşterinin ihtiyaç duyduğu yapıya göre hazırlanan sunucularda, kullanıcılara direkt olarak yönetici yetkisi tanımlanmaktadır. Bu sayede kişiler kendi sunucu yapılarını diledikleri gibi güncelleyebilir, yazılım kurulu yapabilir ya da farklı hizmetlerden faydalanabilirler. Genel olarak VDS tercih eden kişiler VDS Satın Al konusunda belirli nedenlerden dolayı kullanıyorlar. Bunların arasında en çok web site trafiğinin kolaylıkla yönetilebilmesi ve paylaşımsız olarak kullanılması gelir. Bu kadar detaylı bir yapıya sahip olan VDS’in yanında bir de VPS’ten söz edelim.

VDS Nedir? VDS ve VPS Arasındaki Farklar Nelerdir?

VPS, Türkçede özel sunucu anlamına gelmektedir. Web sitelerin bütün ihtiyaçlarını karşılayan sistem, fiziksel bir sunucunun içerisinde çalışan birçok sanal sunucunun bölünmesiyle oluşmaktadır. Özellikle günümüzde gelişen teknoloji dünyasında adından sıkça söz ettiren yapının web sitenizin ihtiyaç duyduğu bütün dosya, veri ve farklı yazılımları rahatlıkla barındırabileceğini söyleyebiliriz. Yaptığımız açıklamalardan da anlayabileceğiniz üzere VDS ve VPS tarafında az çok bir fark olduğunu anlayabilirsiniz. VPS’in en çok tercih edilme nedenleri arasında ise sanallaştırma, özelleştirme ve performans oranlarının yüksek olması gelmektedir. Oldukça etkili çalışma potansiyeline sahip olan bu iki yapıyı, maddeler üzerinde de inceleyelim.

  • VPS, VDS’e göre daha uygun fiyatlarda hizmet sağlamaktadır.
  • VPS, VDS’e göre daha kısıtlı özelliklere sahiptir. VDS’in web site yöneticilerine sunduğu kontrol, VPS’e göre daha yüksektir.
  • VDS’te barındırılan siteler diğerlerinden kaynaklanan yüksek yoğunluktan etkilenmemektedir. VPS bu durumdan etkilenebilir.
  • VPS’in bütün kaynakları, üzerinde bulunan web siteleri tarafından ortak şekilde kullanılabilmektedir. VDS’te ise web site kaynakları paylaşılmaz.
  • VPS, işletim sistemi içerisindeki sanallaştırmayla çalışır. VDS, ise paravirtualization yani yarı sanallaştırma ile çalışmaktadır.

VDS’in Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

VDS’ler kullanım yerine göre değişiklik gösterse de genellikle önemli verilerin saklandığı ve depolandığı alanlardan bir tanesidir. Sistem kullanıcılara büyük esneklik sağlayarak birçok avantajı bir arada toplamıştır. Bunun yanında her web sitesi veya uygulamanın özel bir VDS’e ihtiyacı bulunmadığını unutmayınız. Fakat VDS Al işlemi yaparken büyük bir rahatlık yaşanacağından kolaylıkla söz edilebiliriz. Sistemin öne çıkmasını sağlayan özellikleri arasında öngörülebilir yüksek performansı, kolay kontrolü ve paylaşımsız olması gelmektedir. Bu özelliklerinin yanında daha farklı avantajları da bulunan yapıyı, alt kısımdaki maddelerden öğrenebilirsiniz.

  • VDS, istediğiniz güvenlik yazılımını rahatlıkla kurmanıza izin vermektedir. Bu sayede yüksek güvenilirlik seviyesine çıkabilir, web sitelerinizin güvenirliğini artırabilirsiniz.
  • VDS’te barınan web siteleriniz bulunmaktaysa ihtiyacınız olan kaynaklarda artış yapabilirsiniz.
  • VDS, paylaşılan hosting hizmetlerine göre daha yüksek performans sunmaktadır. Fiziksel sunucudan ayrılmış bir bölüm olarak, kaynakları paylaşan diğer kullanıcılar, kaynakları aşırı tüketse bile site performansınızı düşüremezler.
  • VDS’te CPU, disk ve RAM gibi özellikler tamamen paylaşımsızdır.
  • VDS’te bulunan özellikler size özel olarak atanır, diğer kullanıcılar bilgilerinizi ve web sitelerinizin kaynaklarını göremez ve kullanamazlar.
  • Ve son olarak kontrol seviyesinden de bahsedelim. VDS, fiziksel sunucuya kıyasla daha yüksek bir kontrol seviyesine sahiptir. Kullanıcılar kendi özel sanal sunucularını yönetebilir ve üzerlerinde diledikleri gibi kontrole sahiptirler.

VDS’in Dezavantajları Nelerdir?

VDS artıları ve eksileriyle birlikte günümüzde birçok projede kullanılmaktadır. İstikrarlı bir sunucu ortamı sunması tarzında birçok özelliğinin bulunması, özellikle küresel anlamda her zaman fazlasıyla avantaj katıyor. Bunun yanında yapının elbette bazı dezavantajlarının da bulunduğundan söz edebiliriz. Bunlar ise şu şekildedir:

  • VDS, paylaşımlı hosting ve farklı sunucu türlerine göre daha pahalıdır.
  • VDS, sınırlı kullanım içeren bir sunucu kaynağı sağlamaktadır.
  • VDS’lerde yaşanabilecek herhangi bir teknik sorun, kullanıcının tüm sanal sunucusunu etkileyebilir. Bu nedenle problemleri hızlı bir şekilde çözebilmek için bilgi ve deneyime ihtiyaç duyulabilmektedir.
  • VDS, Dedicated sunuculara göre daha kısıtlı özelliklere sahiptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir