Kariyerini yurt dışında arayanlar için; “Dijital Göçebelik”
Geleneksel iş kariyer yolları ve iş-yaşam dengesizliğinin sınırlarını zorladığı bu günlerde, iş dünyasında önemli değişikliklere şahit oluyoruz. Özellikle uzaktan çalışma ve dijital göçebelik gibi kavramlar, bu dönemde daha fazla popülerlik kazanmış gibi görünüyor. Dijital göçebelik, ise kariyer hayatlarındaki bu değişimin en dikkat çekici örneklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Preply online İngilizce kursu tarafından yayınlanan makaleye göre 2023 yılı itibari ile Dünya genelinde 35 milyon dijital göçebe olduğu tahmin ediliyor ve ABD’deki dijital göçebelerin sayısı 16,9 milyonu aşmış durumda.

Dijital Göçebe (Digital Nomad) Nasıl Olunur?
Dijital göçebelik için gereken temel ekipmanlara dair belirli başlı öğeler bulunuyor. Bunlar arasında en kritik olanı, adından da anlaşılacağı gibi, işlerini zaman ve mekâna bağlı olmadan yürütebilmelerini sağlayacak bir bilgisayardır. Eğer internet erişimi olan bir dizüstü bilgisayarınız varsa, dijital göçebe olmanın temel koşullarından birini karşılamış oluyorsunuz.
Hem uzaktan çalışma düzenine uygun hem de yeterli gelir sağlayabilecek bir iş bulduktan sonra, istediğiniz yerde konaklayarak çalışma hayatınızı devam ettirebilirsiniz.
Dijital Göçebe Olarak Hangi Meslekleri Yapabilirsiniz?
Seyahat ve işi başarılı bir şekilde birleştirebileceğiniz meslekler arasında web veya yazılım geliştiricisi, programcı, grafik tasarımcı, pazarlama danışmanı, SEO uzmanı, vlogger, çevirmen, yazar, fotoğrafçı, film yapımcısı, sanal asistan, koç ve müşteri hizmetleri gibi seçenekler bulunmaktadır. Ek olarak, e-kurs oluşturma, e-kitap yayınlama ve pasif gelir kaynakları yaratmanın farklı yollarını da keşfetme imkânına sahipsiniz. Metin yazarlığı, grafik tasarım, geliştirme veya dijital pazarlama gibi meslekler, dijital göçebelik açısından en uygun seçeneklerden bazılarıdır.

Dijital Göçebelik İstatistikleri
Araştırmaya göre dijital göçebeler ağırlıklı olarak Amerikalılardan oluşuyor. ABD vatandaşları platformdaki dijital göçebelerin %47’sini, yani tam olarak 26.633.727 kişiyi oluşturuyor. Dijital göçebelerin neredeyse yarısı 30’lu yaşlarında. Anketler, tüm göçebelerin % 47’sinin Y kuşağı (27-42 yaş arası), % 17’sinin Z kuşağı ve % 23’ünün X kuşağı olduğunu gösteriyor. 2023 yılı istatistiklerine göre dijital göçebelerin %62’sini erkekler oluşturuyor.
Dijital Göçebelik Vizesi Alarak Başlayın!
Dijital göçebelik vizesi, bireylerin belirli bir ülkede uzun dönemli olarak kalıp çalışmalarına olanak sağlayan bir tür vize türüdür. Geleneksel iş yapma biçimlerine alternatif olarak doğan bu vize, özellikle dijital göçebelere, yani konum bağımsız olarak çalışmayı tercih eden bireylere yöneliktir.
Dijital göçebelik vizelerinin veriliş koşulları ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir. Bu koşullar genellikle gelir düzeyi, sağlık sigortası, çalışma amacı ve seyahat planları gibi faktörlere dayanabilir. Güncel durumu ve ülkelerin şartlarını araştırmanızı tavsiye ediyoruz.
Dijital Göçebe Vizesi Veren Ülkeler Hangileri?
Preply’nin yapmış olduğu araştırmaya göre uygun hava koşullarına, istikrarlı online bağlantı olanaklarına, yüksek yaşam standartlarına ve uzaktan çalışma vizesi alternatiflerine sahip olan ve en çok tercih edilen ülkeler şöyle; Portekiz, Dubai, Hırvatistan, Almanya ve Estonya!
Dijital göçebelik vizesi veren ülkelerin sundukları şartları sağladığınız taktirde, seçtiğiniz ülkede çalışma ve yaşama fırsatı elde edebilirsiniz.
Portekiz
2022 yılı Ekim ayından itibaren Portekiz, dijital göçebelere bir yıl süreyle uzaktan çalışma izni veren yeni bir yasayı uygulamaya başladı. Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Ekonomik Alanı dışındaki vatandaşlar için geçerli olan bu dijital göçebe vizesi, MEB ve Yabancılar ve Sınırlar Servisi (SEF) tarafından belirlenen yasal prosedürleri takip etmeyi gerektiriyor.
Dubai
Dubai, güçlü dijital altyapısı ile bağlantılı bir şehirdir ve dijital göçebelere uzaktan çalışma ve yaşama olanağı sunar. Bir yıl süreli sanal çalışma programı aracılığıyla kişisel gelir vergisi almayan Dubai, aynı zamanda gerekli tüm hizmetlere erişim sağlıyor.
Almanya
Serbest çalışanlar ve girişimciler, Almanya’da 3 ay geçerli olan Freiberufler Vizesi ile başvuru yapabilirler. Oturum İzni, serbest çalışanların ve serbest meslek sahiplerinin Almanya’da 6 ay ve 3 yıla kadar yaşamasına izin veriyor.
Diğer Dijital Göçebe Vizesi Veren Ülkeler
Uzaktan çalışan dijital göçebelerin sayısı arttıkça, ekonomik anlamda ülkelerine katkı sağlamak isteyen ülkelerin dijital göçebe vizesi uygulamaları da artmaktadır. Bu ülkeler arasında Hırvatistan, Estonya, Yunanistan, Polonya, İzlanda, Meksika, Kanarya Adaları, Malta, Çin, Gürcistan, Mauritus, Barbados, Kanada ve Cayman Adaları yer alıyor.
Sonuç Olarak;
Dijital göçebeliğe karar verdiyseniz sizin için en önemli tavsiyemiz bu süreci önceden tüm hatları ile planlamanız. Bu haberimizden sonra gideceğiniz ülkeyi seçtiyseniz, sırt çantanız ve dijital göçebelik planınız hazır ise siz de yeni hayatınıza merhaba diyebilirsiniz!