2023 WordPress Trendleri
Bugün, 2022 ve sonrasında WordPress ekosistemini şekillendireceği öngörülen en önemli WordPress trendleriyle karşınızdayız. Son birkaç yılda önemli ölçüde gelişen WordPress’le artık kodlamaya gerek kalmadan duyarlı ve çok amaçlı web siteleri oluşturmak her zamankinden daha kolay ancak gerçek vizyonerlerin fikirlerini teknik olarak uygulama konusunda uzman olan WordPress, o kadar çok özellik ve araç sunuyor ki nelere odaklanacağını ve hangi yeniliği benimseyeceğini bilemeyenler için en son WordPress trendlerinden haberdar olmak zorunluluk teşkil ediyor. Bu, zamanla neyin işe yarayıp neyin yaramayacağını anlamak ve dijital dünyada sürekli büyüyen rekabete ayak uydurabilmek için de önemli.
- Pandeminin de etkisiyle işletmelerin dijital dönüşümünün hızlanması, e-ticaret için WordPress kullanma eğilimini artırmıştı. Öngörüler bu eğilimin daha da büyüyeceğinin ve WooCommerce’in buna öncülük etmeye devam edeceğinin altını çiziyor. Bunu resmi WordPress eklenti deposunda listelenen 1.000’den fazla WooCommerce eklentisinden ve popüler bir eklenti pazarı olan CodeCanyon’daki WooCommerce eklentilerinin sayısının 1300’ü aşmış olmasından anlamak mümkün. Bu konuda WooCommerce’de, kripto para birimi ve diğer bazı dijital para birimleriyle ödeme almaya dair bazı iyileştirmeler yapılacağı tahmin ediliyor.
- Bilindiği üzere artırılmış gerçeklik (VR/AR) teknolojisi gerçek mekanlardaki alanların görüntülerinin üzerine satın alınacak ürünü ekliyor. Önümüzdeki yıllarda portföy web sitelerini kullanan işletmeler için artırılmış gerçekliğin zorunluluk haline geleceği öngörülmekte. WordPress ile VR/AR’a hazır bir web sitesi tasarlamak da çok daha kolay olacak. Ziyaretçilerin siteyi her açıdan keşfetmesi için 2D veya 3D harita oluşturmanız, müşterilerin ürünlere dokunmadan kendi alanlarında yerleşik görebileceği sanal bir mağaza oluşturmak için AR/VR tekniklerinin kullanmanız öneriliyor.
- WordPress dünyasındaki bir diğer trend çok amaçlı temaların yaygınlaşması. Her tür site için işlevsellik sağlamayı hedefleyen kapsamlı temalar bir blogger ya da bir işletme için gerekli olan tüm özelliklere sahip modern bir web sitesi oluşturmayı gittikçe daha da kolaylaştırıyor. Her bilgi alanını modüllere entegre eden modül tabanlı temalarla ihtiyaç duyduğunuz işlevleri ihtiyaç duyduğunuzda çağırmak basitleşiyor. Gelişmiş işlevlerin mükemmel bir karışımını sunan bu türler “şişmiş” sayfaları önlemeleri ve sürükle – bırak özellikleriyle sezgisel tasarım deneyimi sağlamalarıyla ünlü. Bu noktada internet trafiğinde mobil kullanıcıların masaüstü kullanıcıları geride bırakmasıyla mobil öncelikli WordPress temalarının yükselişe geçtiğinden de söz etmek yerinde olur. WordPress’in odağının mobil kullanıcı deneyimini geliştirmeye kaymasıyla, mobil uyumlu WordPress temaları da ivme kazanmış durumda.
- Yapay zeka ile geliştirilmiş web siteleri açısından bakarsak, WordPress kişiselleştirilmiş içerik oluşturmanıza izin verdiğinden, AI için zaten en iyi desteğe sahip platformlardan. İçeriğinizi geliştirmek için anlamı analiz ederek, içeriğinizi daha çekici hale getirebilecek gerçekler, bağlantılar, resimler ve görseller sağlayan AI odaklı bazı eklentiler kullanmanız da mümkün.
- Sesli arama, yıllar içinde büyüyen önemli bir trend olduğundan ve insanlar bu özelliği cep telefonlarında daha rahat kullandığından web sitenize, sesli arama özellikleri eklemeniz önerilmekte. SERP’de görünmese bile, Google’ın web sitenizi bulmasını sağlayacak bu bileşeni WordPress sitenize Google Asistan veya Alexa ile kolaylıkla entegre edebilir, sesli SEO konusunda da eklentilerden destek alabilirsiniz.
- Tek tıklamayla içe aktarma bir diğer güçlü WordPress trendi. WordPress’te tek tıklamayla içe aktarma özelliği, bir temanın eklenti verileri, özelleştirme verileri ve ayarlar dahil olmak üzere, tüm menüleri, kategori etiketlerini, özel alanları, yorumları, tüm sayfaları, resimleri kısaca mevcut demo içeriğinde bulunan tüm veri türlerini tek bir tıklamayla içe aktarır.
- Geçtiğimiz yıllarda uygulamalarda ve web sitelerinde engelliler için erişilebilirliğin artırılmasıiçin düzenlemelere gidilmişti, bu tasarım trendi 2022’de de devam ediyor. Çevrimiçi içeriğin erişilebilirliği; basitleştirilmiş gezinme, altyazılı medya ve sesli arama teknolojisi ile gittikçe daha da gelişiyor.
- Sadece minimalist temalar için değil, hem ziyaretçilerin dikkatini çekmek isteyenler için hem de kullanıcı dostu ve kaydırma dostu web siteleri oluşturmak için beyaz alanlar; gerekli olan geniş kenar boşluklarını sağlamada önemli bir unsur. Karmaşık olmayan, sade bir görünüm sunan beyaz alanların doğru kullanımı ile ziyaretçiler, diğer içeriklerden daha önemli olan içeriğe odaklanabiliyor.
- 2022’de hala modası geçmeyen bir diğer büyük trend dönüşümleri artıran paralaks WordPress sitelerine uygulanabilecek farklı paralaks efektleri olsa da en yaygını; arka planda kullanılan paralaks. Paralaks efektleri, metin dahil herhangi bir öğeye eklenebiliyor.
- En önemli tasarım araçlarından biri olan tipografi, en uygun yazı tiplerini seçerek WordPress sitenizde metninizi vurgulamanız ve sayfayı canlandırmanız için kullanabileceğiniz baş roldeki trendler arasında.
- Bilindiği üzere infografik; etkileşimli grafikler, bilgi grafikleri ve haritaları oluşturmanıza yardımcı olan bir veri görselleştirme aracı. Tüm dünyada pazarlama ekipleri, haber siteleri, blog yazarları ve öğrenciler tarafından yaygın olarak kullanılan infografikler, bilgiyi daha anlamlı hale getirmesiyle ünlü. WordPress infografikleri kitaplıktan tek tıklamayla gömmeyi ve URL aracılığıyla Infogram ile yapılmış herkese açık herhangi bir grafiğin veya bilgi grafiğinin yerleştirilmesini destekliyor.
- 2022’deki en son WordPress trendlerinde yerini alan bir diğer bileşen ise mikro etkileşimler. Mikro etkileşim içeren UX tasarımları, kullanıcıların tasarım boyunca ilerlemesine yardımcı olan tekil iletişim unsurları. Yalnızca işlevselliği geliştirmekle kalmayan, aynı zamanda sitenizi daha ilgi çekici hale getiren bu unsurlar keyifli görsel geri bildirimler sağlamayı hedefleyenler için biçilmiş kaftan. Ziyaretçilerin katılmak üzere oldukları süreci anlamasına olanak tanıyan, arayüzde gezinmesine ve temel işlevleri gerçekleştirmesine yardımcı olan bu küçük iletişim parçaları; durumları veya geri bildirimi iletmek, belirli eylemlerden elde edilen sonuçların ortaya çıkarılmasını sağlamak, yönlendirmeye yardımcı olmak gibi görevlere sahip.
Mevcut eğilimleri göz önünde bulundurarak derlediğimiz WordPress trendlerinin WordPress’teki muazzam özelliklerle mükemmel bir şekilde entegre edilmeye müsait olduğunu söyleyebiliriz. Ancak sitenize dönüşümü ve kullanıcı deneyimini iyileştiren en iyi trendleri dahil etseniz de güçlü bir WordPress hosting altyapısı olmadan tasarımdan seo’ya tüm çabalarınızın boşa gideceği unutulmamalıdır.