Bilgisayardan Silinmeyen Programları Kaldırmak

Program ekle/kaldır listesinden kaldırılamayan, bilgisayarınıza yerleşen programlar ve dosyalar çoğu zaman can sıkıcı olabiliyor. Bu tarz programlar genellikle internetten indirilen programlarla birlikte bilgisayarımıza yerleşiyor. Genellikle bu programlar internete girdiğinizde, yeni pencereler açıyor, ana sayfanızı değiştiriyor veya bilgisayarınıza farklı programlar kurmak istiyor. Bu olayların nedeni genellikle program kurulurken yapılan dikkatsizlikler ve programın direkt üretici siteden indirilmemesi. Programın kurulumunu yaparken karşınıza gelen ”A adlı program kurulmak için izin istiyor? ” mesajlarını göz ardı etmemek gerek. Bu tür zararlı yazılımların amacı sahibine para kazandırmak, internette gezdiğiniz siteleri öğrenmek ve diğer gizlilik içeren dosyalarınızı ele geçirmek.

Eğer sizin de bilgisayarınızda bu tarz bir yazılım varsa ve bu yazılımı silme konusunda zorluk çekiyorsanız bu yazımda anlattığım programları kullanabilirsiniz. Tabii ilk önce Program Ekle/Kaldır bölümünden şansınızı bir kez daha  deneyin.

1) AdwCleaner

AdwCleaner adlı programı bilgisayarınıza yükleyerek, bilgisayarınızda bulunan zararlı programların sizin yerinize bulunmasını sağlayabilirsiniz. Program açıldıktan sonra Eylemler kısmından Tara butonuna tıklayın. Tarama bittikten sonra, internet tarayıcılarındaki, kayıt defterindeki ve diğer dosya ve klasörlerdeki zararlı yazılımlar liste halinde görülecektir. Temizle butonuna tıklayıp zararlı yazılımlar silindikten sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın. Sorununuz büyük ihtimalle çözülecektir.

2) HijackThis

HijackThis programını bilgisayarınıza yükleyin. Yükleme tamamlandıktan sonra Scan butonuyla bilgisayarınızı tarayın. Tarama bittikten sonra Fix Checked butonuyla temizliği tamamlayın. En son adım olarak da bilgisayarınızı yeniden başlatın. Reklam yazılımlar bilgisayarınızdan kaldırılmış olacaktır.

hijackthis

Silinmeyen Dosyalar ve Klasörler

Bazı dosya ve klasörler bilgisayarınızdan silinmemekte ısrarcıdır ve bu programlar için silme programlarından kullanmanıza gerek yoktur. Bu dosyaları silmek için komut istemcisinden yardım alacaksınız. Bunun için ilk önce silmek istediğiniz dosyanın bilgisayardaki adresini bilmelisiniz. Dosyaya sağ tıklayıp özellikler kısmına girin. Ortadaki bölümde yazan dosyanın adresidir.

Bu adresi kopyaladıktan sonra Çalıştır’a cmd yazın ve entere basın. Ekrana gelen komut istemcisi penceresine aşağıdaki komutu yazarak entere basın.

RD /S /Q “Klasörün tam adresi”

DEL /F /Q /A “Dosyanın tam adresi”

Not: RD ile başlayan komut klasör silmek için, DEL komut ise dosya silmek için kullanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir