Burj Al Arab

Bir bina şekli basit fakat eşsiz olduğunda bir simge haline dönüşür. Simgesel bir binanın tüm özelliklerini taşıyor. 1994 yılında dünyanın en yüksek ve lüks oteli olması planlanan yapının inşaatına başlanmıştır. 321 metre yüksekliğinde insanı hayran bırakacak bir şekilde tasarlanmıştır. Dubai sahilinin hemen açığında dünyanın en lüks otellerinden biridir. Ayrıca 21. yüzyılın simgelerinden adının anlamı arap kulesidir. Petrol kuyularının kuruma ihtimali bu emirliği turizm sektörüne yöneltti. Dünyanın 7 yıldıza sahip en mükemmel otellerinden biri olarak tasarlandı. Yapı dev bir yat gibi denizden yükseliyor. Otel kıyıdan yaklaşık 270 metre açıkta kuruldu. Ve yapay bir ada oluşturuldu. 3 hafta süren testler sonucunda dalgalara karşı koymak için içi boş bloklar kullanıldı. Kayalarla dik bir yamaç şeklinde inşa edildi ve bloklarla zırhlandı.

Suyu temelden uzak tutmak için temelde sıvı çimento perde kullanıldı. Çelik destekli temel kazıkları yüzey sürtünmesinden yararlanılarak temele destek oldu. 250 kazık 10 km olarak belirlenmiş binanın 35 katı uzunluktadır. Otel büyük fay hattının yakınlarında bulunuyor. Dış çelik iskelet kullanıldı, çok sayıda çapraz çelik iskelet parçaları yapının arkasındaki iki adet çelik desteğe baglanıyor. Kirişler 80 tekerlekli dev nakliye araçlarıyla taşındı. Bölgedeki günlük sıcaklık değişimleri çok fazla olduğundan kirişler gün içerisinde 5 cm uzar ve kısalır. Buna bulunan dahice çözümü yazımın sonundaki video anlatımdan izleyebilirsiniz. Girdap akımı mühendislerin korkusudur, binayı yerle bir edebilir.

Rüzgar tüneli büyük rüzgar etkilerini gösterdi ve çözüm için ayarlı kütle sönümleyici askı ağırlığı yapıldı. Otele bulutların üstünde hissi veren bir restoran kanat benzeri bir çıkıntı şeklinde yapıldı. Oteli zamanında bitirmenin tek yolu dış tasarım bitmeden içinin dekorasyonunun yapılmaya başlanmasıydı. İç tasarımda kullanılan malzemelerin zarar görmemesi için iç tasarıma başlamadan önce binanın içi soğutuldu. Dünyanın en büyük kumaş duvarı bu yapıda dış duvarında kullanılmıştı. Elektrik sistemi çok karmaşık ve gelişmiş olduğundan hormonik filtre ilk kez bu binada kullanıldı. Binanın üzerinde bir helikopter pisti ve içerisinde dev akvaryum vardır. Otelin geniş avlusu 6 ayda tasarlandı. Otel aralık 1999’da dünyanın en zengin müşterilerinin hizmetine açıldı.

Bu içerik Volkan Atabey tarafından aorhan.com için hazırlanmıştır.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir