Köselik; vücutta bulunan sakal, bıyık ve diğer vücut kıllarının normal gelişim sürecine göre vücutta daha az bulunması durumudur. Ergenlik döneminde yaşanan köseliğin testosteron hormonu ile ilgili olduğu söylenir. Testosteron erkeklerde doğal olarak bulunan bir hormondur ve yokluğunda köselik başta olmak üzere pek çok probleme yol açabilir. Sakal Baba web sitesinden edindiğimiz bilgiler ile bu içeriği hazırladık.
Köselik Neden Olur?
Köseliğe sebep olan birçok neden vardır. Ancak bilinen nedenlerden ikisi daha sık görülür.
Bu nedenler şöyle sıralanabilir;
- Psikolojik nedenler, (Üzüntü, stres, depresyon ve benzeri)
- Mantar enfeksiyonu gibi cilt rahatsızlıkları,
- Testosteron gibi hormonların düzensiz seviyeleri,
- Kansızlık,
- Genetik faktörler.
Bunlar köselik durumunun yaşanmasına neden olan faktörlerdir. Ancak kesin nedeni, köselik yaşayan kişiye genel bir tarama yapılmadan bilinemez.
Köselik Belirtileri Nelerdir?
Ergenlik döneminde ve başlangıcında; sakal ve bıyık çıkması az gözlemlenebilir. Bu bir köselik belirtisi olarak nitelendirilir. Kısacası vücutta kılların az olması köseliğin tek belirtisidir. Seyrek sakala sahip olan herkes köse değildir, öte yandan seyrek sakallara sahip olmak da, köse olmak da genelde genetik faktörlerle ilgili durumlardır. Köselik yaşayan kişilerde bu durum tüm vücutta gözlemlenebildiği gibi yalnızca sakal bıyık bölgesinde de gözlemlenebilir. Bölgesel olarak sakal veya bıyık çıkmaması gibi bir sorun söz konusu ise, hekim kontrolü bunun nedenini öğrenmek ve önüne geçmek için önemli bir adım olacaktır.
Köselik Durumu İçin Hangi Doktora Gidilir?
Köselik durumunun detaylı olarak taranıp, teşhisinin konulması için ilk olarak cildiye bölümü doktorlarına başvurmak gerekir. Burada yapılabilecek testler yapıldıktan sonra genel olarak hasta, endokrinoloji bölümüne sevk edilir. Burada da hormon testleri yapılarak tedavi yöntemine karar verilir.
Köselik Tedavisi Nasıl Yapılır?
Köselik bir hastalık olarak nitelendirilmese de tedavi adı altında bazı önlemler almak mümkündür. Uygun tedavi yönteminin belirlenmesi için ilk olarak uzman bir hekim kontrolünden geçmek gerekir. Uzman doktorun tanısına göre uygun tedavi yöntemi de belirlenecektir. Bu durumun pek çok sebebi olabilir. Örneğin; hormon seviyeleri, diğer sağlık sorunları, problemleri veya stres bunun sebebi olabilir. Böyle durumlarda da en uygun tedavi yöntemi belirlenir ve uygulama aşamasına geçilir.
Bu durumun sebebine bağlı olarak; hormon tedavisi, mezoterapi yöntemleri ve saç ekimi işlemleri ve benzeri tedaviler uygulanabilir. Bunlar ve diğer farklı tedavi yöntemleri, kişinin biyolojik kimliğine ve diğer niteliklere göre farklı etkiler gösterebilir. Aynı zamanda yapılan tedavilerin başarı oranı da kişiden kişiye farklılık gösterecektir. Tüm bunların yanı sıra doğal yağlar ve bitkisel ürünlerle kılların gelişimi desteklenebilir.