Domain Sorgulama Nasıl Yapılır? İstediğiniz Domain Adresi Alınmışsa Ne Yapabilirsiniz?

İnternet üzerinden bir web sitesine IP (Internet Protocol) adresi ile ulaşılabilir; fakat internete doğrudan bağlanan bir bilgisayarın kimlik numarası olan IP, art arda sıralı numaralardan oluştuğu için akılda tutulması neredeyse imkânsızdır. Örneğin; Atak Domain sitesinin IP adresi 91.93.119.93’tür. Tüm web sitelerinin IP adresleri hatırda tutulamayacağı için, IP adresine karşılık gelen domain kullanılır.

Alan adı anlamına gelen domain; ağ ortamındaki kullanıcıları, cihazları ve veri tabanı sunucularını işaret eder. Daha net bir ifadeyle domain, bir web sitesinin internetteki adı ve lokasyonudur. Bir domain en az 1, en fazla 63 karakterden oluşabilir. Uzantısıyla birlikte dünyanın en uzun domaini 77 karakterden oluşur.

★ theofficialabsolutelongestdomainnameregisteredontheworldwideweb.international ★

En Çok Kullanılan Domain Uzantıları Nelerdir?

Günümüzde kayıtlı domain sayısı 342 milyonu aşmış durumda. Domainler, genel (gTLD) ve ülke kodlu (ccTLD) olmak üzere 2 ana kategoride ele alınır. Tüm internet kullanıcıları tarafından satın alınabilen gTLD alan adları (Generic Top Level Domain – Genel Üst Seviye Alan Adı) arasında en çok kullanılan uzantılar; .com, .net ve .org‘tur.

  • .com: Ticari kuruluşlar için hayata geçirilmişse de, günümüzde herkesin satın alarak kullanabildiği bir domain uzantı türüdür. En çok kullanılan uzantı olması itibariyle, domain satın alımında ilk tercih edilen uzantıdır. İnternetteki sitelerin %43’ten fazlası .com uzantısına sahiptir.
  • .net: Tüm dünyada 15 milyona yakın alan adında kullanılmasıyla en çok tercih edilen 2. domain uzantı türüdür. Jenerik üst seviye domain (TLD) uzantısı olan .net, hizmet sektörü başta olmak üzere belli bir alanda bağlantı kurmak isteyenler tarafından tercih edilir. Ağ uzantısı (network) altyapıları için olmakla birlikte, herkes bu domain uzantısını satın alabilir.
  • .org: 1985 yılında kâr amacı gütmeyen organizasyonlar için tesis edilmişse de, günümüzde herkes tarafından kullanılabilir. Daha çok okullar, açık kaynak projeleri ve topluluklar tarafından tercih edilir. Bazı kâr amaçlı kuruluşlar da kullanmaktadır. Jenerik üst seviye domain (TLD) uzantısı olan .org, 10 milyondan fazla web sitesi tarafından kayıt edilerek en çok tercih edilen 3. domain uzantı türü hâline gelmiştir.

Domain Sorgulama Nasıl Yapılır? İstediğiniz Domain Adresi Alınmışsa Ne Yapabilirsiniz?

Domain Sorgulama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Domain sorgulama; web siteniz için satın almak istediğiniz alan adının tescili için müsaitlik durumunu kontrol etme işlemidir. Domain sorgulama yaparak almak istediğiniz domainin daha önceden kayıt edilip edilmediğini, kayıt edildiyse satışa çıkarılıp çıkarılmadığını görüntüleyebilirsiniz. Aynı zamanda istediğiniz domain için alternatif uzantı türlerini ve fiyatlarını da sorgulama işlemi sayesinde öğrenebilirsiniz.

İstediğiniz Domain Adresi Alınmışsa Ne Yapabilirsiniz?

Bir alan adı belirlediniz ve satın almak için domain sorgulama işlemi yaptınız. Fakat o da ne? İstediğiniz domain adresi başkası tarafından çoktan satın alınmış bile. Korkmayın! Hâlâ istediğiniz domaine sahip olabilirsiniz. Bu durumda yapabileceğiniz 2 şey var.

  1. Satın almak istediğiniz alan adının daha önceden kaydı yapıldıysa, Whois kayıt sorgusu sayfasından domainin kime ait olduğunu, ne zaman kayıt edildiğini ve domain tescilinin bitiş tarihini öğrenebilirsiniz. Whois bilgilerine eriştiğiniz domain sahibi ile iletişime geçerek satın alma hususunda teklif alabilirsiniz. Whois bilgisi gizli olan domain sahiplerine ulaşmak için gizliliği sağlayan vekil adresine (proxy) bildirimde bulunmanız gerekir. Ayrıca kayıt süresi bitmek üzere olan ya da düşmüş domainler için backorder (ön sipariş) yaparak ya da ihalelere katılarak yıllanmış domainleri satın alabilirsiniz. Düşen ya da açık artırmaya çıkan domainleri FreshDrop sitesinden takip edebilirsiniz.
  2. İstediğiniz domain adresi alınmışsa alan adını farklı uzantılarla kayıt ettirmeyi deneyin. Domain sorgulama sayfasından satın almak istediğiniz domainin müsaitlik durumunu kontrol ettikten sonra, amacınıza yönelik uzantıyı belirleyerek alan adı tescilinizi gerçekleştirebilirsiniz. Dilerseniz toplu domain sorgulama işlemi yaparak birden fazla uzantılı domain satın alabilirsiniz. Böylelikle marka kimliğiniz de güvence altına alınmış olur.

Sorularınız için  220+ ülkede kayıt hizmeti sunan Türkiye’nin lider ccTLD kayıt operatörü Atak Domain uzmanlarıyla iletişime geçerek detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir