IP Adresi Nedir? IP Adresi Nasıl Sorgulanır?
IP adresi, uzun ismiyle İnternet Protokolü tarafından tanımlanan, bir cihazın veya ağa bağlı olan herhangi bir donanımın internet üzerindeki benzersiz kimliğini ifade eder. Günümüzde bu benzersiz kimlik, bilgisayarlar arasında veri iletimini ve alımını sağlamak amacıyla kullanılır. İletişim kurulan cihazların konumunu ve birbirleriyle etkileşimde bulunma yeteneğini de IP adresi belirler.
1970 yılı itibariyle geliştirilmeye başlanan IP adresleri, internetteki cihazların hızlı bir şekilde bilgi alışverişi yapabilmelerinde temel taşı oynar. Adreslerinin birbirleriyle birlikte iletişim kurabilmeleri içinse bazı kuralları harfiyen yerine getirmeleri gerekmektedir. Bu konuda öncelikle ağ cihazlarının birbirine bağlanması sağlanırken diğer yandan verinin korunmasına özen gösterilir. Oldukça detaylı olan bu konuya gelin daha yakından bakalım!
Bilgi kaynağı Surfshark.com
IP Adresi Nasıl Öğrenilir?
İnternet ortamına bağlı olan her bir cihaz kendi üzerinde bir kod veya isim kimliği taşımaktadır. Bu IP adresim numarası, ağda yer alan cihazlar arasında doğru bir iletişimi sağlar ve internetin düzgün işlemesini mümkün kılar. Burada özel bir şekilde tasarlanan adresler, her cihazda farklı bir şekilde bulunur. 4 haneli rakamlardan meydana gelirler ve IPv4 ve IPv6 olmak üzere iki şekilde tasarlanmışlardır.
IP adresimizi öğrenmek zor gibi gelse de aslında fazlasıyla kolay bir konudur. Bunun için alt kısımda kalan maddeleri okuyabilirsiniz:
- İlk olarak en kolay yöntem olan IP Sorgulama adresini kullanabilirsiniz. Burada herhangi bir işlem yapmadan, direkt olarak öğrenebilmeniz mümkündür.
- Bir diğer yöntem ise cmd komutunu kullanmaktan geçmektedir. Bunun için öncelikle bilgisayarınızda arama kutucuğunda “cmd” yazmanız gerekmektedir. Ardından karşınıza çıkan komut istemi alanına “ipconfig” yazarak IP adresinizi öğrenebilirsiniz.
- Mobil cihazlarda öğrenmek içinse ilk olarak ayarlar kısmına giriş yapıyoruz. Burada WiFi seçeneğini seçiyoruz. Karşımıza çıkan alanda bağlı olduğunuz ağın yanında kalan “DHCP” sekmesinin alt bölümünde barınan IP adresi Öğrenme butonuna tıklayınız. Buradan sonra herhangi bir işlem yapmadan direkt olarak IP adresinizi öğrenebilirsiniz.
Bahsettiğimiz adımlardan sonra IP adresinizi kolayca öğrenebilirsiniz. Ek olarak farklı yöntemleri de kullanabilmeniz mümkündür. Fakat bahsettiğimiz 3 değişik yöntemde günümüzde en kolay şekilde öğrenebileceğiniz biçimlerdir.
IP Adresi Çeşitleri ve Kullanım Alanları
IP adresleri internet üzerinde veri paketlerini yönlendirmek ve hedef cihaza ulaştırmak için kullanılmaktadır. Her cihazın sahip olduğu benzersiz IP adresi, internetin temel altyapısını oluşturarak milyarlarca cihazın birbiriyle etkileşimini yönetir. Cihazların tamamında olan bu yapılar, iki farklı çeşide ayrılarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çeşitler arasında: IPv4 ve IPv6 yer almaktadır. Her iki adres yapısı da farklı özelliklere sahiptir ve değişik çalışma metotları vardır. Gelin bu versiyonları daha yakından inceleyelim:
- IPv4 Adresi: Internet Protokol Versiyon 4, internetin ilk günlerinde geliştirilirmiş olan, orijinal bir IP protokolüdür. Toplamda 32 bit kadarlık bir uzunluktadır ve dört adet ondalık saydan oluşur. Günümüzde oldukça az kullanılan bu versiyon, yerini tamamen IPv6’ya bırakmak üzeredir.
- IPv6 Adresi: Internet Protokol Versiyon 6, IPv4’e göre daha büyük bir yapıya ulaştırmak ve insanlara daha etkin bir internet ağı sunabilmek üzere geliştirilmiştir. 128 bit uzunluğunda olan IPv6, sekizli gruplar halinde ifade edilir. Güvenlik açısından ise daha iyi optimize edilmiştir.
Her iki versiyonda şu anda internet dünyasında varlıklarını sürdürmeye devam etmektedir. Kullanım yılı olarak IPv4 daha büyük olsa da daha büyük bir kapasiteye sahip olan IPv6, daha çok tercih ediliyor.
IP Adresi Nasıl Değiştirilir?
Gün geçtikçe internet ağları değişiyor ve beklenmeyen bir hızda gelişmeye devam ediyor. Kimi insanlar oldukça iyi niyetli olsalar da bazı kişiler beklenilmeyen olumsuzluklar yaşayabilmektedir. Bu noktada ise ilk olarak akla IP adresi değiştirme gibi bir seçenek gelebiliyor. İnsanlar internet ağlarını rahat bir şekilde kullanmak isterken bir yandan güvenlik problemleri de yaşayabiliyorlar. Bu nedenle IP adresini değiştirmek, genellikle kullanıcıların güvenlik, gizlilik veya ağ konfigürasyonu nedenleriyle başvurduğu bir işlem olmuştur.
IP adresini değiştirmenin birkaç farklı yöntemi vardır ancak bu işlem her bir cihaz ve ağ yapısına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bir bilgisayarın veya cihazın IP numaram değiştirmenin en kolay yolu, bilgisayarınızı yeniden başlatmaktan geçmektedir. Tekrardan başlattığınız taktirde yeni IP adresiniz devreye girer. Bununla birlikte modeminizi de yeniden başlatırsanız internet ağlarınızda yeni adresler devreye girecektir.
IP adresi değiştirme konusunda kullanabileceğiniz bir diğer yöntem IP adres türü seçmektir. Bilgisayarınızın ağ bağlantı ayarlarında yer alan “IP Adres Türü Seçme” otomatik veya manuel haline alınması ile birlikte kolaylıkla değişiklik sağlanabilir. Bu özelliği kolaylıkla bulabilirsiniz. IP adresi değiştirme konusunda en farklı yollardan birisi ise VPN veya Proxy server kullanımıdır. Burada kullanılan programlar, bilgisayar İSS’nizi alarak özel bir sunucuya yönlenmenizi sağlar. Bu sayede ise yeni bir IP adresine sahip olabilirsiniz.