Şu aralar bir çok alanda çok sık olarak konuşulan ve milyonlarca teknoloji sitesinde revaçta olan konulardan birisi Bitcoin. Hiç ortalıklarda yokken ve kimse tarafından bilinmezken bir anda yıldızının parlaması ile birlikte tüm Dünya tarafından bilinen bir konu oldu. Peki bu Bitcoin tam olarak nedir ?
Bitcoin hiçbir resmi kuruluşa ve merkez bankasına bağlı olmayan SANAL bir para birimidir. İlk olarak 3 ocak 2009 tarihinde piyasaya girmiş olup sayısı 21 milyon ile sınırlandırılmıştır.
Bitcoin, Satoshi Nakamoto adında takma bir isim tarafından Dünyaya duyurulmuş ve halen daha kurucusunun kim veya kimler olduğu bilinmeyen bir sanal para birimi olarak faliyet göstermektedir. İlk çıktığı zamanlarda bir şey ifade etmeyen ve ilk değerini 2010 yılı mayısında 0.01 değeri ile kazanan Bitcoin zaman içinde bir çığıra da imza attı.
Gelişen teknoloji ve internet çağı ile birlikte günümüzde Şuanda ortalama 2,846,00 TL alış değeri üzerinden işlem gören para birimi internet üzerinde giderek tanınmasi ile birlikte de gün geçtikçe değerini arttırmaya devam ediyor.
Peki Bitcoin Sistemi Nasıl Çalışıyor ?
Bitcoin olarak adlandırdığımız para birimi gerçekte fiziksel olarak mevcut değil. Sadece Sanal ortamda değer bulan elle tutulmayan, gözle görülmeyen sayısal bir takım değerlerden ibaret ancak nakde çevirildiği zaman değeri anlaşılabilir 🙂
Bitcoin’in bir merkez bankasına bağlı olayışı nedeni ile birçok kişi ve kişiler tarafından suistimal edilmeye tamamen açık. Bu nedenle de oldukça riski ancak riskine göre de kazançlı bir sistem. Zira sisteme zarar verebilecek kişiler olması durumunda Bitcoin sahipleri milyon dolarlık zararlara uğramaları kaçınılmaz bir gerçek.
Parayı kontrol etme gücü tek bir merkezde. Bu gücü elinde barındıran kişiler sistem üzerindekilere zarar verebilir ve sistem üzerinde ki sanal paralar ile gerçek Dünya’da milyon dolarlık zenginler olabilirler. Bunun en büyük nedeni ise 10 milyar dolarlık bir ekonomiyi Bitcoin’in oluşturması.
Peki Bitcoin’de Para Nasıl Basılıyor ?
Bitcoin kişi veya kişilerce geliştirilen çok gelişmiş ve ileri düzey bir sistem. Sistemin temel amacı insan beynini odaklanmış. Çünkü Birkoin’de para basma işlemi insan beyni yardımı ile çözülecek bir Bilmece’den geçiyor. Bilmeceyi çözmesi için bilgisayara “madenci” yazılımını yüklüyorsunuz. Programın faliyete geçmesi ile birlikte bilgisayar tüm işlem gücünü sadece program üzerine odaklıyor ve oraya harcıyor. Çözüm bulunduğu zaman diğer madenciler ile paylaşım yapıp çözümü ilan ediyorsunuz. Dünya üzerinde bütün herkes aynı bilmeceyi çözmeye çalışıyor ve bilmeceyi çözmeyi başaran herkes 25 Bitcoin ödül kazanıyor.
Elbette bunun söylemesi kolan ancak Bilmece olarak tabir ettiğimiz kriptolojik bilmece öyle tek bir kişi tarafından ve kolayca çözümü olan bir şey değil. Bu nedenle sistem üzerinde madenciler bir araya gelerek bir bilmeceyi mining pool denilen madenci havuzu üzerinden bereberce çözebiliyor ve ödülü paylaşabiliyorlar.
Bilmeceyi çözmenin tek yolu var oda deneme yanılma yöntemi. Sistem her 2016 bilmece de bir çözüm ortalamasını düşürüyor ve 6 saatte bir yenilenecek şekilde düzenliyor. Her çözülen bilmece işin daha da zorlaşmasına ve Bitcoin kazanmanın daha da zorlaşmasına neden oluyor.
Ayrıca sistem’e eklenen her yeni madenci de daha az Bitcoin kazanılmasını ve bulmacaların zorlaşmasına neden oluyor bunun en büyük nedeni ise Bitcoin sayısının 21 milyon ile sınırlandırmış olmasından kaynaklanıyor.
Bilmece ? Ne iş diyebilirsiniz…
Bitcoin’de ki bilmece işlemi muhasabe defteri sistemine eklenecek olan yeni bir kütük numarasının bulunması demek. Kütük, gerçekleştirilmeyi bekleyen bütün para transfer işlemlerini ve bir adet nonce değeri içerir. Öyle bir nonce değeri bulunmalı ki, o nonce değeri kütüğe eklendikten sonra SHA-256 algoritması ile alınan kriptografik özet, Bitcoin ağının o anki zorluk derecesinden daha küçük bir değer çıksın.
İşte bu “nonce” değerinin bulunması oldukça zor ve bunun için mücadele eden madenciler sistemin yapı taşları. Tespit’in tek mümkünatı 1’den sonsuza kadar tüm sayıları denemek ve bulmak. Buda işin ne kadar zor derecede bir boyut’a ulaştığınız açık bir kanıtı.
Bitcoin’in zorluk derecesi saatte 6 kütük bulunacak şekilde ve her 2016 kütük de zorluk derecesi daha da arttırılacak şekilde oluşturulmuş. Eğer geçmiş 2016 kütükten 6’nın üzerinde bir bilmece çözümü yapılırsa bir sonraki seviyenin zorluk derecesi otomatik olarak arttırılıyor. Bunun en temel amacı ise üretilen Bitcoin sayısını azalmak ve dengelemek.
Sistem ilk zamanlarda tanınmaması ve az kişi tarafından bilinmesi nedeniyle Bitcoin üretimi oldukça kolaydı ve bilgisayar gereksiminizin üst seviyede olmasına gerek yoktu. Bu nedenle de CPU, GPU ile madencik yapmak mümkündü. Ancak argoritma SHA-226’ya yükseltilmesi ile sayısal veri işlemi artmış ve gereksinimler de o derecede artış göstermiştir. Bu nedenden dolayı piyasaya SHA-256 algoritmasını çok hızlı şekilde hesaplayan, özel olarak geliştirilmiş cihazlar sürülmüş ve yüksek düzey satışlara ulaşmıştır.
Bitcoin Para Transferi
Bitcoin’de paralar sanal cüzdanlar üzerinde saklanır. Şahıslar arası cüzdanlardan saniyeler içinde transfer işlemi gerçekleştirilebilir. Para transferleri için açık anahtarlı şifreleme ve bunun yanı sıra dijital imza işlemi uygulanır. Bu sayede güvenli ve sorunsuz bir transfer işlemi gerçekleştirilebilir.
Daha detaylı ve örnekli anlatmamız gerekirse Ahmet arkadaşımız Mehmet arkadaşımıza bir Bitcoin adresi gönderir. Ardından Mehmet, Ahmet’e göndermek istediği Bitcoin miktarını ve Ahmet’in Bitcoin adresini ile yeni transfer işlemi oluşturur. Mehmet transfer işlemini kendi özel anahtar kodu ile sistem’e ilan eder. Sistemde ki kullanıcılar işlemin Mehmet tarafından yapıldığını açık anahtar ile doğrular. İşlem, bilmecenin çözülmesi ile birlikte muhasebe defterine eklenen yeni kayıt’a dahil edilir ve transfer işlemi başarı ile gerçekleşmiş olur.
Bitcoin Muhasebe Defteri Ne işe Yarıyor ?
Sistem üzerindeki bütün transfer işlemleri ne zaman, hangi hesaptan hangi hesaba, ne kadar para gönderildiğini gösteren kayıtlar herkese açık bir muhasebe defteri üzerinde tutulur. Bu sayede sistemde ki para miktarı, hesaptaki para miktarı ve harcamalar kontrol altında tutulmuş olur.
Bitcoin Ne Kadar Güvenilir ?
Bitcoin çok uzun bir süredir aynı sistem üzerinden işlemini sürdürmeye devam ediyor. Yapısal olarak şuanda herhangi bir açığa raslanmayan sistem teknoloji ile birlikte eskiyor ve ilerisi için tehtidler savuruyor. Zira sistem kişiler tarafından yönetildiğinden, bulunabilecek bir sistem açığının ne büyük bir çığıra ortam hazırlayacağı az çok bilinebilecek derecede. Bu nedenle anlık olarak yapılacak saldırılara anında cevap verecek ve sistem açığını anında düzeltecek bir düzenekte mevcut. Bu sayede de üst düzey bir güvenlik sağlanmış oluyor. Ancak yine de sistemin sürekli göz altında ve dikkatle izlenmesi gerekiyor. Zira en ufak bir açıkta dahi milyon dolarlık zararların meydana gelmesi kaçınılmaz bir gerçek.
Bitcoin Elde Etmek veya Satın Almak
Bitcoin borsa’da işlem gören ve değeri yüksek bir sayısal değer haline geldi. Anlık olarak yükseliş gösterebilen ve sürekli kendini yenilemesi ile birlikte değerini arttırabilen güzel ve kazançlı sistemlerden biri elbette her sistemde olduğu gibi zarar olasılığı da kazanmak kadar yüksek.
Bitcoin borsalarından Bitcoin satın almak herkes tarafından tercih edilebilecek bir durum değil. Bunun en büyük nedeni ise çok yüksek değerler üzerinden işlem görmesinden kaynaklanıyor.
Eğer Bitcoin satın almakta kararlı iseniz BTCTurk, MtGox, Bitstamp, Bitcoin.de, Btc·e, BTC China gibi güvenilir adresler üzerinden satın alabilirsiniz. Eğer benim bu kadar param yok.
Ancak madencilikte yapamam derseniz yine de Bitcoin kazanmanız münkün BitVisitor, EarnFreeBitcoins, CoinTube, Bunny Run, Bitcoiner gibi adresler üzerinden onların ve içeriklerinin reklamlarını değişik ortamlarda sizler aracılığı ile yayınlayıp tadımlık Bitcoin miktarları ile insanları Bitcoin sahibi yapabiliyorlar.
Ancak bu firmalar aracılığı ile para kazanılamayacağı gibi reklam kölesi olmaktan başka bir işe yaramayacağınızı da söymemem gerekecek. Bu tip siteler sadece denemek amacıyla ziyaret edilebilir. Aksi taktirde bu işe girmek istiyorsanız iyi birçok bilgisayara ve bilmece çözmeyi seven iyi bir zihne ihtiyacınız olacak. Bu sayede iyi bir madenci olarak büyük meblağlar kazanmanıza da olanak doğacak.
Şu bitcoin olayını hiç anlayamamıştım. Güzel yazı olmuş okudum öğrendim kısmen. Teşekkürler.