Hukuk Davaları ve Boşanma Avukatı
Boşanma avukatları, hukuk davalarında uzmanlaşmış, dava içeriğini ve işleyişini çok iyi bilen avukatlardır. Hukuk davası bünyesinde görülen boşanma davaları nitelik ve özelliklerine göre farklılıklar gösteriyor.
Bu nedenle boşanma avukatı davanın nitelik ve özelliğine göre dava dosyasını hazırlayarak müvekkillerinin haklarını koruyarak isteklerinin gerçekleşmesini sağlıyorlar. Boşanma davaları içeriği, talepler ve boşanmaya neden olan konu ya da konular nedeni ile farklı şekillerde açılıyor.
Bu da boşanma davalarının anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davaları olarak ikiye ayrılması anlamına geliyor. Boşanma avukatı hem anlaşmalı hem de çekişmeli boşanma davaları için müvekkili ile yapacağı görüşmelerde talep ve isteklerinin belirlenmesi için görüşmeler yapıyor.
Boşanma Dava Dilekçesi
İster anlaşmalı ister çekişmeli boşanma davaları olsun dava dilekçelerinin öncelikli olarak hazırlanması gerekiyor. Bu nedenle boşanma avukatı dava dilekçesi öncesinde müvekkili ile görüşerek talepler ve haklar konusunda dava dilekçesinin şablonunu oluşturuyor. Görüşme sonrasında ise boşanma avukatı dava dilekçesini hazırlayarak Aile mahkemesine başvuru yapıyor ve dava süreci başlamış oluyor.
Eğer boşanma davası anlaşmalı boşanma davası ise dava dilekçesinin yanı sıra boşanmaya karar veren her iki tarafın onayladığı anlaşmalı boşanma davası protokolünün de hazırlanmış olması gerekiyor.
Boşanma Davası Açarken Gerekli Evraklar
Hem anlaşmalı hem de çekişmeli boşanma davası açarken belli bazı evrakların hazır halde olması gerekiyor. Bu evraklardan bir ya da bir kaçının eksik olması durumunda mahkeme davanın açılmasına onay vermeyebiliyor. Boşanma davası açılırken gerekli evraklar şunlardır;
- Dava dilekçesi,
- Anlaşmalı boşanma ise anlaşmalı boşanma protokolü,
- Varsa Somut delillere dayanan belgeler,
- Nüfus kayıt örneği,
- Resmi kurumlardan elde edilebilecek evraklar.
Bu belgeler ile boşanma davası açılabiliyor. Bu belgelerin bir ya da bir kaçı olmaması durumunda mahkeme davayı açarak bu belgeleri kendisi de yazılı bir şekilde isteyebiliyor. Ancak davanın açılabilmesi için olmazsa olmaz dava dilekçesidir. Bu nedenle boşanma avukatı dava açılış işlemi öncesinde bu evrakların eksiksiz bir şekilde olmasına dikkat eder.
Boşanma Davalarında Ele Alınan Konular
Aile mahkemeleri, aile mahkemesi yoksa aile mahkeme sıfatı ile sulh hukuk mahkemeleri boşanma davaları görülürken belli başlı konulara dikkat eder. Bu hususları bilen boşanma avukatı dava öncesinde müvekkili ile görüşme yaparak bu hususların netlik kazanmasını sağlar.
Boşanma davalarında ele alınan konu kusurluluk durumudur. Kusurluluk durumunun mahkemece tespit edilmesi mahkemeye sunulan dava dilekçesi, dava ve davacı beyanlar ve tanık beyanlarına göre olduğu gibi sunulan somut belgelere dayanan durumlarla da olabiliyor.
Mahkemece ele alınan bir diğer konuda müşterek çocuk ya da çocuklar varsa çocukların hangi tarafta kalmasının çocuklarının menfaatine daha uygun olacağı konusundaki araştırmalardır. Bunun yanı sıra tazminat, nafaka ve eşya paylaşımları da mahkeme tarafından ele alınan konuların başında geliyor.