Medeni Hukuk Ve Boşanma Süreçleri

Evlilik ve boşanma Medeni hukuk kapsamında incelenen 2 unsur olarak Özel hukuk çerçevesinde incelenmektedir. Evlilik akdi medeni hukuk içerisindeki kanunların emrettiği ölçüler kullanarak kadın ve erkeğin kendi bağımsız iradeleri ile yapmış oldukları bir akit yani sözleşme olarak tanımlanmaktadır.

Medeni Hukuk Ve Boşanma Süreçleri

 Boşanma Süreci Nedir?

Evlilik yasal olarak kadın ve erkeğin bağımsız iradeleri ile kurulan sözleşmenin yine kadın ve erkeğin kendi bağımsız iradeleri ile evlilik sözleşmelerinin fesih edilmesi şeklinde medeni hukuk çerçevesinde tanımlanmaktadır. Boşanma süreci tarafların çekişmeli boşanma süreci veya çekişmesiz boşanma süreci olarak 2 gruba ayrılmaktadır.

Tarafların her biri evlilik sözleşmesini aynı fikirle bitirme sürecine giriyor ve evlilik sözleşmesinin bitmesini istemesi halinde çok kısa süre içerisinde bitiren süreçtir. Ancak bazı evlilik sözleşmeleri özellikle çocuk söz konusu olması halinde çekişmeli boşanma süreci yaşanabilmektedir. Çekişmeli boşanma süreci oldukça uzayabilmekte ve sonuçlanması konusunda çocuk anne baba velayet davaları meydana gelmektedir.

 Aile Hukuku Nedir?

Aile hukuku, evlilik sözleşmesi ile kurulmuş ve toplumun temel yapı taşını oluşturan aile arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk kurallarını kapsamaktadır. Bu bağlamda Aile hukukunu oluşturan bir takım unsurların gerçekleşmesi gerekmektedir.

 Aile Hukukunu Meydana Getiren Unsurlar Nelerdir?

Türk Medeni kanunun 4721 sayılı madde gereğinde yer alan unsurların gerçekleşmesi sonucunda Aile kurulmuş sayılmaktadır. Bu mevzuata göre kadın, erkek birbirleri ile olan ilişkilerin, yükümlülük hak ve borçlarını incelemekle beraber evlilik sürecinde doğan çocukların haklarının korunması ödev ve yükümlülüklerinin yerine getirilmesini incelemektedir.

 Aile Hukuku Kapsamında Olan Başlıklar Nelerdir?

– Evlenme akdi öncesi yapılan nişan ve evlilik sürecini başlatan şartların oluşması.

– Aile içerisindeki ilişkilerin durumu ve düzenlenmesi.

– Evlilik uyuşmazlıkları sonucunda evlilik akdinin sonlanması konusundaki boşanma süreçleri.

– Çocukların boşanma sürecindeki ebeveyn velayet süreçleri.

– Nafaka işlemleri.

– Maddi ve manevi tazminat dava süreçleri.

– Evliliklerin kan bağı yasağının uyulmaması durumunda oluşabilecek davaların takibi.

– Evlilik akdini oluşturacak ehliyete her iki tarafının sahip olması ya da kaybedilmesi durumunda sözleşme feshi süreçleri.

 Boşanma Sebepleri Nelerdir?

Kadın ve erkeğin evlilik akdinin gerçekleşmesi ile birlikte birbirlerine ait borç ve yükümlülükler meydana gelmektedir. Bu anlamda eş sadakati yükümlülüklerin başında gelen bir durumdur. Taraflardan birinin sadakatsizliği zina olarak tanımlanmakta ve boşanma sebebi sayılmaktadır.

Kadın veya Erkek şiddeti aile kurumunu bozan en zor durumlardan birisidir. Öncelikle hak ehliyeti veya kişilerin özgürlüklerini kısıtlayıcı baskılayıcı fiziksel şiddet yine söz ve taciz olarak tarafları yaralayan manevi şiddet kapsamında değerlendirilmekte ve boşanma sebebi sayılmaktadır.

Yüz kızartıcı suçlar kapsamına giren tüm unsurlar hukuk dalları içerisinde her zaman suç kapsamında değerlendirilmektedir. Bu bağlamda yine boşanma sebebi olarak sayılmaktadır.

 Boşanma Avukatı Yetkinlikleri Nelerdir?

Beyaz hukuk bürosu Mersin boşanma avukatı boşanma süreçlerinde tüm müvekkillerinin davalarının tamamlanması konusunda titizlikle çalışmaktadır. Boşanma süreci içerisinde arabulucu olarak faaliyetlerini sürdürmekle birlikte olumsuz sonuçlanmasıyla mahkeme sürecinin sağlıklı tamamlamasını sağlamaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir