Excel Ne İşe Yarar?

excellExcel 2010, nümerik (sayısal) verileri işleme özelliği taşır. Word 2010 ile çeşitli yazılı belgeler oluşturulabilirken, Excel verileri analiz etme ve işleme olanağı sunmaktadır. Hesap tabloları, satış istatistiklerini gösteren belgeler, anket raporları, personel maaş listeleri, gruplarına göre vergi kalemleri gibi sayısal bilgi içeren birçok belgeyi oluşturup düzenlemenizi sağlar. Ancak Excel’in yetenekleri sadece klavyeyi kullanarak yazacağınız sayısal verileri hesaplamakla sınırlı değildir.

Birkaç başlık altında Excel 2010 ile gerçekleştirilebilecek görevlere bir göz atalım:

• Sayısal Veri İşleme: Excel’in sayısal hesap ve analiz yeteneği ile mali analiz tabloları, satış istatistikleri, nüfus sayım raporları, personel maaşları ve SSK primleri, anket raporları, tarihe göre gruplanmış faturalar ve ödeme tarihleri listesi, bilimsel deney tabloları gibi birçok belge kolayca hazırlanabilmektedir.

• Liste Oluşturma ve Düzenleme: Envanter, katalog, ürün ağacı tabloları, hammadde ve stok takip tabloları, personel listesi, hesaplar tablosu gibi çeşitli belgeler oluşturulabilmekte ve düzenlenebilmektedir.

• Grafik Oluşturma: Excel ile hesaplanıp işlenen veriler grafiksel görünümler olarak yansıtılabilmektedir. Örneğin; aylara göre bütçe hedeşerini ve durumunu karşılaştıran çizgisel bir grafik oluşturulabilir.

• Çizimler ve şekiller: Excel verilerinin görsel olarak ifade edilmesi için SmartArt grafikleri ve çeşitli çizimler kullanılabilmekte. Böylece bazı bilgilerin altı çizilerek ön plana çıkması sağlanabilmektedir.

• Farklı Verilerle Çalışma: Excel 2010, kullanıcı tarafından elle girilen verilerin dışında harici kaynaklarda bulunan verileri de alıp hesaplama yapabilmektedir. Örneğin; Oracle 11g veritabanındaki bir tablodaki bulunan verileri, Excel 2010 belgelerine aktarmak mümkündür. Bunun için 3. taraf yazılımlardan veya veritabanını kullanmakta olan uygulamadan faydalanabilirsiniz.

• Makro Kullanımı: Bazı karmaşık işlevler makro kullanarak basitçe gerçekleştirilebilmektedir.

• Diğer Programlardan Yararlanma: Excel ile oluşturulan çalışma sayfaları, grafikler ve sonuçları gösteren çizimler, birkaç tıklama ile birer PowerPoint sunumuna aktarılabilir veya Word 2010 belgesine verilebilir.

Ayrıca Excel belgeleri Adobe Acrobat Reader belgesi olan PDF olarak da kaydedilip kullanılabilmektedir.

• Mobil Uyumluluk: Excel2010, tıpkı diğer birçok Office 2010 bileşenlerinin olduğu gibi, Windows Mobile 6.0 ve üzeri sürüm işletim sistemi çalıştıran cep bilgisayarları ve telefonlarla uyumlu olarak çalışabilmektedir. Bu tür aygıtlarda yer alan Microsoft Mobile Office 2010 programları, PC’de oluşturulan belgeleri açabilir, düzenleyebilir ve kaydedebilirler. iPhone telefonlar ve Android işletim sistemi kullanan telefonlar için de Office belgelerini kullanmanıza olanak tanıyan uygulamalar bulunmaktadır. Excel 2010’un Özellikleri Daha önceki Microsoft Office sürümlerinde ve dolayısıyla Excel programlarında bulunan yüzlerce komut ve ayarı içeren çeşitli menüler ve seçenekler (en son haliyle Office 2003’de yaklaşık 300 kadar ayar ve seçenek), program içinde değişik yerlere dağılmış olarak bulunmaktaydı. Uzman Excel kullanıcıları istedikleri komutlara ulaşabilecekleri menüleri zamanla ezberliyor ve çalışmalarını kesintisiz olarak sürdürebiliyorlardı. Ayrıca isteğe bağlı olarak da araç çubuğunu özelleştirerek çalışmalarına hız katabiliyorlardı. Fakat Excel 2010 ile çalışmak için Excel uzmanı olmak gerekmemektedir. Programı kısa bir süre kullanıp tecrübe kazanmak, kolay kullanım amacıyla hazırlanmış Excel 2010 ile çalışmak için yeterli olmaktadır.

Excel 2010, tıpkı Office 2010’un diğer programları gibi kolay kullanım ve etkili sonuçları çabuk biçimde elde etmek ve programın kullanılışına göre erişilebilecek seçenekleri düzenlemek üzerine inşa edilmiştir. Herhangi bir bilgisayar kullanıcısı Excel 2010 ile birkaç saat çalıştıktan sonra gelişmiş hesap ve analiz tabloları oluşturabilir.

One Comment

  1. Dilara erdemboy avatarı Dilara erdemboy dedi ki:

    ya bence çok güzle olmuş ben beğendim yani işime yaradı notum 100 geldi yani

    bence buna bakın daha faydalı (notum 100 geldiği için söylüyorum)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir