Wordde Kısaltmaları Kullanarak Hızlı Yazmak

Genel olarak çok kullanım görmemesine rağmen Word’ün çok faydalı bir özelliği de kısaltmalardan yararlanabilmenizdir. Birçok yazar, dergi veya gazete editörü kendi hazırladıkları kısaltmalar listesiyle hızlıca metinlerini düzenleyebilmektedirler. Uzun bir başlığı, kelime grubunu kısaltma olarak belirttikten sonra Word tarafından otomatik olarak yazılmasını sağlayabileceğiniz bu özellik oldukça kullanışlıdır. Özellikle belirli bir yazı biçimine sahip belgelerde, örneğin; resmi yazışmalarda veya antetli yazılarda çok işinize yarayacak olan bu özelliği kullanmak yazma hızınızı da arttıracaktır.

Otomatik Düzeltme işlevi, varsayılan olarak bazı özel karakterlerin yazılabilmesi için kullanılan bir takım karakterleri içermektedir. Örneğin; parantez içine alarak “(c)” harfini yazmanız durumunda telif hakkını ifade eden sembolü hızlıca yazmış olursunuz. Kendi kısaltmalarımızı ekleyerek Otomatik Düzeltme’nin işlevselliğini arttırmanız da mümkündür: Bunu gerçekleştirmek için aşağıdaki adımları izleyin:

1. Dosya sekmesini ve ardından Seçenekler’i tıklayın.

2. Word Seçenekleri penceresinin sol tarafındaki bölmede yer alan Yazım Denetleme’yi tıklayın.

3. Sayfanın sağ tarafında bulunan Otomatik Düzeltme Seçenekleri düğmesini tıklayın.

4. Otomatik Düzelt penceresi ekrana gelecektir. Otomatik Düzeltme sekmesinin görüntülenmekte olduğunuzdan emin olun.

5. Sayfanın alt kısmında bulunan liste, kullanılmakta olan kısaltmaları ve bunlara karşılık gelen kelime veya kelimeleri göstermektedir. Değiştir ve Yerine isimli metin kutuları da bu listenin hemen üstünde er almaktadır.

6. Değiştir metin kutusuna bir kısaltma yazın. Örneğin; strp yazın.

7. Daha sonra Yerine isimli metin kutusuna da Satıs Raporları yazın.

8. Ekle düğmesini tıklayarak kısaltmayı ekleyin. Tamam düğmesini tıklayın ve Word Seçenekleri iletişim kutusuna dönün. Buradaki Tamam düğmesini de tıklayın.

9. şimdi belge içerisinde strp yazın.

10. Yazmış olduğunuz Satış Raporları kısaltma karakterleri, kaydetmiş olduğunuz Satış Raporları’na dönüşecektir. Bu yöntemi kullanarak belgeler içinde sık kullandığınız bazı uzun kelimeleri veya cümleleri hızlıca yazabilirsiniz. Artık kullanmak istemediğiniz kısaltmaları, Otomatik Düzeltme ayarları penceresini görüntüleyerek silebilirsiniz. Bunun için silmek istediğiniz kısaltmayı listede bulup üzerine tıklayın ve Sil düğmesini tıklayın.

2 Comments

  1. Nermin bağrıyanık avatarı Nermin bağrıyanık dedi ki:

    teşekkür ederim 🙂

  2. Okan avatarı Okan dedi ki:

    Kısaltma kullanımını öğrendikten sonra artık 2 saatte yazdığım bir yazıyı 30 dakikada yazar oldum artık. Ondan önce resmen ızdırap yaşıyorduk Word’d e.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir