Pisi Linux Nedir?

Pisi linux son kullanıcı odaklı bir dağıtımdır. İsmi kendine özel geliştirilen Pisi Paket Yönetim Sisteminden gelmektedir. Linux dağıtımlarında programlar herhangi bir kaynaktan indirilip kurmak yerine daha çok gerekli programlar kaynak kodlarından derlenip paket haline getirilerek depolarda tutulur ve dağıtımlar bu paketleri belli bir düzende tutmak ve istediğinde kullanıcılara kolay bir şekilde sunmak için paket yönetim sistemelrini kullanırlar. Paket yönetim sistemleri istenildiğinde sisteme kurma,güncelemek, kaldırmak işlemlerini gerçekleştirirler. Diğer paket sistemlerine örnek olarak Debian, Pacman, RPM gibi paket sistemelri de mevcuttur. İşte Pisi de bunlar gibi kendine özgü bir paket yönetim sistemidir.

Pisi Linux kökeni Pardus 2011 dağıtımından gelir. Şu anki Pardus topluluk sürümünden bağımsızdır. Onlar debian paket sistemini baz alarak geliştirmeye devam etmektedir. Pisi Linux ekibi gönüllü bir ekiptir. Herhangi bir kazanç ve Gelir modeline sahip bir proje değildir. Ayrıca Pisi Linux sadece ülkemizde değil yurtdışında da kullanılmaktadır. Toplamda 13 dilde kullanılabilir. Geliştirici gurubunda yabancı geliştiriciler de bulunmaktadır.

Pisi Linux Nedir?Pisi Linux sadece paket yönetim sistemi ile değil başka kendine özgü araçlar da barındırmaktadır. Bunlar:
1 ÇOMAR (Yapılandırma Yöneticisi) (Müdür’den gelen gerekli işlemleri gerçekleştirir.)
2 PiSi (Bir Paket Biçimi) (Özgün bir şekilde kaynak kodların paketleme ve sıralama biçimidir.)
3 Paket Yöneticisi (Paketlerin kurulması kaldırılması güncellenmesi işlevleri bu arayüzden gerçekleştirilir.)
4 YALI (Bir Linux Kurucusu) (Pisi Linux yükleme adımlarını içeren yazılım)
5 Kaptan (Masaüstü özelleştirme aracı)
6 Müdür (Sistemin açılışından kullanıcı ekranının gelmesine kadar olan açılış sürecini yönetir.)

Pisi Linux özel araçları tanımları kısaca bu şekilde.

Depolar ve yazılımlar geliştirici ekip tarafından sürekli güncel tutulmaya çalışılmkatadır ve bu yönde çok titiz çalışmalar yürütülüyor. Son kullanıcılar bu dağıtımı rahatlıkla kullanabilir.

Dağıtımın masaüstü yöneticisi ise KDE masaüstü yöneticisidir. KDE açık kaynak geliştirilen bir projedir. Özelleştirilmiş temalarla birlikte Pisi Linuxta önyüklü olan masaüstü ortamı KDE Plasma’dır. 2.0 Sürümünde ise Bu KDE SDDM masaüstü yöneticisi kullanılacaktır. 2.0 sürümü ile daha fazla yenilik olacak ve Pisi Lİnux daha da gelişecek. 2.0 sürümü yapısal yazılımların güncellenmesi ve mevcut sistemlerin güncel diller ile yeniden yazılması gibi işlemler gerçekleştirilecek.

Pisi linux portal adresinden (https://www.pisilinux.org/tr) foruma ulaşabilirsiniz ayrıca sosyal medya hesapları (https://www.facebook.com/Pisilinux?fref=ts) da mevcuttur. Tek ihtiyacımız olan sizlerin desteği ve ülkemizde daha fazla bilinirliğe ulaşmak ve kullanıcıları daha özgür bir platformda olmasını sağlamaktır. Pisi Lİnux için herkes birşeyler yapabilir yeter ki destek vermek isteyin bu şekilde sizin de katkı sağladığınız hepimize ait bir dağıtımı kullanma olanağına kavuşacaksınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir