Sağlık Hizmetlerinden Faydalanmanın En Kolay Yolu: Medyland

Sağlık hizmetleri son derece geniş kapsamlı olup sağlık alanındaki farklı ihtiyaçların karşılanması için özel uzmanlık sahibi hekimlere başvurulması gerekir. Eğer yararlanmak istediğiniz uzmanlık alanıyla ilgili en yakın ve en uygun uzmanı bulma konusunda zorluk yaşıyorsanız Medyland online randevu platformu tam size göre! Online randevu platformu Medyland sahip olduğu pratik arayüzü ile Türkiye’nin dört bir yanındaki hastaneleri, klinikleri ve doktorları listeleyerek randevu almanızı sağlar. Medyland web sitesini ziyaret ederek terapi İstanbul ve kürtaj İstanbul gibi spesifik konularda bölgesel aramalar yapabilirsiniz. Bu sayede lokasyonunuza en yakın şekilde konumlanan doktorları listeleyebilir; eğitimleri, uzmanlıkları ve haklarında yapılan yorumlar hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Sağlık Hizmetlerinden Faydalanmanın En Kolay Yolu: Medyland

Kürtajdan Sonra Ağrı Olur mu?

Her ne kadar kürtaj basit bir cerrahi prosedür olsa da pek çok kadın için özellikle psikolojik açıdan son derece zorlu bir süreçtir. Diğer yandan kürtaj yaptıracak olan kadınlar “Kürtajdan sonra ağrı olur mu?” merak ederler. Kürtaj işlemi sırasında hangi yöntemin tercih edildiğine bağlı olarak rahim içinin kazınması ya da rahim içindeki dokunun vakum aracılığıyla alınması söz konusu olabilir. Kürtajdan sonra belirli süreyle bir miktarda ağrı hissedilebilir. Bununla birlikte normal şartlar altında kadınların hissettiği ağrı, hafif şiddetli adet kramplarından öteye geçmez. Bu ağrılar, doktorun reçete ettiği basit ağrı kesicilerin kullanılmasıyla kolayca kontrol altına alınabilir.

Başarılı bir kürtaj prosedüründen sonra maksimum 20 gün içinde ağrılar tamamen geçmeli ve ağrı kesici kullanma gerekliliği duyulmamalıdır. Kürtaj işleminden sonra ağrı normal kabul edilenden daha şiddetliyse vakit geçirmeden doktora başvurmak ve ağrının nedeninin araştırılmasını istemek gerekir. Ağrının nedeni tespit edildikten sonra uygun tedavi süreci başlatılabilir.

Kürtajdan sonra karın bölgesinde ve kasıklara giren kramplar şeklinde ağrı hissedilmesi mümkündür. Adet sancısıyla benzerlik gösteren hafif şiddetteki ağrının nedeni, kürtaj prosedürü sırasında rahmin az da olsa tahrip olmasıdır. Rahim kendini onarmaya başlayınca ağrı kendiliğinden kaybolacaktır. Ağrının şiddetli olması veya uzun sürmesi farklı nedenlere bağlı olarak söz konusu olabilir.

Nadir görülen bir durum olsa da rahim içinde parça kaldığı durumlarda rahim parçayı atmak için aşırı şekilde kasılır, bu durum şiddetli ağrıya neden olabilir. Kürtajdan sonra enfeksiyon oluştuğu durumlarda da ağrı görülmesi mümkündür. Ağrıyla birlikte ateş ve kötü kokulu vajinal akıntı olduğu durumlarda enfeksiyon oluşumu olasılığı gündeme gelir. Kürtaj işlemi sırasında rahim aşağı doğru çekilmekte olup hastanın karın boşluğunda yapışıklık bulunuyorsa şiddetli ağrı hissedilmesi söz konusu olabilir.

Kürtajdan sonra dışarı akması gereken kan bazı durumlarda rahim ağzındaki spazma bağlı olarak içeride toparlanabilmektedir. Bu komplikasyon görüldüğünde, rahim ağzının açılmasını sağlayacak spazm giderici ilaçlar veya buji yardımıyla rahim ağzını gevşetmek ve kanı boşaltmak gerekir. Bu tür sorunlar oluşmasını önlemek için kürtaj işlemi mutlaka alanında uzman ve deneyimli uzmanlar tarafından yapılmalıdır. Ayrıca kürtaj işlemi tamamlandıktan sonra ultrason yapılarak rahim içinde parça kalıp kalmadığını kontrol etmek gerekir.

Kürtajdan Sonra Bulantı – Kusma Olur mu?

Kürtaj basit bir cerrahi operasyon olarak kabul edilse de alanında uzman ve deneyimli doktorlar tarafından, steril koşullarda uygulanmadığı takdirde bazı komplikasyonlarla karşı karşıya kalınması olasıdır. Nadir olmakla birlikte kürtajdan sonra bulantı ve kusma görülebilir. Genellikle anestezi kaynaklı olan bu durum psikolojik kaynaklı olarak da görülebilir. Kürtajdan sonra bulantı ve kusma yaşayan hastaların midenin yatışmasını sağlayacak hafif yiyecekler ve bol miktarda su tüketmesi önerilir. Yağlı yiyecekler tüketmek veya aşırı miktarda yemek yemek mide bulantısını tetikleyen bir faktör olabilir. Bulantı ya da kusma uzun sürerse doktora başvurulması gerekir.

Kürtajdan sonra hızlı ve sağlıklı bir iyileşme süreci yaşanması için doktorun önerilerine eksiksiz bir şekilde uymak gerekir. Kürtajdan sonra ortaya çıkması yan etkileri azaltmak için birtakım önlemler almak fayda sağlayabilir. Isı pedleri kullanmak krampları azaltmaya yardımcı olur. İshal ve kusma sorunu yaşayan kadınların bol su içmesi önerilir. Kramplar ve ağrılar için ise basit ağrı kesiciler kullanmak ve kramp görülen bölgelere elle hafifçe masaj yapmak işe yarayabilir.

Kürtajdan sonra kadınların az miktarda vajinal kanama ile hafif şiddette pelvik ağrı yaşaması olağan bir durum olarak kabul edilir. Bu semptomlar genellikle belirli bir süre içinde azalır ve kendiliğinden geçer. Hastalar kürtajdan sonra kısa bir süre içinde günlük yaşantılarına geri dönebilirler. Uzun süren kanama, kusma, bulantı ve şiddetli ağrı gibi komplikasyonlar yaşanması durumunda vakit kaybetmeksizin doktora başvurulmalıdır. Kürtajdan sonra olası bir enfeksiyonu önlemek için hijyen kurallarına eksiksiz uymak gerekir. Hem iç çamaşırı hem hijyenik ped sık sık değiştirilmeli, doktorun belirttiği süre boyunca yani kanama durup rahim tamamen toparlanana kadar cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır. Kürtajdan sonra olağan kanamaların görüldüğü süreçte hijyenik ped kullanılmalı, enfeksiyon oluşması riskini önlemek için tampon kullanımından uzak durulmalıdır. Hastanın kürtaj işleminden psikolojik olarak olumsuz etkilenmesi durumunda mutlaka bir uzman desteği alınmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir