Ortognatik (Çene) Cerrahisi Nedir? – Çene Ameliyatı

Ortognatik cerrahi nedir?” sorusuna; çene ve diş arklarını yeniden konumlandırmak ve düzeltmek amacıyla yapılan bir ameliyattır, şeklinde yanıt vermek mümkündür. Operasyonda, alt ve üst çenedeki yapı ve şekil bozukluklarının sağlıklı bir forma kavuşturulmasına odaklanılır. Çenede kapanış sorunları, ısırma, çiğneme ve yutma zorlukları gibi durumlarda ortognatik cerrahinin uygulanması, problemlerin giderilmesine destek olur.

Ortognatik cerrahinin planı, oral ve maksillofasiyal cerrah tarafından hazırlanır. Operasyon sırasında özel ekipmanlar kullanıldığı için hasta ağrı ya da acı hissetmez. Bunun yanı sıra cerrahi, görünüm ve işlevsel açıdan avantajlı bir müdahale olduğu için hasta yüz yapısına uygun bir çene görünümüne kavuşur. Aynı zamanda bireyler, yeme-içme işlevlerini daha rahat bir şekilde yerine getirir. Kapsamlı bir tedavi olduğu için ortognatik cerrahi fiyatları, operasyon sonrası bakım planları gibi konularda bilgi sahibi olmak da önem arz eder.

Ortognatik Cerrahi Nasıl Uygulanır?

Ortognatik cerrahi uygulanmadan önce kapsamlı bir hazırlık yapılır. Bu aşamada hastanın klinik geçmişi değerlendirilerek bilgisayar destekli görüntüleme araçlarıyla çene ve diş yapısı kontrol edilir. Genel anestezi altına alınan hastaya ortognatik cerrahi şu şekilde uygulanır:

  • Estetik iyileşme amacıyla doğru kapama (oklüzyon) planlanır ve kemik tabanlarının yer değiştirmeleri hesaplanır. Operasyon esnasında buna uygun oklüzal plaklar (splint) hazırlanır.
  • Cerrah, yüz kemikleri üzerinde hassas kesiler yapar ve çene kemiklerini dikkatli bir şekilde hareket ettirir. 
  • Çene kemiklerini doğru pozisyonda sağlam bir şekilde sabitler. 
  • Plaka ve vidalar yardımıyla üst ya da alt çenede hassas sabitleme işlemi yapar.
  • İşlem sonrasında alt ve üst çene ameliyatı riskleri kontrol altına alınır. 
  • Ameliyat sırasında oluşan kesikler ve yaralar üst dudak altında eriyen dikişlerle kapatılır. 

Ortognatik cerrahi, alt ve üst çene ameliyat tekniklerine bağlı olarak yaklaşık 2-3 saat sürer. Operasyonun sonucuna göre hastalar, 1-2 gün sonra taburcu olur. Bu süreçte tüm kontroller ve izlemler yapıldığı için üst ve alt çene ameliyatı riskleri azaltılır.

Cerrahi İşlem Sırasında Hasta Ağrı Hisseder mi?

Ortognatik cerrahi, lokal anestezi altında gerçekleşen bir operasyondur. Bu bağlamda “Çene ameliyatı zor mu? sorusuna; operasyon anında özel ekipmanlar ve teknikler kullanıldığı için hasta, herhangi bir ağrı ya da acı hissetmez, şeklinde yanıt verilebilir. 

Çene Cerrahisinin Avantajları

Çene cerrahisinde tedavi planı hazırlanırken hasta beklentileri de dikkate alındığı için özel bir işlem gerektirir. Ameliyat sonrasında ise çene, daha iyi bir fonksiyon kazanır. Çene cerrahisinin diğer avantajları aşağıdaki gibidir:

  • Çene, iskelet yapısına odaklanan bir işlem olduğu için yüzle orantılı bir görünüm sağlanır. 
  • İleri ya da geride olan çene şeklini düzeltir. 
  • Dişlerin pozisyonunu daha iyi bir duruma getirir. 
  • Çiğneme, konuşma ve ısırma fonksiyonlarını güçlendirir. 
  • Yüz simetrisini düzelterek daha estetik bir görünüm kazandırır. 
  • Çene kapanışlarını düzeltir ve dişlerin sırasını ideal hale getirir. 

Çene ameliyatı öncesi sonrası arasında belirgin bir fark gözlemlemek mümkündür. Operasyon, şekil ve fonksiyon bozukluklarını ele aldığı için her iki yönde de bireylere avantaj sağlar. Bu nedenle estetik ve sağlık açısından iyileştirici bir müdahaledir. Bunlara bağlı olarak hastanın daha iyi ve özgüvenli hissetmesi de sağladığı avantajlı sonuçlarından biridir. 

Ortognatik Cerrahi (Çene Bozukluğu Ameliyatı) Kimlere Uygulanır?

Ortognatik cerrahi, pek çok nedene bağlı olarak çenede bozukluk ve bu duruma bağlı olarak gelişen işlevsel problemler yaşayan kişiler için uygulanır. Meydana gelen sorunlar, bireyin yeme, içme, nefes alma ve konuşma gibi fonksiyonlarını yerine getirememesine, estetik görünüm memnuniyetsizliğine neden olur. Çene bozukluğu ameliyatı aşağıdaki problemleri yaşayan kişiler için uygulanır:

  • Çenenin geride ya da ileride olması 
  • Yüz bölgesinde ileri derecede kapanış bozuklukları 
  • Çiğneme, ısırma ve yutma fonksiyonlarının yeterince çalışmaması 
  • Çene bozukluğuna bağlı olarak yaşanan solunum problemi 
  • Yüz simetrisi sorunları

Çene bozukluğu ameliyatı çenenin önde, geride ve yukarıda olması durumunda uygulanan bir işlemdir. Operasyonun gerçekleşmesi için öncelikli koşul, hastanın kemik gelişimini tamamlamış olmasıdır. Genel sağlık durumu da değerlendirildikten sonra ameliyat planlaması yapılır.

Ortognatik Cerrahi Tedaviler (Çene Bozukluğu Ameliyatı) Hangi Doktorlar Tarafından Yapılır?

Ortognatik cerrahi, oral ve maksillofasiyal cerrahı yapılan bir ameliyattır. Operasyona dair tüm planlama ve işlemler, maksillofasiyal cerrah tarafından gerçekleştirilir.

Çene Yapısı Düzelmeden Dişlerin Düzelmesi Mümkün müdür?

Çene yapısı, dişlerin pozisyonunu ve fonksiyonlarını doğrudan etkiler. Bu nedenle çene bozukluğu olan kişilerin öncelikle çene yapısını düzelten işlemlere başvurması gerekir. Aksi takdirde dişlerin düzeltilmesi, başarılı sonuçları beraberinde getirmez. Bu bağlamda çene ameliyatı, dişlerin hizalanmasını en iyi şekilde sağladığı için önemli bir operasyondur. 

Ortognatik Cerrahi (Çene Bozukluğu Tedavisi) Sonrasında Çenede Tekrar Bozulma Olur mu?

Ortognatik cerrahi, uzun vadeli sonuçları beraberinde getiren özel bir operasyondur. Tedavi sonrasında çenede tekrar bozulma, sık karşılaşılan bir durum değildir. Her hastanın farklı kemik yapısı ve gelişim süreci göz önünde bulundurulduğunda sonuçlar değişkendir. Operasyonlar, uzman cerrahlar tarafından uygulandığında çene ameliyatı riskleri oldukça düşüktür. Bu nedenle operasyon esnasında yapılan işlemler, tedavi sonrası bakım ve kontrollerden dolayı çenede tekrar bozulma ihtimali oldukça düşüktür. 

Ortognatik Cerrahi Tedavisinde Tedavi Süreci Nasıldır?

Ortognatik cerrahi tedavisinde süreç, planlı ve kontrollü bir şekilde ilerler. Bunun için öncelikle hastanın çene yapısı ve sağlık durumu değerlendirilerek ortodontik hazırlık yapılır. Diş ve çenenin ameliyata hazırlanması için cerrah, özel bir tedavi planı hazırlar. Bu süreçte hasta, cerrahi tedaviye dair tüm bilgileri kolaylıkla öğrenebilir. Planın yanı sıra hastaya alt çene ameliyatı fiyatları hakkında bilgi verilir. Eğer gerekliyse üst çene ameliyatı fiyatları gibi hususlar hakkında da kapsamlı bir değerlendirme yapılır.

Ameliyat, genel anestezi altında maksillofasiyal cerrah tarafından yapılır ve operasyon sonunda kontroller sağlanır. Sonuçlar değerlendirildikten sonra özel bakım tedavisiyle iyileşme sürecine geçiş yapılır. Gerekli kontroller ve talimatlara dikkat edildiğinde ortognatik cerrahi süreci sorunsuz bir şekilde ilerler.  

Ortognatik Cerrahi Sonrasında Yüzümün Şekli Değişir mi?

Ortognatik cerrahi çene ve diş görünümüne odaklı bir operasyondur. Buna bağlı olarak yüz şeklini olumlu yönde değiştirme etkisi mevcuttur. Çene bozukluğundan kaynaklı estetik problemler yaşayan bireyler, operasyon sonrası daha orantılı yüz görünümüne kavuşurlar. 

HospitaPrime, oral-maksillofasiyal cerrah Dr. Eren Pera liderliğinde çene cerrahisi alanında uzman kadrosu ve kişisel tedavi planıyla hizmet veren başarılı bir kliniktir. Alanında deneyimli cerrahlar, estetik ve fonksiyonel beklentileri göz önünde bulundurarak hasta için ideal sonuçların elde edilmesine katkıda bulunur. Ortognatik cerrahide tedavi süreci, beklentiler, sonuçlar ve çene ameliyatı fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için HospitaPrime uzmanlarıyla iletişime geçebilirsiniz.

https://hospitaprime.com/tr/cene-cerrahisi/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir