Yazılım Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar?

Teknoloji çağında meydana gelen değişim ve gelişimler insan yaşamında büyük farklılıklar meydana getiriyor. Özellikle akıllı cep telefonlarının daha yaygın olarak kullanılması sonrasında adeta elimiz kolumuz haline gelen teknoloji, yaşamın her alanında ihtiyaç duyulan yazılımlar sayesinde hayata geçiyor. Peki, bu teknolojiyi kullanılır hale getirenler kimler? Bu yazımızda bilgisayar sistemlerinin ihtiyaca uygun şekilde tasarımlarını yaparak sisteme uygulayan yazılım mühendislerini anlattık.

Yazılım Mühendisliği Nedir?

Günümüzde deyim yerindeyse sağımız solumuz yazılım olmuş durumdadır. Bilgisayar sistemlerinin ihtiyaca yönelik olarak tasarlanması ve sistemle entegre edilip çalışabilir hale gelmesi görevini üstlenen kişiler yazılım mühendisi olarak adlandırılmaktadır. Üniversitelerde 4 yıllık bölümler arasında bulunan yazılım mühendisliği sayısal bir bölümdür. Yazılım mühendisleri bankacılık, otomotiv, telekomünikasyon başta olmak üzere yaşamın içerisinde yer alan tüm sektörlerde kullanılan bilgisayar sistemlerinin yazılım tasarımını hazırlar ve sisteme entegre ederek uygulanmasını sağlar.

Software Engineering (yazılım mühendisliği) bilgisayar yazılımlarıyla ilgilenen bir bilim dalı haline gelmiş bulunmaktadır. Yazılım mühendisleri, bu bilimin birer temsilcisi konumundadır. Kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda oluşturulan yazılımın tasarım ve yapısını inceleyen yazılım mühendisleri, programlama dillerini kullanarak yazılımı meydana getirirler.

Yazılım Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar?

Yazılım Mühendisliği Ne Tür Özellikler Gerektirir?

Yazılım mühendisliği her şeyden önce fen bilimlerine yakınlık duymayı gerektiren bir meslek dalıdır. Fen ve matematik alanlarına ilgili olmanın yanı sıra, tasarım yeteneği de gerektirir. Bunların dışında,

  • Ekip çalışmasına uygun yapıda olmak.
  • Dikkatli ve sabırlı çalışmayı benimsemek.
  • Yeni fikirlere açık olmak ve kendini sürekli geliştirebilmek
  • Analitik düşünme yeteneğine sahip olmak
  • Hayal gücü sayesinde elde ettiği verileri dijitale aktarma yeteneğine sahip olmak
  • Sınırsız hayal gücüne sahip olmak
  • İletişim ve işbirliğine önem vermek
  • Sorun çözmeye odaklı düşünce yapısına sahip olmak yazılım mühendislerinin ortak özellikleri arasında yer almaktadır.

Yazılım Mühendisleri Neler Yapar?

Üniversitelerin yazılım mühendisliği taban puanları diğer bölümlere kıyasla daha yüksektir ve bu bölümü seçen öğrenciler sayısal türünün testlerini çözerek ilgili bölümde öğrenim görmeye hak kazanır. Eğitim süreleri 1 yılı İngilizce hazırlık olmak üzere toplam 5 yıl olan yazılım mühendisleri,

  • Program yazmak, test etmek ve eksiklerini yeniden düzenlemek,
  • İhtiyaç duyulan yazılım hakkında ilgili müşteri ile ilişki kurmak,
  • Müşteriden elde edilen bilgiler doğrultusunda analizler yaparak tasarım geliştirmek,
  • Yazılımı ihtiyaçlara uygun ve sorunsuz çalışabilir hale getirmek,
  • Yazılımın kullanım yönergelerini hazırlamak ve kullanımına yönelik eğitimler vermek,
  • Yazılımın kullanımı sırasında oluşabilecek sorunları çözmek gibi işlerle iştigal eder.

Bilgisayar sistemlerinin kullanıldığı her alanda ihtiyaç duyulan yazılım mühendisliği, günümüzde en kolay iş bulabilen ve birçok ayrıcalıklara sahip çalışma şartlarıyla istihdam edilen bir meslek gurubudur. Mühendislik alanında görev yapan diğer meslek guruplarına nazaran çok daha farklı özellikler sahip olmayı gerektiren yazılım mühendisliği, programcılık, iş analistliği, veri tabanı uzmanlığı ve proje yöneticiliği gibi alanlarda görev yapmaktadır.

Yazılım Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar?

Nasıl Yazılım Mühendisi Olunur?

Teknolojinin dur durak bilmeyen gelişmesi, bu alanda çalışacak yazılım mühendisi ihtiyacını da her geçen gün artırmaktadır. Yazılım mühendisleri insan yaşamını kolaylaştırmaya yönelik olarak tasarlanmış olan bilgisayarlarda kullanılan programların tasarımlarını yaparak teknolojik yaşama yön verir. Kariyer tercihi yazılım mühendisliği olan birinin hedefine ulaşabilmesi için küçük yaşlardan itibaren eğitimini bu yönde şekillendirmesi sürece oldukça büyük katkı sağlamaktadır. Özellikle matematik temelinin sağlam olması, yazılım mühendisliğinin olmazsa olmazlarından biridir. Bunun en önemli sebebi, birçok algoritma ve veri yapısı bilgisinin matematikten kaynaklanıyor oluşudur.

İlk tercihi yazılım mühendisliğinde kariyer yapmak olanların çok büyük bir bölümü, sayısal bilimlere ilgi duyan öğrencilerden oluşmaktadır. Okul öncesi dönemlerde başlayan bazı eğitimler, bu alanda kendisini geliştirmek isteyenler açısından oldukça yararlıdır. İyi bir yazılım mühendisi olmak için,

  • Matematik çalışmak,
  • Derslere takviye yapmak,
  • Kariyere odaklanmak
  • Bilgisayar ile ilgili alanlarda araştırmalar yapmak,
  • Veri yapıları ve algoritmaları incelemek
  • Programlama denemeleri yapmak
  • Kendi yazılımlarını oluşturmak gibi aşamaları başarıyla geçmek gerekir.

Gerek kamu, gerekse özel sektörde ihtiyaç duyulan yazılım mühendisi pozisyonu ilave lisans derecesi gerektirir. Kariyer hedefi yazılım mühendisliği olan kişinin bilgisayar mühendisliğinde uzmanlaşması, bir yazılımı tasarlamak ve eksiksiz kılmak için en yararlı bilgi birikimini sağlayacaktır. Bu sebeple potansiyel iş alanlarında uygulamalı eğitim ve ağ kazanmanın en etkili yolu, çalışmaları sürdürürken iyi bir sektörde stajyer olarak çalışmaktır.

Yazılım Mühendisliği İş Fırsatları

Günümüzde yaşamın her alanında ihtiyaç bilgisayar teknolojileri bu alanda kendini geliştirmiş yazılım mühendislerine ihtiyaç duymaktadır. Kamu veya özel sektörde çok iyi olanaklarla iş bulabilen yazılım mühendisleri, ortalama gelir gurubunun oldukça üzerinde maaşlarla istihdam edilmektedir. Günümüzde ortalama bir yazılım mühendisinin geliri ABD gibi teknoloji devi ülkelerde yıllık 100 bin doların üzerindedir. Hemen her sektörde ihtiyaç duyulması sebebiyle çağımızın en geçerli mesleklerinden biri haline gelen yazılım mühendisleri, kendi tasarımları olan projeler ve yazılımlar sayesinde milyonlarca dolarlık anlaşmalara da imza atabilme şansına sahip olabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir