Klima Türleri ve Elektrik Harcaması

Klima, kullanımı açısından kullandığınız klima türü ve enerji tüketimini belirler. Kullanılan klimaların ne miktarda enerji kullandığı öğrenilebilir. Ayrıca klima ne kadar elektrik harcar denildiğinde bunu anlamanın bazı yöntemleri vardır. Bu yazıda klimanın elektrik tüketimini nasıl etkilediğinden bahsedeceğiz.

Demir döküm Klima ne kadar elektrik harcar?

Demir döküm klima yeni teknolojisiyle minimum elektrik tüketiyor. Demir döküm klima, enerji taşıma kapasitesiyle klimanın daha az enerji ile daha fazla iklimlendire yapabilmesime yardımcı oluyor. Sezona göre verimlilik özelliği sayesinde ortam sıcaklığına göre en uygun hava üfleme seviyesini belirler, böylelikle konforu en üst seviyeye taşır.

klima elektrik sarsiyatı
klima elektrik sarsiyatı

Salon Tipi Klima ne kadar elektrik harcar?

Salon tipi klimalar, enerji kullanımınızı azaltmanıza ve böylece paradan tasarruf etmenize yardımcı olur. Salon tipi bir klima ünitesinin enerji faturalarınızı düşürebilmesinin en bariz nedenlerinden biri, odadan odaya kolayca taşınabilmeleridir. Evinizin neresinde olursanız olun, serin ve rahat bir odada olacağınızdan emin olabilirsiniz.

Odada kimse yokken evinizi serin tutmak bir enerji ve para israfıdır. Tam da bu nedenle taşınabilir bir klima, iç mekân sıcaklığınızı stratejik bir şekilde kontrol etmenizi sağlayan verimli bir seçenektir.

Klima faturayı ne kadar etkiler?

Yazın elektrik faturasının arttığını gören herkesin bileceği gibi, klimanızın güç tüketimi büyük ve öngörülemeyen bir maliyet olabilir. Maliyetlerinizi denemek ve anlamak için, klima güç tüketimi miktarını öğrenmekle başlayabilirsiniz. Bunun için yoğunlaştırma ünitesindeki etiketi kontrol edin, bu size mükemmel koşullar altında ne kadar güç kullandığını söyleyecektir.

Bunun yanı sıra klimanın ne kadar verimli olduğunu ve ne kadar güç kullandığını etkileyen birçok faktör vardır; ünitenin yaşı ve durumu, alanınızın düzeni, hava kanallarının tasarımı, alanın ne kadar hava geçirmez olduğu ve hava durumudur. Bu yüzden klima harcamalarınızı hesaplamak asla kesin bir sonuç vermez.

Klimada enerji tasarrufu nasıl yapılır?

Yazla birlikte, evinizi serin tutmak ve bunaltıcı sıcaktan kurtulmak için savaşırken klimalar ile elektrik faturası yükseliyor. Neyse ki, yüksek klima maliyetleriyle savaşmanın birçok yolu var.

  1. Pencerelerinizi yenileyin

Evinizin eski pencereleri varsa, bunlar enerji açısından verimli olmayabilir. Yeni enerji tasarruflu pencereler kurarak evinizi soğutma maliyetlerini azaltabilirsiniz. Bazı ön maliyetler söz konusudur, ancak bunu uzun vadede daha düşük faturalarla telafi edeceksiniz.

  1. Pencerelerinizi kapatın

Tam olarak kapalı olmayan pencereler hava sızdırır ve bu da klima sisteminizin daha sıkı çalışmasını engeller. Pencerelerinizi kapatarak soğuk havanın pencerelerinizden dışarı sızmasını önlemek klimanızın daha iyi çalışmasını sağlar.

  1. Programlanabilir bir termostat kurun

Programlanabilir termostatlar siz yokken veya uyurken sıcaklıkları ayarlayarak enerji kullanımını azaltır. Bunları kendiniz programlayabilir veya sıcaklık tercihlerinize yavaşça uyum sağlayan bir tane satın alabilirsiniz. Hatta bazıları evden uzakta bir uygulama ile kurulabilir.

  1. Tavan vantilatörlerini kullanın

Tavan vantilatörleri, klima sisteminizin yükünün bir kısmını alarak soğuk havayı dolaştırır. Enerji verimliliğini artırmak için mevcut tavan vantilatörlerinizi kullanın veya evin her yerine monte edin.

  1. Hava filtrelerinizi değiştirin

Hava filtreleri, tozun havalandırma deliklerinizi tıkamasını önleyerek ve hava sirkülasyonunu artırarak klima sisteminizin sorunsuz çalışmasını sağlar. Filtreler kirliyse, sisteminizin hava sirkülasyonu için daha fazla çalışması gerekecektir. Filtrelerinizi en az birkaç ayda bir, eğer evcil hayvanlarınız veya çocuklarınız varsa muhtemelen daha fazla değiştirmek gerekir. Neyse ki, hava filtreleri ucuzdur ve kendi başınıza değiştirmesi kolaydır.

Klima Çeşitleri Nelerdir?

Evinizi soğutmak için farklı klima sistemleri vardır. Seçenekleri keşfedin, nasıl çalıştıklarını görün ve yerleşim alanınız için bilinçli bir seçim yapın.

  1. Merkezi Klima Sistemi

Çoğu ev ve işletme için ideal soğutma çözümü, merkezi bir klima sistemidir. Merkezi hava, uzun vadede en az bakım gerektiren, kullanımı en kolay ve en uygun maliyetli olacaktır. Bununla birlikte, bir merkezi klima sistemi, kurulumu en pahalı olanıdır.

Nasıl çalışır: Merkezi bir klima sistemi, evin dışında bulunan bir soğutma kompresöründe havayı soğutur. Bir fan, soğuk havayı evinizdeki tüm odalara ulaştırmak için kanallardan üfler. Sıcak hava, bir geri dönüş sistemiyle çekilir ve egzoz yoluyla dışarıya itilir. Evinizin duvarında bulunan termostatı kullanarak sıcaklığı kontrol edebilirsiniz.

  1. Salon Tipi Klima

Salon tipi klimalar, küçük alanları hızlı bir şekilde soğutmak için kullanışlı ve uygun fiyatlı seçeneklerdir. Bazı modellerin alt kısmında hareket etmeyi kolaylaştıran tekerlekler bulunur. Klima kullanımı konusunda taşınabilir bir klima ünitesi sizin için doğru seçim olabilir. Merkezi havanızı tüm gün çalıştırmak yerine, gerektiğinde kısa süreler için taşınabilir bir klima kullanmak enerji tasarrufunuza yardımcı olur.

  1. Kanalsız Split Klima

Merkezi hava yerine kanalsız bir split sistem kullanmak daha enerji tasarrufludur. Evinizin bir kısmı yalnızca misafirleriniz varken kullanılıyorsa, örneğin, bu zemini merkezi havadan uzak tutmak ve gerektiğinde kanalsız sistemle soğutmak daha uygun maliyetlidir.

  1. Mini Split Klima

Yukarıda bahsedilen kanalsız bölme sistemine benzer şekilde, mini split klima da fazla karışıklık olmadan kurulabilir. Mini split daha küçük ve daha uygun fiyatlı bir sistemdir ve aynı amaca hizmet eder. Bu basit ve verimli klimanın kurulumu kolaydır ve çok ekonomiktir.

Klimanın Çevreye Zararı Nedir?

Klima kullanımı çevreye zehirli gazlar salarak çevredeki kirliliği arttırıyor. Bu gazlar arasında kloroflorokarbonlar ve hidro-kloroflorokarbonlar bulunmaktadır. Isıyı hapseden ve ozon tabakasının incelmesine neden olan sera gazlarının bir parçası oldukları için çevreye olumsuz etkileri vardır.

Klima Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Klima seçerken kullanacağınız mekâna uygun olan klima türünü seçmeniz önemlidir. Örneğin sürekli kullanım ya da kısa süreli kullanımlara göre, ayrıca kullanılan mekânın büyüklüğüne göre değişik klima çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar dışında klima alırken enerji tasarrufunuza dikkat etmek amacıyla BTU değerine bakmanız önemlidir.

Vantilatör mü Klima mı Daha Fazla Elektrik Harcar?

Tipik bir vantilatör ortalama 50-100watt arasında elektrik enerjisi harcamaktadır. Buna göre ortalama 75watt enerji harcar diyebiliriz. 1kw elektrik 0.602 kuruş olduğuna göre günlük ortalama 7 saatlik çalışma ile 0.32tl ücret oluşur. Eğer klima saatte ne kadar elektrik harcar diye düşünüyorsanız ufak bir hesapla bunu görmek mümkündür.

12000 BTU bir klima ortalama 1000watt enerji harcar. 1000watt harcayan bir klima ortalama 7 saatte 4.21tl ücret oluşur. Vantilatör sabit bir enerji harcayacaktır. Yani açık kaldığı süre boyunca kapatmadığınız taktirde harcayacağı enerji sabittir. Oysaki klimada bu durum söz konusu değildir. Klima ortam sıcaklığı istenen noktaya geldiğinde otomatik olarak kendini bekleme veya kapatma moduna alacaktır. Buda harcadığı elektrik enerjisini düşürecektir.

Klima ekonomi modu nedir?

Çoğu klimada uzaktan kumanda aracılığıyla etkinleştirilebilen ve güç tüketimini azaltmak için soğutma ve ısıtma çıkışını biraz sınırlayan veya azaltan bir tür ekonomi modu vardır. Bu mod Ekonomi, Eko, Aktif Enerji Kontrolü veya benzer adlar olarak bilinmektedir. Ayrıca, birinin gerçekten odada olup olmadığını algılayan ve orada kimse yoksa ekonomi moduna geçen bir insan varlığı sensoru de kullanabilir. Bu güç tasarrufu özelliklerine sahip bir klimanız varsa, bunları kullanmayı unutmayınız. Bu şekilde soğutma ve ısıtma çıkışı ile elektrik faturalarınızda önemli farklılıklar görebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir