Sosyal medya pazarlaması nasıl yapılır?

Günümüzde internet ve sosyal medya kullanımı açısından Türkiye’nin dünyanın pek çok ülkesinden yüksek bir kullanım oranı vardır. Hal böyle olunca bu kadar çok insanın buluştuğu bir platformun ticari amaçlar için kullanıma yönelmesi ve kendi pazarını oluşturması da oldukça olağan bir süreç olacaktı.

Nitekim öyle de oldu. Bu kadar çok insan tarafından kullanılan sosyal medya mecraları, kendi pazarlarını oluşturdular. Artık ürünlerini satmak isteyenlerin bu ürünlerin satışlarını gerçekleştirmek için arayış içerisinde olduğu pazarlar arasında sosyal medya pazarı da önemli bir yer tutuyor.

Sosyal medya pazarlaması nasıl yapılır?

Henüz internet pazarlamasının bile nispeten çok yeni bir kavram olduğu böylesi bir durumda internetin özelleşme gerektiren bir alt dalı olan sosyal medya pazarlamasının nasıl yapılacağı, işletmelerini sosyal medya pazarına açmak isteyenler için önemli konuların başında yer almaktadır.

Biz de sosyal medya araçlarını kullanarak pazarlama yapmak isteyenler için ufak püf noktalarından bahsetmek istiyoruz. Dilerseniz başlayalım.

Neden sosyal medya?

Sosyal medya pazarlaması nasıl yapılır?

Öncelikle pazarlamada internet ve sosyal medyanın öneminden kısaca bahsetmek isabet olacaktır.

Özellikle internetin gelişimi, mobil cihazlarla birlikte de her an bizim yanımızda olmaya başlamasıyla birlikte insanlar arasında erişim oldukça kolaylaşmış oldu. Nitekim pek çok geleneksel alışkanlığımız artık yerini internet üzerinden pratik bir şekilde gidermeye dönmüş durumda.

Bugün, özellikle 30 yaş altı kişilerde bankacılık, hediye alma, tekstil ürünü alma gibi işlemleri internet üzerinden gerçekleştirme oranı oldukça yüksektir. Son zamanlarda içerisinde bulunduğumuz COVID-19 salgını da bu eğilimi çoğaltmıştır. Karantina süresinde günlerini evlerinde geçiren kişiler, muhtelif ihtiyaçlarını internet üzerinden giderme yönünde irade göstermektedirler.

Hal böyle olunca özellikle işletmelerin internet üzerinden faaliyet göstermesi günümüzde bir zorunluluk haline gelmiştir. Bunun da ötesinde sağlıklı bir sosyal medya faaliyeti pazarlama stratejisi izleyebilmek için de her şeyden önce internette görünürlüğünüzün olmasını sağlamalısınız.

İnternette görünürlüğü sağlamak için kurumsal kimliğinizle bir internet sitesi kurmanız gerekir. Bunun için ilk olarak şirket isminizle bir domain almanız gerekmektedir.

Sosyal medya pazarlaması nasıl yapılır?

Elbette bunlar internet sitesinin kurulma aşamaları ile ilgili konulardır. Bunların detaylarını bir başka yazımıza bırakarak internet sitesinin sosyal medya yönetimi ile ilişkisinden bahsedelim.

Her şeyden önce içeriği düzgün bir internet sitenizin olması sosyal medyada referans olarak bu siteyi göstermenizi sağlayacak ve güvenilirliğinizi arttıracaktır. Zira, özellikle Instagram üzerinde satış yapan binlerce hesabın olduğu böyle bir ortamda rakiplerinizin sayısının ne kadar fazla olduğunu sanırız söylemeye gerek yok. Bu kadar çok rakibinizin olduğu bir ortamda rakiplerinizden ne kadar çok noktada ayrışırsanız o kadar çok dikkat çeker ve güven sağlarsınız.

Bununla birlikte sadece sosyal medyada değil internette var olmanız ve internet sitenizi en azından güncel bilgiler ile beslemeniz teknik olarak internetteki görünürlüğünüzü de arttıracaktır. Sosyal medya ağlarınız ve internet siteniz arasında kurduğunuz köprüler hem kurumsal kimliğinizin inşasını sağlar hem de teknik olarak özellikle arama motorlarında görünürlüğünüzü arttırır. Sizi arama motorunda gören bir potansiyel müşteriniz sitenizden sosyal medya hesaplarınıza gelir. Benzer şekilde sosyal medya hesaplarınızı gören bir kişi de bu hesaplar üzerinden internet sitenize ulaşır ve bu durum marka imajınız için çok olumlu bir katkıya sebebiyet verecektir.

Doğru sosyal medya stratejileri

Sosyal medyada özellikle her şeyden önce pazarlama için Instagram ve Facebook’un daha çok kullanıldığını söyleyebiliriz. Ancak bu Pinterest ve Twitter gibi sosyal ağların da yabana atılması anlamına gelmiyor. Bir marka olarak sosyal medya pazarlaması yapmak istiyorsanız her şeyden önce bütün sosyal medya ağlarında bulunmalısınız.

Dikkat etmeniz gereken birkaç diğer noktada şunlardır:

Doğru müşteri kitlesini belirleyin.

Elbette her sosyal medya mecrasında bulunmaya gayret göstermelisiniz. Ancak takdir edersiniz ki sosyal medya mecralarında bulunmak ve bu sayfaları yönetmek için de elbette bir mesai gerekecektir. Bütün sosyal medya mecralarının tamamına aynı derecede önem göstermeniz gerekmeyecektir. Hangi sosyal medya mecrasına ne kadar önem göstereceğinizin derecesini ise hedef kitleniz belirleyecektir.

Bu noktada ürünlerinize ilgi gösterecek kişi iş dünyasında yer alan bir profesyonel mi yoksa yemek tarifi arayan bir ev hanımı mı? Bir ergen mi ya da genç bir kız mı? Bu soruların cevaplarına göre önem vermeniz gereken mecranın Linkedin mi Pinterest mi yoksa Instagram mı olup olmayacağı şekillenecektir.

Sosyal medya pazarlaması nasıl yapılır?

Doğru hacme sahip doğru içeriği oluşturun.

Öncelikle sosyal medyada bulunma amacınız her ne kadar ürün satışı yapmak veya müşteri edinmek de olsa bu ürünleri satacağınız kitleyi bu mecralardaki içerikleriniz ile etkileyeceksiniz.

Potansiyel müşteri kitlenizi doğru belirlemiş olmanız bu aşamayı da sizin için çok daha kolay hale getirecektir. Zira belirleyeceğiniz içerik de tamamen müşteri kitlenize yönelik olmalıdır. Ancak bu noktada doğru içerik için dikkat etmeniz gereken birkaç noktadan şu şekilde bahsedebiliriz:

  • Öncelikle içeriğinizi belirlemeden önce doğru bir araştırma yapmalısınız. Bu noktada rakip analizi büyük önem arz etmektedir. Rakiplerinizin benzer konularda üretmiş olduğu benzer içerikleri iyi değerlendirmelisiniz.
  • Potansiyel müşteri kitlenizin sosyal medyalarda hangi hashtagler veya hangi anahtar kelimeler ile araştırma yaptığını belirleyin. Bunu yapabilmek için birbirinden kullanışlı anahtar kelime araçları vardır. Birkaçına şuradan erişim sağlayabilirsiniz. Bu araçların birçoğunda Youtube’dan Instagram’a farklı sosyal medya platformları ve arama motorlarına göre araştırma yapmanız mümkündür.
  • İçeriklerinizde muhakkak ama muhakkak orijinal görseller kullanın.

Sosyal medya pazarlaması nasıl yapılır?

Kendi ağınızı oluşturun.

Bunu yaparken kurumsal hesabınızdan çok kişisel hesabınızı kullanabilirsiniz. Ancak kişisel hesabınızın da muhakkak kurumsal hesabınız ile ilgisinin olmasına dikkat edin.

Sosyal medya platformlarının ana amacından sapmayın. Yani kendinize yeni bağlantılar kurun ve sektörünüzdeki insanlarla tanışın. Bunu yapmak için sizin alanınızda önde gelen hesapların gönderilerini takip edin. Onları beğenin, retweetleyin ve onların sorduğu sorulara cevaplar vererek onlarla etkileşime girin. Alanınızda bilgili olduğunuzu gösterdikten sonra emin olun, insanlar size ilgi gösterecektir. Bu çok klasik ancak bir o kadar da etkili bir ilişki ağı oluşturma yöntemidir.

Sosyal medya vasıtasıyla oluşturacağınız iş ağıyla emin olun, çok daha hızlı sürede büyüyebilecek ve sektörünüzde olan gelişmelerden çok daha kısa sürede haberdar olabileceksiniz. Bunun bir diğer avantajlı yanıysa işbirlikleri yapabilmenize olanak tanıması olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir