Bilgisayarımın Donma Sorununu Nasıl Çözebilirim

Computer-Freezes-OptimizedGünümüzde bir çok kişinin elinin altında bulunan bilgisayarlar, bir çok kişi tarafından aktif olarak kullanılmakta. Bilgisayar kullanıcılarının bilinçsizce yaptığı program kurulumları ve virüs sızıntısı ve benzeri durumlar yüzünden oluşan donma problemi, kullanıcıları rahatsız eden en büyük bilgisayar sorunlarındandır.

Bilgisayarım Donuyor, Ne Yapabilirim?

Bilgisayar donma problemi bir çok kullanıcının karşılaşabileceği bir problemdir. Donma sorununun ardında çeşit çeşit bir çok neden yatıyor olsa da, genel olarak bir kaç sebebi listeleyerek en azından kullanıcıların ‘sorun nedir?‘ sorusuna yardımcı olabiliriz. Ana başlıklarla sorunları ele alalım;

1) Bilgisayarda Virüs Sorunu

Sık sık donan bilgisayarlarda şüphe uyandıran ilk başlık virüs olmalıdır. Çeşitli kâr amaçları güdülerek yapılan bu virüsler bilgisayarınızı etkisiz hale getirmek, kişisel verilerinize el koymak gibi amaçlara sahip olabilir. Eğer bilgisayarınızda yavaşlama varsa, bilgisayarı güvenli moda alarak güvenilir programlar ile virüs taraması yapmanız sorununuzu çözebilecektir.

2) Çakışan Programlar

Bilgisayara kurulan programlar, seyrek de olsa zaman zaman çakışma sorunu yaratır. Aynı programları benzer sistem dosyasını kullanmak istemesi sonunda oluşan çakışma problemi sonlandırılmadığı takdirde bu yavaşlama sürekli sürer. Bu yüzden eğer şüpheniz varsa çalıştırılan programlarınızı incelemenizi tavsiye ederiz.

3) Sistem Gereksinimi Yüksek Programlar

Bilgisayar yavaşlama sebepleri arasında yer alan en büyük sorun programların kullandığı CPU’dur. Aşırı CPU ve bellek tüketimi yapan programlar sisteminizin donanımını yüksek oranda çekerek diğer işlemlere yeterli güç bırakmadığı için yavaşlama yapar. Bu yüzden yavaşlama yapan programları Görev Yöneticisi üzerinden görebilir ve kapatabilirsiniz.

4) Diğer Sorunlar

Bilgisayarınız üzerinde virüs, program çakışması ve cpu tüketimi dışında bir çok sorun var olabilir. Donanımsal hatalar, işletim sisteminden kaynaklanan sorunlar da bilgisayarınızın yavaşlamasına sebep olabilir. Bu yüzden virüs taraması ve program incelemesi yaptıktan sonra imkanınız varsa bilgisayarınızın teknik servise gönderilmesi en sağlıklısı olacaktır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir